Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.05.2015)
 
МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ ПРЕД ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ
Депутати разпитваха в продължение на два часа вчера здравния министър Петър Москов. Пред здравната комисия той трябваше да даде ясни и мотивирани отговори защо се налага да се слеят 9-те болници от карето на Медицинска академия в София, коментира "Монитор".  Изслушването му бе по искане на червения депутат д-р Емил Райнов.
Около 6 млн. лв. ще бъдат спестени годишно от заплатите на 9-е  администрации след обединението, обясни министър Москов. За да подкрепи тезата си за сливането, той посочи, че към момента чиновниците в болниците наброявали 503-а човека, докато в МЗ били 253. Средната им заплата била 900 лева. Идеята му е, занапред администрацията в тези болници да е само 100 служители, като за целта се създаде Гражданско сдружение. По смисъла на българското законодателство Гражданското сдружение не е юридическо лице, то се сформира за определен период с определен предмет на дейност, но и не носи юридическа отговорност, което означава, че не носи и отговорност за изтеглените кредити, контрира депутатът от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов. Депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов пък припомни, че първоначално Москов говореше за сливане на Александровска болница със "Св. Иван Рилски", чиито директор уволни, заради несъгласие с политиката му, а след това се разбра, че сливането ще важи за 9 лечебни заведения, допълва изданието. Москов не можа да даде смислен отговор, защо е пристъпил към този ход без да направи обществено обсъждане. От Патриотичния фронт бяха категорични, че преди сливането трябва да се направи одит.
Докато Москов се обясняваше пред депутатите, медици протестираха под прозорците на заседателната зала срещу уволнения директор на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Лекарите от онкодиспансерите в Шумен, Русе и Благоевград също протестираха символично вчера срещу реформите на Москов.
 
МИНИСТЪР МОСКОВ: ОНКОДИСПАНСЕРИТЕ НЯМАТ ПОВОД ЗА ПРИТЕСНЕНИЯ
Работещите в онкодиспансерите в Благоевград, Русе и Шумен излязоха вчера на протест срещу идеята на здравното министерство техните лечебни заведения да бъдат слети с най-близките многопрофилни болници. Според тях това ще доведе до по-лошо лечение на пациентите, освен това не е ясно защо се прави това сливане и с какво точно то ще  помогне.
В Благоевград към протеста се присъедини и кметът на града д-р Атанас Камбитов, издигнат от ГЕРБ, информира "СЕГА". Диспансерите са общинска собственост. "Говорил съм с всички наши депутати, които подкрепят становището на общината", поясни той. Преди дни и шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова даде да се разбере, че ГЕРБ не подкрепят сливанията, предложени в Закона за лечебните заведения. "Онкодиспансерите нямат повод за притеснения, защото целта на сливането в многопрофилните болници е оптимизация и възможност за използване на целия набор от услуги", отвърна здравният министър Петър Москов. Той допълни, че идеята все още е проект, предложен за обществено обсъждане. От 29 диспансера "15 се намират по дворовете на болниците", мотивира се още той. Финансистът Красимир Ангарски ще оглави гражданското дружество, което предстои да бъде създадено от МЗ за обединение на администрациите на деветте болници в карето на бившата Медицинска академия, стана ясно междувременно. "Опитен администратор, човек, който е правил консолидационна компания на банки, сигурно може да се оправи с девет болници и счетоводства модерно, ефективно", заяви министърът в "Шоуто на Слави". Ангарски в момента е икономически директор на болница "Св. Екатерина".
 
ЦЗПЗ: ВАС НЕ ЖЕЛАЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ СЪДЕБЕН КОНТРОЛ НАД АКТОВЕТЕ НА МС
Делото срещу Постановление 57 на Министерски съвет, с което бяха приети методиките за плащане на медицинска помощ, е насрочено за… март 2016 г. Това съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. Постановлението беше прието и влезе в сила в края на март и бе обжалвано от сдружението на частните болници и ЦЗПЗ почти веднага.
"Въпросният нормативен акт е от тези, които се приемат година за година и следват Закона за бюджет на НЗОК. Следователно на 9.03.2016 година, когато съдът провежда първото си заседание по делото срещу ПМС № 57, то няма да съществува в правния мир, защото вече ще е било отменено, а на негово място ще е прието ново, валидно за 2016", отбелязват от ЦЗПЗ и посочват, че съдбата на миналогодишното ПМС, което също беше атакувано в съда, е подобна: делото е висящо пред ВАС, макар самото постановление вече да е отменено, цитира Zdrave.net. "От тези факти може да бъде направен един извод - постановленията на Министерският съвет не подлежат на съдебен контрол, нищо че в Конституцията пише обратното. Ако предпочитате, изводът може да е и следният - ВАС не желае да осъществи съдебен контрол над актовете на Министерския съвет. Поздравления за един от тримата "големи" в съдебната власт", коментират от ЦЗПЗ.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
"НЗОК спести 2,3 млн. лв., след като преди месец въведе задължението пациентите да влизат и да се изписват от болница с лична карта. Те се "чекират" с нея с помощта на специално четящо устройство", пише днес "Труд", като цитира здравния министър д-р Москов.
"Министърът посочи икономията за 2,3 млн. лв. като аргумент за уволнението на директора на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Той публично оповести как четящите устройства лесно могат да се "измамят" с цветно фотокопие на личните карти", припомня изданието. "МЗ започва и анализ на структурите на РЗИ, ще има съкращения, а спестените пари щели да се дадат на наистина работещите санитарни инспектори. "Ще решим и проблема с ваксините, ако се наложи, ще направим така, че нашата "Булбио" да започне да произвежда липсващата петвалентна ваксина", каза още д-р Москов. А отговаряйки на въпроси на депутати за ТЕЛК, той заяви, че за 6 месеца се отнемат правата на двама лекари за фалшиви освидетелствания", пише още изданието.
"Стандарт" се спира на промените в Спешна помощ. "Всяка година с 20% ще се подменя автомобилният парк за спешна помощ. След пет години трябва да бъдат сменени всички линейки в страната. Това съобщи зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков", информира вестникът и допълва: "Приоритет за ведомството е въвеждането на телемедицината, допълва Zdrave.net.
"Новинар" информира, че над 60 аптеки отварят врати през летния сезон по южното Черноморие, като цитира председателя на съюза на фармацевтите в Бургас Христо Бургазлиев. "След 24 май временните обекти ще отворят врати в Слънчев бряг, Равда, Созопол, Ахтопол и Синеморец", казва той. "По думите му допълнителните обекти, които в момента се зареждат с най-търсените през лятото артикули, ще са напълно достатъчни като бройка. "Временните обекти нямат сключени договори със Здравната каса. Работят изключително и само в брой. Само целогодишните имат договор с касата", обясни Бургазлиев и допълни, че новите обекти ще хлопнат кепенци в края на лятото, като ще имат 30 дни аванс да приключат работа", допълва медията.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Днес, 15 май, започва поредното издание на изложението "Мисия Здраве" в столицата. През целия уикенд представители на над 60 болници, медицински центрове, фармацевтични и козметични компании ще предлагат безплатни прегледи и консултации в общо 12 области на медицината, съобщава "Дневник". Достъпът за всички желаещи да посетят изложението пред Паметника на съветската армия в София до 17 май е свободен.    Специалисти от направления като АГ, кардиология, урология, ендокринология, диетология, дерматология, УНГ, неврология, алергология, офталмология, ортопедия, физиотерапия, рехабилитация ще са на разположение за консултации. Промоционално ще се правят и скъпи изследвания като например фетална морфология при бременни жени. Женското здраве е един от акцентите на изложението тази година.  Фирмите ще предлагат продуктите и услугите си на промоционални цени, ще раздават мостри и подаръци, а успоредно и през трите дни ще има развлекателна програма.
Специална пощенска марка беше валидирана по повод 70-годишния юбилей на Медицински университет - Пловдив. Валидирането направиха ректорът на МУ - Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, генерален изпълнителен директор на "Български пощи" Деян Дънешки и художникът на проекта Теодор Лихо. Юбилейната марка е включена в серията за годишнината на световната организация на Червения кръст, затова и този символ се откроява графично, съобщава Zdrave.net. "Марката е една малка пластика. В нея са включени Аудиторния комплекс, който се превръща в символ на нашия университет, мотото на МУ- Пловдив "Посветени на хуманността" и има и фриз, в който фигурират бог Асклепий и неговите деца Хигия, Панацея и Телесфор, което като идея е символ на приемствеността на традициите и знанията, защото медицинската професия е една от най-старите в света.", коментира ректорът на МУ- Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. Марката е дело на Теодор Лихо - един от най-добрите художници и дизайнери.