Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.06.2015)
 
        КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА "ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА"
        Кръгла маса на тема "Правата на пациента"  се състоя в парламента днес. Във форума  участваха министърът на здравеопазването Петър Москов, председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова, депутати, представители на пациентски организации, лекари и зъболекари. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов  говори за делата, свързани с лекарска грешка, информира ТВ 7.  Преди време от Българската асоциация за закрила на пациентите поискаха да бъде създадена специализирана прокуратура, която да се занимава само с лекарските и медицинските грешки, каквато има в Италия. Идеята е адвокатите да са по-добре подготвени, както и да започне обучението на лекари за вещи лица при спорове между болници и пациенти.
        Пациентските организации  поискаха  приемането на отделен закон за правата им, за който се говори повече от 10 г. Форумът, на който присъстваха представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт и пациентските организации, е организиран от "Труд" и е под патронажа на председателя на 43-тото народно събрание г-жа Цецка Цачева.
"В закона трябва да се разпишат всичките 14 права, приети с Европейската харта. Едно от тях е правото на обезщетение на пострадалите от лекарска грешка", заяви пред "Труд" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. В момента увреденият при лечение пише жалби до РЗИ, РЗОК, МЗ и медицинската ДАНС, извършва се проверка, болницата се наказва административно, а виновният лекар не понася отговорността си. "Във Франция има един фонд, който е орган като нашата Комисия по финансов надзор. Годишно до него постъпват над 400 000 жалби от пострадали пациенти, негови експерти извършват проверка и обезщетяват увредените с по 100 000-200 000 евро", обясни Таушанов. Според него трябва да се подобри и системата ни на досъдебното производство, тъй като следователите, които се заемат с жалбите на пациенти, не са достатъчно компетентни. "А обвинителните актове, които се пишат са толкова повърхностни, че падат в съда", допълни Таушанов.
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: АКО НИ УБЕДЯТ, ЩЕ ИМА ОТДЕЛЕН ЗАКОН ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТА
        Няма нужда от отделен закон за правата на пациента, има нужда от гаранция за спазването им във всяка законова норма. Това заяви здравният министър Петър Москов на дискусия за правата на пациента в Народното събрание, информира "Труд". Според д-р Москов цялостен преглед на законовата и подзаконовата норма също е решение за гарантиране на правата на пациентите. "Но ако дискусията тук ни убеди в друго - да има отделен закон, сме готови да го сторим", допълни министърът.
Председателят на ВКС Лозан Панов посочи 3 знакови решения на съда, които доказват лекарска грешка и заради което на пациентите са присъдени обезщетения. Сред тях са причиняване на травми и сериозни увреждания при операции и забравяне на конец в организма на пациента.
Съдебната власт ще подпомага законодателя и изпълнителната власт в гарантирането на правата на пациента, каза още г-н Панов.
 
        ДОЦ. АСЕНА СТОИМЕНОВА: ДА СЕ НАПРАВИ  АНАЛИЗ ЗА СЪДБАТА НА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВА
        "Труд" се спира на темата ДДС за лекарства. "Каквато и политика да възприеме България, необходимо е да се направи сериозен анализ и аргументиран отговор за съдбата на ДДС за лекарства, тъй като проблемът има пряко влияние върху достъпа на населението до медикаменти , както и върху маркетинговите стратегии на фармацевтичната индустрия." Това казва пред изданието директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова. Тя отбеляза, че в ЕС има пет държави, които не са въвели различна ставка за ДДС върху лекарствата. Освен България, това са Дания, Германия, Исландия и Норвегия, само че те са със значително по-висок брутен вътрешен продукт, отколкото нашата страна. По показателя колко висок е процентът на данъка България е в челната тройка на Европа, казва доц. Стоименова
"Ставката в държавите с диференциран ДДС върху лекарствата варира между 2,1% и 17,5%. Така например в Австрия е 10 на сто, в Белгия - 6 на сто, в Кипър и Хърватска - 5 на сто, а за медикаментите, които не са по лекарско предписание, във Франция е 2,1%", пише още вестникът и припомня: "ДДС у нас се въвежда през 1994 г. и е в размер на 18%. През 1996-а се променя на 22%, три години по-късно - на 20%, колкото е и днес. Досега са правени няколко неуспешни опита за намалението му."
 
        ЗДРАВНАТА КАСА ПЛАЩА  3 МИЛИОНА ПОВЕЧЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНО СЪРЦЕ
        "Само за три месеца здравната каса е платила близо 50 млн. лв. за различни медицински дейности, свързани с лечението на болно сърце. Това е с 3 млн. лв. повече в сравнение с парите, отпуснати на болниците година по-рано, показва доклад на НЗОК, с който "Телеграф" разполага. Става въпрос за едни от най-скъпоплатените изследвания и операции, за които от години се говори, че се надписват фиктивно, за да се точи касата", пише изданието. "Едно от перата, по които има най-големи харчове, е за изследвания и операции при сърдечно-съдовите заболявания - предимно поставяне на стент или други дейности, за които е обществена тайна, че са основният канал за точене на касата. Причината е, че те са сред най-скъпо платените дейности в медицината. Една от пътеките, по които има най-големи разходи - общо над 8 милиона, е за лечение чрез катеризацията на сърдечносъдови заболявания. Любопитното е, че ръстът при този тип процедури в сравнение със същия период на миналата година е близо 20%, като НЗОК е платила почти 1 300 000 лева отгоре. Друга пътека в областта на кардиологията, по която също има явен ръст, е свързана с лечението на т. нар. ангина пекторис, по-известна като стенокардия или гръдна жаба. Там НЗОК е платила над милион повече. Общият скок на отпуснатите пари за периода надхвърля 3 млн. лв.", четем в изданието. И още: "Друг "канал" за точене на касата с фиктивни дейности са инсултите, чието лечение също е сред скъпоплатените. Пример за това е 90-годишният Иван Димитров от Лом. Възрастният мъж е бил приет преди две години в градската болница с оплаквания от ниско кръвно. Лекарите го прегледали, обяснили на близките му, че е много зле и със съмнения за инсулт, след което го накарали да мине и през спешното отделение. От там потвърдили страшната диагноза и я вписали в епикризата на стареца. "Аз много добре знам какво е инсулт, баща ми нямаше инсулт", заяви пред "Телеграф" синът му. Впоследствие личният лекар на семейството потвърдил, че пенсионерът не е бил покосен от мозъчен удар. Невролог от частна болница в Южна България пък призна пред "Телеграф", че има неофициално указание от шефовете си да поставя диагноза инсулт на всеки възрастен пациент, който се оплаче от главоболие или изтръпване на крайниците. В противен случай заплатата му не била сигурна."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ       
        Едва 1% от българите са се лекували в друга страна от Европейския съюз през миналата година. Това става ясно от изследване на Евробарометър, проведено през октомври м.г., в което са участвали 27 868 души, научаваме от "Сега".  Цялостната картина показва, че само 5% от европейците са се лекували в чужбина, като при едва 2% от тях лечението е било планово. Процентът на българите, които са се лекували в друга европейска страна, е един, което е най-ниският процент за целия ЕС. С нас на дъното се нареждат Германия, Гърция, Естония и Англия, където пациентите, лекували се в чужбина, са по 2%. Най-голям е делът на тези хора в Люксембург - 16 на сто са потърсили медицинска грижа в друга страна.
        Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на здравеопазването Петър Москов ще подпишат договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на апаратура за радиохирургия и радиотерапия в МБАЛ "Св. Иван Рилски" - София. Апаратурата ще бъде осигурена по проект, финансиран от Съвместната Европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските области. На събитието ще присъства още посланикът на САЩ в България н.пр. г-жа Марси Рийс.
        МУ-Пловдив отново е домакин на Национален научен форум. През уикенда в Университета се провежда 22-ят Национален конгрес на Българското анатомично дружество (БАД), съобщиха от учебното заведение. В сградата на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив се събраха анатоми, хистолози, ембриолози и морфолози от всички медицински университети в страната, Пловдивски университет и БАН. В научната програма участват и водещи анатоми от Сърбия, Русия, Турция, Румъния, Германия, и се представят съвместни разработки на български изследователи с учени от Русия, Канада, Япония, САЩ.