Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.04.2015)
 
        ЗА ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН ДЕН ЛЕКАРИТЕ ОТ БОЛНИЦА ИВАН РИЛСКИ ПРОТЕСТИРАТ
За четвърти пореден ден лекари от столичната болница "Свети Иван Рилски" ще излязат на протест. Този път освен пред лечебното заведение медиците ще протестират и пред Министерския съвет, информира Нова тв.
Служителите на лечебното заведение се обявиха против обединяването на болницата, в която работят с друга. Те смятат, че така доброто финансово състояние на "Св. Иван Рилски" ще се влоши заради чуждите дългове, допълва "24 часа".
Освен това министърът на здравеопазването Петър Москов в края на миналата седмица неочаквано смени досегашния директор на "Свети Иван Рилски". Лекарите недоволстват и срещу неговото отстраняване.       
 
ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ НА РАБОТНИК В СОФИЯМЕД: ДВОЙНИ И ТРОЙНИ ДЕЖУРСТВА ПОЧТИ ВСЕКИ ПЪТ
Работник в "Софиямед" проговори пред Нова телевизия. Със скрито лице жената разказа, че се карат двойни и тройни дежурства почти всеки път. "Има случаи, когато сестри не са се прибирали в къщи по 3-4 дена", поясни тя. "Те карат двойни и тройни дежурства почти всеки път " разказва жената. Голямата част от сестрите работят на две или три места и затова си правят така дежурствата. Ръководството на болницата по принцип е забранило официално да има изкарани поредни смени от един и същи човек, четем в novini.bg. "Аз лично съм работила на 36-часово дежурство. Има дни, в които не можеш поне за 5 минути да починеш или да хапнеш. Случвало се е да заспиваш дори на стола", разказа жената. Служителката в болницата сподели, че познава акушерката Емилия Ковачева. По думите й, тя е била тиха.
Жена, родила преди няколко месеца в "Софиямед" също разказа, че е била свидетел, че много от служителите в болницата са карали двойни дежурства.
 
РЕИМУНИЗАЦИИТЕ СА СПРЕНИ
В Европейската имунизационна седмица, която е от 22 до 29 април, българските лични лекари и педиатри са предупредени да спрат реимунизациите, тъй като МЗ разполага с ваксини само за следващите два месеца. Информацията вчера е потвърдена от МЗ пред БНР. Още в края на миналата седмица ДУМА съобщи за това, че наличните 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета.
Преди месец била обявена обществена поръчка, но на нея кандидати не са се явили, затова до две седмици ще бъде обявена нова и ако отново не се яви производител, ще се мине към директно договаряне, обясниха от МЗ.
По повод на имунизационната седмица МЗ публикува на сайта си текст, в който пише, че "ангажираността на всеки родител към здравето на собственото му дете и компетентността на медицинската общественост по проблемите на имунопрофилактиката са от основно значение за поддържане на достатъчно високо имунизационно покритие при всички ваксинопредотвратими заболявания, включени в Националния имунизационен календар. Обществото не бива да забравя, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на мащабно прилаганата имунопрофилактика през последните 50 и повече години. Всяко снижаване в имунизационния обхват води неминуемо до възникването на заболявания".
 
9 СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ОБЩ БОРД
До края на годината ще бъдат обединени администрациите на 9 болници в карето около "Александровска", съобщи здравният зам.-министър д-р Бойко Пенков. Засега единственото ясно е, че ще бъдат съкратени между 350 и 400 души. Сред болниците, чиито администрации ще бъдат обединени, са "Св. Иван Рилски", "Св. Екатерина", "Майчин дом", Инфекциозна болница, Белодробна болница и др.
По думите на Пенков Александровска и Майчин дом имат администрация от по 100 души, "Св. Иван Рилски" - 50-60. Зам.-министърът не представи никакви разчети, не стана ясно какви ще са финансовите икономии от създаването на обща мегаструктура, но даде пример с Париж, където били обединили дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група били обединени над 50 частни, коментира "ДУМА".
В никакъв случай обаче няма да се сливат медицински дейности, увери зам.-министърът.
Идеята е да бъде създаден борд, в който ще влизат директорите на лечебните заведения. "Всички болници създават едно дружество, то се управлява от борд, в който влизат директорите на всички болници и цялата тази неприсъща, немедицинска дейност на болниците се изнася навън", поясни Пенков. Все още обаче няма яснота как на практика ще проработи реформата и как ще се вземат решенията от борда. Ако доставките на всички заведения са общи, също не е ясно дали се имат предвид и комуналните услуги, доставките на лекарства и медицински консумативи.
По последни данни общинските и държавните болници имат задължения за около 425 млн. лв. Обсъжда се и възможността да се направи болничен консорциум между областни и общински болници.
 
ПЕТЪР МОСКОВ: ЛЕКАРСТВА ЗА РАК СА ОСИГУРЕНИ, ПАЦИЕНТИТЕ    ТРЯБВАЛО ДА СА СПОКОЙНИ
Преустановена е дейността на някои болници за онкоболни, стана ясно на заседание на УС на Сдружението на общинските болници. Във Варненската онкоболница лимитът за химиотерапия за месеца е изчерпан на 16 април, а в петък онкодиспансерът в Пловдив вече бил на минус със 713 хил. лв. само за лекарства. Навсякъде парите за онколекарства са орязани до 65%, научихме от ДУМА.
Вчера следобед здравният министър Петър Москов увери, че лекарства за рак са осигурени и за него е важно спокойствието на пациентите. На заседание Висшият медицински съвет приел предложенията на Москов центровете за психично здраве, за онкология и по кожно-венерически заболявания да се влеят в най-близките многопрофилни болници. Дава се възможност на болници да правят консорциум и да кандидатстват с общ договор за НЗОК. 
 
НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК РЕШИ: ПАДАТ ЛИМИТИТЕ В ОНКОЛОГИЯТА
Всички онколекарства и дейността в онкологията ще бъдат изплатени за март. Това реши Надзорният съвет на вчерашното си заседание, което продължи до късно вечерта. В добавка, и след март лимит на средствата за онкомедикаменти и дейност в онкологията няма да има, стана ясно от думите на управителя на касата д-р Глинка Комитов. "Правилото, което ще важи до края на годината е, че всички лекарства и дейността по онкология ще бъдат заплащани", категорично заяви управителят на НЗОК.
Средствата за покриване на разходите в онкологията за март са осигурени от резерва на НЗОК, уточни д-р Комитов. Сумата за онколекарствата възлиза на 3,2 млн. лв., информира той, но не можа да каже колко ще са средствата за дейност. Управителят на касата обаче беше категоричен, че от резерва в никакъв случай няма да се вземат 35 млн. лв., каквото беше предложението на Българския лекарски съюз, четем в Zdrave.net. Той обясни това с думите: "Ако вземем 35, 40, 50, те съответно ще останат по-малко пък за други дейности", и уточни, че в момента в резерва на НЗОК има 111 млн. лв.
От думите му стана ясно още, че решението за преразпределение на средствата с цел корекции в бюджетите на лечебните заведения, които извършват спешност, не е взето на заседанието. Наред с проблема в онкологията, това беше другата тема, по която се очакваше надзорът да излезе с решение. "Решението, което беше взето, е това да се случи на 12-ти май, защото ни трябва още малко допълнителна информация", обясни д-р Комитов. Много вероятно е средствата за тези корекции да не дойдат от резерва на касата, стана ясно от думите му. "В Постановление 57 на Министерски съвет, в чл. 21, в съответната алинея е написано, че има няколко варианта за плащане. Едното е 5% да се изтеглят от следващите месеци по отношение на спешност, а другото е - това е в друга алинея - при тежки случаи или форсмажорни обстоятелства да се напише молба към РЗОК, тя да информира нас и ние да вземем съответното решение", каза управителят на касата.
 
ОТ ПРЕСАТА
"Стандарт" се спира на заявеното сливане на болнични администрации в София. "Въпреки предстоящото обединение на администрациите на деветте университетски болници в София, не се очаква да падат повече глави на директори. Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Петър Москов на пресконференцията вчера. Идеята на ведомството му е да се слее управлението на клиниките около "Александровска" болница в столицата. По този начин се очаква да се спестят между половин и един милион на година от всяка болница от съкращаване на администрациите. Тези средства ще отиват не за административни разходи, както е в момента, а за заплати на лекарите и други нужди, обясни министърът", пише изданието и допълва: "Шеф на дружеството ще трябва да си изберат директорите на болниците помежду си. Ако не успеят да го направят, ще им назначим административно, заяви Москов. Той допълни, че досега е уволнил само директора на една от болниците "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, защото той не е бил съгласен със сливането. Останалите директори обаче нямали възражения."
Акцентът на "Телеграф" пък е тъкмо причината за уволнението на д-р Дечев, заявена от министъра. "Директорът на болница "Свети Иван Рилски" в София е бил отстранен заради факта, че си е позволил да критикува публично провежданата здравна форма. Това стана ясно от думите на министър Петър Москов, който представи готвените промени в Закона за лечебните заведения. "Единствено от болница "Иван Рилски" в последните два месеца идваха притеснения за това, че методиката ограничава тяхната дейност", посочи здравният министър, коментирайки и предстоящото сливане на 9-те болници в центъра на столицата. "Разбрах, че директорът на "Иван Рилски" се противопоставя на това решение. Естествено е, след като имаме пълната убеденост, че този процес е смислен, такъв човек да си намери друго място в живота", заяви той", четем в ежедневника.
"Касата порязва излишни болници", пише "Труд". "НЗОК ще сключва договор само с част от болниците в районите, в които те са в излишък. "Отсяването" ще става на конкурентен принцип и по обективни критерии като в останалите държави от ЕС, включително доколко пациентът е удовлетворен от осигуреното лечение. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които здравният министър д-р Петър Москов представи вчера на Висшия медицински съвет", четем във вестника. "Струпване на болници има в София, където те са над 90, в Пловдив и Варна. На въпрос на "Труд" след въвеждането на задължителната Национална здравна карта, която ще посочи къде и от какви структури имаме нужда, колко лечебници трябва да останат в столицата, министърът отговори: "НЗК ще вкара болниците в европейска норма", пише още изданието, като уточнява, че при нужда картата ще се актуализира всяка година.
И за "Сега" фокусът е върху болниците. "След като 15 години общински и държавни лечебни заведения в отдалечени и бедни райони бяха принуждавани да свиват и дори закриват дейността си поради липса на финансиране, сега здравният министър Петър Москов обяви точно обратния подход - при недостиг на лечебни структури държавата ще разкрива такива. "На местата, където се установи недостиг на детски или неврологични отделения например, държавата ще създаде съответните структури", каза той. "Там ще се прави държавна политика. Досега държавната политика беше заместена от свободната инициатива", мотивира се министърът. Той обаче ще разчита и на частниците, за които ще се създадат предпоставки да инвестират на местата с недостиг на структури за лечение", пише изданието.
"Преса" пък се спира на промените във финансирането от касата, които трябваше да бъдат приети вчера от Надзорния съвет на НЗОК. "Няма да има лимит за раждане, хемодиализа, тежко болни на апаратно дишане и хора с рак. Тези дейности ще бъдат извадени от новата методика на касата за плащане на болничната помощ и ще се финансират по отделен ред, така че тези групи пациенти да не влизат в листи на чакащи. В същото време пред журналисти здравният министър д-р Петър Москов се закле, че и досега методиката не е била причина нито един онкоболен и родилка да бъдат върнати. "Ако някой твърди обратното, той спекулира с нещастието на хората, защото не иска да му бъде нарушена схемата, по която източва касата", заяви той", пише вестникът и допълва: "На въпрос на "Преса" как ще коментира изказването на митрополит Николай, че водената от него политика е геноцид, д-р Москов отговори: "Независимо от състоянието на конкретния митрополит и за да бъдат всички български граждани спокойни, а болниците да нямат оправдание с лимитите, днес хемодиализата, ражданията, интензивното лечение и онколекарствата бяха извадени от методиката".
 
СЕМИНАР ПО НЕВРОРЕХАБИЛИТАЦИЯ В СОФИЯ
Практически семинар за всички специалисти, работещи в сферата на неврорхабилитацията - лекари невролози, неврохирурзи, физиотерапевти,  кинезитерапевти и рехабилитатори, организират от Българската PNF асоциация.  Той ще се проведе на 16 и 17 май в сградата на "Токуда" болница в София, информира puls.bg. Събитието акцентира върху интегрирането на принципите и правилата на невродинамиката в приложението и изпълнението техниките и модели от концепцията PNF - проприоцептивно нервномускулно улеснение. Става дума за концепция, включваща поглед върху проблемите на пациента от по-широк мащаб. Първоначално е създадена само за неврологични пациенти, но в последствие намира успешно приложение и при ортопедични и травматологични пациенти.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Млада майка дари на Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас последен модел кувьоз, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.Той бе получено от началника на отделението д-р Слава Коларова и зам.-директора на МБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев, четем в puls.bg. 
Дарителката се казва Десислава Дюлгерян. Тя е от Бургас и е родила и двете си деца в Бургаската болница. Сега синът й е на 13 години, а дъщеря й - почти на две. "Благодарна съм на лекарите за положените грижи. Отдавна исках да направя дарение, а от кувьоз винаги има нужда", заяви Дюлгерян. Тя допълни, че много уважава лекарската професия и би искала примерът й да бъде последван.  Кувьозът е последният модел, друг такъв няма в нито една болница в региона.
Онлайн платформа може да ускори времето за одобрение на ин витро процедурите, които се финансират от държавата и да позволи на повече двойки да се възползват от възможността да имат бебе.  Това предлага проф. Хайнц Щромер, основател на Виена Ин Витро център в София. добавя puls.bg. По неговите думи може да се използва опитът на Австрия, където от 15 години за ин витро процедура се кандидатства по електронен път и одобрението отнема 20 секунди. Онлайн регистърът осигурява лесен и бърз достъп до данните на всяка ин витро клиника с договор с Австрийския фонд за асистирана репродукция. Информация за лечението на всяка двойка с репродуктивни проблеми се въвежда в реално време, а това позволява постоянен мониторинг. Според проф. Щромер въвеждането на такава онлайн платформа би била полезна за всички страни - и за   пациентите, за клиниките по асистирана репродукция, за пациентските организации и най-вече за държавата. Електронният регистър дава възможност за точна статистика на извършените процедури, които са платени от Центъра за асистирана репродукция, по-голяма отчетност на дейността на клиниките, а от там и на постоянен контрол на разходваните средства.
Проф. Игор Резник от Университетската болница "Хадасса" в Йерусалим, Израел и проф. Гуннар Квалхайм от Университетската болница "Радиум" в Осло, Норвегия, заедно с варненските си колеги, ще преглеждат безплатно български пациенти със съмнения или с доказани злокачествени заболявания на кръвта. Прегледите ще се извършат на 11 и 12 май в Клиниката по хематология към Университетската болница "Св.Марина" във Варна след предварително записване и предоставяне на пълна медицинска документация.