Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.05.2015)
 
МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ КОМЕНТИРАТ НОВАТА НАРЕДБА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ       
Започването на специализация на младите лекари в момента е много по-трудно, отколкото според предишни нормативни документи. Причината е в недостатъците на Наредба 1 на МЗ от 22 януари т.г. Това стана ясно по време на дискусия на тема "Имат ли бъдеще младите лекари в България", организирана от д-р Любомир Паунов и Десислава Йорданова, членове на националното ръководство на Младежкото обединение в БСП. На дискусията, която се проведе в Пловдив, присъстваха д-р Емил Райнов, зам.-председател на комисията по здравеопазване в НС, и членовете й Георги Търновалийски и Георги Гьоков, както и представители на ръководството на Медицинския университет в Пловдив и на комисията по здравеопазване към общинския съвет в града, научихме от "ДУМА". Младите медици споделиха, че свободни места за специализация има в болниците, но се налага те сами да финансират специализацията на младите лекари. Поставен бе въпросът и студентите да могат пълноправно да подписват клинични пътеки, свързани с болничното лечение. Една от идеите, повдигната за обсъждане, бе общините да поемат заплащането на специализантите в местните общински болници, за да бъде избегнат отливът на млади специалисти. В Наредба 1 няма и дума за специализантите по стоматология, недоволстват младите медици. Според тях необходимо е да бъде приет правилник за прилагане на наредбата, тъй като тя сега може да се тълкува нееднозначно в голяма част от текстовете.
Народните представители се ангажираха всички предложения на студентите да достигнат чрез тях до съответните институции и заедно да намерят най-правилните решения, които да дадат стимул на младите лекари да останат в България, допълва изданието.

ЖЕНА ПОЧИНА ВНЕЗАПНО ДЕН СЛЕД КАТО РОДИ
29-годишна жена почина внезапно ден след като роди в Медицинския комплекс  "Д-р Щерев".  Най-вероятната  причина за смъртта на младата жена е откъсване на тромб. Това заявиха вчера от болницата, откъдето съобщиха за трагедията. Според лекарите от лечебното заведение става дума за остър  брутален инцидент на масивна белодробна тромбоемболия, която е водеща причина за внезапна смъртта при родилките в развитите страни. Окончателната причината за смъртта на родилката ще стане ясна след аутопсията.
29-годишната Преслава Димчева Ризанова-Първанова имала нормална  бременност, която е проследявана. На 14 май в 6, 00 часа е приета за планирано цезарово сечение по собствено желание като тя е подписала информирано съгласие за това, четем в "Монитор". Самото секцио протича без усложнения и с нормална кръвозагуба.  Новореденото е момиченце и е напълно здраво. Резултатите от проведените изследвания, поведението  и състоянието на Преслава след раждането не будят никакви индикации за усложнение.
Внезапно по време на раздвижване  обаче пациентката колабирала. "109-килограмовата родилка е паднала върху акушерката, която я е придружавала, за да я раздвижва. Докато медицинското лице я придържа, жената казала: "Спокойно, всичко ми е наред", разказа вчера шефът на лечебното заведение доц. д-р Атанас Щерев. След като жената загубила съзнание екип от анестезиолози и реаниматори се борили два часа за живота й, но без успех, допълва изданието.
"В конкретния случай нашите реанимационни екипи са достигнали границата на възможностите на съвременната медицина и макар че са направили всичко по-силите си, не са могли да постигнат обрат в състоянието на жената", казват още от болницата.
На 60 хиляди раждания всяка година у нас  загиват от три до  четири родилки
"Това нещо не може да се спре, но въпросът е този процент да се намали възможно най-много", коментира още  доц. Щерев. "Тромбоемболии могат да настъпят при пълно здраве, но обикновено настъпват при пушачи, след операция, след заболяване на съдовете на долните крайници и таза и при определени онкологични заболявания. Настъпва й при раждане. Теоретично е възможно от мястото на операцията да се откъсне тромб и това до доведе до тромбоемболия", допълни още той.  От болницата обаче смятат, че не това е причината, защото операцията е преминала при квалифицирани акушер-гинеколози с десетки хиляди раждания и операции, без проблеми, без травмиране на тъканите и с нормална кръвозагуба, обясни още доц. Щерев.
 
БЛИЗКИТЕ НА ПОЧИНАЛАТА РОДИЛКА ИСКАТ ИСТИНАТА
Роднини на починалата в столична клиника родилка поискаха да се разбере истината за случая. Близките на жената имат съмнения за това, което се е случило.
"Последно я видяхме вечерта след раждането. Казваше, че се чувства добре, бяха ? дали бебето, беше щастлива. Нищо не предвещаваше този трагичен край", заяви пред БТВ съпругът ? Юлиан Първанов. Близките на Преслава Първанова не могат да си обяснят как в добро здраве тя е починала. "Нямаме обяснение и затова искаме истината. Искахме да я вкараме в Съдебна медицина. Не мога да вярвам на болницата, че това е истината, при положение че само преди 14 часа беше добре", добави баща ? Димо Ризанов. Юлиан Първанов уточни, че не обвиняват никого, но поиска извинение от доц. Атанас Щерев, който обясни как 109-килограмовата Преслава е паднала върху акушерка.
 
СРЕДСТВА ЗА АПАРАТУРА ЗА НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА
Вчера, в Деня на спорта, стотици деца и техните родители се включиха в активностите, част от "Маратон на героите" в София в подкрепа на недоносените деца в България. Събитието е част от кампания за осигуряване на жизненоважните условия за оптимално добро здраве на недоносените деца в България, чрез набавяне на необходимата апаратура, като всички събрани средства ще бъдат използвани за закупуване на специализирана апаратура, информира Zdrave.net.
В кампанията, инициирана от Фондация "Нашите Недоносени Деца", и подкрепена от УНИЦЕФ, Министерство на младежта и спорта и Столична община, се включиха различни организации, фирми и многобройни граждани, които участваха в благотворителен маратон, базар и още много игри в името на здравето и възможността за равен шанс в живота на недоносените деца, които за съжаление са голям брой от новородените в страната - 1 от всеки 10.
За хуманната кауза се изказаха г-н Калин Каменов, зам.-министър на младежта и спорта, г-н Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, Ники Кънчев, посланик на кампания в подкрепа на недоносените деца "Най-големи герои са най-малките", г-жа Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ в България, Милена Златкова, радио водещ и член на Обществен съвет по проблемите на недоносените деца и Нина Николова, председател на Фондация "Нашите недоносени деца" и  други.
С призив "Да ги подкрепим заедно!" в Маратона на героите се включи специално и Ивет Лалова - лекоатлет и европейски шампион.
 
РАБОТЕЩИТЕ В ОНКОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР СТАРА ЗАГОРА ОТНОВО ПРОТЕСТИРАТ
Работещите в Комплексен онкологичен център Стара Загора тази сутрин отново излязоха на протест. Те са категорични, че ще продължат с протестите докато гласът им не бъде чут, информира "Дарик". Медицинският персонал продължава да носи сини лентички, на които пише "Аз протестирам". Здравните работници са против вливането на центровете в многопрофилните болници. Чрез символичен протест те изразяват своето несъгласие с проекта за изменение на закона за лечебните заведения.
До момента срещу вливането на болници са се подписали около 1000 човека. Протестите ще продължат. Здравните работници ще се събират всеки ден, в почивката между 10:00 и 10:15. Готови са да отидат и пред Министерството на здравеопазването.
 
ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ МАКЕДОНЦИ ИЗБИРАТ ДА УЧАТ У НАС
Все повече хора от Македония избират да учат у нас, като най-голям е напливът за лекари, става ясно от публикация на "Монитор".
"Медицината е доста уважавана, защото България произвежда добри кадри. Днес част от тях са се превърнали в стожери на медицината в Македония", обясни пред "Монитор" неформалният лидер на българите в Македония Петър Колев. Част от дипломираните лекари остават да търсят реализация у нас", пише вестникът и представя един от тези медици - д-р Деян Анакиевски от македонския град Делчево, който през 2004 година е завършил Медицинския университет във Варна, допълва Zdrave.net.
"Въпреки че е трупал опит в Университетската болница "Свети Петър" в Лондон д-р Анакиевски избира да работи у нас. Днес той е един от обещаващите лекари от клиниката по урология в УМБАЛ "Света Марина" в морския град", четем в изданието. У нас обаче могат да работят само лекарите с българско гражданство, уточнили за вестника от БЛС. "В София най-много са в Университетската болница "Света Анна" - пет души, а трима други са специализанти, каза д-р Димитър Димитров, директор на лечебното заведение. В Александровска болница работят двама македонски лекари с българско гражданство, единият от които е дерматолог, а другият - кардиолог. В Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" медиците от Македония са трима. Единият от тях е рентгенов лаборант, а другите двама са лекарка в Клиниката по очни болести и неин колега в тази по кардиология. Двама лекари-ординатори има и в "Пирогов", пише още ежедневникът.
"Десетки общопрактикуващи лекари от Македония питат в Районната здравноосигурителна каса какви са условията, за да открият практики в България като джипита, съобщиха от там. Повечето от тях не могат да започнат работа, тъй като не са български граждани", информира още публикацията.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Около 55% е честотата на хипертонията у нас при средна за Европа 30-45%. Това съобщиха медици в Световния ден за борба с хипертонията 17 май. У нас с постоянно високо кръвно са около 2 млн. души, а адекватно се лекуват около 37% от тях, сочат данни на Българската лига по хипертония, информира "ДУМА". Специалистите са категорични, че затлъстяването е рисков фактор номер 1 за артериалната хипертония. Данни на Българското ендокринологично дружество сочат, че у нас със затлъстяване са близо 35% от хората над 20 г., а с наднормено тегло са близо 39%. По-тревожен е фактът, че 40% от българските деца (21,9% от момчетата и 17,7% от момичетата между 5-17 г.) са с наднормено тегло или затлъстяване, алармират лекарите.
Свищовската болница получи 90 000 лева помощ за погасяване на дългове, съобщи Емил Димитров, зам.-кмет на общината. Средствата ще се използват за погасяване на част от просрочените задължения. Той уточни, че ще бъдат използвани и средствата, отпуснати от НЗОК. Необходимо е да се купят медикаменти и горива, има неразплатени сметки за ток, бавят се и заплатите на служителите, допълва изданието. По думите на Димитров предложението било прието на второ заседание на Общинския съвет, защото от 29 общински съветници 9 са с наличие на конфликт на интереси, което не им дава възможност нито да участват в дебата, нито да взимат решения.