Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.06.2015)
 
        ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ Е НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ  В КОПЕНХАГЕН
        Здравният министър Петър Москов днес е на официално посещение в регионалния офис на СЗО за Европа в Копенхаген, съобщават от пресцентъра на МЗ. По време на посещението му там се очаква да бъде подписано двугодишно споразумение между министър Москов и директора на СЗО за Европа Жужана Якоб относно приоритетите на българското здравеопазване за периода 2016-2017 г., научихме от Zdrave.net.
"В споразумението се открояват като особено важни психическото здраве и намаляването на разпространението и употребата на наркотици сред подрастващите; репродуктивното здраве; достъпа до лекарства и здравни технологии", гласи съобщението от здравното ведомство. СЗО ще съдейства на държавата ни с целия си капацитет в посочените области, като ни свързва и с други международни институции, уверяват от там.
 
        ПРИЕМАНЕТО НА ЗЗО СЕ ОТЛОЖИ. ЗАСЕДАНИЯ НА ПАРЛАМЕНТА ДНЕС НЯМА ДА ИМА
        Причината - депутатите не успяха да съберат кворум от три пъти. Според правилника на парламента, право на повече опити няма. Вчера народните представители решиха, че е добре вместо да упражнят контрол над изпълнителната власт, днес да приемат всички текстове от Закона за здравното осигуряване, с който се залагат сериозни промени в здравната система, информира Zdrave.net. На заседанието си в четвъртък депутатите успяха да разгледат и приемат само три параграфа от измененията. Те одобриха НЗОК вече да не заплаща за медицински услуги, а да ги закупува. Освен това, приеха премахването на думата "основен" от текста "Задължителното здравно осигуряване предоставя основен пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК." Тъкмо тази точка предизвика и най-много дебати, тъй като тя отваря пътя за приемането на всички следващи текстове от законопроекта, с които пакетът услуги, покриван от здравната каса, се разделя на основен и допълнителен. Третата поправка пък произтича от втората и е идентична с нея. Днес се очакваше избраниците на народа да започнат работата си по законопроекта с текст, с който не е съгласна почти нито една парламентарна група - този за увеличаване квотата на държавата в Надзорния съвет на здравната каса. Текстът предвижда представителите й да се увеличат от четирима на шестима, като по този начин държавата получи пълен превес над останалите членове на надзора. Аргументът на министъра за предлагането на текста е, че така министерството ще може да изпълнява безпрепятствено политиката, която изработва и следва, както и да носи отговорност за нея. Аргументите на противниците на идеята пък са, че държавата е най-неизрядният платец на здравни вноски.
 
        СЛУЧАЯ В ТЕТЕВЕН -  ОЩЕ ЕДНА ОСТАВКА
        Председателят на ловешката лекарска колегия подава оставка, заради случая с детето, което почина в Плевен малко след раждането си в тетевенската болница. Това съобщи пред БНР д-р Радослав Иванов. Причината за оставката му е решението на етичната комисия към колегията, че водилата раждането д-р Нина Байчева е действала професионално. За решението съобщи в четвъртък самият д-р Иванов. "Като председател поне аз трябва да поема отговорност и подавам молбата си за оставка. След като никой друг не я поема, аз искам да я поема, тъй като смятам, мое лично убеждение е, че има нарушения и тези взаимоотношения, които демонстрира докторката, която е водила раждането, противоречат на доста точки от Кодекса по професионална етика и би трябвало да има и наказания", заяви пред БНР д-р Иванов. В доклада на агенция "Медицински одит", оповестен тази седмица, бяха установени нарушения и пропуски при воденето на раждането.
 

       ОТ СЕПТЕМВРИ РЕГЛАМЕНТИРАНО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДВУГОДИШНО ОБУЧЕНИЕ НА ПАРАМЕДИЦИ
        От септември регламентирано ще започне двугодишно тристепенно обучение на парамедици, които ще могат да практикуват в Центровете за спешна медицинска помощ. Това обяви в Кърджали зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, цитиран от БТА.  Идеята е през следващите пет години в професията да бъдат подготвени близо 2000 парамедика. Обучението им е заложено в Закона за народната просвета и ще бъде извършвано както в колежи, така и в професионални центрове, разкривани към Висшите медицински учебни заведения, допълва "Преса". "По специалността вече се обучават младежи и девойки във Варна и Стара Загора", каза още д-р Персенски.  По думите му така ще бъде реабилитирана донякъде професията фелдшер, чийто последен випуск е бил през 2000 г. И към момента има обучение на парамедици, но то е за шест месеца и не е достатъчно за работа в центровете за спешна медицинска помощ.  Зам.-министър Персенски уточни, че другата заместваща професия на фелдшерите е "лекарски асистент", по която в страната ни се подготвят доста млади кадри.
 
        ДЕПУТАТИТЕ ОТ МНОЗИНСТВОТО ДАДОХА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИЯ ПАКЕТ
        Вчерашното заседание на парламента, на което започна разглеждането на промените в Закона за здравното осигуряване на второ четене, очаквано приковава вниманието на пресата. "Депутатите от мнозинството дадоха зелена светлина за разделянето на здравния пакет на основен и допълнителен, след като приеха първите 3 параграфа от промените в Закона за здравното осигуряване. Това обаче предизвика люти спорове, които се очаква да продължат и днес, защото приемането на промените текст по текст продължава", четем в "Труд". "Това е текстът, който някои наричат "гвоздея" на реформата, но този гвоздей може да се превърна в пирон в ковчега на здравното осигуряване", обяви бившият социален министър Хасан Адемов. При положение че всички плащат една и съща осигурителна вноска, откъде накъде едни ще получат 100% безплатна помощ, а останалите ще са принудени да се осигуряват допълнително в здравни фондове и да плащат кеш, добави Адемов", пише още ежедневникът.
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Здравната реформа на Петър Москов се промуши през иглени уши в парламента. След остри критики от оредялата опозиция 91 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и независимата Ана Баракова гласуваха здравните пакети да се разделят на основен и допълнителен. Така на практика се узаконяват листите на чакащи, ако заболяването на пациента не попада в основния пакет. За допълнителния ще се плаща цялото лечение", е гледната точка по темата на "Преса". "При приемането на Закона за здравното осигуряване опозицията отчете формално присъствие. Само 25 от БСП и ДПС участваха в гласуването. "Атака" показа незаинтересованост. Ако БСП, ДПС, "Атака" и седемте от групата на БДЦ около Светлин Танчев бяха обединили усилията си, можеха да съберат 93 гласа и критикуваният от тях законопроект да не мине", пише още вестникът и цитира думите на Семир Абу Мелих от ГЕРБ: "Който има инфаркт, ще влезе в болницата веднага, а който се събуди с пъпка на бузата, ще трябва да изчака малко", простичко обясни той реформата на Москов."
        "Ожесточени дебати предизвика законът за здравното осигуряване в Народното събрание вчера", отбелязва и "Стандарт". "Най-спорният момент в него очаквано се оказа идеята на здравното министерство да се раздели пакетът на НЗОК на две - основен и допълнителен. Въпреки острите критики от страна на ДПС, БСП и АБВ текстът беше приет. С разделянето на пакета ще влезем в играта "тука има, тука няма" място за лечение, което е опасно за пациентите, заяви Таско Ерменков от БСП. Кой ще поеме отговорност, ако някой пациент не получи веднага лечение и се случи нещо лошо с него. Това натоварва незаслужено съвестта на лекарите, допълни Тунчер Кърджалиев от ДПС", разказва вестникът и допълва: "Политиката не е това да казваш: То така си е добре. Политиката е да идентифицираш проблема и да го пресрещнеш. Пресрещането става като преостоиностим и гарантираме на всеки български гражданин, независимо дали е беден или богат, че само срещу здравната си осигуровка той ще получи пълния комплект лечение срещу тези заболявания", защити предложенията здравният министър Петър Москов."