Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.06.2015)
       
        Д-Р ДИМИТЪР ДИМИТРОВ: ТОВА НЕ Е ЗДРАВНА РЕФОРМА, А НЯКАКВА БОЛНИЧНА
        Нарочно не взимах отношение по здравната реформа досега, за да не сугестирам здравните експерти. Ние не виждаме някаква здравна реформа, която да се е случила през последните 7-8 месеца. Това е някаква болнична реформа, а не здравна. Защото здравната минава през доболничната, спешната помощ, минава се пред болничната и прочие. Това не е здравна реформа - с лимити и пакети. Така коментира пред БТВ отстраненият шеф на столичната болница "Св. Анна" д-р Димитър Димитров, който е бивш началник на настоящия здравен министър Петър Москов.
        Видели ли сте какво влиза в основните и допълнителните пакети за здраве. Изключено е да не се знае - вече са минали 8 месеца, възмути се Димитров. И допълни шеговито: Дано да сме болни по основния пакет, да не ни се налага по допълнителния.
Вчера докторът се сбогува с екипа си. Лекарите се изказват за него ласкаво - сочат, че е перфектен лекар и човек. Самият Димитров се хвали, че е оставил на новия борд 1 милион лева в банкови сметки плюс трябвало да се получат още 2,5 милиона, допълва "Труд".
"Не мога да се сетя да е имало конфликти, напротив, по мое време е ходил (Петър Москов) на специализации в Испания, по лични проблеми е пътувал до Германия, винаги е имало толеранс и съдействие от мен. Беше общински съветник и е идвал да работи нощем, получаваше допълнителни пари по ДМС", коментира Димитров на въпрос какво е накарало бившият му подчинен да отстрани първо с него. Не знам защо първото нещо, което искал да направи, е да ме махне. Опитахме се да го поздравим за поста, но не сме се чували с него. Той е идвал в болницата, но не ми се е обадил, каза още Димитров. Той призна, че пари на болницата са загробени в КТБ. Но това е проблем на мениджмънта на "Св. Анна", отсича той и не допуска това да е причината да бъде махнат. Болницата през годините е имала успехи, тази година завърши с около половин милион лева печалба, изтъква още докторът
 
        КАМПАНИИТЕ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ В ЦЕНТРОВЕТЕ ПО ХЕМАТОЛОГИЯ СЕ ПРОВЕЖДАТ ВСЯКА ГОДИНА
        Кръвните центрове у нас търсят 50 медици. В София не достигат общо 30 души, а в Стара Загора - трима. Незаетите места са за лекари, сестри и лаборанти.
        Недостатъчно кадри, ниски заплати, остаряла апаратура, недостатъчно финансиране и обучение. Това са едни от основните проблеми пред системата за трансфузиология и хематология в страната, стана ясно след 55-ата Национална конференция по трансфузионна хематология, информира "Монитор". Общо 140 лекари, 199 медицински сестри, 191 медицински лаборанти и 30 биолози работят в петте държавни центъра в страната. Недостиг на кадри има и в 23-те отделения по трансфузионна хематология в страната, където работят 48 души. Минималното изискване е в тях да има поне по двама лекари. В 4 обаче има само по един. "Какво да правят колегите там, кое да вършат по-напред - преглед  на кръводарители, имунохематологична диагностика на пациентите, тестове за съвместимост, консултации по отделенията, контрол на качеството?", коментират лекари от бранша.
Една от основните причини за липсата на кадри е ниското възнаграждение в системата. В момента основната заплата на начинаещ лекар в тези звена е 690 лв., на лекар със специалност 740-800 лв., а на медицински специалист 550-600 лв., сочи статистиката.
 
        90% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ХЕПАТИТ С, СОЧИ ПРОУЧВАНЕ НА "ХЕПАСИСТ"
                Днес, от 11 часа пред Министерството на здравеопазването ще започне кампания за превенция срещу хепатит С. Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Лечението, което се отпуска от Здравната каса, към момента е с Интерферон. В световен план все повече навлизат новите терапии, които са без интерферонови и които са с висок процент успеваемост - над 95% шанс за излекуване на пациента. Ние се надяваме, че ще имаме подкрепата на институциите и министерството тези терапии да влязат в разумно кратък срок и при нас. Има пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват. Половин милион души в България имат Хепатит без знаят. Ние работим с институциите да фокусираме вниманието на всеки един човек към този проблем, посочи Силвана Лесидренска от сдружението "ХепАсист", цитирана от БНР.  Тя каза още, че годишно само 1 000 души с хепатит С у нас се подлагат на лечение.
 
        АГ-СПЕЦИАЛИСТЪТ ОТ СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА НЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ НАКАЗАНИЕ ОТ БЛС
        АГ-специалистът от старозагорската болница, който публикува снимки от операция с груб коментар за пациентката си, не може да получи наказание от съсловната организация на лекарите. Доц. Иван Трифонов не може да бъде наказан нито от районната, нито от централната етична комисия на БЛС. Причината: тълкувателно решение на Върховния административен съд, според което Кодексът за професионална етика (Етичният кодекс) на лекарския съюз няма юридическа стойност.
Решението за това ВАС е взел преди около година и половина, съобщи бившият главен секретар на БЛС д-р Димитър Ленков в сутрешния блок на ТВ7. По думите му, единственото, което може да направи етичната комисия, е да излезе със становище, че деянието е укоримо и с някаква препоръка по случая. "Въпреки, че в нашия Етичен кодекс имаше предвидени наказания за нарушения на професионално-етичните норми - спиране на лекарските права. Това вече не може да се случи. Съдът ни отне тази възможност", коментира той. Д-р Ленков, който също е акушер-гинеколог, заяви още: "Бих искал да поздравя екипа на доц. Трифонов за високия професионализъм, който е проявил в случая и е спасил два човешки живота. От чисто медицинска гледна точка това е проява на изключително висок професионализъм. Останалото е въпрос на деонтологично тълкуване на отношенията между един пациент и един лекар.", допълва Zdrave.net.
 
        Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ ПРЕД ИКОНОМИЧЕСКИЯ ФОРУМ ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
        Приетият от Народното събрание текст в ЗЗО, че заради неудовлетвореност на пациентите може да се затварят болници, няма да задържи младите лекари в страната. Това каза вчера председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев по време на провеждащия се в София Икономически форум за Югоизточна Европа. Той отбеляза, че налагането на подобна санкция може да бъде субективна. "Що за субективен фактор е някоя болница да бъде затворена от пет субективни оплаквания", попита лекарят. Д-р Грозев отбеляза, че реформа в здравеопазването е необходима, но тя трябва да бъде финансирана по достатъчно добър начин. По думите му, сегашното положение, при което се говори за намаляване на цени на пътеки и ограничаване на обемите на медицинските дейности, не може повече да продължава. Според него с такива действия не може да се оправдае недофинансирането на системата с 300-400 млн. лв. "Измислица е, че има 100% финансиране, няма нищо такова", четем в Zdrave.net. "Нас постоянни ни карат да се гънем в една кибритена кутийка - вие се реформирайте, а ние ще осигурим средствата. Не е ли по-правилно да се осигури първо спокойствие на системата, за да са спокойни тези, които работят в нея и тези, които я ползват, като се осигурят условия за реформи, включително и финансови", попита д-р Грозев. Той добави, че освен от финансиране, реформата се нуждае от ясна законова база и въобще ясни правила на играта, около които да се обединят всички.
 
        В ЗДРАВНИТЕ СИСТЕМИ БЪЛГАРИЯ И БЕЛГИЯ С ЕДНАКВИ ПРОБЛЕМИ
        България и Белгия се сблъскват с един и същи проблем - имат прекалено много болнични легла. Това каза в интервю за БНТ проф. Жак дьо Таф, председател на Белгийския здравен синдикат и президент за Асоциацията на частните болници в Белгия. Той отбеляза, че това, което се планира от нашите управляващи като реформа е подобно на това, което се прави в момента от белгийския здравен министър. "Ние искаме болниците да работят в мрежи. Една болница няма да прави всичко, те ще си разпределят в един регион тежката техника. И  в тази система лекарите от болница А ще отидат със своите болни да работят в болница Б", обясни проф. Таф. Той добави, че се наблюдава и непрекъснато повишаване на разходите в болниците, заради все по-добрите технологии, които се използват. По думите му, подобни промени се правят не за да се реализират някакви икономии в здравеопазването, а за да се подобри системата. Проф. Таф също така коментира, че Беглия има сериозен проблем с недостатъчния персонал и значително увеличилия се брой пациенти. Той каза, че годишно около 300 лекари напускат страната в посока САЩ, Канада, Великобритания и Франция. В Белгия обаче и идват лекари, основно от Румъния и Полша. Техният брой е приблизително равен на този на напускащите. От думите му стана ясно, че средната брутна заплата в Белгия е около 5000 евро, но пък нетната е около 2500 евро.
 
        ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ
        "Българинът доплаща всяка година между 350 и 404 млн. лева за лечението си в болница. Това се посочва във финансов доклад, изготвен от независима консултантска компания, за състоянието на здравните заведения у нас в периода 2006-2013 г.", четем днес в "Преса". "Не става дума за пари "под масата", а за средства, платени на касите на болниците за избор на екип, за консумативи, операции, импланти или стави, които НЗОК не покрива, обясниха експерти. Според доклада 40% от приходите на държавните лечебни заведения отиват за лекарства и консумативи и близо 50% - за заплати. Частните харчат за тези две пера съответно 30 и 40%. Директори на болници обаче контрираха, че тези данни са абсолютно неверни, а някои напуснаха", допълва изданието.
        По темата пише и "Монитор". "От 2006 година насам болниците са натрупали 670 млн. лева задължения. Разчетите показват, че те могат да покрият едва 20 на сто от борчовете си с парите, с които разполагат в момента", информира изданието и продължава: "Според данните за 2013 година у нас работят 375 лечебни заведения, като 162 от тях са частни." Изданието цитира и данни, представени от зам.-министъра Адам Персенски, според които неосигурените пациенти у нас са около 375 000. Той заявил още, че ако с анкета на НАП се докаже, че сред тях има наистина бедни хора, осигуровките им ще бъдат поети от държавата.
        "Стандарт" се спира на разяснения на министър Москов за промените в системата. "Здравният министър Петър Москов обеща хората да не доплащат повече за медицински изделия като пирони, стави, клапи и др. за заболяванията, които от догодина ще влязат в основния пакет, покриван от здравната каса. Сега тези изделия са една от основните причини за доплащане на пациентите в болниците, като цените им варират между 1000 и 50 000 лева. Москов съобщи, че в момента работна група работи по остойностяването на медицинските изделия и заяви, че не е убеден каква е реалната цена на изделията в момента. "Нека се види обмитяват ли се на килограм и ако да, защо след това се продават на сантиметър", коментира Москов. След като държавата си изясни колко реално трябва да плаща касата за тези изделия, Москов обеща, че за тях повече няма да се доплаща от пациентите", пише вестникът.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        С 2,5 млн. лв. бившата дискотека "Нерон", намираща се в центъра на Кюстендил, ще се превърне в "Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация". Имотът е с площ 11 283 кв.м. Парите идват след решение на Министерския съвет. Центърът ще бъде част от Медикобалнеоложки комплекс "Свети Иван Рилски" в областния град. По информация от община Кюстендил средствата ще бъдат използвани за започналото строителство на сграда, намираща се в ниското тяло на бившия партиен дом. В продължение на 15 години сградата не беше ползвана от никой, а мястото се превърна в обществена тоалетна, съобщава "Монитор". Известната дискотека "Нерон" пък беше предпочитано място за купони на голяма част от кюстендилци преди няколко десетилетия. Мястото се посещаваше и от ВИС иконите Васил и Георги Илиеви. По идея на кмета на община Кюстендил стартира строителството на огромен здравен център, който ще привлича туристи от всички краища на страната.
        След  проведено  общо събрание на акционерите на  МБАЛ "Св. Петка" във Видин има промени в борда на директорите. Това съобщи  директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Виолета Дочкова, която запазва поста си на изпълнителен директор. Отчетът на болницата е приет и са извършени смени в борда на директорите, уточни  Дочкова.  Освободени като членове на борда са д-р Марко Петров и Ана Кирова и на тяхно място са назначени проф. Борисов и д-р Цветан Василев. Д-р Цветан Василев е бившият директор на видинската болница, проф. Борисов е представител на държавата.
        Изключително сложна операция на 36-годишна жена, пострадала тежко при катастрофа в Кърджали, извършиха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщават от лечебното заведение. Първоначално, пациентката била приета с тежка тазова фрактура в болницата в Кърджали, а след това - пренасочена към Университетска болница в Пловдив, където вчера е оперирана. Особеното в случая е, че за извършването на хирургичната интервенция лекарите са преминали през т.нар. "корона на смъртта", съобщи началникът на клиниката проф. Владимир Ставрев. По думите му това е зона, през която минават много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високо рискова.