Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.07.2015)
       
        ВИТЕНИС АНДРИУКАЙТИС: ДА СЕ УЕДНАКВИ ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА В ЕС
        Еврокомисарят по здравеопазването Витенис Андриукайтис заговори за уеднаквяване на здравеопазването в ЕС, което ще изисква и промяна в европейските договори, научаваме от "Сега". "Уверен съм, че ще е хубаво да обсъдим възможността за промяна в договорите на ЕС в бъдеще", заяви той на конференция в Рига миналата седмица. Настоящите договори дават ограничена роля на ЕС при определяне на здравната политика в страните членки. Например една от сферите, която е категорично в ръцете на националните правителства, е определянето на цените на лекарствата в преговорите с производителите.
Сега ЕС може да работи в областта на превенцията, например в регулация при алкохола и тютюна. Според еврокомисаря е време въпросът да се обсъди с ЕП и с Европейския съвет. "Повярвайте, не мога да си представя икономически по-ефективна възможност от управлението на здравните въпроси на европейско ниво", каза Андриукайтис.
Той предлага Еврокомисията на всеки 2-3 г. да изготвя и представя в ЕП доклади за състоянието на здравеопазването във всяка от страните на ЕС.  Подкрепяме интегриран подход не само в допуска до пазара, но по отношение на цените, коментира Джо де Кок, главен администратор на белгийската социалноосигурителна служба.
 
        МЗ ЩЕ ОТПУСНЕ 200 000 ЛВ. НА ВАРНЕНСКАТА БОЛНИЦА "СВ. АННА"
        Министерството на здравеопазването ще отпусне 200 000 лв. на варненската болница "Св. Анна" за закупуване на апаратура. Такъв ангажимент е поел министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при посещението си в лечебното заведение, съобщава БГНЕС. Той е коментирал, че десетилетия наред нещата в болницата не са се случвали по най-добрия начин. "Да кажем, че е била системно ощетявана в сравнение с други болници. Това, което говорихме днес е за ясния график за започване на архитектурни планове, остойностяване на строителството, за ремонта на спешното приемно отделение на "Св. Анна", е заявил министърът. Д-р Москов е отбелязал, че се надява решенията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат ясно ориентирани към това големите структуроопределящи областни, университетски болници да получат допълнително финансиране. По думите му, за тях има пари в бюджета на касата. "А иначе това, което ще прави министерството, е да повишава субсидията, да повишава парите за болници като Св. Анна", е казал той, допълва Zdrave.net. Министърът е добавил, че по отношение на общинските болници трябва да се помни, че техни собственици са общините. Според него е безкрайно удобно да се говори за това, че държавата трябва да се грижи за тях, но ако тя прави това, то тогава трябва да има права върху собствеността и начини на управление. "Знаете ли, предстоят местни избори. Ето ви прекрасна възможност.  Кметът на всяко едно малко населено място, което иска да поддържа общинска болница, да не говори само за канала, водата, пристройката, за новите си автомобили, например, ами да каже - ние, като политическа сила, като кандидат за кмет понеже съм много ербап, искам общинската болница да съществува. За тази цел трябва да има финансиране от бюджета на общината", е казал още д-р Москов.
 
        ЗА МЕДИЦИНСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ ПО МОРСКИТЕ НИ КУРОРТИ
        С трайното настаняване на лятото в страната се активизират и публикациите, свързани с медицинското обслужване по морските ни курорти. В "Труд" намираме: "Плажът е единственото място, на което летуващите във Варна и околните курорти могат да получат безплатна медицинска помощ. От 1 юни до 30 септември на охраняемите ивици в града, в Св. св. Константин и Елена, Кабакум и Златни пясъци работят 35 медицински пункта, осигурени от общинското ДКЦ 1 "Св. Клементина". В тях от 8 до 18 ч дежурят 10 лекари, двама фелдшери и 40 медсестри, а за превоз на спешните пациенти от курортите до града са ангажирани 3 реанимобила." Ежедневникът информира още, че често на плажа съвет от докторите търсят и туристки, чиито деца са просто с хрема. "Причината е, че визитата в медицински кабинет в комплексите край Варна излиза твърде скъпо, защото нито една от регистрираните 15 практики не работи със здравната каса. Затова първичен преглед и рецепта при настинка или стомашно разстройство струват от 100 до 120 лв., а контролната визита е 50 лв. - колкото е платена консултация с професор във варненските клиники. Инжекциите излизат 15-20 лв., обработките на рани - 40 лв., а ако трябва да се намести и гипсира счупен крайник - сметката достига и 700 лв. Тежките случаи се откарват към болниците във Варна, като частните линейки вземат за превоза по 1 евро на километър", разказва публикацията. Според изданието, спасителен вариант за почиващите българи е да стигнат до Варна и да посетят личен лекар. "Ако носят здравните си книжки и са редовни платци, дължат за преглед само 2,90 лв. потребителска такса. Ако са забравили документа, плащат 15-20 лв. за джипи и 30-50 лв. за специалист. В градските поликлиники поставянето на инжекция е 5-10 лв., превръзката струва 15 лв., а смяната на гипс - 30 лв. Леките ортопедични интервенции излизат от 150 до 300 лв.", пояснява още материалът. "В курортите всяко лято шетат и нелегални доктори - най-често гастрольори от вътрешността на страната, които работят в комбина с таксиджии и хотелски служители, коментира Zdrave.net. Те преглеждат в хотелски стаи, нямат ценоразпис и прибират на око по 200-300 евро за преглед. Жертвите са предимно чужденци от трети страни, защото туристите от ЕС имат застраховки, здравноосигурителни карти и си знаят правата. Покрай отлива на руснаци това лято нелегалният бизнес е в застой, коментират медици от легалните курортни практики. Според тях плащанията на ръка вече са сведени до минимум, защото кабинетите имат договори с чуждестранни застрахователи, повечето от които им изплащат сумите за лечение на туристите по банков път", пише още медията.
 
        СИМЕОН ДЯНКОВ: РЕЗЕРВЪТ НА ЗДРАВНАТА КАСА, ВЗЕТ ПРЕЗ 2010Г., ВЕЧЕ СЕ ВРЪЩА
        Резервът на здравната каса, взет през 2010 г., вече се връща. Това заяви по БТВ бившият финансов министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков. От негова гледна точка национализирането на средствата от здравни вноски изглежда така: "Помните тогава, това е 2010-2011 г. Гърците тъкмо бяха обявили, че всъщност цялата им статистика е нагласена, така да се каже, и лихвите на международните пазари се бяха доста качили. Ние бяхме в дефицит. Като си в дефицит - виждаме от Гърция и от другите - има два варианта - или да взимаш външни дългове, или да използваш това, което имаш събрано. Външните дългове бяха много скъпи. Можехме да вземем, както това правителство направи, но сега са доста по-ниски лихвените проценти, тогава бяха над 7% дори и краткосрочните. Ако бяхме взели, трябваше да плащаме много. Тогава казахме - окей, тук има събрани пари, ще ги вземем, те така или иначе са събрани в хазната, и след това с времето ще се изплащат", разказа той и допълни: "И е факт - само тази последната година, 2014 г., здравната каса и въобще здравеопазването получи някъде около 600 млн. повече от първоначалния си бюджет. Миналата година получи около 500 млн. повече. С други думи - отговорът е, че тези 1,39 млрд. лв. отидоха за пенсии, защото тогава нямаше как да се плащат пенсиите, освен ако не се вземе заем." От думите на Дянков стана ясно още, че според него тези средства дори вече са върнати: "Тогава парите бяха изхарчени главно за пенсии, защото просто нямаше как да се покрият пенсиите. Междувременно обаче, от 2011 г. досега, над 1,4 млрд. са дадени от държавния бюджет, допълнителни, извън различните бюджети на здравната каса. С други думи парите са върнати", смята той.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" информира за инспекции на лечебни заведения в Силистренско. "30 нарушения са установени в здравни заведения в Силистренско при проверки на Инспекцията по труда. Съставени са пет акта за установени административни нарушения. По разпореждане на главната дирекция "Инспекция по труда" лечебници се гледат под лупа и до края на този месец ще се правят проверки в десетки здравни заведения в Крайдунавска Добруджа", пише вестникът и пояснява, че се проверява за сключени основни и допълнителни трудови договори, какъв е графикът на работа, спазени ли са изискванията за междудневната и седмичната почивка.
        "Стандарт" пък съобщава за бум на чужди студенти по медицина във Варна. "Качеството на обучението по медицина в България става все по-високо и едно от доказателствата за това е фактът, че все повече чуждестранни студенти искат да учат у нас, каза проф. Иванов пред "Стандарт". В момента в Медицинския университет във Варна се обучават 900 студенти от 43 страни, а броят на чуждестранните и българските кандидати тази година продължава да расте. Най-много - 350, са чуждестранните студенти от Германия, сред останалите страни са Англия, Япония, Испания, Скандинавските държави, Канада, Израел, Белгия, Холандия и др. Тази година пък за едно място по медицина в кандидатстудентската кампания в морския град се състезават 6 души", четем във вестника.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Налице е неравномерно разпределение на специалисти в страната. Освен недостатъчните като количество и неравномерно разпределени из страната ревматолози, се оказа че има сериозен проблем в това отношение и в други специалности. Неочаквано за мнозина, например, в Ловеч има само един специалист по кожно-венерически болести. По двама са дерматолозите в Смолян, Разград и Шумен, сочат данни на Националния статистически институт. В същото време в София, Пловдив и Варна представителите на престижната специалност за стотици.  Глад за специалисти има и в други направления. Според статистиката цели области са останали без експерти. Ако пациент от  Видин например има проблем с простатата, трябва пътува  до Монтана, за да се консултира с уролог. В Смолян пък няма психиатър.Интересен е факта, че  и акушер-гинеколозите в страната са неравномерно разпределени -  в повечето областни градове те са между 10 и 30, само в София са 386.
        Комплекс за транслационни невронауки и Медицински симулационен и тренировъчен център са най-новите придобивки на Медицинския университет в Пловдив. Това съобщиха от учебното заведение. Комплексът за транслационни невронауки е резултат от успешно приключил проект  за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г. под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката. Продължителността на проекта е 22 месеца, четем в Zdrave.net. "Общият бюджет на проекта е 3,637,143 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 85%, а 15% са собствени средства на МУ-Пловдив. Комплексът включва: Център за транслационно функционално невроизобразяване с 3 Тесла ядрено-магнитен резонанс и Център за функционална неврохирургия с оперативен микроскоп. Това е изследователска клъстерна инфраструктура, която ще работи в тясно сътрудничество с аналогични структури на национално и международно ниво. Подобна апаратура е уникална по своето предназначение не само за страната ни, но и в цяла Югоизточна Европа - тя се създава изключително за изследователски цели", съобщи ректорът на МУ-Пловдив чл.кор. проф. д-р Стефан Костянев.
        Екип от учени в медицинския факултет на Вирджиния откри скритата дълго време за тях система от съдове, която те нарекоха "лимфни съдове на централната нервна система". Тя изцежда лимфната течност от мозъка към близките лимфни жлези. Откритието, което беше публикувано в списание "Nature", разтърси учените. Ръководител на екипа от учени е Антоан Лувро, който в момента работи в лабораторията на Джонатан Кипнис, директор на Центъра за мозъчна имунология към университета. "До сега смятахме, че тази система в мозъка не съществува. Когато за първи път видяхме тези съдове, аз, честно, загубих разсъдъка си. Не може да има по-разтърсващо разкритие от това", казва Кипнис пред Mental Floss, допълва Medical News. Фактът, че тези съдове се намират толкова дълбоко, обяснява защо са останали тайна за учените толкова дълго време. Те може да бъдат открити при венозното кръвообращение на мозъка, включващ мозъчните вени и дуралните синуси, в югуларните вени, в голям кръвоносен съд. Кипнис предупреждава, че разкритието трябва да бъде проучено задълбочено, за да се разбере цялостно.
Въпреки това, той е обнадежден, защото откритието може да помогне в лечението и предотвратяването на множествена склероза, Алцхаймер и аутизъм. "Най-важните неща тепърва предстоят за откриване", подчертава той.