Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.04.2015)
 
МИЛКА ВАСИЛЕВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАПЗГ ПРЕД ПРЕСАТА ДНЕС
       
И днес случаят с акушерката, била новородено, е във фокуса на медиите. Във връзка с това "Телеграф" разговаря с председателя на БАПЗГ Милка Василева, която информира, че вече е започнала процедура за изясняване на ситуацията и ще се действа съобразно Закона за съсловната организация за установяване на вина. "След това се издава постановление за наказание, но за това се изисква и време, трябва да се проведе среща с работодателя, както и със самата акушерка. В момента тече и полицейско разследване на случая, така че ние ще трябва да изчакаме неговото приключване, защото не можем да действаме едновременно. Най-вероятно ще бъде наложено най-тежкото наказание, което съобразно закона е лишаване от професионални права за период от три години. Оттам нататък е въпрос от страна на близките дали ще заведат дело и съответно дали ще последва и по-тежко наказание", казва Василева, като уточнява, че законът не позволява отнемане на права до края на живота. "Не сме мислили за предложения за промяна на законодателството в тази насока, защото не сме имали и подобни тежки ситуации", допълва председателката на БАПЗГ. Тя информира, че в момента акушерките у нас са около 4200, от които около 1000 са в пенсионна възраст, като посочва, че броят на този тип кадри е по-малко от половината от необходимия за страната.
 
ПРОФ. СТАНКА МАРКОВА ЗА СЛУЧАЯ В "СОФИЯМЕД"
Става дума най-вероятно за професионално прегаряне по случая с акушерката, пребила 4-дневно бебе, коментира пред БНТ проф. Станка Маркова, почетен председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи.
Проф. Маркова добави, че не доумява защо тя е била 24 часа на работа и то сама през нощта. Според нея тази работа е много отговорна и е трябвало да са поне две акушерки на смяна, добави dariknews.bg
От "Софиамед" коментираха пред БНТ, че констатирането на посегателството върху живота на детето е установено от извършена вътрешна проверка и веднага са предоставени резултатите на компетентните органи.
На въпроса защо е била 24 часа на работа акушерката, не беше отговорено, понеже пиарът на болницата се позова на започналото разследване.
Акушерката в столичната болница "Софиямед", която нанесе множество удари по 4-дневно бебе, остава в ареста.
Софийската градска прокуратура я обвинява в опит за умишлено убийство. Мярката й за неотклонение ще бъде гледана утре. От прокуратурата ще искат постоянно задържане под стража.
 
МИЛКА ВАСИЛЕВА: МОЖЕМ ДА ОТНЕМЕМ ПРАВАТА НА АКУШЕРКАТА ОТ "СОФИЯМЕД" ЗА 3 ГОДИНИ
В предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева каза, че имат правомощия да наложат най-тежкото наказание - отнемане на правото за упражняване на професията.
"Комисията още вчера е започнала своите предварителни проучвания. Нека да не избързваме, защото това е потресаващ случай. Аз са надявам, че това е изолиран случай и повече никога няма да се случи. Ще изчакаме прокурорското разследване, за да сме абсолютно убедени в правилността и на нашите разследвания".
Според Милка Василева не трябва да се допуска генерализиране на случая и настройване на обществото срещу всички акушерки у нас: "Ние също се разграничаваме от тежкото криминално престъпление и ще направим всичко възможно да внесем успокоение сред нашите членове акушерки, да търсим начините да преодолеят този тежък шок, за да можем да окажем качествени грижи на майките".
Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на акушерката от "Софиямед", е отнемане на професионални права за срок от 3 години. "Поне на този етап изглежда, че ще бъде наложено най-тежкото наказание, каза председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките".
В предаване по ТВ7 пък директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова и Милка Василева заявиха "Синдромът на професионалното изпепеляване е изключително тежък сред медицинските специалисти и особено сред медицинските сестри и акушерките. Според психиатъра синдромът засяга предимно хората, които години наред са били напълно отдадени на професията. След 10-15 години те губят интерес и започват да се изморяват от работата си. Този проблем ще става все по-голям, но в момента не му се обръща внимание", подчертаха гостите.  В момента има болници, където специалистите работят по 24 часа заради липса на хора. Допълнително напрежение се наслагва заради това, че медиците не са оценени от обществото, както и заради ниските заплати. Този случай е знак за опасност в цялата система и сигнал, че трябва да се вземат спешни мерки, допълни Василева. 
       
АДВОКАТЪТ НА АКУШЕРКАТА: ЖЕНАТА Е СЪСИПАНА  ОТ ИНЦИДЕНТА
Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви в ефира на БНТ, че най-вероятно ще бъде съставен акт на болницата, в която бе бито 4-дневното бебе. По думите му, акушерката Емилия Ковачева, която беше заснета от охранителните камери да удря детето, е имала безупречна трудова биография. След инцидента здравното министерство е разпоредило проверка, която да установи дали Ковачева е малтретирала бебета и в други болници, в които е работила.
"Тази жена е имала безупречна трудова биография до момента. Помолил съм колеги от предишни болници да разпитат дали е имала подобно агресивно поведение спрямо децата. Известно ни е това, че са нанесени удари по главата на детето. Според колегите от "Токуда", размерът, диаметарът на главата на детето е нараснал с шест сантиметра от отока. Организацията е както във всяко друго отделение, където се раждат дечица, има дежурен акушер-гинеколог, лекар има 24 часа в денонощието. Има и две дежурни акушерки - едната дежури в гинекология, родилно, втората- в неонатологичния сектор", каза Бойко Пенков.
В ефира на Нова телевизия пък адвокатът на Ковачева - Владислав Анев, заяви, че жената е съсипана и отново заяви, че не помни нищо от инцидента: "Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ?. Тя няма спомен да го е направила. Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно", каза той и добави, че клиентката му е знаела, че има камера в отделението.
"Разследването работи само по една версия. Това е форма на манипулация. Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много часове по-късно.Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа", продължи Анев. Според него ако Ковачева е счупила главичката на детето в 3:30 часа, при прегледа в 7:00 часа това е щяло да се види. "Това дете е било под особен надзор. Правени са му изследвания, кръвопреливане, минават часове. Чак до края на следобедните часове не е забелязан този хематом", заяви адвокатът. Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една. "Липсва установяване какво е правено с това бебе от момента, в който постъпва на работа Емилия до пренасянето му в "Токуда", заяви още адвокатът
 
ПРОФ. ПАНЧЕВ ИЗДИГНАТ ОТ ЛЕКАРИТЕ В СОФИЯ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС
Столичната лекарска колегия ще издигне за кандидат за председателското място в Българския лекарски съюз проф. д-р Петър Панчев. Това е било решено на събрание на делегатите от столицата в Боровец, информира puls.bg.
Проф. Панчев е ръководител на Катедрата по урология към Медицинския университет в София и началник на отделение по онкоурология в "Александровска" болница.
В средата на месец май предстои отчетно-изборен събор на съсловната организация, на което трябва да се избере нов председател. Д-р Цветан Райчинов ще трябва да се оттeгли, защото вторият му 4-годишен мандат изтече и по устав той няма право на трети. До десетина дни трябва да започне издигането на кандидатурите, но между медиците вече текат сондажи кой кого ще подкрепи. За да бъде избран председателят на първия тур, са му необходими най-малко 89 гласа, ако не събере тези гласове - ще има балотаж, което означава ново гласуване. Новият председател на лекарския съюз ще получава месечна заплата от 3699 лв. Годишният бюджет на Българския лекарски съюз, който се управлява от шефа и неговите заместници, възлиза на 1,5 млн. лв.
До момента, по неофициална инфорамция, за мястото ще се кандидатират още сегашните заместници д-р Кирил Еленски и д-р Юлиан Йорданов, както и д-р Венцислав Грозев, който пък е председател на плевенската колегия и е сочен за фаворит за поста.
Спряга се и името на д-р Румяна Тодорова, бивш директор на Националната здравноосигурителна каса.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ В МУ-ПЛОВДИВ
Катедрата по Микробиология и Имунология при Медицински университет-Пловдив обявява дни на отворените врати. Това съобщиха от учебното заведение. По този начин медиците ще се включат в отбелязването на Световния ден по имунология - 29 април.
В дните на отворените врати на 29 и 30 април ще се правят безплатни прегледи и консултации, без направления, на пациенти със съмнение за първични имунни дефицити. Те ще се провеждат от лекари в Катедрата от 8 до 10 часа сутринта, информира zdrave.net.
"На този ден всички имунолози в света отбелязват значението на имунологията за развитието на медицината и биологията въобще, за диагностиката и лечението на редица заболявания с участието на имунни механизми - инфекциите, имунните дефицити, туморите, автоимунните болести, алергиите, трансплантационните и репродуктивните нарушения", заяви ръководителят на Катедрата проф. Мариана Мурджева.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА       
Методиката за финансиране на болниците отива на "поправителен". Това припомня днес "24 часа" в публикация, фокусирана върху утрешното заседание на надзора на касата. "Спорната методика за финансира не на болниците, която създаде напрежение заради лимитираните бюджети, ще бъде коригирана от надзорния съвет на здравната каса утре. Той ще обсъжда предложенията за промени на здравното министерство и оперативното ръководство на касата", пише вестникът.
"Предложили сме болниците, които извършват спешна помощ, да получават заявеното в началото на годината по-високо финансиране от останалите - поне 95% от миналогодишното, каза зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков пред "24 часа". Изискването не е взето предвид в достатъчен размер при отпускането на месечните бюджети, добави той", четем в ежедневника.
"Другата корекция в методиката цели тя да отразява откритите нови дейности, увеличен обем дейност или повишаване на нивото на компетентност на дадена структура. В момента това не се взема предвид и клиники и болници, които работят повече от миналата година, получават по-малък бюджет. Структури, които са намалили работата, получават пари като миналата година", припомня изданието и допълва: "Третата корекция е свързана с онколекарствата. Лечебните заведения, които извършват онкологична помощ, имат 93% бюджет за дейността, но не и за лекарствата. Това създаде дефицит и на места обявиха, че връщат болни. Бюджетът за онколекарства ще бъде увеличен, каза още д-р Шарков. След тези корекции напрежението би трябвало да спадне, прогнозира той. То се създавало не само от лимитите, но и от затегнатия контрол по отношение на т.нар. фиктивен прием на болни."
Изданията се спират и на изненадващото уволнение на директора на Св. Иван Рилски д-р Дечо Дечев. "Стандарт" информира, че протестът на персонала на болницата продължава и днес, като се обмисля да бъде затворено кръстовището на бул. "България" и "Акад. Гешов". "Причината за протеста им е неочакваното решение на здравното министерство да слее "Св. Иван Рилски" с "Александровска" и уволнението на директора й д-р Дечо Дечев. Оптимизиране на административните разходи са официалните мотиви на здравното ведомство за промените. Не е ясно обаче как отстраняването на един добър мениджър, чиято болница има над 3 млн. лв. не дълг, а печалба, ще помогне, коментират лекарите", четем във вестника.
Ето и още от резултатите на болницата, в "Труд": "В последните шест финансови години болницата има единствено положителни резултати. Само през 2014-а сме внесли в държавната хазна данък печалба за над 400 000 лв. През отминалия шестгодишен период, въпреки неритмичните плащания на здравната каса към болниците, не сме забавяли дори с един ден заплатите на служителите. Нямаме и нито едно закъсняло плащане към доставчици", казва в интервю за вестника д-р Дечев. "Същевременно сме инвестирали над 10 млн. лева собствени средства в обновяването на сградния ни фонд и в купуването на нова апаратура. Доброто ни финансово състояние беше основна причина да бъдем одобрени за кредитополучател по Фонд енергийна ефективност, както и да сме първата държавна болница, реализирала многомилионен проект по програма "Конкурентоспособност". През последната година инвестирахме над 3 млн. лева собствени средства в създаването на отлични условия в три нови структури - онкология, хематология и хирургия. По този начин в "Св. Иван Рилски" ще се предлагат високотехнологични методи за диагностика, терапевтично, хирургично и да се надявам, лъчетерапевтично лечение на болните. Така ще бъдат спестявани нечовешките мъки на пациентите, принудени да обикалят в търсене на довършване на лечението си, започнато в болницата ни, и няма да бъдат насочвани към други лечебни заведения поради липса на описаните нови структури", допълва той и отново заявява, че зад уволнението му вероятно се крият икономически интереси.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Около 1 млн. български граждани са се разболели след аварията в АЕЦ Чернобил,.        
След взрива на 26 април 1986 г. броят на случаите на ракови заболяванията е скочил тройно, пише в. Телеграф. Освен повече хора с регистрирани онкологични проблеми след аварията в Украйна се отчита и увеличаване на случаите на генетични мутации, нарушения в работата на мозъка, ускорено стареене и други проблеми със здравето, казват експерти от Националния център за обществено здраве и анализи, цитирани от вестника.
Безплатни профилактични имунологични прегледи ще се провеждат от днес до четвъртък, включително, в "Пирогов". Те ще се осъществяват във всеки от четирите дни от 8,00 до 13,30 в "Лабораторията по клинична имунология", по-известна като "Кръвна банка". научихме от dariknews.
Пациентите не е нужно да носят направление от личния лекар, информират от болницата.
Оттам припомнят, че консултация с клиничен имунолог е полезно да бъде проведена при чести инфекции, като отити, синуити и пневмонии, при очни болести, като увеити и иридоциклити, при провеждане на химиотерапия заради онкологични заболявания, както и при хроничен стрес и при алергии.