Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.06.2015)
 
        ПЕТЪР МОСКОВ: НИЕ ВРЪЩАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА БОЛНИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА БЪДАТ ПРИВАТИЗИРАНИ
        "В проекта на Закон за лечебните заведения, който министерството вкарва, ние връщаме възможността болнични заведения да бъдат приватизирани", заяви здравният министър Петър Москов пред Дарик радио през уикенда. "Ако това нещо не беше спряло в годините, с ясни правила, разбира се, с ясна гаранция, че това ще продължи да бъде лечебно заведение, нямаше сега да сме пред кошмара да има един свят на държавното и общинското здравеопазване и паралелен свят, включително инфраструктурен, сграден фонд, на частно", допълни Москов. Приватизацията на държавни и общински лечебни заведения беше предвидена в първия вариант на Закона за лечебните заведения, приет от правителството на Иван Костов, допълва "Сега". Следващият кабинет обаче - на Симеон Сакскобургготски, спря раздържавяването на болниците. Москов лансира и една авангардна идея - България и Румъния да договарят заедно скъпи лекарства, за да постигат по-добри цени и по-големи количества, като целта е това да стане до края на годината. По-нататък и други държави можело да се присъединят към инициативата. "Когато в момента в България или Румъния влиза определен медикамент, той постига определена цена. Защото има определено количество хора, които се нуждаят от него. Фирмата си прави сметката и слага цена. Ако не й харесва тази цена, този медикамент не влиза. Или изнудва държавата заради относително по-малкия пазар. Когато обединим и разширим това сътрудничество и няколко държави от нашата черга да могат да кажат на фармацевтичната фирми: "Ние заедно за 20-30-40-50 милиона пазар искаме да договорим това лекарство". Затова държавите трябва да могат да отговорят съвместно на такъв натиск на индустрията", обясни Москов.
       
СВЕТОВНАТА БАНКА ПРЕДСТАВЯ АНАЛИЗ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ
        Безпощадна картина на здравеопазването в България представя анализ за страната ни на Световната банка. Здравните резултати на българите са все по-лоши, достъпът до качествено лечение е все по-ограничен, българите дават прекалено много за здраве от джоба си, а в същото време страната ни оглавява класациите по брой болници и хоспитализации.
Здравните показатели на българите са се влошили в сравнение с 80-те години на миналия век, сочи анализът на Световната банка. Тогава те са били по-близо до средните показатели на старите членки на ЕС в сравнение със съседните на България страни. Преди 30-ина години продължителността на живота у нас е била с 3 години по-ниска от тази в 15-те западни членки на ЕС и с 2 години по-голяма от тази в Унгария, научихме от "Сега". Понастоящем разликата в продължителността на живота между България и старите страни от ЕС е почти 8 години, а в Унгария вече живеят по-дълго, отколкото тук. Средно хората у нас в момента живеят по 74.5 години. Картината е особено лоша и при най-често срещаните хронични заболявания и причини за смъртност - сърдечно-съдовите болести. Смъртността от тези диагнози при българите под 64 г., т.е. в работоспособна възраст, е по-висока в момента в сравнение с 80-те години, докато в останалите страни в Европа тя е спаднала. Данните са стряскащи - през 2010 г. у нас от сърдечно-съдови болести са починали 5 пъти повече хора под 64 г. в сравнение с ЕС и 65% повече, отколкото в съседните на България страни.
За сметка на това здравната ни система е крайно неефикасна, отбелязват експертите на Световната банка. Тя е прекалено ориентирана към скъпо лечение в болниците, а по-икономичните първични, доболнични грижи и профилактиката не се използват оптимално.
       
Д-Р ЙОРДАНОВ: БЛС НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ ДА СЕ НАМАЛЯТ СРЕДСТВАТА ЗА КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ 
        За БНР д-р Юлиан Йорданов - председател на Акредитационния съвет на БЛС, обясни, че на 26-и май са получили писмо от НЗОК, в което се дава справка за изпълнението на бюджета на Касата за първото тримесечие на 2015 година:  "Там прави впечатление, че за първична медицинска извънболнична помощ 23% от бюджета е изпълнен, което означава, че приравнено към края на годината, там дефицит няма да има. При специализираната извънболнична помощ - там са 24,4%, което също означава, че към края на годината дефицит не се очаква. За медико-диагностична дейност едва 21,5% е разходът на средства. За болнична помощ по клинични пътеки, там вече процентът е 26,9". Д-р Йорданов посочи данни и от друга справка на НЗОК - за разходите за болнична помощ   първите 4 месеца на годината:  "Прави впечатление, че за лекарствените продукти, които са за домашно лечение, преразходът е близо 40%. За болнична медицинска помощ разходът е 35%. Виждайки тези цифри, се оказва, че там, където има регулация, т.е. в първичната извънболнична помощ и в специализираната извънболнична помощ, там преразход на лекарства няма". Председателят на Акредитационния съвет е категоричен, че БЛС няма да се съгласи да се намалят средствата за клинични пътеки, които са недофинансирани, при положение че разходите за лекарства нямат лимит и те неконтролируемо растат.
 
РЕГИСТЪР НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ ИСКАТ ЛЕКАРИТЕ
        Експерти по генетика искат регистър на засегнатите от редки болести. "В България няма служба, която да контролира генетичните изследвания. Трябва централизация - да има диагностична лаборатория с национална ДНК банка и регистър", заяви националният консултант по генетика проф. Иво Кременски вчера по време на семинар, посветен на темата за редки болести. Само редките наследствени заболявания са над 6000, а лечението им е сложно и скъпо. Така например от болестта ФАП, която засяга периферната нервна система, крайниците и сърцето  страдат 60 семейства. Всичките са от региона на Благоевград и Кюстендил, информира "Монитор". Заради повишения риск от заболеваемост в района експерти организират скрининг кампании сред местни жители. Досега са изследвани 280 души. "Ако заболяването бъде открито още на първи стадий, лечението с медикаменти е ефективно, но ако бъде открито във втори или трети стадий, вече няма лечение", обясни проф. Ивайло Търнев, който също беше на семинара. Изследването и лечението се поема от здравната каса. За трета поредна година държавата поема скрининга и за болестта на Помпе. Шестима българи страдат от това рядко заболяване, което води до отслабване на мускулите и дихателна недостатъчност. Държавата поема и изследването на околоплодната течност или амниоцентеза, което се прилагат при рискова бременност. По време на семинара стана ясно още, че всяка година се регистрират 300 000 нови случая на рак на устната кухина в световен мащаб.
       
Д-Р БАЙЧЕВА: НЕ ЧУВСТВАМ ВИНА
        "Аз не чувствам вина", каза д-р Нина Байчева от тетевенската болница, след като "Господари на ефира" разкриха ужасяващи подробности за раждането на младата Наташа Габровска в лечебното заведение. "Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние лекарите не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения", коментира д-р Байчева. 
Бебето на Наташа Габровска почина при раждането. Пред Нова ТВ младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Нина Байчева.  Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники.   Става въпрос за така наречения висок форцепс - когато такъв се използва преди главичката на бебето да е слязла достатъчно ниско. Използван е и методът на Кристелер - при него акушерка използва сила върху корема на майката, за да избута плода. Д-р Байчева категорично отрече да е използвала висок форцепс. Същото твърди и акушерката, асистирала при раждането. "Лъжиците паднаха и не използвахме форцепса", разказа акушерката пред медията.
"Надявам се да има справедливост, защото ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо и днес на празника на детето аз щях да му се радвам", сподели самата Наташа Габровска. Семейството ? продължава да търси адвокат, който да защитава позицията ? в съда. Вчера прокуратурата ги е потърсила, за да дадат показания по случая.

ОТ 600 БОЛНИ ОТ РАК НА УСТНАТА КУХИНА САМО 3-МА МОГАТ ДА СЕ СПАСЯТ
        XIV национална среща с медиите на фондация МОСТ с председател известната журналистка Юлия Пискулийска беше на тема "Лечение леге артис в условията на здравна реформа". Връзката между медицина и изкуство съм самата аз, каза на откриването любимата на всички Татяна Лолова. Според нея общото между докторите и артистите е, че връщат желанието на хората да живеят.
От 600 болни от рак на устната кухина само 3-ма са в първи стадий и могат да се спасят. Останалите умират изключително жестоко, съобщава "Стандарт". Ракът на устната кухина е шестата причина за смъртност от злокачествени заболявания. Туморите прогресират само за 4-6 месеца, особено ако пациентът пие и пуши, би аларма доц. Павел Станимиров на XIV национална среща с медиите на фондация МОСТ в курорта Албена.     Тъжната статистика е от неговата практика в клиниката по лицево-челюстна хирургия в УМБАЛ"Св.Анна". Съвети от Google и от комшии за лечение с чесън, зехтин и керосин от летището, както и забавена диагноза водят до жесток разпад и смърт от коварната болест. Туморите са лечими само в ранен стадий, но тъй като приличат на афти, пациентите не им обръщат сериозно внимание, а и няма доболнична помощ за лицево-челюстна хирургия, операции правят доктори по уши, нос и гърло, например, а дори и коремни хирурзи. 16 българи са останали без лица само за 2 години пък заради огромни кожни тумори. От тях се разболяват най-вече възрастни работници на полето, подложени на постоянна слънчева радиация.Част от пациентите оживяват , но остават обезобразени - без лица, очи и устни.   "Когато един пациент не получи навреме нужната терапия, защото апаратурата не работи, няма пари за лекарства или го прехвърлят от лекар на лекар, той стига до шарлатаните, харчи пари и пробва всякакви илачи "от джоба на баба" - от екстракти от котешка стъпка или чесън до белина. Дори и някои от тях да оказват общо благотворно влияние върху организма, ракът настъпва. Губят пациентите, лекарите и морала на обществото", предупреди доц. Маргарита Апостолова от Института по молекулярна биология при БАН.   Заради липсата на ефективна профилактика и бърз алгоритъм за диагностика страдат пациентите при това болни от много лечими видове рак, но се самолекуват по рецепти от интернет и буквално загиват.   
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
"Реформата в болничния пазар - важна част от здравната реформа в България". Под този наслов в средата на юни в столицата ще се проведе голяма дискусия с участието на международни експерти. Това съобщи по време на V-ия конгрес на Националната пациентска организация нейният председател д-р Станимир Хасърджиев, четем в  Zdrave.net.  Пациентското сдружение ще бъде партньор в тази тематична дискусия, която ще бъде част от Икономическия форум за Югоизточна Европа. В проявата ще вземат участие на повече от 600 бизнес лидери от региона и  представители на международни институции - Световната банка, Европейската комисия  и др., уточни  още д-р Хасърджиев. Темата за правата на пациента отново изведе на дневен ред въпроса да бъде ли създаден отделен закон или съществуващата правна регулация в тази област е достатъчна. Повечето представители на пациентски организации изразиха мнение, че усилията трябва да бъдат насочени към отделен закон. В тази връзка стана ясно, че в близките дни също предстои в българския парламент да се проведе кръгла маса по проблемите на правата на пациента у нас в контекста на съществуващата правна уредба и перспективите за нейното развитие.
        Медицински университет - Пловдив организира Седмица за обучение на административен персонал, работещ по програма Еразъм от 1 до 5 юни. Това е първият и единствен засега медицински университет в страната, който събира 10 Еразъм координатори от университети в различни страни - Турция, Литва, Испания, Португалия, за да обменят добри практики по организирането на Еразъм програмата в университетите си, да представят и обсъдят проблемите на обмена  на студенти и преподаватели, допълва още Zdrave.net. Идеята на домакините е да представят и възможностите на МУ - Пловдив за качествено обучение на Еразъм студенти, да разширят академичното сътрудничество с други ВУЗ-ове в чужбина извън рамките на Еразъм програмата - съвместни проекти, привличане на студенти.