Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.06.2015)
       
        НАЧАЛНИКЪТ НА ВМА ПОДКРЕПЯ РАБОТАТА НА МИНИСТЪР МОСКОВ
        "Върнали сме 400-500 човека за няколко дни. Става въпрос за планирани пациенти, които са отложени и през тази седмица ще бъдат приети. Просто идва 1 юли и влизаме в нов месец. Като цяло въвеждането на лимити не е лошо, защото има дисциплиниращ ефект. Просто според мен е добре да има дялове в лимита за болниците." Това обяви пред БТВ шефът на ВМА проф. Николай Петров. Генералът добави, че на ВМА не достигат на месец около 500 000 лева. "Сега за май сме на плюс, а за същото време на миналата година сме били 10 млн. лева минус. В момента ВМА е в прекрасно финансово състояние. Ако се продължава така, след време дупката в здравната система ще се изчисти", добави шефът на ВМА. Попитан пак за връщането на хора, генералът обяви, че просто не е сигурно, че ако се приемат хора сега, изхарчените над лимита пари ще се платят после от касата и това е причината да има отлагане на планираните пациенти. Професор Николай Петров добави още, че подкрепя работата на министър Москов. "Това, което прави Москов, е добро. Ако аз бях на неговото място, бих направил същото", завърши шефът на ВМА.
 
        ГЛИНКА КОМИТОВ С ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТИТЕ НА 76 БОЛНИЦИ
        Шефът на Националната здравноосигурителна каса Глинка Комитов е внесъл предложение за актуализация на бюджетите на 76 от най-добре работещите  болници в страната, четем в "Телеграф". Комитов е внесъл официална докладна до надзора, с която бюджетите на болниците да бъдат увеличени с общо около 67 млн. лв., които са от 5-процентния резерв за болнична помощ. Предложението, което е отлагано за разглеждане няколко пъти, е съгласувано с Българския лекарски съюз и се очаква надзорът да го разгледа на своето заседание днес. Ако то бъде прието, реален преразход в официално одобрения от НЗОК бюджет за болнично лечение няма да има, но напрежението сред медицинското съсловие ще спадне. Ако не, сценарият от април, когато лекари и персонал излязоха на символични протести поради несправедливо разпределени бюджети и произтичащите от новата методика за финансиране на лечебните заведения листи на чакащите, може да се повтори.
 
        ДЛЪЖНИЦИТЕ НА ЗДРАВНИ ВНОСКИ ИМАТ ОЩЕ 6 МЕСЕЦА ДА СЕ ВЪРНАТ В СИСТЕМАТА ПО СТАРИТЕ ПРАВИЛА
        Длъжниците на здравни вноски имат още 6 месеца да се върнат в системата по старите правила - срещу плащане на осигуровки за 3 години назад. От Нова година те вече ще трябва да платят вноски за 5 години назад, за да възстановят здравноосигурителните си права, информира "Сега". Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник в събота. Въпреки влизането на закона в сила, продължава да няма яснота по основната промяна в него - за разделянето на пакета с медицински услуги на основен и допълнителен. То трябва да бъде разписано в наредба на здравния министър, а дотогава се прилага основният пакет, действащ към момента, пише в преходните и заключителни разпоредби на закона. От следващата година започва да расте с по 5 процентни пункта размерът, в който държавата осигурява деца, студенти, пенсионери, държавни служители и бедни. Така през 2016 г. бюджетът ще дава 55% от минималния доход за здравни вноски за около 4 млн. българи.  С обнародвания в събота закон се въвеждат и нови права за пациентите. Занапред при системна неудовлетвореност на пациентите от оказаната медицинска помощ касата ще може да налага финансови санкции на съответната болница или джипи. Под системна неудовлетвореност се разбират три или повече основателни жалби от пациенти в рамките на шест месеца. Лекарският съюз искаше президентът да наложи вето на закона заради тази разпоредба, но в събота Плевнелиев подкрепи реформата. Според държавния глава българската здравна система остана една от най-нереформираните през последното десетилетие, затова здравната реформа не търпи отлагане. Плевнелиев смята, че промените са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора.
       
        МЗ ПРЕДЛАГА ОТ 3 ДО 10% ДАНЪК ЗА ВРЕДНИ ХРАНИ
        Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването. "Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките", коментира пред "Труд" д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър. По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно, допълва Investor.BG. Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи "вредна" продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата, затлъстяване, високо артериално налягане. По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък "вредни храни" в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства. "Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът. Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.  
 
        ДИРЕКТОРЪТ НА "СВ. ЕКАТЕРИНА" - ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ И ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ СЪС СОЦИАЛНИ ФУНКЦИИ
        Приватизацията на болници ще подобри мотивацията на работещите в тях и ще засили отговорността им към финансовото състояние на здравните заведения. Това каза пред БНТ директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.
По по повод предложението на министър Петър Москов,  67 лечебни заведения да отпаднат от забранителния списък за приватизация и така да стане възможно раздържавяването на "Пирогов", Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница "Св.Екатерина", университетски и многопрофилни болници и др. Проф. Генчо Начев коментира, че отдавна е привърженик на приватизацията, която би трябвало да доведе до повече отговорност към финансовото състояние на болниците, стига да е направена по определени правила, така че да не носи негативи, съобщава още Investor.BG. "За човек, който е повече от 40 години в здравеопазването, няма стряскаща новина", каза професорът. Според него при евентуална приватизация министърът би трябвало да продължава да влияе върху политиката в сектора и да я определя. "Винаги съм бил привърженик на това да се приватизира дейността, защото всъщност не са много желаещите да приватизират сгради в състоянието, в което са по-голямата част от болниците в България", заяви Начев. Той отбеляза, че общинските болници никога не са били в забранителния списък. Така че е можело да бъдат приватизирани, стига някой да вижда перспективи във финансовата стабилност. Проф. Начев допълни, че при някои болници трябва да останат социалните функции, а не фокусът да е върху печалбата в края на годината. Той смята, че ако неговата болница бъде приватизирана, ще са подобри мотивацията на работещите там - те ще знаят, че възнагражденията им ще са пряко свързани с финансовите резултати. "Във всички случаи дисциплината ще се подобри, ако хората участват в тази приватизация. В момента се мъчим да променяме манталитета само с добри приказки, с даване на пример, а когато заиграят морковът и тоягата в по-реален смисъл, тогава би трябвало и манталитетът да се промени по-бързо", смята Начев. Запитан какви са резултатите от обединението на болници, той подчерта, че към момента няма такова обединение. "Има създадено гражданско сдружение, което даже не е юридическо лице. То прави програма до края на годината какво може да се оптимизира, така че разходите да се намалят. Иначе аз съм за обединение, което да обхване и медицински дейности, за да няма конкуренция в рамките на държавната собственост", каза професорът. Той допълни, че държавата трябва да плаща само лечението на тези, които наистина не могат да си го позволят. Сега 70% от хората с неплатени вноски могат да си ги платят, смята проф. Начев.
 
        ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СЪС СВОЯ КОНЦЕПЦИЯ ЗА РЕФОРМИ ПРЕД БЛС
        Националното сдружение на общинските болници ще представи пред ръководството на БЛС своя концепция за здравната реформа. Това съобщи пред Zdrave.net председателят на организацията д-р Неделчо Тотев. Той каза, че преди няколко дни в Рибарица се е провела среща на директорите на общински болници. На нея е присъствал и председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев. Концепцията, чийто идеолог е организационният секретар на сдружението д-р Радко Велков, е била представена накратко пред ръководителя на съсловната организация. По думите на д-р Тотев, д-р Грозев се е съгласил, че всичко в програмата е логично и абсолютно изпълнимо и е поел ангажимент да свика в спешен порядък Управителния съвет на БЛС, на който също да бъдат представени вижданията на общинските болници за реформи. Д-р Тотев коментира, че директорите на общинските болници са притеснени от промените, които правителството прави в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения. Като основен проблем той посочи идеята за сливане на болници и обединението им в консорциуми. "Сега ще правим високотехнологични болници и там ще отидат едни хора. Ами другите? Кучета ги яли. Не може едва ли не всеки пациент да отива на ПЕТ-скен или на ядрено-магнитен резонанс, при положение, че заболяването му може да се излекува и в периферията, на първо ниво в общинските болници. А не сега да веем байрака на комплексността и всички болници да ги вкараме в едни огромни мастодонти, които хем трудно се управляват, хем трудно е лечението, хем ще се задръстят лабораториите ако всички пациенти отиват там, хем професорите ще лекуват клиника, която е за първо ниво на компетентност", заяви д-р Тотев.