Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.06.2015)
       
        Д-Р ГЛИНКА КОМИТОВ: НИЕ СМЕ ОБЯВИЛИ ПОРЪЧКА ПО ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ - ЗАКОНЪТ Е СПАЗЕН
        Ако се яви само един кандидат, ще отменя обществената поръчка за нови автомобили като възложител. Това увери пред Би Ти Ви председателят на Здравната каса   д-р Глинка Комитов. "Ние сме обявили поръчка по закона за обществените поръчки - законът е спазен", заяви Комитов. Той отбеляза, че няма никакви притеснения какъв ще бъде резултатът на поръчката.
В началото на юни стана ясно, че Здравната каса е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки, допълва "Труд". Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт - изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски марки и две германски.
"Досега никога не съм се качвал в служебна кола - ходя пеша и с градския транспорт. Мен не ме вълнува какви ще са колите", заяви шефът на касата. Той повтори тезата на Бойко Пенков, зам.-здравен министър и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, че закупуването на нови коли е необходимо, защото старият автопарк е опасен и поддръжката му струва скъпо.
 
        БОЛНИЦИ ЩЕ СЕ ПРОДАВАТ. ПРИВАТИЗАЦИЯТА ЩЕ Е ПО ПАЗАРНА ОЦЕНКА
        Пада забранителният списък за приватизация на големите държавни болници, като те ще могат да се продават както на цяло, така и само обособени части, предвиждат промените в Закона за лечебните заведения. Те бяха приети от Министерския съвет по предложение на здравното министерство и вече са внесени в парламента, информира "Сега". От 15 години в забранителния списък за приватизация влиза т.нар. гръбнак на здравеопазването - университетските, специализираните и областните болници, както и лечебни заведения за рехабилитация. В момента в списъка има 72 болници. Ако промените минат през парламента, тепърва кабинетът по предложение на здравното министерство ще може да пусне за продажба всяка една от тях. За областните болници, където част от собствеността е общинска, ще трябва и решение на общините. Държавата ще може да продава и обособени части от болници. Според закона за приватизация това са части, които не са свързани пряко с лечебната дейност на болницата и могат самостоятелно да осъществяват стопанска дейност. Това са също и недвижими имоти, както и незавършени обекти на строителство - собственост на лечебното заведение. Доста държавни болници имат подобни имоти и сгради, но не е ясно дали евентуалният бъдещ купувач ще има право да прави каквото пожелае с тях, т.е. ако например се продаде земя в карето на бившата Медицинска академия в София дали там може да се построи хотел. Законопроектът предвижда задължение на новия собственик да запази всички лечебни дейности на приватизираното лечебно заведение, но няма текст за обособените части. Там единствено се забранява извършването на лечебна дейност, т.е. не може в двор на болница да се направи нова болница. Болниците ще се продават по реда на закона за приватизация, т.е. чрез публичен търг или конкурс. Това обаче няма да важи, ако персоналът на приватизиращото се лечебно заведение иска да го купи. Условието е в дружеството купувач да участват поне 51 на сто от лекарите и те да притежават не по-малко от 50 на сто от капитала на дружеството купувач. Отделни лекари в доболничната помощ - джипита или специалисти, също ще могат да купуват кабинетите си, в които в момента работят под наем. "Предвижда се паричните постъпления от приватизацията на държавното участие в капитала на лечебни заведения да постъпват в централния бюджет и да се разпределят изцяло за политики в областта на здравеопазването", пише още в законопроекта.
       
        ДЪЩЕРЯ МОЛИ НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА БАЩА СИ
        Отчаяна дъщеря изпрати писмо до шефа на НЗОК Глинка Комитов с молба за лечение на тежко болния си баща. Възрастният татко страда от рядка болест на костния мозък миелофиброза, която доскоро се считаше за нелечима. От 5 години обаче животоспасяващото лекарство RUXOLITINIB дава шанс на малкото хора, засегнати от нея, да спасят живота си. Възрастният мъж обаче не може да получи този медикамент, защото Националната здравноосигурителна каса не може да му го изпише, макар да има това право, научихме от "Монитор". За проблема алармираха роднини на болния в отворено писмо до управителя на ведомството д-р Глинка Комитов, разпространено до медиите. Единствената алтернатива за страдащите от рядката болест е да плащат по 13 000 лв. на месец за да си осигурят лечението. RUXOLITINIB е от групата лекарства "сираци", които нямат аналог на пазара. Така наречените лекарства "сираци" са предназначени за лечение на заболявания, които са толкова редки, че спонсорите са склонни да ги развиват при необичайни пазарни условия. Въпреки това обаче терапията с  RUXOLITINIB е предвидено да се да се заплаща с публични средства, за което са разписани и съответните разпоредби.
Терапията с животоспасяващото лекарство обаче е блокирана, заради бюрократични спънки, поради които здравната каса не може да го планира в бюджета си за тази година.
Преди повече от година лекарството е включено в Позитивния лекарствен списък с положително становище от НЗОК. "Вашите подчинени ми казват, че заради принципи лекарството не може да започне да се заплаща преди 1 януари 2016 г. Дотогава обаче има повече от половин година. А при Миелофиброза всеки ден се брои. Всеки ден без лекарството съкращава живота безвъзвратно - дори и в този миг, докато четете писмото ми, това се случва. Утре е късно, 1 януари 2016 г. е смъртна присъда", с тези думи Елена Дянкова се обръща до ръководството на здравната каса. Ръководството на НЗОК е запознато със случая. От касата са обещали да потърсят решение за проблема и да започнат преговори с фирмата вносител за намаление на цената на животоспасяващо лекарство.
       
        ОЩЕ ОТ ВЕСТНИЦИТЕ
        "Новинар" пък се спира на изказване на д-р Христо Димитров от БЛС, според когото едва 50% от хората над 18-годишна възраст ходят на редовен профилактичен преглед. "От много години насам, приемайки бюджета за Здравната каса, парламентът всяка година планира средства за профилактични прегледи само за едва половината от българите", коментира той. Пред агенция Фокус той сподели, че в бюджета на Здравната каса за следващата година трябва да се осигури възможност за всички български граждани да преминат профилактичен преглед", пише вестникът.
        От "Труд" пък научаваме, че ВМА продължава да топи дълговете си. Това става ясно от думите на началника на лечебното заведение ген. Николай Петров. "Когато заех поста началник, задълженията бяха около 124 млн. лв., от които 111 млн. просрочени", припомня той и информира, че в момента задълженията на болницата са 104 млн. лв., от които 98 млн. лв. просрочени. По думите му, за да се стигне дотук, са направени анализи, с които да се установи къде отиват средствата и как се формира най-много дълг. Вследствие на това тенденцията за ежемесечно формиране на дълг е обърната и в момента ВМА успява не само да не трупа нови задължения, но и да погасява стари, информира проф. Петров. "Другата посока, в която започнахме да работим, е откъде да изкарваме повече пари. Разкрихме Клиника по инвазивна кардиология, разширихме обема на някои от другите дейности. Но тук ефектът не може да е кой знае колко голям, тъй като има лимит от НЗОК, който не позволява да има растеж", казва той.
Началникът на ВМА разказва и за други свои действия, откакто пое поста: "В началото с цел дисциплиниращ ефект уволнихме няколко души, които се бяха самозабравили. Мислеха си, че в работно време може да си правят процедури във ваните във физиотерапията, че могат да идват, когато си пожелаят на работа, или че им е разрешено да се държат безобразно с пациентите. Имахме случаи, при които близки на болни се бяха оплакали в районното управление, пристигнаха полицаи, за да правят разследване срещу дежурния ни лекар. Как ще допусна подобно нещо?! Веднага го уволних. Отношението му бе скандално, с цинични думи, тъй като лекарят не бил в настроение. Не може да има подобно нещо! Когато си на работа, длъжен си да си добър с хората, защото тук идват страдащи. Никой не може да бъде оправдан за лошо отношение. Да не забравяме, че когато ние, лекарите, отидем някъде, също искаме да се държат добре с нас, нали така", коментира той.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Българинът купува три пъти повече хранителни добавки, отколкото лекарства, сочат данните на световната анализаторска компания IMS Health за 2014 г. Това съобщи доц. Светла Георгиева от Александровска болница по време на конференция, посветена на медикаментите на растителна основа. Само за една година ръстът на продажбите на добавки е близо 10%, докато лекарствата без рецепта бележат увеличение едва с 3,5%, съобщава "Сега". Експертите обясняват този бум с това, че българите предпочитат да се самолекуват и ходят на доктор в краен случай. Освен това хранителните добавки са много по-евтини, а рекламите за тяхната ефикасност ни заливат всекидневно от телевизия, вестници и интернет. "За разлика от лекарствата, които минават през стотици проверки за качество и безопасност, препаратите за тонус, релеф, отслабване, против пърхот, акне, дъвчещи се витамини и прочее не подлежат на толкова строга регулация и не са минали през клинични проучвания", обясни доц. Георгиева. За да се продава у нас един такъв продукт, е нужно само компанията производител да уведоми агенцията по храните. И докато цените на медикаментите са регулирани от държавата, тези на добавките не се контролират от никого. Въпреки това през миналата година сме дали за лекарства 2 млрд. лева, а за добавки - малко над 200 млн. лева. Продуктите на хранителна основа са близо 4000 вида, но много от тях не само не са ефикасни, но може да бъдат и опасни за здравето. Затова експертите съветват да купуваме добавки само от аптеките, и то продукти на утвърдени компании.