Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.06.2015)
       
       ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА ПЕТЪР МОСКОВ ПОДКРЕПЕНА ОТ СЗО
        Световната здравна организация е дала категоричната си подкрепа за здравната реформа у нас и нейното финансиране. Това се твърди в съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването, след като министър Петър Москов е провел среща на 5 юни с Жужана Якаб, регионален директор на организацията за Европа.
На срещата са били обсъдени проблематични теми на здравеопазването в някои европейски страни и теми на бъдещо сътрудничество, информира vesti.bg. Според съобщението СЗО ще предостави подкрепа на България с цел подобряване ефективността на разходите в здравната система, организация на спешните реакции при трансгранични заплахи за здравето, превенция на тютюнопушенето сред подрастващите и подобряване на достъпа и качеството на здравните услуги за хора от уязвими групи. На срещата са били обсъдени и приоритетните области за следващото двугодишно споразумение за сътрудничество между МЗ и регионалния офис за Европа на СЗО за периода 2016/2017 г. В споразумението се открояват като особено важни психичното здраве и намаляването на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите, превенцията на туберкулозата, репродуктивното здраве, достъпът до лекарства и здравни технологии.
Световната здравна организация дава заявка да съдейства на държавата ни с целия си капацитет в посочените области. Д-р Михаил Околийски, шеф на офиса на СЗО, потвърди, че в най-скоро време мисия от водещи експерти на СЗО ще бъде на работно посещение в България и съвместно с нашето министерство ще работи по оптимизирането и на здравната система в България.
       
        НОВИ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ НЗОК И БЛС
        Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз ще проведат втора поредна среща във връзка с недостига на пари в бюджета на касата. След като миналата седмица обсъдиха вариантите за икономия на средства, и лекарите категорично се обявиха против намаляване на цените на клиничните пътеки, днес се очаква да стане ясно дали от съсловието ще подкрепят някоя от другите мерки, които предлага касата. "Контролът, който в момента упражняваме върху болниците не е ефективен", коментира шефът на НЗОК. В интервю за Дарик  д-р Глинка Комитов предложи от парите за болниците да се извадят клиничните пътеки, които се отнасят до заболявания на кожата, очите, ушите, носа и гърлото. Като друг вариант за икономия на средства Комитов посочи - някои от лечебните дейности в клиничните пътеки да се извадят от тях, така че финансовата институция в определени случаи да може да заплаща само част от пътеките. Не стана ясно обаче дали лекарите са съгласни с тези предложения. По време на последната им среща с Касата преди седмица стана ясно, че ако институцията продължи да харчи толкова, колкото до момента, до края на годината ще са й нужни още 200 млн. лв.
 
        НА 16 ЮНИ ПАРЛАМЕНТЪТ ЩЕ РАЗГЛЕЖДА ПРОМЕНИТЕ В ЗЗО
        Депутатите от Народното събрание гласуваха да продължат разглеждането на второ четене на променените в Закона за здравното осигуряване на 16 юни. Неговото гласуване започна миналия четвъртък, когато народните представители успяха да разгледат едва три от параграфите. Тогава те приеха промени, с които пакетът на здравното осигуряване се разделя на основен и допълнителен. Освен това НЗОК вече няма да заплаща за медицински услуги, а ще ги закупува, което ще й даде право да избира при какви условия да сключва договори с изпълнителите на медицинска помощ, намираме в Zdrave.net. Предвидено е извънредното заседание на 16 юни да бъде посветено изцяло на приемането на промените в ЗЗО. Сред промените, които депутатите ще разглеждат са важни неща, като например решението неосигурените пациенти да плащат дължимото за пет години назад, връщането на арбитражните комисии, въвеждането на задължителни отстъпки за новите медикаментите, които касата ще реимбурсира, налагането на санкции и прекратяване на договори с лечебни заведения при жалби на пациенти и др.
 
        БОНУСИТЕ НА ВЛАСТТА - 25 БЪЛГАРИ ЛЕКУВАНИ С ТЯХ
        "Преса" се връща във времето на скандалите около бонусите на властта по време на първия мандат на Бойко Борисов като премиер, когато той нареди средствата да бъдат върнати в отделна сметка. Идеята беше парите да се предоставят за лечение. От публикацията научаваме, че с тези средства са лекувани 25 души. "Бонусите, които министри и членове на политически кабинети върнаха, са използвани за лечението на 25 болни българи. Това стана ясно вчера от справка, която изданието получи от финансовото министерство. Допълнителните средства, които си бе раздала властта, бяха сложени в специална сметка, допълва Zdrave.net. Според справката на финансовото ведомство през март 2012 г. в специално откритата сметка в БНБ са постъпили 716 571 лева. От тях с 16 решения на Министерския съвет за лечение на нуждаещи са отпуснати 694 835 лв. В момента в сметката има останали 21 435 лв. Последно от нея бяха използвани 36 145 лв. за участието на малките музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови на международни състезания и концерти в САЩ и Русия. Правителството отпусна пари за мозъчни операции на две млади жени - Силвия Петрова и Станислава Христова. За съжаление някои от хората, на които са били отпуснати средства, вече не са сред живите като 18-годишния Йордан Стоев-Дани, който бе болен от рядка форма на левкемия. С парите той успя да замине в Германия, където му бе направена трансплантация на костен мозък. Въпреки усилията на медиците Дани почина през юли 2012 г. Заради онкологично заболяване си отиде и известният български режисьор Рангел Вълчанов, на когото правителството отпуска 3865 лв., за да постъпи в клиника във Виена. Там той претърпя операция на гласните струни. На 12 март 2013 г. правителството в оставка на Борисов отпуска 287 326 лв. на десет българи. Диагнозите им обаче не са описани. Оказва се, че и кабинетът на Пламен Орешарски е използвал сметката с глобите, за да помага на хора в нужда. Малко над 85 400 лв. са дадени за терапия на 43-годишната Моника Киркова и на 77-годишния Владимир Григоров", четем във вестника.
 
        БЕЗ ЛЕКАРСТВО ОСТАНАХА БЪЛГАРИ С ХЕПАТИТ В
        Над 800 българи с хепатит В останаха без животоспасяващото си лекарство тенофовир, алармира "Труд". "Причината е, че доставени за България количества от медикамента се препродават на много по-високи цени в Германия или Франция  и ние няма с какво да се лекуваме! Само че всеки ден без терапия, която е до живот, носи огромен риск, тъй като може да се развие чернодробна недостатъчност, след която настъпва смърт", разказа Силвана Лесидренска, председател на сдружението "Хепактив". Тя е заразена с хепатит В още при раждането си. "Вирусът се предава чрез телесни течности като кръв, пот, сперма, слюнка, затова инфектирането става и чрез целувка", обясни проф. Людмила Матева, национален консултант по гастроентерология. Тя потвърди, че ако препаратът не се приема, има огромен риск за живота на пациента. "Агенцията по лекарствата разпореди проверка на доставените през последните месеци количества от фирмата производител, ще проследи разпределението им по дистрибутори, разходваните и наличните количества към момента", съобщиха от МЗ за "Труд". Окончателното решение на проблема ще настъпи, когато с предвидените от здравния министър д-р Петър Москов промени в закона за лекарствата се създаде списък с животоподдържащи медикаменти, които няма да могат да се изнасят и препродават в ЕС, ако липсват у нас. "Но това ще стане след няколко месеца. Дотогава ще трябва да купуваме препарата от Турция, където струва 600 лв. Но колко хора могат да си го позволят и дали наистина си осигуряват качествен медикамент?!", риторично запита Лесидренска. Затова хората, които нямали пари, спирали терапията си и рискували живота си.
 
         АКО ВСИЧКИ ПАЦИЕНТИ МИНАТ НА ПРЕГЛЕД ЩЕ ТРЯБВАТ ОЩЕ 45-50 МЛН. ЛВ
        Предвиденият за т.г. бюджет е достатъчен за малко повече от половината от подлежащите на профилактичен преглед. Това заяви доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопракрикуващите лекари, четем в "ДУМА". Ако хората ще бъдат задължавани да ходят на такива прегледи, трябва да има готовност и за увеличаване на бюджета с още около 45-50 млн. лв., категоричен е той. Във връзка с предложението на здравния министър за по-високи вноски за непреминалите през профилактични прегледи доц. Киров постави въпроса какво ще се случи с хората, които се осигуряват от държавата - пенсионери, деца, държавни служители, в случай че за санкция се приеме повишаване на здравната вноска. Според специалиста тази мярка няма да даде резултат при тях, защото няма да се бъркат в собствения си джоб, а някой друг ще плати за неспазването на правилата. Въпреки проблемите, които предизвиква предложението на Петър Москов, доц. Киров е категоричен, че колкото повече хора минават на профилактичен преглед, толкова по-добре за тяхното здраве и здравна безопасност.
 
        ДЕТЕ, РОДЕНО С МНОЖЕСТВО УВРЕЖДАНИЯ БЕШЕ СПАСЕНО ВЪВ ВАРНА
        Лекарите от първа детска клиника на университетската болница "Св. Марина" във Варна спасиха дете, родено с множество увреждания. След поредица извършени неврохирургични операции и продължително лечение, 7-месечната Сабрие бе изписана от лечебното заведение, в което медиците са се борили за живота й месеци наред, съобщиха от болницата. Бебето се ражда на 8 ноември 2014 г. в Шумен и тежи само 1,8 кг, разказва майката Елмаз Фахрединова. Лекарите откриват вродено увреждане и детето е транспортирано във Варна, съобщава "Новинар". Първата операция прави д-р Румен Христов в МБАЛ "Св. Анна", след което детето е прието в университетската болница на механична вентилация, с опериран хранопровод и поставена на зогастреална сонда. Следват две операции, извършени от д-р Деян Ханджиев в УМБАЛ "Св. Марина", по време на които на малката Сабрие са и сложени клапи в главичката заради хидроцефалия. Трудно е да се опише чувството да оперираш бебе на броени дни, разказаха лекарите. В тази възраст и на тези килограми операциите са по-сложни и от ремонта на най-финия часовников механизъм. През дългите месеци на лечение и борба за живота си малката Сиси се привързва към лицата и гласовете на медиците в Първа детска клиника, където прекарва живота си до момента и става любимка на всички. Предстои малката Сиси да направи първите си стъпки на 150 км от Варна в село Тодор Икономово. Според лекарите тя има всички шансове да израстне без проблеми във физическото си развитие. В университетската болница "Света Марина" във Варна постъпват най-тежките случаи от цяла Североизточна България, лекуват се недоносени бебета, деца, родени с малформации, деца с тежка дихателна и сърдечна недостатъчност, деца, които се нуждаят от интензивни грижи, след хирургични интервенции. Само за миналата година през Първа детска клиника с ДОИЛНН в УМБАЛ "Св. Марина" са преминали 6 хиляди малки пациенти.