Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.04.2015)
 
БИВШИ ЗДРАВНИ МИНИСТРИ КОМЕНТИРАТ СЛУЧИЛОТО СЕ В "СОФИЯМЕД"
Частните и държавни болници трябва да работят при равни условия. За това призова бившият здравен министър д-р Таня Андреева пред bTV.
В момента бюджетът на Националната здравноосигурителна каса се гласува от парламента, а лимитите се разпределят след предложения на управителя на НЗОК. МБАЛ "Софиямед", в която беше пребита от акушерка новородената Никол, е трябвало да получи общо 6 млн. лева държавно финансиране, научихме от медията.
"Не може комисия да определя коя болница колко пари ще получи, защото това е опасна, от корупционна гледна точка, система", категоричен бе д-р Стефан Константинов, който беше здравен министър по време на първия кабинет "Борисов". Лицензът на частна болница "Софиямед" е разписан лично от Константинов по време на мандата му. По думите му в предоставените документи е фигурирало името на негов колега, който не е имал нищо общо с болницата. Той добави, след констатираната грешка е направена повторна проверка, която е показала, че "Софиямед" отговаря на всички изисквания по закон и лицензът е разписан.
Доктор Андреева смята, че трябва да се промени начинът, по който се издават разрешителни за болниците, независимо дали са частни или държавни. "Когато се разкрива ново лечебно заведение, разрешителното трябва да се издава на ниво инвестиционно намерение", коментира тя. По сегашния закон ако една болница отговаря на всички изисквания, не може да й бъде отказан лиценз, като това важи и за създаване на университетски болници.
"Трябва министър Москов да може да контролира тези болници, след като използват публичен ресурс", добави още Андреева. Макар частните лечебни заведения да получават пари от държавата, те не могат да бъдат санкционирани от нея. "Частните болници не трябва да избират печеливши пътеки, а да работят при равни условия с държавните", допълва още тя.
 
ИВАН КОЛЧАКОВ ЗА БОЛНИЦА СОФИЯМЕД
За 2014 година Софиямед е отчела пред здравната каса дейности за 27.4 милиона лева. Ако се сравнят здравните заведения в София, подобен обем дейности правят болница "Света Ана", Александровска болница, така че Софиямед е една от най-работещите в столицата. Това каза в студиото на Нова телевизия д-р Иван Колчаков.
Той изрази мнение, че заплатите на акушерките и медицинските сестри в здравното заведение са едни от най-големите в бранша и това привлича качествени специалисти, които работят в Софиямед. "Въпреки това като навсякъде в бранша има проблеми с кадрите, които не достигат като цяло и трудно се намират", допълни докторът.
Д-р Колчаков добави, че здравно заведение, което не предоставя добри условия и мами пациентите ще фалира. "За последните три години сме проверявани 11 пъти и няма констатирано нито едно нарушение. Ръстът на пациенти за същия период е над 21%", каза още медикът.
"Пациентите избират в кое здравно заведение ще отидат, ние сме в остро конкурентна среда", смята докторът. Той посочи, че голяма част от ръководството и журналисти от Нова телевизия се лекуват при тях в "Софиямед". "Дебатите по един казус са страхотна реклама за нас, независимо, че поводът е един нещастен случай", завърши Колчаков.
 
РЕФОРМИТЕ НА Д-Р МОСКОВ СЕ ПОДКРЕПЯТ ОТ ЛЕКАРИТЕ И ПАЦИЕНТИТЕ
"Докато Петър го атакуват болнични мениджъри, а не лекари и пациенти, аз съм убеден, че той е на прав път". Това каза в интервю за bTV депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев. Той отбеляза, че има доверие в провежданите от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов реформи, защото зад тях заставали лекарите и пациентите, мнозинството от депутатите и цялото правителство.
Запитан за ситуацията в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", където медицинският персонал излезе на протест срещу сливането на администрацията на болницата с тази на УМБАЛ "Александровска", Кънев заяви, че е изследвал различни гледни точки по конкретния случай, научихме от Zdrave.net. По думите, му сливането е много разумен подход. "Въобще не приемам този подход, да се говори за печеливши и губещи болници, и да се издигат някакви печеливши болници на пиедестал. Болниците не са, за да печелят. Болниците са, за да няма болни хора и никой да не излиза неизлекуван. И ако на една болница пътеките са твърде скъпи и тя излиза системно на печалба, е съвсем нормално да бъде осчетоводявана заедно с друга болница, на която пътеките са недофинанисрани. Тя не че лекува лошо, но излиза на загуба. Естествено е, че в едно обединение, в една консолидация винаги има намаляване на разходи, винаги има и централизация", заяви той.
Кънев беше запитан и дали вчерашното решение на депутатите на АБВ в здравната комисия да не подкрепят предложението на правителството за увеличаване на квотата на държавата в надзора на НЗОК се дължи на боричкания вътре в коалицията. Той отговори, че не е видял никакви интриги.
 
НИКОЛ НЯМА ДА ИМА УВРЕЖДАНИЯ ВЯРВАТ ЛЕКАРИТЕ  ОТ "ТОКУДА"
Състоянието на новородената Никол, която беше бита от акушерка в болница "Софиямед", се подобрява. Лекарите от "Токуда", където бебето е настанено за лечение, силно вярват и се надяват, че Никол няма да има увреждания след жестокия побой. Това съобщиха вчера пред "Монитор" от болницата, след като станаха ясни резултатите от извършеното изследване с ядрено-магнитен резонанс. То показало, че мозъкът на бебето се възстановява добре и бързо.
Въпреки искрените надежди на лекарите, че Никол няма да има увреждания, все пак те не могат да дадат категорична и точна прогноза, защото на този етап това би било спекулация, обясниха изрично от "Токуда". Бебето вече е извадено от кувьоз и сложено на термолегло, допълва ноще изданието. Никол е на самостоятелно дишане и самостоятелно хранене, съобщиха още от болницата.
 
АКУШЕРКАТА, ЕМИЛИЯ КОВАЧЕВА ОСТАВА В АРЕСТА
Софийският апелативен съд остави в ареста акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на новородено бебе в болницата "Софиямед". Адвокатът на акушерката Владислав Янев настояваше тя да бъде пусната от ареста, тъй като на грижите й разчитат двете й дъщери и болните й родители. Янев отново заяви, че прокуратурата разследва случая тенденциозно и едностранчиво, а изтичането на шокиращите записи от камерите в "Софиямед" е допринесло за манипулиране на общественото мнение, информира "Дарик".
Апелативният съд не се съгласи със становището на първата инстанция, че обвинението би трябвало да е за нанасяне на тежка телесна повреда, а не за опит за убийство.
Според съдия Николай Джурковски разследването до момента е представило достатъчно доказателства, че нападението над бебето е извършено с пряк умисъл за убийство. Той заяви, че обвиняемата Емилия Ковачева е с висока степен на обществена опасност, ето защо най-адекватната мярка за неотклонение в случая е "задържане под стража".
Последните думи на акушерката пред съда бяха: "Моля да бъда освободена, не съм виновна, наистина."
 
БОЛНИЦИТЕ СЪС ЗВЕЗДИ КАТО ХОТЕЛИ, А ПОЛИКЛИНИКИТЕ С ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ
Болниците ще бъдат категоризирани със звезди, като хотелите. Те ще ги получават, след като преминат задължителна акредитация. По-висока категория ще взимат онези от тях, които имат повече лекари професори и доценти, медицинският персонал минава периодично на опреснителни курсове, специализира или участва в семинари и научни конференции, научихме от "Монитор". Болниците ще трябва да имат и нова образна диагностика, като ехографи, скенери и рентгени последно поколение, а не вехтории, закупени втора ръка, както и спешно приемно отделение. Това предвиждат подготвени
изменения в Закона за лечебните заведения, добавя още изданието.
съобщиха от МЗ. Промените са разписани по идея на здравния министър д-р Петър Москов и предстои те да бъдат гласувани от МС, а след това внесени в НС.
НЗОК пък ще отказва да подписва договори с болниците, които са получили по-ниска оценка. В какъв точно диапазон ще се движат оценките, ще бъде решено допълнително.
Акредитацията на лечебните заведения в момента не е задължителна. От нея не зависят приходите им, а тя служи предимно за престиж пред чуждестранни партньори, обясниха от Асоциацията на работодателите в здравеопазването. НЗОК ще сключва договори не с всяка болница, която пожелае да получава пари от нея по клинични пътеки, а по строго установени критерии. Основният от тях е броят на леглата да не е повече от нуждите на населението в определения регион. При определянето колко точно следва да бъдат те ще се взема предвид броят на жителите и дали сред тях преобладават стари хора и хронично болни, допълва изданието. Броят ще се определя от т. нар. национална здравна карта, която става задължителна. Тя ще регламентира и на какво разстояние може да се открива ново лечебно задължение, което да работи с касата. Целта е да се спестят средства на НЗОК, вместо да се прахосват за едни и същи дейности. Сега само в София има близо сто болници, които се занимават с кардиология, коментира за "Монитор" водещият кардиохирург и директор на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. Световната банка ни препоръча още през 2002 година да въведем такава карта задължително, за да не се разпиляват пари. Досега това бе отлагано, за да не се накърнят нечии интереси в здравеопазването, каза още проф. Начев. По думите му ако още тогава е била въведена картата, парите на НЗОК щели да са достатъчни и болниците нямало да вкарват пациентите в листи на чакащите.
 
БРОЯТ НА ЛЕКАРИТЕ, КОИТО НАПУСКАТ СТРАНАТА НАМАЛЯВА       
17% по-малко лекари са напуснали страната за първото тримесечие на годината, за да работят в чужбина, в сравнение със същия период на 2014 г. От януари до края на март заявления за напускане на лечебни заведения са подали общо около 350 медицински служители, в които обаче влизат и медицински сестри, рехабилитатори и други специалисти, информира puls.bg. Лекарите със специалност, подали молба за напускане, са 132, а новозавършилите без специалност са 63. Това съобщи на пресконференция в здравното ведомство зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Според него една от причините за по-малкото заявления за чужбина са промените в наредбата за специализациите.
Общо 650 специализанти са получили финансова помощ от Министерството на здравеопазването. Финансирани са били разходите за образование на 603 специализанти по медицина и 47 специализанти по дентална медицина.  В рамките на проект "Нови възможности за лекарите в България" на стойност 6 764 533 лв.р те са получили средства за таксите за практическо и теоретично обучение, стипендии в размер на две минимални работни заплати и левовата равностойност на закупен комплект медицинска учебна литература по съответните специалности в размер на 1200 лв. В момента болниците у нас са обявили 607 свободни места за лекари. За да стимулира младите лекари да останат в България, новият екип на здравното ведомство промени наредбата за болничните специализации, като задължи здравните заведени да сключват трудови договори със специализантите и да им плащат по две минимални работни заплати. 
 
ОТ ВЕСТНИЦИТЕ
"По-голяма прозрачност за това как се разпределят парите на здравната каса за болници и лекарства ще има занапред. Това решиха депутатите в парламентарната здравна комисия, които гласуваха на второ четене текстове от Закона за здравното осигуряване. Пълни стенографски протоколи за това как надзорният съвет е разпределил бюджетите на болниците или какви политики предвижда занапред ще се публикуват на сайта на касата. Решенията на надзорниците ще са в нета до седем дни от вземането им. Това предложение на депутата от БСП д-р Емил Райнов изненадващо приеха народните представители от управляващото мнозинство", четем днес в "Стандарт".
"Преса" информира, че областна болница води дело срещу бившия си директор. "Болница съди бившия си шеф за 65 000 лева. Случаят е първият по рода си в апелативния район, чийто център е Велико Търново. Гражданските искове са заведени от Многопрофилната областна болница за активно лечение "Д-р Стефан Черкезов" в старопрестолния град срещу предишния изпълнителен директор д-р Людмил Гецов. Първият процес приключи на първа инстанция в средата на април с успех за здравното заведение. Делото бе само за част от общата сума, а развръзката тепърва предстои", пише вестникът.
"Повод за съдебните искове са редица глоби, които най-голямата клиника плати на държавата след серия от наказателни постановления от Агенцията за държавна финансова инспекция. Държавният контролен орган откри редица нарушения на Закона за обществените поръчки по време на управлението на д-р Гецов, информира Zdrave.net. Тези глоби, които са потвърдени от Темида, стават повод за настоящото ръководство на МОБАЛ да потърси възмездие за платените пари", припомня изданието, като уточнява, че глобите са в размер между 1000 и 15 000 лева и са наложени заради нарушения при проведени обществени поръчки в периода от 2010 до 2012 г., когато изпълнителен директор е Людмил Гецов.
"Вторият тип нарушения са закъснения при уведомяването на Агенцията за обществени поръчки. Причина за една от санкциите е, че здравното заведение не изпраща в срок решение за прекратяване на процедура за доставка на лекарства. ЗОП отново се оказва нарушен и следват нови глоби за МОБАЛ, четем още във вестника.
"Процесът е по Закона за задълженията и договорите за непозволено увреждане. Първото гражданско дело е за 18 000 лева и обединява три глоби, които болницата е платила - една от 15 000 лева за процедурата за имплантите и още три санкции по 1000 лева", информира публикацията.
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
От 1 до 3 май София ще бъде домакин на Седмите национални игри за трансплантирани и диализирани. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Те се организират от Изпълнителната агенция по трансплантация към Министерство на здравеопазването, Български съюз на трансплантираните и Министерство на младежта и спорта. Откриването ще се състои на 1 май в зала "Арена Армеец". Последващата програма включва Парад на донорството, който ще тръгне от пилоните на НДК до Народен театър "Иван Вазов", Вечер в памет на донорите и други, научихме от Zdrave.net.
За състезанията са записани над 40 души - трансплантирани или на диализно лечение, които ще премерят сили в дисциплините лека атлетика, плуване, бадминтон, тенис на маса и дартс. В рамките на Игрите ще се проведе и Първият международен футболен турнир в подкрепа на донорството, с участието на отбори от Турция, Румъния и България. По време на състезанията ще бъде селектиран отборът, който ще представи България на Световните игри за трансплантирани през август 2015 г. в Аржентина.
За трета поредна година МБАЛ-Бургас проведе обучение за болногледачи по проект "Шанс за работа". Проектът се осъществява от КНСБ с подкрепата на Бургаската болница, където се провежда самият курс, и с помощта на Бюрото по труда, което отсява кандидатите. Целта на проекта е трайно безработни лица над 50-годишна възраст да получат нов шанс за реализиране на трудовия пазар, допълва Zdrave.net
Тази година в обучението участваха  дванадесет жени и трима мъже. Те бяха обучени от представители на синдикалната организация, които проведоха с тях мотивационно обучение и им предадоха умения за работа в екип. Обучението  за придобиване на професионална квалификация включваше 100 часа теория и 200 часа практика и бе проведено в МБАЛ-Бургас под ръководството на главната сестра Татяна Пейчева. С нейна помощ курсистите усвоиха най-важните умения за един болногледач и трупаха практически опит в почти всички отделения на болницата. Обучението на 15-те курсисти завърши днес с полагане на изпит в две части - писмен и устен. Самият изпит се проведе от сестра Пейчева в присъствието на представители на КНСБ.