Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.07.2015)
       
        БОРЧОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ СА НАТРУПАНИ ЗА ЛЕКАРСТВА
        С дългове от 396,7 млн. лв. са приключили миналата година болниците с държавно и общинско участие. Това сочи анализ на МЗ, който беше представен вчера пред здравната комисия в парламента от зам. здравния министър д-р Бойко Пенков. От него става ясно, че борчовете на лечебните заведения се движат между половин и един милион лева, като почти няма нито едно без задължения, информира "Монитор". По думите на заместник-министъра има трайна тенденция към нарастване на неразплатените плащания. Най-много дължат лечебните заведения за медицински продукти - 118 млн. лв., а 57 млн. - за консумативи. Общо на 147 млн. лв. възлизат  просрочените дългове. Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, "Света Марина" във Варна,  "Стоян Киркович" в Стара Загора, "Пирогов" и Александровска в София са с най-много неразплатени сметки. Увеличава се и броят на преминаващите пациенти с по 5,7% годишно. По сметки на здравното ведомство половината от приходите в болниците, а на места и повече, отиват за заплати на персонала и за осигуровки. На общо 14 млн. лв. възлизат неизплатените заплати и осигуровки на персонала на лечебните заведения в България.
        С 8 гласа "въздържал се" и 7 "за" не бе приет проектът на Закона за лекарствените средства в хуманитарната медицина, внесен от депутатката Султана Петрова. Проектът предвиждаше забрана на износ за трети страни на медикаменти от групите, отпускани по линия на здравната каса, ако към определен момент има опасност за дефицит в страната. Другата промяна предвиждаше вноса и продажбата на лекарства, които не са регистрирани у нас, ако комисия от лекари установи, че други медикаменти за определени болни не действат.
 
        ЧЕТИРИНАЙСЕТ СА ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ, КОИТО ИМАТ БЛОКИРАНИ ПАРИ В КТБ
        Четиринайсет са държавните болници у нас, които имат блокирани пари във фалиралата Корпоративна търговска банка, информира здравният министър Петър Москов депутатите от здравната комисия в парламента. Болниците с най-големи суми във фалиралата банка са варненската "Св. Марина" и столичната "Св. Анна" - съответно с 8 990 114 лв. и 6 509 726 лв, четем днес в "Сега". Ръководствата и на двете лечебни заведения бяха сменени в последните три месеца, а причината беше тъкмо фактът, че не са спазили изискването на Министерския съвет да не държат повече от 25 на сто от парите си в една банка. Столичната университетска болница "Св. Екатерина" също има блокирани средства в КТБ - 1 088 280 лв. Други пет лечебни заведения също са имали големи суми в КТБ. Това са МБАЛ Пловдив (306 195 лв.), плевенската университетска болница (291 275 лв.), университетската болница в Пловдив "Св. Георги" (161 327 лв.), детската специализирана белодробна болница в Трявна (94 538 лв.), както и столичната Александровска болница (90 520 лв.) Шест болници са държали в банката под 10 000 лв. Не е ясно каква част от болниците са си получили парите от фонда за гарантиране на влоговете, който върна на вложителите на банката сумите под 100 000 евро.
       
        ДЕПУТАТИ ОТ БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ВНАСЯТ ЖАЛБА В          КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ В ЗЗО
        Депутатите от БСП Лява България внасят днес жалба до Конституционния съд срещу приетите промени Закон за здравното осигуряване, които постановяват разделяне на здравния пакет на две - основен и допълнителен. Това обяви в парламента народният представител от левицата д-р Емил Райнов. По думите му в подписката, инициирана от ПГ на БСП Лява България, са се включили депутати от ДПС, АБВ, БДЦ, както и независими депутати. "Събраха се над 61 подписа, като обжалваме две неща в закона - първото е разделянето на пакета на основен и допълнителен, а на второ място - привилегията, която се създава държавата да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява", каза той. Д-р Райнов припомни, че до жалбата в КС се е стигнало, след като президентът не е реагирал на писмото на БСП до него, в което от левицата  го призоваха да наложи вето и да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи.
 
        Д-Р БОЛТАДЖИЕВ: ЕДИНСТВЕНАТА РЕАЛНА СТОЙНОСТ НА ЕДНА УСЛУГА Е ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ
        Най-добре е остойностяването на медицинските дейности да не става по административен начин, а да е на пазарен принцип. "Единствената реална стойност на една услуга е пазарната стойност. Самото лечебно здравеопазване е стопанска дейност и тя се подчинява на пазарните механизми. Както и да се остойности всичко от министерството, пазарът определя тази стойност", каза пред Zdrave.net управителят на МБАЛ "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев. Като пример за пазарен принцип лекарят даде остойностяването на кардиологичните пътеки, като напомни, че благодарение на това инфарктите в страната са намалели драстично за няколко години.  Според д-р Болтаджиев най-сериозният проблем пред остойностяването по административен път е, че медицинските дейности в различните болници биха имали различни стойности. Той посочи, че е необходимо да се пресметнат разходите за консумативи, режийните и за заплати. По думите му, една голяма болница харчи повече за ток, вода и отопление, отколкото една малка общинска болница. Ето защо това би означавало, че разходите за една херния или един апандисит, в голямата болница са много по-големи, отколкото в малката, смята д-р Болтаджиев. "Няма как да се направи операция без ток и вода, така че режийните трябва да се смятат при всички случаи в цената на услугата", отбеляза той.  Д-р Болтаджиев изказа съмнения, че екипът на МЗ, който сега се занимава със задачата ще се справи с остойностяването. Той напомни, че екипът на бившия министър на финансите Симеон Дянков се е опитал да го направи, но е стигнал до никъде.
 
        14-ГОДИШНА  ПОЧИНА ВЪВ ВАТИКАНА ОТ АВТОИМУННО  ЗАБОЛЯВАНЕ
        "24 часа" се спира подробно на случая, при който 14-годишно момиче от с. Самоводене почина във Ватикана от автоимунно заболяване. "Кошмарът на детето започнал преди 2 г., според близките след поставена безплатна ваксина за предпазване от рак на шийката на майката. Направил я личният лекар на Лили в селото д-р Николай Кьорев на 2 дози - през юни и през юли 2013 г. След това семейството на момичето заминало на море", разказва изданието. Скоро след това се появили ранички и майката започнала да я води по болници в София. "Лекарите из цялата страна не можели да поставят диагноза. Болестта приличала на СПИН, но не била. "Впоследствие разбрах, че е диагностицирана с грануломатоза на Вегенер. Всички усложнения при нея настъпиха от неправилно лечение, защото са й давали огромни дози кортикостероиди. Не се чувствам виновен, защото аз просто съм един изпълнител, а ваксината срещу папилома вирус се дава за безопасна, изписвана е много пъти, аз съм правил и на нейни приятелки", категоричен е личният лекар", четем още в Zdrave.net. "При Лили се появили остеопороза, артрит, диабет, хипертония, глаукома, проблеми с белите дробове, жлъчката и почти всички вътрешни органи. Преди година състоянието й се влошава дотолкова, че се налага да стои в инвалиден стол и да бъде обслужвана от близките си", разказва още публикацията. Преди месец момичето заминало на лечение в католическата болница във Ватикана, където също не успели да помогнат и то починало на 6-ти юли. "Сега майката на Лилия, която я придружаваше в клиниката, води битка да й бъде направена независима медицинска експертиза при аутопсията. Анна Медарова се надява да може да докаже връзката между смъртоносната болест на Лили и поставянето на ваксината. Това се налага, защото през юни районната прокуратура във Велико Търново отказа да образува наказателното производство срещу неизвестен извършител за причиняване на средна телесна повреда на момичето", информира медията. От здравното ведомство информирали, че документацията по случая на момичето ще бъде разгледана от Комисията по нежелани реакции от ваксини. До момента обаче няколко експертизи не са открили причинно-следствена връзка между имунизацията и автоимунното заболяване на момичето.