Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.06.2015)
 
ДОБРАТА НОВИНА
        Баща спаси живота на двумесечния си син, като му дари половината си черен дроб. Уникалната трансплантация е извършена от директора на Университетска болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов. "Трансплантацията продължи около 17 часа. Уникална е, защото само няколко трансплантации в световен мащаб се извършват на такава възраст", обясни проф. Спасов. Лекарите уточняват, че заради крехката възраст на детето успехът при такава трансплантация е едва 10%. "Когато лекарите ни казаха колко рискова е операцията, веднага казах: "И 10% да е шансът лягам за операция", разказа бащата на малкия Виктор - Венцислав Иванов. Драмата на семейството от Златоград започна в началото на април, информира "Монитор". "Загуби апетит, а той е лакомо бебе. Направиха му изследвания, но всичко беше наред", разказва майката Велизара. Личната лекарка на семейството ги препраща към болницата в Смолян, където след изследване на черния дроб медиците поставят диагноза остър вирусен хепатит Б. Ден по-късно на 5 април Виктор е транспортиран в болница в Пловдив. Там бебето изпада в кома, а лекарите не дали надежда на семейството, че детето ще се оправи. "Казаха ми Ти не разбираш ли, че няма как да стигне до трансплантация, до вечерта умира", разказва през сълзи майката на Виктор.
Бащата на момчето търси помощ в болница "Лозенец", където на навръх Великден момченцето постъпва в реанимация. След няколкодневна подготовка медиците извършват и сложната операция. "Интервенцията беше на два етапа, като преди седмица затворихме коремната стена на детето", обясни още проф. Спасов. Малкият Виктор напусна лечебното заведение вчера, а часове преди изписването му беше посетен от министъра на здравеопазването Петър Москов. "Това са българските лекари, правят това, което колегите им по света не могат", заяви Москов.
        По около 500-600 новородени с малформации минават през Клиниката по детска хирургия в Пловдив. Късметът на мъниците да попаднат в ръцете на началник клиниката проф. д-р Пенка Стефанова и колегите й води до оцеляването им. Операциите при такива бебета са задължителни, тъй като без тях новородените със сигурност умират. Два от тежките случаи на вродени малформации при новородени са от последните седмици. Хирургическите интервенции на мъниците са продължили между 4 и 6 часа, казва проф. д-р Пенка Стефанова. И двете бебета са момиченца. Едното е пристигнало в клиниката с липсваща част от хранопровода. "Това е тежка вродена аномалия на недоносено дете. Нямаше дори 2 килограма - 1 килограм и 600 грама. Оперирахме новороденото веднага след раждането, нямаше още един ден", разказва проф. Стефанова. В момента момиченцето е вече на 18 дни и ще живее, са категорични лекарите. Второто момиченце се родило с липсваща част от дванадесетопръстника към тънките черва и опитните детски хирурзи успели да направят връзката. След тежката операция детето има всички шансове да живее пълноценно.
       
        ПЕТЪР МОСКОВ ОТНОВО ПРЕД КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
        Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов отново ще бъде изслушван от парламентарната комисия по здравеопазване. На 4 юли от 15.30 ч. министърът ще отговаря на актуални депутатски въпроси, предаде  БГНЕС. В средата на май Москов бе изслушван от депутатите заради намеренията му за сливане на болници. Междувременно стана ясно, че Университетската болница "Св. Иван Рилски" и Диагностично-консултативния център към нея са с натрупан консолидиран финансов резултат "печалба" в размер на над 3,1 млн. лв, допълва "24 Часа". На фона на положителните резултати на болничното заведение Москов уволни дългогодишния му директор д-р Дечо Дечев. Идеята на Петър Москов, която среща сериозна съпротива и сред депутатите от ГЕРБ, да слее администрациите на общо девет болници в карето на Медицинска академия. Плановете са болницата "Св. Иван Рилски" да се слее с болница като "Александровска", която заедно с ДКЦ-то си е на загуба от над 36 млн. лв.
 
        С 18,7%  ЗДРАВНАТА КАСА РЕЖЕ ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        Здравната каса да отреже парите на болниците със 18,7 процента, а не както първоначално се очакваше с 10-12 на сто. Причината е да не останат болните без лекарства през декември заради оформящия се огромен дефицит, четем в "Монитор". Това показват разчетите на финансистите на НЗОК, докладвани вчера по време на работна среща на Надзорния й съвет и Българския лекарски съюз. "Няма да приемем орязване на парите без решение на събора на Българския лекарски съюз", категоричен бе председателят на организацията д-р Венцислав Грозев. През миналата година бюджетът беше 3,15 млрд. лв, но по предложение на Министерството на здравеопазването се наложи да бъдат извадени 80 млн. лв. От там очакваха, че реформата в здравеопазването ще спести пари на касата, но това не се случи. Така разясни патовата ситуация зам.-министърът на финансите и председател на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев. По думите му, отблокирането на 20 млн. лв. в началото на годината от резерва на НЗОК за разплащане с джипитата и специалистите от доболничната помощ е втората причина за дефицита. От тези пропуски НЗОК е вътре със 100 млн. лева. Към тях ще се натрупат други 115 млн. лв. заради промените на МЗ в наредбата за медицинските стандарти. С 60 млн. лв. от резерва на касата могат да бъдат подсигурени лекарствата за онкоболни, обясни Ананиев. По думите му на приходите в НАП от здравни вноски не може да се разчита много,  защото на годишна база те няма да надхвърлят 5 млн. лева. Вариант за скърпване на положението е някои манипулациите по някои клинични пътеки да се извършват не в болниците, а в доболничната помощ. Как точно ще бъде решен въпросът, ще стане ясно на 10 юни, когато касата и БЛС отново ще заседават.
 
ОТГОВОР НА БЛС ОТНОСНО ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        Българският лекарски съюз  няма да се съгласи с предлаганото от НЗОК намаление на цените на клиничните пътеки, категоричен е д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет на съсловната организация. В понеделник представители на БЛС имаха среща с ръководството на НЗОК за обсъждане на идеята на осигурителния фонд да бъдат намалени цените на пътеките, след като стана ясно, че отново в НЗОК се очертава дефицит. ДУМА припомня, че в петък подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи за анализ на дейностите, направен от експертите на касата. По думите на д-р Петров, ако не се използват други механизми "при тези темпове на растеж следва да се намалят цените, с около 13%, за да влезе касата в бюджета". 102 болници са поискали актуализиране на годишните си бюджети.  От БЛС твърдят обаче, че дефицит във фонда няма да има и се позовават на данни на НЗОК за първото тримесечие. Справка за изпълнението на бюджета на касата за първото тримесечие на 2015 г., предоставена на лекарския съюз, сочи, че за първична медицинска извънболнична помощ 23% от бюджета са изпълнени. Според Йорданов това означава, че при приравняване към края на годината там дефицит няма да има. При специализираната извънболнична помощ изпълнението е 24,4%, за медико-диагностична дейност - 21,5%, а за болнична помощ по клинични пътеки разходът е 26,9%. За лекарствата за домашно лечение разходът е близо 40% ат планирания за тримесечието, а за болнична медицинска помощ разходът е 35%. Там, където има регулация, т.е. в първичната и в специализираната извънболнична помощ, преразход  няма, коментира д-р Йорданов.
       
ОЩЕ ЕДНО МНЕНИЕ ПО ТЕМАТА ЗА ЦЕНИТЕ НА ПЪТЕКИТЕ В БОЛНИЦИТЕ
        От Българската стопанска камара също не подкрепят намаляването на цените на пътеките. Представителят на организацията в Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров няма да подкрепи проекторешението за намаляване на цените на клиничните пътеки, пише в съобщение на БСК до медиите. От работодателската организация са категорични, че не се състояха обещаните реформи за преодоляване на сериозните структурни деформации, водещи до финансова неефективност на системата, като сред тях издаването на разрешения са за откриване на нови лечебни заведения, не са приети и законодателни изменения за засилване на контрола върху дейността на лечебните заведения, допълва "ДУМА". Не се приеха ясни правила за реда и начина на медицинското обслужване на здравно неосигурените, забави се въвеждането на електронното здравеопазване. От БСК припомнят, че цените  на клиничните пътеки, с малки изключения, не са променяни от 2006 г. От работодателската организация са категорични, че сегашното състояние е следствие от поведението на държавата - прехвърлянето на над 1.4 млрд. лв. от резерва на НЗОК към държавния бюджет, нереалистичен размер на вноските за осигуряваните от държавата и пр.
Припомняме, че при приемането на бюджета на НЗОК за 2015 г. БСК гласува против и изрази категорично становище, че той е небалансиран и това ще доведе до дефицит в рамките на 200-250 млн. лв. Въз основа на данните от първото тримесечие очакваният дефицит в края на декември е около 292 млн. лв. След като бъде използван и резервът от 93 млн. лв., недостигът в хазната на НЗОК ще е около 200 млн. лв., прогнозират от БСК.
        
ПРОТЕСТИТЕ В ПЛОВДИВ И ШУМЕН ПРОДЪЛЖАВАТ
        Трета поредна седмица медици от онокодиспансерите в Шумен и Пловдив и пациенти протестират против идеята на министър Москов да слива тези лечебни заведения с областни болници. На общо събрание вчера лекарите на пловдивския онкодиспансер трябваше да решат дали да преминат към ефективни протестни действия. Отделно пловдивчаните са притеснени и от липсата на прозрачност при конкурса за нов управител на Комплексния онкологичен център, проведен в края на миналата седмица. В петък следобед бе съобщено, че д-р Красимир Вальов печели конкурса с минимална преднина пред досегашния управител д-р Калин Калинов. Програмата на д-р Вальов включва и сливането на онкоцентъра с друга болница. Медиците обаче продължават да настояват КОЦ-Пловдив да запази юридическата си самостоятелност и дейността си. Министър Петър Москов беше преди десетина дни в Пловдив, където убеждаваше медиците в предлаганата от него здравна реформа, намираме в "ДУМА". На 2 юни в Парламента онколозите от Пловдив ще внесат и подписка срещу готвеното сливане, подкрепена от 10 000 пациенти, лекари и служители на здравното заведение. Своите протести продължават и работещите в онкоцентъра в Шумен. "Явно министър Петър Москов не желае да се срещне с нас, лекарите. Не търси нашето виждане за проблемите в системата", коментира управителят на  шуменския диспансер д-р Сотир Караниколов. 
 
ОТНОВО ЗА СЛУЧАЯ  В ТЕТЕВЕН
        "Ако в този момент в болницата в Тетевен имаше анестезиолог, бебето щеше да бъде спасено". Това заяви по Нова ТВ  д-р Елка Дачева, акушер-гинеколог в болница "Св. Анна" в София по повод случая с починало новородено в районната болница в Тетевен. "Ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално Цезарово сечение. За да се използва форцепс, жената трябва да е под наркоза. Те викат анестезиолога от дома му. Минават 35 минути преди той да дойде", поясни д-р Дачева, като допълни, че всички районни болници са в това положение. По думите й в здравното заведение няма дори и кръв за преливане, а след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолог, който да се погрижи за бебето, допълва "Darik news". "Никой не знае как ще завърши едно раждане. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в 17 век", изтъкна д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница "Св. София". Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема й е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин. "Младите майки не искат да разберат, че няма кой да роди бебето, ако не напъват. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала "не се научихте да раждате?", попита д-р Дачева, която е близка приятелка с лекарката, ръководила фаталното раждане.