Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2015)
 
ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ С НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ
Д-р Венцислав Грозев е новият председател на Българския лекарски съюз . Той бе избран след проведен балотаж в събота. Грозев ще оглави Управителния съвет на БЛС през следващите три години. В неделя станаха ясни и имената на неговите заместници. Това са д-р Галинка Павлова и проф. Огнян Хаджийcки, научихме от "Новинар".
За главен секретар на Съюза беше избран д-р Стоян Борисов, а за председател на Акредитационния съвет - д-р Юлиан Йорданов. Пред БНР новият председател на БЛС коментира, че е нужна ревизия на част от клиничните пътеки. "За съжаление, клиничните пътеки и тяхното остойностяване в болничната помощ създават една остатъчна финансова единица, която отива за разпределение на трудови възнаграждения", посочи д-р Грозев. Той добави, че е необходимо да се намерят модели и различни начини за финансиране на болничната и доболничната помощ.
 
ИВАН МИЛАНОВ И ВАНЬО МИТЕВ ВЕЧЕ СА АКАДЕМИЦИ В БАН
Двама са новите академици в областта на клиничната медицина след проведените вчера избори в БАН. Званието е присъдено на ректора на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите на висшите училища проф. Ваньо Митев и на директора на Университетската болница по неврология и психиатрия "Св. Наум" проф. Иван Миланов, съобщи Zdrave.net.
Акад. Ваньо Митев е биохимик, ръководител на Катедрата по химия и биохимия в МУ - София и на Центъра по молекулна медицина към висшето медицинско училище. Автор на многобройни научни публикации  в областта на биохимията, клетъчната молекулярна биология и клетъчната сигнализация. Създател и на първия специално адаптиран за web-базирано обучение учебник "Биохимия в интернет". Национален консултант по биохимия.  Акад. Иван Миланов е невролог с утвърден международен авторитет, автор на стотици публикации в специализирани издания с висок импакт фактор и гост лектор в няколко чуждестранни университета. Специализирал в областта на двигателните нарушения и главоболието. Дългогодишен председател на Дружеството на невролозите и национален консултант по неврология.
С този избор званието академик получават още фармакологът чл.-кор. проф. Радомир Радомиров, създател на Лабораторията по фармакология при МУ - Плевен и биологът чл.-кор. проф. Иван Иванов от Института по молекулярна биология.
 
ОКОЛО 50 МАЙКИ И БАЩИ СЕ СЪБРАХА НА ПРОТЕСТ В ГРАДИНКАТА ЗАД  ДЖУМАЯ ДЖАМИЯ В ПЛОВДИВ.
"Не на задължителните ваксини" и "Право на избор". Тези лозунги издигнаха вчера в центъра на Пловдив около 50 майки и бащи, които се включиха в протеста срещу задължителната ваксинация на децата. Те се събраха в 12 часа в градинката зад Джумая джамия в града, като поискаха да имат право на свободно и информирано съгласие за определени интервенции. Майките настояха да имат право на информиран избор за ваксинациите на децата си, които също бяха довели на протеста, информира "Монитор". "Моментът е назрял, защото от доста време има дебати. Всеки родител лично и общопрактикуващият лекар трябва да преценят", смятат протестиращите. Те се организираха, чрез Фейсбук, като разказаха и случаи на увредени деца от задължителните ваксинации. Един от най-драстичните примери, който придоби и медийна известност, е сложена по-рано от необходимото ваксинация на недоносено бебе, довела до изпадането на детето в будна кома. Според майките в много европейски страни решението дали да се ваксинират децата се взема от родителите, чието мнение се цени. Те подчертаха, че не са против ваксинацията, а са срещу липсата на свобода сами да изберат това, което е най-добро за децата им.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
Промените в здравната система ще доведат до това пациентът да има по-голяма сигурност в здравната система, а тя да стане по-дружелюбна към болните, но и достатъчно даваща възможности медиците да практикуват свободно, ориентирани не към оборота, а към качеството на здравните грижи. Това става ясно от думите на д-р Даниела Дариткова, чието интервю откриваме в "Труд". Председателката на парламентарната здравна комисия коментира проектопромените в ЗЗО и Закона за лечебните заведения, като информира, че в комисията има добър диалог по тях и посочва, че в ЗЗО са приети и някои предложения на опозицията. По отношение на уволнението на директора на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев тя казва: "За мен е неприемливо, когато колективът на лечебно заведение е на улицата и протестира срещу решение на принципала, да не се чуе становището му и да не се търсят варианти за изход, допълва Zdrave.net. А когато става дума за болница в добра финансова дисциплина, която е добре работеща и търсена от пациентите, това показва добър мениджмънт и този опит би следвало да бъде използван, а не да му се противопоставяме." Д-р Дариткова казва още: "В Комисията по здравеопазване бе обявено изслушване в четвъртък не във връзка с конкретното уволнение, но за концепцията за сливането на лечебните заведения в карето на Александровската болница. За нас е важно да чуем, че едно решение е концептуално обусловено, а не персонално предизвикано.  Промените в здравната система ще доведат до това пациентът да има по-голяма сигурност в здравната система, а тя да стане по-дружелюбна към болните, но и достатъчно даваща възможности медиците да практикуват свободно, ориентирани не към оборота, а към качеството на здравните грижи. Това става ясно от думите на д-р Даниела Дариткова, чието интервю откриваме в "Труд". От думите й  става ясно още, че ГЕРБ има възражения срещу връщането на задължителната акредитация на лечебните заведения. "Бях в здравната комисия по време на първото управление на ГЕРБ, когато направихме акредитацията препоръчителна и доброволна, както е в повечето европейски страни. А задължително необходима - за клиниките и лечебните заведения, които обучават специализанти. За изтеклите 4 г. нито един от аргументите, които тогава изтъкнахме, не се е променил", посочва тя и отбелязва: "Предложението ни е чуто, защото МЗ вече коментира отлагането на въвеждането на задължителната акредитация."
"Сега" се   се спира на електронната борса за лекарства. "До 1 година трябва да е факт електронната платформа за централизирани покупки на лекарства за болниците, предвижда проект за постановление на МС за създаване на централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване", допълва още Zdrave.net. Проектът, подготвен от здравното министерство, предвижда централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване" да бъде министърът на здравеопазването, който да оглавява специализирано звено в МЗ. Работата на новата структура ще е да провежда вместо болниците обществените поръчки за лекарствата, плащани с публични средства", припомня изданието. В момента   болниците правят сами търгове за лекарства и практиката сочи сериозни разлики в постиганите цени на един и същ медикамент в различните лечебни заведения. Освен това се предполага, че когато МЗ прави централизирани поръчки, ще може да постига и по-ниски цени, защото се заявяват по-големи количества, пише още вестникът и допълва: "Самите търгове пък ще са електронни - чрез интегрирана информационна система - онлайн платформа за електронна търговия. МЗ трябва да я осигури в едногодишен срок от влизане в сила на постановлението."   Ежедневниците спират вниманието си и на проведения през уикенда отчетно-изборен събор на лекарския съюз.
В "Преса" четем: "Лимитите в здравеопазването правят невъзможно функционирането на системата и застрашават живота на пациентите. Около това се обединиха медици от цялата страна по време на събора на съсловната организация в Равда. Делегатите приеха декларация, с която задължават новото ръководство на лекарския съюз да предприеме действия за отмяна на скандалната методика за плащане на болничната помощ, която въвежда лимити и писти на чакащи.    Вместо това обаче новоизбраният председател на БЛС д-р Венцислав Грозев от Плевен им обеща да работи за по-добро остойностяване на труда им и по-високи цени на клиничните пътеки. Хирургът и рицар тамплиер даде рамо на здравния министър д-р Петър Москов за реформите в сектора, като заяви, че "някои от тях биха могли да бъдат приети", информира Zdrave.net.
Няколко издания съобщават за пореден инцидент в лечебно заведение. "Агресивни ромки от гърменското село Хвостяне изпотрошиха реанимацията на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев. Те били недоволни, че не ги пускат при 19-годишната им роднина Силвия Филипова, която се възстановявала след натравяне с медикаменти. Младата жена преди това била погълнала голямо количество "Диазепам" и "Анафронил", разказва "Стандарт".   "Притеснените й близки дошли на свиждане, но извън времето, в което болницата приема посетители. Те настояли да бъдат информирани за състоянието на роднината си, както и да я посетят в болничната стая. Лекарите обаче им отказали с аргумента, че извършват визитация. Мургавите жени не приели аргументите им и започнали да ритат и блъскат входната врата на отделението, докато я счупили", допълва вестникът.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ  
Сдружение "Пациентска организация Глаукома" разшири дейността си и ще съдейства и на хора с катаракта (перде на окото). Организацията обедини информационната просвета и защитата правата на пациентите с двете най-често срещани очни заболявания, които са основна причина за слепота сред възрастното население, съобщават от там.   През март бяха проведени безплатни прегледи за глаукома, срещи с пациенти и научни събирания на лекари-офталмолози, посветени на Световната седмица за борба с глаукомата, иформира Zdrave.net. На тях стана ясно, че двете заболявания - катаракта и глаукома, са свързани, защото по време на скрининга за глаукома често се открива катаракта и обратно. Нещо повече - операцията от перде повлиява глаукомата, тъй като променя вътреочното налягане. Тя дори се препоръчва като един от първите начини за справяне с глаукомата при възрастни пациенти. Това стана ясно и на провелата се в края на март т.г. научна среща на Националната глаукомна асоциация, в която членуват лекари-офталмолози.   "Оттук нататък ще се стремим да информираме пациентите и за двете заболявания - глаукома и катаракта. Скринингите, които провеждаме с помощта на лекари от цялата страна, също ще бъдат едновременно за глаукома и катаракта", съобщи председателят на Пациентска организация "Глаукома" Георги Димитров. Той допълни, че ранното откриване както на глаукомата, така и на катарактата, спасява от слепота.   Първите безплатни прегледи от кампанията "Глаукома и катаракта" ще се проведат в София, в рамките на събитието "Мисия здраве", в което глаукомната пациентска организация участва. Прегледите ще бъдат по следния график.      
Българският фармацевтичен съюз и Българският червен кръст стартират съвместна национална програма в цялата страна, включваща провеждането на серия специализирани обучения по първа долекарска помощ за магистър-фармацевти, съобщиха от БФС.   Първото обучение се проведе на през уикенда в Националния учебен център на БЧК в с. Долни Лозен, обл. София, където се състоя демонстрация за оказване на първа долекарска помощ от магистър-фармацевти и Националният отбор на БЧК по спешна помощ. Екипите показаха на манекени и статисти наученото по време на курса, допълва Zdrave.net. В него се включиха 15 магистър-фармацевти от страната, сред които двама от с. Приселци - Варненско, където линейка пристига за не по-малко от 20 минути. Всички завършили получиха карти за легитимация и удостоверения за завършен курс с валидност за 5-годишен период в ЕС. Специален постер в аптеката, където работят, ще обозначава, че е на разположение магистър-фармацевт, сертифициран да оказва първа долекарска помощ на нуждаещите се.   Обучението, което се провежда от преподаватели и инструктори на БЧК, включва теоретична подготовка и практически умения. Програмата за първа долекарска помощ, сертифицирана за качество от Европейския референтен център по първа помощ - Париж, Франция, е адаптирана за нивото на компетентност на магистър-фармацевтите. В края на септември месец т.г. ще се проведе втори курс за магистър-фармацевти в Националната учебна база на БЧК в Созопол, а през ноември ще бъде организиран и трети във Велико Търново. 
Лекар от филиала на Спешна помощ - Козлодуй е заловен с 2,89‰ алкохол по време на дежурство. Това съобщават от пресцентъра на ОД на МВР - Враца.  Сигналът е подаден малко след полунощ от жител на село Бутан, който заявил, че дежурният лекар на смяна е във видимо нетрезво състояние, съобщи Zdrave.net.  На място е изпратен полицейски екип, който извършил проба на дежурния лекар. Пробата се оказва положителна, при това дрегерът отчита 2,89 промила.   Уведомено е ръководството на лечебното заведение.