Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.07.2015)
       
        У НАС ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА РАЗЧИТАТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗДРАВНИ КАРТИ
        Притежателят на такава карта получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна, съобщи БНТ. В Районната здравноосигурителна каса в Благоевград почти двойно е нараснал броят на издадените карти в областта за последните 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година. За да получите Европейска здравноосигурителна карта, можете да подадете заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. За 15 календарни дни картата с валидност една година ще бъде готова. Ако вече имате такава карта и тя изтича, можете да подадете документи за смяна 2 седмици преди изтичането на валидността и. Ако нямате време да чакате две седмици за издаване на Европейска здравна карта, от здравната каса могат да ви издадат и временно удостоверение. По образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта, то обаче е валидно до 2 месеца, в рамките на 24 часа се издава по наредбата, обясни Надя Механджийска, експерт РЗОК в Благоевград. При внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от здравната каса в България, обясниха експертите. Вземайки всички оригинални документи и фактури, с които те са си заплатили помощта да дойдат в РЗОК да подадат нужните документи за възстановяване на тези разходи, които са направили в чужбина, каза още Механджийска.
 
        НЗОК ОТПУСКАТ БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ТРУДНО ЗАРАСТВАЩИ РАНИ
        Лекарствата, препаратите и специалните превръзки за трудно зарастващи гнойни рани вече ще се поемат от Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от осигурителната институция вчера. Рядкото заболяване, чието лечение до сега бе изцяло за сметка на пациентите, се нарича гноен хидраденит, уточни управителят на касата д-р Глинка Комитов, научаваме от "Монитор".
        До решението медикаментите и консумативите за домашно лечение да се поемат от НЗОК се стигна след среща с ръководството на касата и представители на Националния алианс на хората с редки болести и сдружение "Открито за раните".
Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов  припомни, че в момента касата финансира напълно клинична пътека за лечението на гнойния хидраденит. Той не скри, че диагнозата се поставя много трудно, както и че специалните превръзки са много скъпи. Около 100 човека са с тази диагноза в момента, потвърдена от лекарите. Заболяването се изразява в болезнени рани и циреи в областта на мишниците, слабините и седалището най-често при хора в активна възраст. То се изостря особено много през лятото.
 
        ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ СПАСЯВА ЗАКЪСАЛИ БОЛНИЦИ
        Индивидуални оздравителни планове за всички болници, които харчат повече, отколкото получават, ще направи здравното министерство. Такива са 44 от общо 63 болници с над 50 % държавно участие. Това става ясно от доклад на ведомството. Всяка една от тези болници може да бъде обявена в несъстоятелност. Било достатъчно само някой от кредиторите (фармацевтични компании, строителни фирми и др.) да поиска това. Не е изключено да се прибегне до намаляване на капитала, продажба на активи и дори приватизация на обособени части, разкри зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Една от стъпките вече е направена, пише "Преса". Продажбата на части от плевенската "Д-р Георги Странски" и на пловдивската "Свети Георги" вече е разрешена с решение на Министерския съвет от 1 юли. Може да се продават части, които не се ползват за медицинска дейност. Опит за оптимизиране на харчовете също е сливането на администрациите на 9 болници в карето на бившата Медицинска академия, както и създаването на бъдещия консорциум "Обединени бургаски болници". Пенков прогнозира, че с оздравителните планове загубите на болниците биха могли да се покрият в рамките на три-четири години. Зам.-министърът предлага да се въведе т.нар. пакетно финансиране. Това означавало, че за три месеца например всички, които участват в грижата за пациента, ще получат една цена за определен пакет услуги.
 
        БРОЯТ НА ХОРАТА, КОИТО СМЕНЯТ СВОЯ ОБЩОПРАКТИКУВАЩ ЛЕКАР НАМАЛЯВА       
        В периода от 1 до 30 юни 2015 г. 119 895 здравноосигурени лица на територията на  страната са сменили общопрактикуващия си лекар. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. За същия период на 2014 г. техният брой е бил 177 711. Най-честите причини за смяна на лекаря са свързани с прекратен договор с НЗОК, промяна на местоживеенето на пациента, лични предпочитания към друг лекар и други, информира Zdrave.net. Всички здравноосигурени лица имат право да сменят своя общопрактикуващ лекар два пъти годишно - през юни и през декември, с регистрационна форма, която може да се изтегли от сайта на НЗОК. При промяна на адреса по местоживеене смяна може да се извърши по всяко време на годината, припомнят от касата. Общопрактикуващият лекар е длъжен да  казва медицинска помощ на здравноосигурените лица от датата, на която е осъществен изборът.
 
        ГЕРБ РЕВИЗИРА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
        "Между първо и второ четене ГЕРБ ще преразгледа и ревизира текст по текст промените в Закона за лечебните заведения. Това съобщи вчера за "Труд" д-р Даниела Дариткова, която е председател на здравната комисия", пише днес вестникът."Ще предложим сливането на психо-, онко- или кожните диспансери с местните многопрофилни болници от императивно да се запише като възможност, а съответните лечебни заведения сами да решат дали да се обединяват", посочи д-р Дариткова. От опозицията коментираха, че по този начин ГЕРБ елегантно дава отпор на обявените от министъра промени. А в текстовете по вносител дори е записано, че ако диспансерите не се съобразят със зададеното сливане, министърът ще им отнема разрешението за дейност", пише още "Труд"."Не сме съгласни да отпадне изискването управителят на лечебното заведение да притежава специалност по здравен мениджмънт. Ще настояваме то да остане, защото в противен случай всеки ще може да се упражнява в управлението на болниците", коментира още д-р Дариткова. С колегите й ще доразработят и дефинициите на понятия като медицински грижи, имат забележки и по изработването на Националната здравна карта, която от догодина ще посочва с колко структури и болници в дадена област здравната каса ще сключва договор", допълва изданието.
 
        В ТЕТЕВЕНСКАТА БОЛНИЦА ЩЕ БЪДЕ ЗАКРИТО АГ- ОТДЕЛЕНИЕТО
        Родилното отделение на болницата в Тетевен ще бъде закрито до три месеца. Управителят на лечебното заведение д-р Невелина Ганева е подала заявление за това  в РЗИ, съобщават БНР и Нова телевизия. Отделението в болницата прекрати дейността си в началото на юни, след като двама от специалистите на клиниката подадоха оставки заради оповестен в медиите случай с починало новородено. Случаят бе разследван от агенция "Медицински одит", а докладът показа множество нарушения при израждането на бебето. След напускането на двамата специалисти здравният министър нареди да бъде командирована линейка и екип на спешна помощ от Ловеч, който да осигури обслужването и транспортирането на бременни и родилки от Тетевен. Болницата пък получи месец да попълни екипа на отделението. Ръководството на лечебното заведение обаче не успя да се справи в този срок. От болницата все пак имат възможност да оттеглят заявлението си закриване на отделението по акушерство и гинекология, ако в следващите 30 дни намерят специалисти.
 
        ОТ 2016 Г ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА СТАВА ПОЧТИ ДВОЙНО ПО-СКЪПО
        След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега - три години. Промяната в Закона за здравното осигуряване е публикувана в Държавен вестник в края на юни, но ще влезе в сила шест месеца по-късно, припомнят от Националната агенция за приходите. Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца) пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01.07.2012 г. - 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. - 31.12.2015 г. Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
 
        СОТИР ЦАЦАРОВ: ДЕЛАТА ЗА УБИЙСТВА СЕ БАВЯТ ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА СЪДЕБНИ ЛЕКАРИ
        Заради липса на съдебни лекари се бавят делата за много убийства. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по БТВ. Той отбеляза, че в Северна България, в районите Видин, Монтана, Ловеч, има дела за убийства, които не могат да приключат, защото няма кой да извърши съдебномедицинската експертиза. Прокурорът добави, че този район на страната се обслужва от един единствен съдебен медик. Цараров също така коментира, че проблемът с липсата на вещи лица е прозаичен, но и доста сериозен. Той заяви, че е направена проверка на дейността на Окръжна прокуратура в Бургас по отношение на случаите на забавените дела с починалите в града две новородени. По думите му, установено е, че от 14 септември миналата година са разпратени писма до 90% от здравните заведения в страната за търсене на вещи лица, но такива така и не са намерени. Цацаров отбеляза, че може да премести делата от Бургас в София, но това не би имало особен смисъл. "Нали и в София сме търсили съдебни медици. Добре, тук има една тотална колегиалност, при която е много трудно да намериш лекар, който да ти даде експертиза срещу обвиняемия", отбеляза той.