Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.06.2015)
       
                ПРЕМИЕРЪТ ИСКА ПРЕГЛАСУВАНЕ НА ТЕКСТА ЗА ОДЪРЖАВЯВАНЕ НА НЗОК
        "След като наскоро заяви, че ще стачкува заедно с работодателите срещу евентуално увеличение на цените на тока, във вторник премиерът Борисов обяви и друг протест - той съобщи, че ще иска прегласуване на Закона за здравното осигуряване в частта, в която да се приеме пълно одържавяване на здравната каса - т.е да се увеличи държавната квота в надзорния съвет от 4 на 6 души. И допълни, че лично ще гласува с депутатите си." Това пише днес "Капитал Daily" във връзка с вчерашния здравен форум, на който присъства и министър-председателят. "Причината премиерът да възнегодува спрямо собствените си народни представители е, че държавата не получи одобрение за предложението си да намали цените на клиничните пътеки за лечение в болница с 18%", уточнява публикацията и припомня: "В момента работодателите, синдикатите и пациентите имат 5 представители и са мнозинство в надзора на НЗОК. На заседанието в понеделник вечер държавата е поискала да намали цените на всички клинични пътеки с 18% като мярка срещу очертаващия се дефицит от 200 млн. лв. в бюджета на касата. Представителите на бизнеса, служителите и пациентите обаче са го отхвърлили.", допълва Zdrave.net. "Издебнахте ме и не гласувахте предложението на Москов за надзора на касата. Сега като си правят разчетите и искат да ме изненадат с 200 - 300 млн. лв.... Целта не знам каква е, минахте 4 млрд. лв. за здравеопазване и все не ви стигат. На вас наливаме по 10 магистрали "Тракии", обърна се Борисов към касата и към председателя на парламентарната здравна комисия по време на дискусия на КРИБ с правителството за здравния сектор", пише медията и припомня: "ГЕРБ гласува против увеличаването на държавната квота в надзора заедно с всички останали партии. Предложението бе подкрепено само от РБ и ПФ. Срещу идеята са и всички работодатели, синдикати и съсловни организации."    
   
        ВАНЬО ШАРКОВ: НЕКА СИ ДАДЕМ СМЕТКА, ЧЕ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Е ВЕЧЕН, НЕ МОЖЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА БЪДЕШ ДИРЕКТОР
        Има ли пациентски организации, които смятат, че трябва много строго да се контролира използването на инсулинови помпи. Така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни пред БТВ причината, поради която не се осигуряват инсулинови помпи на децата, страдащи от диабет - практика, която отдавна е възприета в много държави. Шарков припомни, че "затова имаме национални консултанти, мнение, хора, които знаят как стоят нещата в световен мащаб" и призна, че има забавяне, за което от министерството е изпратено напомнящо писмо, допълва actualno.com. Зам. -министърът обеща, че най-късно до септември ще има решение по въпроса за инсулиновите помпи при децата, страдащи от диабет. Вчера обаче стана ясно, че експертът в здравното министерство, който отговаря пряко за решаването на проблема, дори не участва в комисията по реимбурсация. Проф. Сабина Захариева разбира за създалата се ситуация едва сега. Относно проверките по лечебните заведения Шарков обеща, че никой няма да остане ненаказан, при положение, че злоупотребяват с парите на осигурените. Той уточни, че уволнението на шефа на болницата в Благоевград не е било политическо. За смяната на директора на Окръжна болница в София Шарков обясни, че това е било решение на Общото събрание на болницата: "Нека си дадем сметка, че никой не може да е вечен, не може цял живот да  бъдеш директор. Тук става въпрос за 6 млн. лева, загубени в КТБ. Има правило, че повече от 25% не може да бъдат държани в една банка, тук са 75%." На припомнянето на думите на д-р Димитров (бившият шеф на Окръжна болница), че финансовите решения са били съгласувани с министерството на здравеопазването Шарков заяви: "Не е вярно, че е било съгласувано с МЗ, не са спазени правилата. Има документи, които показват, че има  решение на Съвета да се изтеглят парите, това решение е изпълнено от директора."
Шарков се закани и, че други директори  ще си тръгнат ако не работят за пациентите и колегите си, като по този начин нарушава лекарската етика.
        ПРОФ. ИЛКО ГЕТОВ: ФАРМАЦЕВТИТЕ ДА ПОМАГАТ НА ЛЕКАРИТЕ ПРИ ПРОФИЛАКТИКАТА
        В бъдеще фармацевтите в аптеките да могат не само да мерят кръвно, но също така да изследват нивата на холестерола и да поставят противогрипни ваксини. Такава идея ще предложат фармацевтите, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той отбеляза, че фармацевтите в много други страни не просто продават лекарства, а изпълняват и доста профилактични дейности, четем в Zdrave.net. Проф. Гетов обясни, че за да се постигне това разширение на правомощията на магистър-фармацевтите е необходимо да има законодателни промени, които да определят точни процедури за тези профилактични дейности. Нужно е също така специалистите да минат допълнителни курсове на обучение. "Всички казваме, че системата на здравеопазване е пренатоварена. Лекарите са пренатоварени от ежедневни дейности, от административни задължения. Това е един от вариантите част от нещата да бъдат прехвърлени на други медицински специалисти", заяви той. Проф. Гетов отбеляза, че в момента има немалко аптеки, в които професионализмът и качеството на работа намаляват за сметка на търсенето на икономически резултати. По думите му, с предлаганите от министър Москов реформи БФС имат надеждата, че аптеките ще успеят да си върнат статута на здравни заведения. Запитан кога ще е готова Националната аптечна карта проф. Гетов каза, че това е въпрос на промени в текстовете на Закона за лекарствата. След това трябва да бъде създадена и одобрена методика, по която да се направи картата. "Надявам се втората половина на 2016 г. тя да е готова и да покаже къде са проблемните места в страната и какви са критериите за отваряне на нови аптеки", заяви той.
 
        Д- Р КУНЧЕВ: 80% ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ С НИЛСКА ТРЕСКА НЯМАТ СИМПТОМИ
        'Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото да звучи абсурдно. Няма как да останем остров без заболяването, при положение, че го има навсякъде. Сериозен проблем имаше Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Косово. Беше ясно, че има и у нас, но бе въпрос на активно търсене и надзор", каза пред Нова ТВ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Преди няколко дни в България се доказа първият случай на западнонилски енцефалит с местно заразяване. Става дума за 7-годишно дете, ухапано от комар в района на Северния парк в София. Колкото повече комари има, толкова рискът от нилска треска е по-голям, уточни той. Валежите също допринасят за това. Месеците юли, август и септември са пиковият период, в който насекомите са най-много.
"80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит", поясни д-р Кунчев.
       
        НЕ Е ЯСНО КОЛКО ОТ ОНКОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ ВЪВ ВАРНА ДЕЙСТВИТЕЛНО СА ПОЛУЧИЛИ ЛЕКАРСТВАТА СИ
        Онкодиспансерът във Варна е изписвал почти два пъти повече скъпи лекарства, от колкото в действителност са стигали до болните. Това става ясно от доклад на Националната здравноосигурителна каса след направена изненадваща проверка в морската столица. Според експерти, напълно възможно е медикаментите, за които плаща касата, да са били препродавани. Констатирано е, че лечебното заведение провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 Herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество, посочено в отчетните документи, информира "Телеграф". В тях е посочено едно количество, а в медицинската документация на болните е записано друго - по-малко от отпуснато от болничната аптека. Освен това, в някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на Клиничната онкологична комисия, се казва  още в доклада на проверяващите. Разликата между изписаното и приложеното количество от медикамента е на стойност 29 615 лева, като резултатите са от проверка на период от по-малко от пет месеца. "Нарушенията във Варненския диспансер е предмет на работа на прокуратурата. Става въпрос за едни скъпи онкологични медикаменти, за които държавата заплаща няколко хиляди лева за една опаковка за туморни заболявания. Те са отчетени като използвани върху пациентите, а какво е правено на пациентите един дявол знае. Разбирате ли за каква гнусотия говорим?", коментира вчера здравният министър Петър Москов случая вчера.
       
        ХЕМАТОЛОГИЯТА В СТОЛИЦАТА СЛАГА ПО ДВАМА НА ЛЕГЛО ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ
        Специализираната болница по хематология в София пък, е надписвала стотици диагнози през месец май, за да вземе повече пари от НЗОК, установили проверяващите в столицата. Въпросните документи, с които лечебното заведение се е отчитало през касата, за да получи финансиране, си приличат като под индиго, отново от "Телеграф". Независимо от заболяването и клиничната пътека, по която са хоспитализирани хората, всички са с високо кръвно налягане 130/80 или им е предписана една и съща терапия. За първото тримесечие на 2015 г. болницата е отчела пред НЗОК 2 125 пациенти, което е с 1695 повече от реално преминалите. Лечебното заведение разполага със 70 легла в отделението по клинична хематология и на практика е невъзможно да бъдат хоспитализирани  отчетените  лица по едно и също време. Ако те действително са били приети, сигурно са лежали по двама на легло, коментираха с хумор инспектори от касата. Отчетената сума от 35 085 лева няма да бъде изплатена на лечебното заведение, категоричен бе управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Той е уведомил икономическата полиция, прокуратурата и Изпълнителната агенция "Медицински одит" и за двата случая.
 
        ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ
        Няколко издания съобщават за предстояща жалба в Конституционния съд за приетите промени в ЗЗО. "БСП ще подготви жалба до Конституционния съд заради приетите на второ четене промени в Закона за здравното осигуряване, с които се прокарва реформата "Москов". Става въпрос за разделянето на здравните услуги на два пакета - основен и допълнителен. "Искането ни ще бъде за обявяване на противоконституционност на текстове от закона, с които се нарушава равнопоставеността на гражданите, солидарният принцип и категоричната разпоредба на чл. 52 от конституцията, отнасящ се за правото на гражданите да ползват достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване", обясни соцлидерът Михаил Миков", четем в "Труд". Ежедневникът уточнява, че БСП няма да внася вот на недоверие по този или други въпроси, тъй като няма достатъчно депутати, като се позовава на думи на лидера на партията.
        "Стандарт" предлага някои цифри по отношение на системата. "Общото нарастване на приходите по консолидирания бюджет през 2014 г. е около 440 млн. лева в сравнение с предходната година, сочат разчетите на финансовото министерство. Почти същата сума е и общото нарастване на разходите за здравеопазване. Това означава, че цялото допълнително изземване през бюджета е съпоставимо с увеличението на консолидираните разходи за здравеопазване. Общо разходите в сектора през 1998 г. са били 810 млн. лева, а сега са 4 млрд, лв.", пише вестникът.
        "Преса" пък съобщава за идея на просветния министър за задържане на сестрите у нас. "Най-малко три години труд в българска болница да полагат младите медицински сестри и акушерки, преди да получат дипломата си. С такава мярка министърът на образованието проф. Тодор Танев обмисля да спре теча на медицински работници в Европа. Нестандартната идея лансира самият той по време на посещение във Велико Търново", четем в ежедневника. "Болниците са гладни и жадни. Който иска да бяга навън веднага, ще плаща", допълни той. Министърът беше категоричен, че въвеждането на тригодишно задължително стажуване не е нарушаване на правото на младежите за свободно придвижване и труд, и обяви, че има юридически лостове, чрез които прясно дипломиралите се медици да бъдат задържани у нас поне за ограничен период от време", разказва публикацията. И още: "Проф. Танев не е обсъждал с нас подобни мерки. Според европейските директиви медицинските сестри и акушерките трябва да са минали 3600 часа обучение, за да имат правото да практикуват. Няма как след този изпълнен норматив да не им се дават дипломи три години", обясниха от гилдията."
       
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Още едно мнение за здравната реформа: "Здравната система се нуждае не толкова от реформа в администрацията, колкото от промяна на медицинските дейности." Това каза в интервю за БНР зам.-председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков. По думите му, колкото и да реформираме администрацията, няма да постигнем желания ефект - да има достатъчно средства за здравеопазване, ако не се промени организацията на самата медицина. Той също така отбеляза, че ако не се запушат течовете в системата, тя ще потъне, подобно на пробита лодка. Според него запълването на дупките е част от реформата. Като един от начините за запушване на течовете Марков посочи реализирането на предложението на правителството държавните служители, които получават над две минимални работни заплати, да започнат да си плащат сами здравните осигуровки, коментира Zdrave.net. Той отбеляза, че самите държавни служители вече имат нагласата, че това ще се случи, защото за мярката се говори отдавна. Марков същевременно посочи, че е възможно промяната да не намери подкрепа от голям брой чиновници. Той обаче коментира, че нямаме избор дали това трябва да се случи, ако искаме системата да продължи да функционира. "Притиснати сме от много страни, просто нямаме избор. Ако искаме да продължава да функционира тази система, няма друго решение, освен да се случат всички постъпления в държавния бюджет, а оттам в НЗОК. Вчера го заяви премиерът, заяви го и финансовият министър - положението е катастрофално", добави той. Вестниците съобщават също за намаляване цени на лекарства в Румъния. "Лекарствата в Румъния стават най-евтини в Европа от 1 юли, заяви здравният министър Николае Баничою, цитиран от "Романия инсайдър". Те ще поевтинеят с 20%. Той допълни, че кабинетът вече е обсъдил това с Европейската комисия и Международния валутен фонд, както и с производителите и разпространителите на медикаменти. Според министъра снижаването на цените е нормално в социалния и икономическия контекст на страната", информира "Сега".
        Американска медицинска асоциация е гласувала в подкрепа на законодателни мерки, забраняващи отказа от ваксинация по немедицински причини. 225 000 лекари са се обявили за масова забрана на отказа от ваксини в Щатите, критикувайки остро пренебрегването на здравните норми по религиозни причини или заради неаргументиран личен избор, четем в puls.bg. Те настояват Вашнгтон да предприеме спешни мерки, чрез които родителите, застрашаващи живота както на децата така и на общественото здраве изобщо, да бъдат наказвани от закона. Гласуването в подкрепа на забраната е било подсилено отчасти и от избухването на епидемия от морбили в началото на декември 2014г., която започна от Калифорния и бързо се разпространи из още няколко щата.