Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.04.2015)
 
 
ЗАДЪРЖАХА АКУШЕРКА ОТ СТОЛИЧНА БОЛНИЦА
Софийски градски съд е повдигнал обвинение срещу акушерка от столичната болница "Софиямед" за умишлен опит за убийство на дете.
От държавното обвинение съобщават, че по време на нощно дежурство в 2.00 ч. на 18-ти април, Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на 4-годишно бебе.
Вестниците се спират на случая, оповестен вчера, при който акушерка преби бебе на няколко дни. За състоянието на бебето 24 часа пише: "Детето е без опасност за живота в кувьоз на консервативно лечение - засега не се налагат интервенции, казаха от "Токуда". По думите на д-р Пенков то вече не е на апаратно обдишване. Обсъжда се изследване с ядрено-магнитен резонанс за други травми."
"Стандарт" пък разглежда версиите за състоянието на акушерката: "Акушерката Емилия Ковачева е превъртяла по някаква причина и затова е нападнала бебето. Това е една от версиите, които се налагат след жестокия побой над пеленачето. Според запознати възможно е жената да е жертва и на синдрома "бърнаут", синдрома на професионалното изчерпване", четем във вестника. "Проявата му е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение. Професионалният феномен влияе върху всички аспекти на личността, твърдят специалистите", припомня ежедневникът и допълва: "Според данни на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари най-подвластни на синдрома са лекарите, полицаите, социалните служители и тези на затворите. Така или иначе причините за зловещата реакция на Ковачева се изясняват."
Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева коментира, че се чувства потресена и не може да обясни случая, съобщиха пък от БТВ.
Според нея най-тежкото наказание в този случай е отнемане на правата за упражняване на професията. Етичната комисия се е сезирала и може да вземе такова решение, след като приключат по-обстойните проучвания по инцидента.
 
БОЛНИЦИ ВРЪЩАТ ПАЦИЕНТИ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ
Болниците масово започнаха да връщат пациенти заради липса на пари, установява "Телеграф".Причината е новата методика на финансиране на лечебниците, според която те ще получават 90% от заработеното спрямо миналата година и до 95%, ако лекуват спешни състояния. В случай, че клиниките са в преразход обаче, той ще се удържа от бюджета за следващите месеци.
Една от болниците, които е спряла плановия прием на болни, е университетската "Св. Иван Рилски". От 21-ви април тя не приема пациенти заради намалените средства, с които разполага, потвърди директорът на здравното заведение д-р Дечо Дечев пред "Телеграф". По думите му в момента болницата реално получава 70% от средствата спрямо миналата година. "След като достигнеш лимита, касата не приема повече отчети, тоест дори да приемем болния, за него няма да има плащане от страна на НЗОК и лечението му остава за сметка на болницата", разясни той. В този случай вариантите пред пациента са три - или да бъде вписан в листа на чакащите, да плати терапията от джоба си или пък да потърси друга болница, която евентуално не е достигнала лимита си", допълва публикацията.
Междувременно стана ясно, че Националното сдружение на частните болници подаде жалба във Върховния административен съд срещу методиката на Националната здравноосигурителна каса, по която ще се извършва плащането на лечебните заведения тази година.
Мотивите са, че въвеждането на твърди бюджети за болниците противоречи на Конституцията, както и на Закона за здравното осигуряване. Медиците са единодушни, че здравните власти са обърнали принципа "парите следват пациента" в принципа "пациентът следва парите". Целта на новата методика на плащане е да дисциплинира болниците, а оттам и да се намали преразходът на средства.
От сдружението вярват, че делото ще бъде спечелено. Ако съдът се произнесе в полза на частните болници, тогава всяка отчетена от тях дейност, както и надлимитната, ще трябва да се плаща.
 
ПАКЕТЪТ МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ СЕ РАЗДЕЛЯ НА ДВЕ
Пакетът медицински услуги, който покрива здравната каса, се разделя на основен и допълнителен, като заболяванията в него ще се определят от министъра на здравеопазването с наредба.
Услугите от основния пакет ще се покриват напълно от здравната каса, а за допълнителния ще се формират листи на чакащите или ще се плаща чрез частен здравен фонд. Тази и други промени в Закона за здравното осигуряване одобриха с 9 гласа "за", 5 "против" от парламентарната здравна комисия, научаваме от puls.bg
Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще се регламентират с наредба на министъра на здравеопазването. Предложенията са основна част от визията на кабинета за реформа в сферата на здравеопазването. Те са обусловени от необходимостта от създаване на правила за повишаване качеството на медицинското обслужване, на контрола върху медицинските дейности и по-рационално използване на средствата на Националната здравноосигурителна каса. Идеята на министър Москов е в базовия трябва да попаднат всички тежки и социалнозначими заболявания и към тяхното лечение да се насочи основният финансов ресурс, така че пациентите да имат бърз и напълно безплатен достъп до лечение. В допълнителния пакет трябва да попаднат болести, които не застрашават живота и лечението им търпи отлагане. Финансовият ресурс за тях ще е ограничен, което означава, че за достъп до безплатно лечение, покривано от НЗОК, ще се чака. Ако човек не желае да е в листа на чакащите и иска незабавно лечение, ще трябва да си го плати или да разчита на допълнително здравно осигуряване. В защита на предложението си здравният министър Петър Москов за пореден път посочи, че смисълът на основния пакет е да се излезе от възприятието, че "може да се плаща всичко за всеки". По думите му това не е правилно схващане и проблемът с достъпа до здравна помощ и терапия ще се реши само ако се приоритизират дейностите и тяхното заплащане.
 
ЗДРАВНАТА КАСА УВЕРЕНО ВЪРВИ КЪМ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
"Здравната каса уверено върви към актуализация на бюджета", пише пък "Сега". "При гласуването на бюджета за тази година управляващите обявиха толкова твърдо, че повече дефицити и актуализации на парите на здравната каса няма да се допускат, че за несвикналите уши всичко това звучеше почти достоверно. През 2014 г. НЗОК постигна подобрение на по-раншните си свръхпостижения и завърши годината с две актуализации на бюджета за общо 325 млн. лв., при това парите пак не бяха достатъчно, за да се изплати всичко дължимо на лекари, болници и търговци на лекарства. Но понеже това беше бюджет, наследен от друго правителство, което не умее да управлява добре, ГЕРБ и коалиция тържествено обявиха край на преразходите, начало на реформа и строга финансова дисциплина за 2015 г.", четем във вестника.
Публикацията допълва: "За начало парламентът гласува бюджет на касата по-нисък от платеното през миналата година. Последваха методики, твърди лимити и заклинания как болниците, щат не щат, ще трябва да се вместят в 80-90 на сто от парите, с които са разполагали през 2014 г. Болниците, от своя страна, моментално отговориха със заплахи за листи на чакащи и върнати пациенти, протести и открити писма как онкоболните остават без лечение. Строгата финансова дисциплина оцеля точно няколко седмици, след което от касата започнаха да обещават компромиси - лимити за раждания и хемодиализа няма да има, ще се преразгледат парите за болниците, където се покрива и спешност, а последно от НЗОК обявиха и че няма да има лимити при изплащането на парите за онколекарства. Абсолютно сигурно е, че след това ще се окаже, че няма как да има лимити и за инвазивните кардиологии, след това за хирургиите, после за още някой друг и на финала, ако изобщо останат някакви ограничения, те ще са за шепа издъхващи общински болници. И сега касата уверено върви към напълно очаквана актуализация, защото само идиот би повярвал, че при положение че през 2014 г. болницата Х е разполагала с Y лева, то през 2015 г. тя кротко ще се задоволи с Y минус 10%."
Изданието заключава: "Ако някой иска де пресече кражбите, то следва да премахне възможността за тях, а не да им слага лимити, които да не спазва. Да, министър Москов говори и пише проекти за електронна борса за лекарства, за задължителни отстъпки, за здравна карта, която да не позволява всеки да може да се финансира от НЗОК, за още купища мерки. Нищо от това още не е факт. За разлика от факта, че настоящите жалки опити за ограничаване на преразходите се провалят."
 
СЛИВАТ УМБАЛ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" С АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА
В здравното министерство е подписана протокол на министър Москов от 23-ти  април за освобождаването на директора на столичната Университетска болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Като мотив от ведомството изтъкват започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и "Александровска болница", което цели оптимизация на административното управление на новата структура, коментира puls.bg. От министерството също така уточняват, че успоредно се осъществява и сливането на Детската онкохематология с болница "Царица Йоана - ИСУЛ". Ревизия кои структури в кои могат да се влеят тече в цялата страна. Целта е да се оптимизират административните разходи на клиниките и да се подобри дейността им. Предвижда се всички психични, кожни и онкологични центрове да се влеят в близките до тях държавни клиники. Промяната е част от проекта на закона за лечебните заведения.
Ръководството на здравното министерство вече е взело решение и за закриване на белодробната болница в Радунци. Неотдавна зам.-министърът на здравеопазването д-р Шарков заяви, че ситуацията в сектора е критично и не трябва да се допуска повече натрупване на задължения. При относително един и същ брой пациенти за 6 години задълженията на болниците са се увеличили от 39 млн. лв. до над 500 млн. лв.