Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.05.2015)
 
ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ "РАДВАТ", ТЪЙ КАТО ЛИМИТИТЕ ОСТАВАТ, СПОРЕД МОСКОВ   
Здравното и финансовото министерства и Министерският съвет ще обжалват решението на ВАС за спиране на действието на методиката за определяне на лимитите за болниците. Лечебните заведения не трябва да се "радват", тъй като лимитите остават, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. От думите му стана ясно, че не е притеснен от подкрепата за здравната реформа, защото стриктно се изпълнявали препоръките на ЕС, а от Еврокомисията констатирали, че болничната помощ у нас е "раздута и фрагментарна", информира "ДУМА". И вчера преди пресконференцията, която бе обявена като "журналистически блицконтрол", Москов бил разговарял с премиера Бойко Борисов. Нямам съмнение, че зад реформата стои твърдо парламентарно мнозинство, заяви Москов. "Пациентът да спре да е футболна топка, която болниците си прехвърлят, да може да получи цялостно и пълноценно лечение с ясен график какво му предстои и да премине по ясно начертан път", била целта на сливането на онкоцентровете и центровете за психично здраве и кожно-венерическите центрове с многопрофилните болници по места, каза Москов. По думите му, структурата на центровете не се отличава от тази на болниците, а в същото време те се съсредоточават само върху определена част от лечението на болния, която им е изгодна, допълва изданието. Според Москов сега диспансерите са "съсредоточени върху химиотерапията и изписването на скъпи медикаменти, което е печеливша дейност с ниски разходи, а целта е пациентът да получава пълен набор от услуги". Затова и болниците, занимаващи се с онкология, занапред щели да бъдат задължени да осигуряват и "палиативни грижи".
По въпроса за безплатни лекарства за хора над 65 г. и деца под 7 г. министърът заяви, че МЗ планира да бъде реимбурсирана терапия за всички значими заболявания, но ще се поема стойността на най-евтините терапии. По отношение на сливането на лечебни заведения министърът обясни, че "ще финансираме през публичен фонд процес на излекуване", а директори на болници, които злоупотребят с харчовете, ще бъдат сменени.
 
РАЗХОДИТЕ НА БОЛНИЧНИТЕ АПТЕКИ ЩЕ БЪДАТ СЛЕДЕНИ ОНЛАЙН
Опаковките на скъпите лекарства и ампули, които се използват в болниците ще се броят от здравните инспектори. Мярката се въвежда с цел да се пресекат злоупотребите и нелегалната продажба на тези медикаменти. Това съобщи вчера здравният министър д-р Петър Москов на среща с журналисти. Всяка болница ще трябва да отчита скъпите лекарствата, които е закупила, съобщава "Монитор". Празните опаковки от медикаментите пък ще трябва да се съхраняват в прозрачни пликове, за да няма съмнение, че са използвани за пациентите, а и за да могат да бъдат лесно преброени. Тези правила ще важат и за частните болници, ако искат да работят по договор със здравната каса продължава вестникът. Освен това се планира въвеждане на проследяваща система за медикаментите в болниците. Тя ще представлява софтуер, който ще следи в реално време и консумативите, използвани в лечебните заведения. Пилотният проект ще започне до два месеца, уточни Москов. Софтуерът ще проследява пътят на илачите в болниците - колко и какви лекарства и консумативи са постъпили в аптеката на дадено лечебно заведение, а след това и кой лекар от коя клиника на кого ги е предписал.
"До септември ще има изработени препоръки за лекарствена политика, които ще трябва да се спазват от болниците", обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той допълни, че всяко лечебно заведение ще има система за проследяване на разходите в реално време.
 
ОТРАСЛОВИЯ СЪВЕТ ПО ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Здравният министър Петър Москов се срещна с президента на КНСБ Пламен Димитров и със заместник-председателите на "Федерация на синдикатите в здравеопазването" - КНСБ маг.фарм. Слава Златанова и д-р Пламен Радославов. Срещата, проведена по искане на президента на КНСБ, се състоя вчера в Министерство на здравеопазването, научаваме от Pik.bg. Обсъдени бяха въпроси, отнасящи се за партньорството, социалния диалог, както и основната рамка на предлаганите от Москов здравни реформи, съобщиха от МЗ. Постигнато беше съгласие за регулярно свикване на Отрасловия съвет по тристранно сътрудничество в здравеопазването, пред който Москов да представя законодателните инициативи на екипа си. В рамките на Отрасловия съвет ще бъде изработен механизъм за промяна на модела за формиране на трудовите доходи с цел повишаване на работните заплати в сектор Здравеопазване. Москов прие искането на КНСБ за законодателно предложение, с което представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да бъдат включени в органите, формиращи Националната здравна карта, допълва медията. От страна на КНСБ беше изразена подкрепа за целите на реформата, а предлаганите стъпки за осъществяването ? ще са предмет на следващи обсъждания. Москов и Димитров договориха и провеждането на регулярни срещи между ръководствата на МЗ и КНСБ.
 
СЪСЛОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗАЕДНО ЩЕ ОТСТОЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГИЛДИИТЕ
Ръководствата на съсловните организации на лекари, зъболекари, фармацевти и специалисти по здравни грижи заедно ще отстояват интересите на гилдиите, които представляват. Това решение е взето на среща на 18 май, проведена по инициатива на БЛС в централата на съюза, информират от там.
"Въпреки спецификите на нашата дейност, ние сме длъжни да се обединим в полза на колегите и на пациентите", заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. И допълни, че само по този начин организациите могат да се превърнат в непреодолима пречка за някои неконструктивни идеи, лансирани в сектора. "Ние сме съсловните организации и трябва да се постараем условията, при които реализираме нашата професия, да бъдат максимално добри. Затова смятам, че и най-лошия диалог е по-приемлив от най-добрата война", заявил пък председателят на БЗС д-р Борислав Миланов. По думите на председателя на БФС проф. Илко Гетов, най-важното в момента е да се запази статута и мястото на съсловните организации, които по закон имат право да участват при определяне правилата в здравеопазването, информира Zdrave.net. Той предложи да се споделят становища по различни проблеми. Председателката на БАПЗГ Милка Василева също подкрепи идеята за единни действия и поиска подкрепа за поставяне на един важен за сестринството въпрос - липсата на кадри.
Съсловните организации ще си сътрудничат по конкретни проблеми в областта на продължаващото професионално развитие, в сферата на международната и законово-нормативната дейност, съобщават още от лекарския съюз.
 
МИЛКА ВАСИЛЕВА ЗА НУЖДАТА И МЯСТОТО НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
"Стандарт ни запознава с мнението на председателката на БАПЗГ Милка Василева за мястото на медсестрите в системата. "Нужни ли са на системата за здравеопазване медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, рехабилитатори? Ако да, то тогава защо се говори само за болници, директори, легла и лекари? Къде е мястото на професионалистите по здравни грижи в болниците и в извънболничната помощ? Нужни ли са на българите освен лечение, грижи за децата, за бременните, грижи в дома за болни след активното лечение", пита тя.
И посочва, че за да не присъстват само в черните статистики като изчезващ вид и да заемат достойното си място в системата, от организацията настояват стартовата заплата на професионалистите по здравни грижи да бъде 3 минимални работни заплати за страната, да се изяснят нуждите от професионалисти по здравни грижи на регионално и национално ниво, както и да се регламентират нормативно квалификацията и процесът на продължаващо обучение на професиите им. Освен това от БАПЗГ искат да се наложат нормативно стандарти за здравни грижи, контролът по здравните грижи да бъде възложен на ръководителите по здравни грижи, както и да се създаде структура в Министерство на здравеопазването по здравни грижи.
 
НОВ ОРГАН ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Това е Съветът "Партньорство за здраве", който ще играе ролята на консултативен орган към Министерски съвет. Съветът ще се ръководи от министъра на здравеопазването.
Идеята е инициативата "Партньорство за здраве"да се развива като постоянен, динамичен форум за взаимодействие между всички обществени групи, заинтересовани от процесите в системата на здравеопазването, който ще гарантира публичност и прозрачност при вземането на решения. Това гласят мотивите за създаването на Съвета, което е предложено от здравния министър д-р Петър Москов и качено на сайта на министерството за обществено обсъждане. "Крайната цел на това решение е постигане на трансформация на модела на управление на здравеопазването от централизиран модел до модел на сътрудничество, който провежда колективно управление чрез широк кръг държавни и обществени участници", посочва министърът в доклада си към Министерски съвет.
Той предлага съветът да се създаде "като консултативен орган на правителството за осъществяване на координация и сътрудничество при разработване и провеждане на политики в областта на общественото здравеопазване и подобряване достъпа до медицинска помощ и здравни услуги за гражданите, както и за подобряване качеството на живота с оглед повишаване годините живот в добро здраве". Основните цели на Съвета са постигане на взаимодействие, широк обществен консенсус и сътрудничество при разработването, провеждането, мониторинга и оценката на здравните политики, както и при осъществяването на реформи в сферата на здравеопазването. За изпълнение на тези цели съветът ще осъществява дейности, свързани основно с обсъждане и приемане на становища и предложения по проекти на нормативни актове в областта на здравеопазването и ще отправя предложения пред компетентните структури за повишаване социалната и икономическа ефективност на процесите в системата на здравеопазването, гласи още докладът на д-р Москов.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
Отново от "Стандарт"научаваме, че парламентарната група на ГЕРБ ще вика министъра на заседанието си идния вторник. "Причината за изслушването на здравния министър бил фактът, че предложенията за здравната реформа не били съгласувани и представени по надлежния ред. Малко по-рано през деня премиерът Бойко Борисов поиска от Москов да проведе разговори с различните синдикати и заинтересовани страни, както това се правело по отношение на пенсионната реформа", пише ежедневникът.
"Телеграф" ни информира, че България е начело на класациите за най-много хоспитализации на глава от населението, като цитира данни на Световната банка, според които през 2011 г. един на всеки четирима души е влизал в болница за лечение. "Броят на хоспитализациите на глава от населението е скочил с 65% за десет години. Друга статистика пък показва, че през 2010 г. смъртността от заболявания на кръвоносната система при българи на възраст над 64 г. е пет пъти над средната за ЕС. Според документа на Световната банка България е първенец и по друг показател - болничните заведения. На 100 000 души население се падат по 4,6 болници у нас. За сравнение - средно в Европа те са 2,7 на човек", отчита материалът.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Тих поход в памет на починалите от рак деца се проведе снощи пред парламента. Близки и приятели на загубилите битката с коварната болест пожелаха държавата да престане да нехае за болните деца. "Смели сърца" - така се наричат децата, изгубили битката с рака. Само за по-малко от месец три майки се разделиха със своите деца, информира Нова ТВ. На тих поход пред парламента деца и техните родители се събраха, за да почетат паметта им. Желанието им беше все пак някой под прозорците на парламента да чуе, че стотици деца в България се борят с тежката диагноза - рак. Според голяма част от хората тук, държавата нехае за тези деца и са нужни спешни реформи, за да могат онкоболните да имат шанс за живот. В облачното небе полетяха цветни балони в памет на всички смели сърца, чийто път е свършил прекалено рано.
Всяка сутрин от няколко години Петя Костадинова поставя колие на шията си, не само за украса. С него тя крие белег. Не може да скрие обаче гласа си, увреден необратимо, научаваме от Нова ТВ. Това се случва в старозагорската окръжна болница. След операцията Петя губи изцяло гласа си.  Преглед при специалист "Уши, нос, гърло" показал, че нервите на гласните ? връзки са скъсани и за да може да диша, ? е направена трахеостомия - на практика диша през тръбичка, поставена в шията ?. 
През 2009 г. Петя завежда дело срещу болницата в Стара Загора, за да докаже, че увреждането е настъпило по време на операцията. Това може да се докаже само от независими лекари. Така Петя и адвокатът ? Галя Гълъбова се сблъскват с първия проблем - не могат да бъдат намерени експерти, които да изготвят експертиза. И макар че Петя се влошава именно след операцията, пред съда се излагат всякакви теории. На третата година се намират трима лекари, които в съда заявяват, че вероятно лекарска грешка има.  Така през 2012-а, след цели пет години, Окръжният съд осъжда болницата в Стара Загора да заплати 100 000 лева на Петя. Болницата обаче обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и следва неочакван обрат. През януари тази година решението на Стара Загора е отменено. Тя е осъдена да плати всички разноски от 28 694 лева. 
От болницата в града отказаха да коментират казуса преди края на делото. В същото време се оказа, че лекарите, оперирали Петя Костадинова, са напуснали болницата преди няколко години. Единият е д-р Анатоли Карашмалъков. Той не си спомня за операцията. Същото отговори и колегата му Александър Юлиянов. 
Само след няколко дни Висшият касационен съд трябва да каже окончателно дали има лекарска грешка, или Петя ще трябва да заплати на болницата близо 30 000 лева.