Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.04.2015)
 
 
ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Здравна карта ще определя какви са потребностите от медицинска помощ във всяка област на страната, както и дали те са задоволени. Ако в региона има повече легла в болниците от нужното, касата ще избира с кого да работи по правила на здравното министерство. Това предвиждат част от промените в закона за лечебните заведения на министър Петър Москов, които в петък бяха изпратени за становище до членовете на Висшия медицински съвет, информира  "Стандарт". За да станат факт обаче, те трябва да се приемат от Министерски съвет и парламента. В националната здравна карта ще се заложат и потребностите от високотехнологични методи за диагностика и лечение, както и от нужната апаратура за правенето им. Целта на мерките е да се оптимизира разпределението на медицинските услуги, така че да отговарят на потребностите на хората.
С промените се предвижда връщането на задължителната акредитация на лечебните заведения. В момента тя е с пожелателен характер, задължителна е само за болниците, които искат да бъдат университетски. Положителната акредитационна оценка ще е необходимо условие и за договор с касата, допълва изданието При две лоши оценки пък те ще могат да се закриват. По този начин трябва да се гарантира по-добро качество, пише в мотивите на здравното ведомство към промените. В проекта се предлага и да се прекрати съществуването на онкологичните, психиатричните и кожните центрове. Те ще се влеят в структурите на болниците до тях. 
По-трудно ще се открива нова болница или нова дейност в една клиника, предвижда още проектът. Комисията, която е изработила здравната карта, ще казва дали има нужда в съответния регион от нея. Ако няма нужда, но клиниката се открие, тя няма да се включва в здравната карта и няма да има право да работи с касата. Такова разрешение ще получава едва след актуализацията на картата, което по закон се прави на три години. Аналогичен е редът и за разкриването на нови дейности във вече съществуваща болница. В проекта се предвижда и създаване на болнични консорциуми, с които клиниките да кандидатстват за договор с касата, научаваме още от вестника.
От здравното министерство искат да дадат права на медицинските сестри и лекарските асистенти да лекуват самостоятелно. Сега те могат да правят това само под лекарско наблюдение. Какво точно ще могат да вършат сами ще се определи с наредба. Най-вероятно това ще са определени изследвания, поставяне на инжекции, превръзки. Засега право да работят без надзор на лекар имат само акушерките.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА
Джипитата да раздадат на пациентите си техния уникален персонален код за достъп до медицинското им досие в НЗОК. Това предвижда промяна в закона за здравното осигуряване на депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих. Кодът се въведе преди години, но малко хора се възползваха от него заради това, че се дава от регионалните офиси на касите. Затова депутатът иска да го връчват джипитата. Освен това предлага чрез него пациентите директно по интернет да подават жалби, ако не са доволни от лечението си в болница, допълва "Стандарт".
Грижи по домовете за тежко болни деца се предлагат още в промените на закона за лечебните заведения  Иеята е да се създадат Медико-социални центрове, в които да се оказва помощ на семейства на деца с увреждания и хронични заболявания. В тях ще се извършват диагностика, лечение и рехабилитация. Също така обучение на родителите им как да се грижат за болните си малчугани. Ще се осигуряват и посещения от медицински специалисти по домовете. Центровете ще предоставят и социални услуги. Целта е да се улеснят хората, както и да се изведат деца от домовете за сираци.
Лекарите да могат да работят на 12-часови смени вместо на по-малки, предвижда още законопроектът. В момента някои медици се трудят на намалено работно време. Според Кодекса на труда обаче в тези случаи смяната на медицинските екипи може да бъде 7 или 8 часа. Това силно затруднява работата и лечението на пациентите, се казва в мотивите на здравното министерство. Заради това неудобство напускат и кадри от Спешна помощ. По тази причина оттам предлагат смените да станат 12 часа. Освен това се въвежда минимално изискване за работа за специалистите от болниците, които имат и частна практика в районите с недостиг на лечебни заведения. Те трябва да са в кабинетите си поне 10 часа на седмица.
 
КНСБ КОМЕНТИРА ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Министерството на здравеопазването готви отново промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, съобщиха от КНСБ. Отново се говори за възможност гражданите да се откажат от здравните си вноски и да заплащат здравните услуги кеш или чрез здравно застраховане, потвърди пред ДУМА вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов. КНСБ алармира, че това е нарушение на права и не е допустимо.
В синдиката вече се получавали множество сигнали, че здравни заведения връщат пациенти заради изчерпани лимити, а част от гражданите получават здравни услуги срещу заплащане.
 
ОНКОБОЛНИ ПАЦИЕНТИ НЯМА ДА БЪДАТ ВРЪЩАНИ ЗАРАДИ ИЗЧЕРПАН ЛИМИТ
Онкоболни пациенти няма да бъдат връщани заради изчерпан лимит на болниците за лекарства. Това обещаха от здравната каса вчера в официално писмо до медиите. Лечебните заведения, които са надвишили бюджета си за онкомедикаменти, ще получат цялата сума, която са изразходвали. Това обаче ще става след проверка. В същото време от КНСБ алармираха, че в централата на синдиката всеки ден постъпват десетки сигнали за върнати от болница хора заради изчерпани лимити.
"Става дума основно за общински лечебни заведения, но и за такива в София", обясни за "Преса" вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Той предупреди и за готвена промяна в наредбата за достъп до медицинска помощ.
Текстът щял да гласи, че хората могат да се откажат от здравните си вноски и да платят кеш, за да не влизат в листа на чакащите. "Няма такова нещо, това е пълна глупост", отрече пред "Преса" зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков.
 
Д-Р КОКАЛОВ: НЕОБХОДИМА Е  АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК коментира още пред БНР, че държавата ще бъде принудена да актуализира бюджета на здравната каса и да промени начина на разплащане с болниците.
"Преходна година не може да има, за да се уточняват неясноти. Преходна година в здравето на човека не може да има. Трябва да се засили контролът по харченето на тази пари, а не да се ограничават парите", добави  той.
Вчера синдикатът предупреди за сигнали, че пациенти биват връщани от болниците, а за да не им се налага да чакат, плащат от джоба си. В момента министерството подготвя наредба, с която да узакони тези плащания, казаха от КНСБ. От здравното министерство обаче отрекоха тази информация, допълва zdrave.net. Ведомството по никакъв начин не готви и няма намерение да прави промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, ограничаващи правото на достъп до здравни услуги на пациентите, посочиха от там.
 
Д-Р МЕТОДИ ЯНКОВ ЗА МЕТОДИКАТА НА НЗОК
От 17 април връщаме пациенти с онкологични заболявания, а на 5 април спряхме т.нар. таргетна терапия, която е много модерно лечение, но е много скъпо. Това каза в интервю за bTV управителят на МБАЛ "Сердика" д-р Методи Янков. Той уточни, че причина за това е наложеният на болницата бюджетен лимит, съгласно методиката на НЗОК за финансиране на лечебните заведения през тази година. Той уточни още, че се връщат не само онкоболни, но и пациенти, страдащи от други социално-значими заболявания. По думите му, хората са препращани към други лечебни заведения, които не са изчерпали своите лимити.
Д-р Янков заяви, че методиката на НЗОК нарушава два закона. Първият е Законът за здравното осигуряване, който дава право на пациента да избира къде да се лекува. Нарушава се и Законът за конкуренцията, тъй като всички болници са изравнени с лимитите. "Съвсем основателно Сдружението на частните болници даде на съд тази методика, като постановление на Министерски съвет", добави той.
В отговор на обвинението председателят на УС на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов каза, че методиката е подписана заради случилото се през 2014 г. - дефицит от 400 млн. лв. в бюджета на касата, допълва zdrave.net. Според него е било необходимо да се намери някакъв метод на регулация. Той добави, че в никакъв случай този метод не е добрият метод, но трябва да се действа по него, докато не се въведе системата на електронно здравеопазване. По думите му, в момента НЗОК не може да осъществява ефективен контрол, а методиката е някакъв начин на контрол.
Д-р Райчинов допълни, че по отношение на проблемите с онкотерапията грешката не е на БЛС, защото в бюджета на касата е заложен дефицит от 35 млн. лв. "Затова миналата седмица поискахме и се надяваме до края на месеца касата да разблокира резерва и да върне сумата за онкомедикаменти, за да има достатъчно".