Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.05.2015)
 
ГЛИНКА КОМИТОВ: КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВОМОЩИЯ
        Въпреки заканите на управляващите и серията мерки срещу преразходи и тази година бюджетът на здравната каса върви към сериозен дефицит. Прогнозно, на база разходите към края на април, недостигът е 200 млн. лв., обяви управителят на НЗОК Глинка Комитов.
"При лекарствата и медицинските изделия се очертава недостиг от около 108-109 млн. лв. За онколекарства се очертава недостиг от 59 млн. лв. и за болници - около 125 млн. лв., или общо около 292 млн. лева. Но тъй като имаме резерв от 93 млн. лева, значи приблизителният дефицит е около 200 млн. лв.", изчисли Комитов пред БНТ. През миналата година дефицитът на касата доведе до две актуализации на бюджета й за общо 325 млн. лв. Затова тази година на болниците бяха наложени твърди лимити, над които не се предвиждаше да се плаща. Касата има и възможност да намалява цените на клиничните пътеки и в началото на годината управляващата коалиция твърдо смяташе, че тази година бюджетът ще се спази. Постепенно обаче в лимитите бяха нанесени различни корекции, на част от болниците бяха отпуснати още пари, а твърдите бюджети за онколекарства бяха отменени и бюджетът на НЗОК отново върви към дефицит, допълва "Сега". Засега не е ясно как ще се компенсира дефицитът на касата. В понеделник от НЗОК предложиха да започнат преговори с лекарския съюз за намаляване на цените на пътеките за болничната помощ. След острата реакция и на лечебните заведения, и на съсловната организация касата промени позицията си. Вчера Глинка Комитов обясни, че е възможно да не се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки. "Никой не е казал и никой не е убеден, аз пък още по-малко, че ще се стигне до намаляване", каза той. Комитов поясни, че НЗОК е длъжна да поиска разговори за намаляване на цените на пътеките, ако анализите покажат преразход на обемите медицинска дейност, защото така е записано в рамковия договор, подписан с лекарския съюз. Той очаква в рамките на преговорите да се намери взаимно приемливо решение, балансиращо интересите на лекарите и касата. Шефът на касата напомни, че институцията е предложила законодателни промени, които ще й позволят да засили контрола над изразходването на средствата. "Контролните органи трябва да имат повече правомощия, за да може, когато се установи някакво нарушение в болнично заведение, да може да се наложи санкция в момента, а не постфактум", заяви Комитов. Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.
 
Д-Р МОСКОВ: ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТА НА НЗКО В КРАЯ НА ГОДИНАТА НЯМА ДА ИМА.
        В бюджета на НЗОК дефицит от 200 млн.лв. на края на годината няма да има. Това каза отново за БНТ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той обаче добави, че ако системата на здравеопазване не бъде променена и тя продължи да работи както досега, дефицитът може и да бъде по-голям от 200 млн. лв. Министърът отбеляза, че в момента публичните разходи за здравеопазване са 4 млрд. лв., но от тях около 1 млрд. лв. не отиват по предназначение. От думите му стана ясно, че от средите, при които отива въпросния един милиард, има съпротива. "Този милиард е шумен. Нали разбирате, може да създава медийна вълна, може да създава шум, може да създава стрес у хората", отбеляза той. Д-р Москов също така заяви, че добрите намерения за промени се използват предизборно за да възбуждат страхове и притеснения у хората и за политически цели, коментира Zdrave.net. Запитан дали е имало противоречия вътре в коалицията по отношение на неговите действия той отговори, че в момента зад програмата за управление на правителството стои плътно мнозинство. Според него, за да има промяна на сегашното положение в държавата, мнозинството в парламента трябва да подкрепи промените. "Разговорът е вътре в коалицията, обсъждат се теми, дискутират се по-добри решения, дискутира се поведение спрямо парламентарните сили, които се противопоставят на правителството. Тоест това е разговор вътре в коалицията, вътре в партньорството, което оформя подкрепата за правителството. Няма драматизъм някакъв много тежък", добави той.
 
ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ ЗА ЦЕНИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        Отговор на темата относно цените за болниците  откриваме в интервю с председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, който коментира така: "Надявам се, че разумът ще надделее и няма да се стигне до подобна стъпка. Няма смисъл да се намаляват цените на пътеките, когато имаме лимит при обема дейност. Ако се намалят цените, ще се увеличи обемът дейност от болниците. Това ще доведе до риск от намаляване качеството на здравната услуга." Той информира още, че съсловната организация е получила финансовите разчети от НЗОК до април, за да види на базата на какво се прави това предложение, научихме от "Стандарт". "Първият прочит определено не показва, че трябва да се намалят цените на КП в рамките на 12-13%. Има пикове в отчетената дейност по дадени пътеки - например при травмите на меките тъкани, коматозни състояния, неврологични пътеки и др. Нека се направи проверка на тях, но защо ще се наказват всички болници. Освен това в бюджета на касата още през 2014 г. е заложен изначален дефицит, който вече се вижда. До края на август той ще се забележи окончателно и ще трябва да се каже защо са направени подобни разчети, но за това не са виновни болниците", коментира д-р Грозев. Той посочва още, че най-вероятно и тази година ще се наложи актуализация на бюджета на касата, и информира, че най-вероятно в началото на август ще се водят разговори с политическите партии, защото "проблемът вече чука на вратата".
 
НЕДОВОЛНИТЕ В РУСЕ: НЯМА ДА ОТСТЪПИМ
        Ако Министерството на здравеопазването не изтегли промяната за сливане или закриване на диспансери в проектозакона за лечебните заведения, то има реален риск 600 000 онкоболни в цялата страна да останат без така необходимото за живота им лечение. В пловдивския Комплексен онкологичен център диспансеризираните пациенти от цяла Южна България са около 60 000 души. Това заяви председателят на БЛС в КОЦ - Пловдив и началник на отделението по анестезиология и реанимация д-р Евгений Динев. "Бе ни обяснено, че индивидуално ще се разглежда всеки диспансер и ще се взима отделно решение.  Но след като законът му даде правото да слива или закрива, вие можете ли да гарантирате тези комисии какво ще решат? И всички знаем, че дяволът е в подробностите", коментира д-р Динев. По думите му след закритите тричасови разговори преди дни в Пловдив с министър Петър Москов объркването е пълно. След срещата министър Москов обяви пред медиите, че КОЦ - Пловдив ще се слее с друга болница под тепетата, но като запази своята юридическа самостоятелност, съобщава "Монитор". Целта е двете структури заедно да кандидатстват за финансиране по една пътека от Здравната каса. "На мен не ми стана много ясно точно как ще става това. Значи ще си останем с отделни ръководства и отделно финансиране, а едната болница ще е държавна, а другата - общинска. Ами аз съвсем се обърках. Хем сливаме, пък си оставаме самостоятелни", каза д-р Динев. Той попитал министъра защо се е заел с диспансерите и как така е видял, че те са основният проблем в разбитото българско здравеопазване. "Проблемът е от национално значение, защото това са 600 000 онкоболни в страната. Никой не е застрахован. Това касае всеки гражданин. При нас идват хора от Родопите, бедни хора. Работата ни има и социален аспект. Никой не им е взел една стотинка за нищо. Стараем се с всички сили хората да са доволни, но когато тръгне някой да търси кусури, винаги могат да се намерят такива", заявиха с огорчение лекарите от пловдивския онкодиспансер.
       
ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ КЪМ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ПОДКРЕПИХА ОНКОЛОЗИТЕ В РУСЕ
        Членовете на комисията по здравеопазване към Общинския съвет в Русе излязоха с декларация в подкрепа на Комплексния онкологичен център, като настояват той да остане самостоятелна общинска структура. Това съобщи началникът на онкохирургията д-р Бисер Начев, който е присъствал на заседанието на комисията. Текстът на  декларацията да бъде гласуван на следващото заседание на Общинския съвет, информира "ДУМА". Протестът на медиците от Онкодиспансера продължи и вчера. Те отново излязоха с плакати, с които настояват да се премахнат членовете за сливане и заличаване в проектозакона за лечебните заведения. Онколозите обясниха, че все още на сайта на здравното министерство стои старият текст въпреки обещанията на министър Москов да бъде променен. Лекарите искат яснота, тъй като вече се говори за нов вариант - създаването на клъстъри от функционално обединени лечебни заведения. Те настояват да запазят юридическата си самостоятелност. Днес представители на Онкодиспансера в Русе ще се включат в протеста на колегите си в Шумен, който ще се състои пред театъра.
 
КАСАТА ДА ИЗВЪРШВА ПОВИШЕН КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТТА ПО ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ
        НЗОК и водещи кардиолози са се разбрали касата да извършва повишен контрол на индикациите на дейността по инвазивна кардиология, за да не се допуска спекулация с провеждане на ненужни процедури и такива, които нямат твърди медицински показания. Това стана ясно от думите на националния консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров. От касата информират, че на срещата са присъствали също така националните консултанти по кардиология и детска кардиология - доц. д-р Божидар Финков и доц. д-р Анна Кънева, а също така председателите на дружествата по кардиология и инвазивна кардиология - доц. д-р Васил Велчев и доц. д-р Диана Трендафилова. На срещата е договорено, че трябва да има преразпределение на средствата към дейности, които са изцяло медицински обосновани и носят реална полза за пациента. Той обясни, че това означава специалистите да спазват протоколите и съвременните клинични ръководства. Доц. Петров добави, че лекарите и представителите на НЗОК са се разбрали при установени нарушения да има санкции, включително и в ограничаване на дейността.
               
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Дълго чакан проект на МБАЛ Бургас ще бъде финансиран от Министерството на здравеопазването. Той е за изграждане на ново Отделение по трансфузионна хематология (Кръвен център). Разговорите вече са на финала, средствата са разписани и скоро ще бъдат преведени на Бургаската болница, съобщи след среща в МЗ изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. От 1969 г. Кръвният център се помещава в сградата на ДКЦ-І (бившата Първа поликлиника). Ремонт не е правен повече от 40 години, четем в Zdrave.net. Помещенията са тесни, недостатъчни както за персонала, така и за кръводарителите. За да ползват тоалетна, лекари и медицински сестри се качват от първия до четвъртия етаж. Няма и отделна стая, където кръводарителите да попълват документи и са принудени да го правят на крак в коридора. Няма и място, където да си починат след кръводарителската акция.  Множество предписания констатират непригодните условия за работа и престой в отделението, но досега нямаше възможност то да бъде преместено. Проектът, одобрен от МЗ, предвижда капиталов ремонт на съществуваща сграда на МБАЛ Бургас (бившите детски отделения) и настаняване на Кръвния център там.
        Национална информационна и скринингова кампания "Хипотиреоидизъм - да свалим маската пред причините и симптомите" се провежда в България. Това съобщиха организаторите. Инициативата е по повод Международната тиреоидна седмица - 25-31 май (Седмица за заболяванията на щитовидната жлеза). Тази година седмицата е посветена на хипотиреоидизма - понижена функция на щитовидната жлеза. Инициативите се организират от Националната пациентска организация и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза), с подкрепата на Merck. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която е с това заболяване и споделя своята лична история от момента на първите симптоми до сега.
        В столицата се готви въвеждането на зелени вълни за линейки и пожарни. "Зелени вълни ще пускат първо линейки и пожарни по 170 ключови булеварда в столицата. Те ще са част от новата система за управление на трафика в града. Светофарите ще се регулират така, че да осигурят по-бързото им преминаване, съобщи "Монитор". За целта на уредбите ще бъдат монтирани специални устройства, а датчици ще се сложат на специализираните автомобили. В момента се правят списъци на колите и се посочват маршрутите им, за да може през септември да се пуснат зелени вълни по първите около 50 кръстовища в града.