Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Българската система на публичното здравеопазване - реалности и перспективи
 
 
Това бе темата на общонационалния форум, организиран от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация за защита на пациентите на 4 юли т. г. в зала № 1 на Националния дворец на културата. От поканените да присъстват и да вземат участие в дискусиите представители на законодателната и държавната власт, събитието уважиха само депутати от парламентарната Комисия по здравеопазване: нейният председател доц. д-р Борислав Китов, зам.-председателят  д-р Антония Първанова и  доц. д-р Атанас Щерев.
Интерес към събитието проявиха и Гергана Грънчарова, министър по евроинтеграцията и Николай Свинаров от БНД.
Форумът се откри с химна на Р България, а веднага след това прозвучаха и химните на БЛС и БАПЗГ.
Още в началото бе прочетено писмо от г-н Филип Боков, началник на кабинета на министър-председателя Сергей Станишев, за причините които са  попречили на Премиера да присъства на дебата.
В своето встъпително слово проф. Станка Маркова, председател на УС на БАПЗГ каза, че за да има някаква положителна промяна в здравеопазването, трябва да има диалог и чуваемост, но за съжаление те липсват. "Днес всяко съсловие, в съответствие с отговорностите, които има, ще каже какво предлага, за да се гарантира едно по-добро, европейск здравеопазване за българския народ"- каза тя. Според нея, този дебат би трябвало да се проведе под надслов "Заедно за здраве", както Европейският съюз е нарекъл новата си стратегия за основните действия на общността в областта на здравеопазването за периода 2008 - 2013 т.
Т. е., да обединят усилията си всички  - представителната, законодателната и изпълнителната власт; съсловията, които предоставят медицински услуги и пациентите - за по-добро здраве на българския народ.  "Пак, обаче, няма кой да ни чуе, след като няма нито един представител на изпълнителната власт и специално на Министерството на здравеопазването" - каза проф. Маркова /Докладът й, изнесен на форума, е публикуван в списанието/.
Ако тези, които ни управляват, слязат при българските граждани и лекарите, ще получат реална представа за проблемите в здравеопазването" - каза председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов. Той  упрекна Тройната коалиция, че не изпълнява предизборните си обещания здравеопазването на стане приоритет за държавата и предупреди, че ако и сега не се вземат някакви реални мерки, съсловните организации на работещите в здравеопазването ще предприемат през есента протестни действия в рамките на закона.
"С отмяната на Етичния модел във фармацията Народното събрание защити корпоративните интереси", каза маг. фарм. Мирослав Ненчев, председател на УС на БФС. Това, според него, ще доведе до създаването на монопол на пазара, което не вещае нищо добро за пациентите.
Той бе подкрепен от присъстващия на форума Джовани Моцарела, председател на Фармацевтичната асоциация в Европейския съюз, който заяви: "Фармацевтичната група на ЕС подкрепя БФС в борбата му за запазване на сегашния Закон за лекарствата в хуманната медицина". Моцарела призова българското правителство да признае, че здравеопазването трябва да се управлява в интерес на пациентите.
Председателят на БАЗП Пламен Таушанов се възмути,  че до този момент пациентите не участват никъде, където се решават въпроси, свързани с тяхното здраве и с харченето на парите им.  В това си твърдение той бе подкрепен и от онкоболната Теодора Захариева, която призова лекарите и пациентите да съдят НОЗК, когато смятат, че са прави.
След дебатите, които на моменти бяха изключително емоционални, всички присъстващи се обединиха около следните искания, които отново ще бъдат изпратени до отговорните институции:
-        в Бюджет 2009 г. за здравеопазване да бъдат отделени не по-малко от 6% от брутния вътрешен продукт;
-        да се гарантира адекватно заплащане труда на всички работещи в здравеопазването;
-        да се възстанови договорното начало;
-        да се запази етичният модел във фармацевтичния сектор;
-        да се приеме Закон за защита правата на пациентите и др.
Пресцентър