Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.06.2015)
       
        МИНИСТЪР МОСКОВ Е УБЕДЕН, ЧЕ БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА ФОРМИРАТ ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА НА НЗОК
 
        Разходите на болниците са намалели с около 10% и болничната помощ няма да формира голям дефицит, каквато беше първоначалната прогноза. Това каза пред БТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че към настоящия месец изпълнението на бюджета на НЗОК за болнична помощ е в норма - около 52%. Министърът обясни, че прогнозата на оперативното ръководство на здравната каса за голям дефицит в този сектор е била на база на разходите за първите три месеца на финансовата година. По думите му, тогава е нямало никакви правила и се е действало на принципа - кой каквото направи, всичко се плаща, без значение защо и как. Прогнозата в случая е била, че ако нещата продължават по същия начин, може да се стигне до дефицит от около 200 млн. лв. в бюджета на касата. "Резултатите от април и от май показват, че съответно разходите в болниците са спаднали средно с по 10% месечно. И новата прогноза, с която се ангажира управителят на НЗОК е, че по този начин вървейки разходите на болничната сфера, защото, тук ще отворя една скоба, с лекарствата е различно, не предполагат такива прогнози с такива размери на дефицит", заяви той.       
        Запитан за ситуацията във ВМА, където вчера излезе информация за това как болницата връща пациенти, министърът каза, че днес е говорил с директора проф. Николай Петров. Той коментира, че не става въпрос за връщане на пациенти, а за нещо, което се случва по целия свят - планов прием. "Пациентите, които нямат нужда от моментално приемане в болница, биват насочвани след 10, 15, 20 дена да дойдат и да проведат своето лечение, ако за него е нужна болнична обстановка. Това е направила ВМА. Няма върнат човек с медицинска необходимост от моментално лечение. Това е начинът, по който се случва в нормалния свят", заяви д-р Москов.
 
        БСП ПОИСКА ПРЕЗИДЕНТА ДА НАЛОЖИ ВЕТО ВЪРХУ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
        Парламентарната група на БСП поиска с писмо до президента да наложи вето върху промените в Закона за здравното осигуряване, които бяха окончателно приети от НС преди седмица. Социалистите подготвят и жалба до Конституционния съд, ако държавният глава откаже да упражни правомощието си. Според левите с разделянето на гарантираните медицински услуги на два пакета - основен и допълнителен, се нарушава основно конституционно право на гражданите за равен достъп до медицинско обслужване. Освен това промените се извършвали без ясни критерии и без финансови разчети, информира "Сега". Депутатът Емил Райнов посочи, че според хипотезите на здравния министър Петър Москов в първия пакет ще влизат социално значимите заболявания, а във втория - социално незначимите. "Вероятно министърът се готви да раздели хората на две групи - социално значими и социално незначими. Това е тежък удар срещу основните принципи на здравното осигуряване - солидарност и равен достъп до здравната система", заяви бившият зам. здравен министър.  Според колегата му Филип Попов законовите изменения противоречат на чл. 52 от основния закон, според който "гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване".  Засега от БСП не обмислят вот на недоверие срещу Петър Москов.
 

       ИВАЙЛО КЛАФИН НЕ Е СЪГЛАСЕН ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ
        "Вицепремиерът Ивайло Калфин се обяви против идеята на здравния министър Петър Москов чиновниците с високи заплати да си плащат осигуровките за здраве", намираме днес в "Стандарт", който припомня, че Москов предложи облагането да засегне държавните служители с възнаграждения над две минимални заплати. "Не съм склонен на такава промяна. Добре е да поговорим с министър Москов, той може би не е получил достатъчно информация, защото в момента всеки държавен служител се осигурява от държавата на 100%", коментира вицепремиерът Калфин. Той припомни, че преди години държавата е поела този ангажимент, като в същото време е намалила заплатите на чиновниците. "Ако искаме да върнем нещата, трябва да минем отново през корекция на заплатите", посочи Калфин. Според него за здравната каса няма значение дали парите ще влязат през осигуровки от държавата или през осигуровки от самите чиновници, защото става въпрос за една и съща сума. В същото време предлаганата от Москов промяна ще изисква по-сложно администриране и ще бъде по-неефективна. Според Калфин не е редно и режимите на осигуряване на чиновниците да са различни в зависимост от техните заплати", пише вестникът. "Същата теза изказа и депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов, който посочи, че според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс данъчно задължените лица трябва да бъдат равнопоставени. Според Адемов обаче, ако се предлага въвеждане на лични осигуровки за здраве, би трябвало да се предложи и за осигуровките за пенсия, безработица и болнични", допълва публикацията.
 
        ЛЕКАРСТВАТА БЕЗ РЕЦЕПТА НЯМА ДА СТАНАТ ПО-СКЪПИ       
        Лекарствата без рецепта няма да поскъпват четем в "24 часа".  "Цените на лекарствата без рецепта няма да бъдат освобождавани - през есента отново ще бъде удължен срокът на забраната за увеличение на цените. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов, попитан не е ли време за премахване на регулацията върху цените на тези продукти, по време на здравния форум на КРИБ. "Това не може да стане, защото за няколкото месеца, през които изискването за таван на цените не действаше поради пропуск на предния екип в МЗ, цената на комбинирано прахче за грип стана 10 лв.", обясни д-р Москов", четем във вестника. Изданието пише още, че до 2 седмици ще е готов проектът за промени в закона за лекарствата. "Те предвиждат медикаментите, плащани от здравната каса, да бъдат маркирани с различни цветове в аптеките според нивото на реимбурсация. Безплатните за пациента ще бъдат със зелен стикер", припомня вестникът.
 
        ВЕЧЕ ИМА ЛИСТИ НА ЧАКАЩИ ВЪВ ВМА
        ВМА връща пациенти, научихме от БТВ. От болницата потвърдиха и заявиха, че са свършили парите от Касата предвидени за месеца. По тази причина плановите операции и прием са прекратени. Само в рамките на днешния ден от Военномедицинската академия са върнали около 100 души. Това са пациенти, чието здравословно състояние не е било неотложно или спешно. Спешните случаи не са и няма да бъдат връщани, уверяват от лечебното заведение. Планови операции и прегледи в болницата ще могат да се извършват отново от първо число следващия месец, защото към момента болницата е достигнала лимита на дейностите, които касата плаща. Мярката засяга всички отделения на ВМА. В клиниката по ендоскопска хирургия днес са отложени няколко планови операции. Поради достигане на лимита се наложи да върнем нашите 6 пациенти и на останалите в листата на чакащите да се обадим и да ги пренасочим за следващия месец, каза началникът на клиниката по ендоскопска хирургия проф. Венцислав Мутафчийски. Месечният лимит за клиниките на болницата е 2 млн лева. В тях освен медицинските дейности влизат лекарствата, консумативите и имплантите. Сумата за юни вече е достигната. Ние нямаме избор, трябва да ни разберете правилно. Утре ще ни се държи сметка за надлимитна дейност, това е лоша финансова дисциплина. Има правила - вие не ги спазвате. Ето - спазваме правилата, коментира началника на ВМА проф. Николай Петров. От въвеждането на новата методика през март до момента дейността на ВМА над лимита е за 580 хил. лева. Пари, които болницата не знае дали ще получи от Здравната каса. От Здравната каса коментираха, че всичко е въпрос на управление на бюджетите на лечебните заведения от ръководствата им.
 
        ОБВИНЯВАТ ЛЕКАР ЗА МЪРТВОРОДЕНО БЕБЕ В ПЕРНИК
        Близки на родилка сигнализират за случай на мъртвородено бебе в пернишката болница. Те твърдят, че плодът е отровен, след като 19-годишната бременна в осмия месец жена е консултирана от педиатър за прием на медикаменти, съобщава Дарик. Това е било второ дете за младата циганка. Тя е приемала няколко дни изписаните й лекарства. Жената е приета по спешност в болница миналата неделя. Тя е имала силни болки. Направено й е секцио, но плодът вече е бил мъртъв. Семейството и близките на родилката искат да се направи разследване на причините, които са довели до загубата на детето. Завеждащият АГ-отделението в пернишката болница д-р Ивайло Лазов потвърди за мъртвороденото бебе. Първото раждане на жената също е било със секцио. На плода е направена аутопсия, но протоколът от нея все още не е готов. Именно заради това д-р Лазов каза, че не може да се твърди за каквито и да е конкретни причини за загубата на бебето. Той уточни, че става въпрос за доносено около 3-килограмово бебе. Завеждащият АГ-то обаче е категоричен, че е изключено причината да е прием на медикаменти по време на бременността. Той обясни, че ако жената е приела силно токсично лекарство, тя също ще има здравословен проблем, а такъв няма.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Лекари от ВМА извършиха поредна трансплантация на черен дроб. Реципиентът е 57-годишна жена с краен стадий на чернодробно заболяване, а донорът  - 47-годишен мъж от Плевен, съобщават от лечебното заведение. Експлантацията на органите е започнала късно снощи - в 23.00 ч., в УМБАЛ "Света Екатерина". Трансплантацията на черен дроб, извършена от специалисти във Военномедицинска академия-София, е продължила 5 часа - от 01.00 до 06.00 ч. тази нощ. Хирургичната операция е осъществена от: експлантационен екип: водещ д-р Ивелин Такоров, д-р Цонка Луканова, д-р Мария Якова; трансплантационен екип:  проф. Венцислав Мутафчийски, д-р Васил Михайлов, д-р Иван Василевски; анестезиологично - реанимационен екип:  доц. Евелина Одисеева, д-р Мина Костадинова. След трансплантацията реципиентът се намира в добро състояние, информират още от ВМА