Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.04.2015)
 
 
МОДЕРНА АПАРАТУРА В ЛИНЕЙКИТЕ
Модерната апаратура съчетава кардиограф и дефибрилатор, мери температура и кръвно
Възможност за по-бърза и прецизна диагностика на тежки случаи вече ще имат половината от 28-те центъра за спешна медицинска помощ в страната. Това ще стане възможно чрез апарат за телемедицина, чиято стойност е около 50 000 лв. Данните от изследванията на пациентите ще се показват на компютъра на лекар специалист, който може да е на километри от тях, информиа "Преса".
         Фелдшерът или медицинската сестра, които са при пациента, ще могат веднага да изпращат направената кардиограма на дежурния специалист в центъра, който да я разчете и да ги консултира какво да направят. Новият апарат е съчетание на кардиограф и дефибрилатор, освен това измерва температурата и кръвното налягане, както и кислорода в кръвта и количеството въглероден диоксид, отделян при дишане. Последните две изследвания са новост за спешните екипи. "Чрез тях следим виталните функции на тежко пострадалите. Така ще знаем точно какво да направим, за да съхраним живота на пациента, докато го караме към болница", обясни за "Преса" д-р Пламен Пеликарски от ЦСМП - София.
Обществените поръчки за апаратурата вече са приключили и повечето центрове са почти готови да започнат работа с нея.
"По европрограмата "Региони в растеж", с която спечелихме 85 млн. евро, се предвижда всеки център да бъде оборудван с такава техника до 2020 г.", обясни за "Преса" здравният зам.-министър д-р Ваньо Шарков.
 
ПРОБЛЕМ ВЪВ ВИДИНСКА БОЛНИЦА
Заради претенциите на "Търговска лига" цялата област остава без модерно лечение на инфаркт, съдови заболявания и инвазивна кардиология, научаваме от  в."Дума".
Съдия-изпълнител запечата ангиографската апаратура на МБАЛ "Св. Петка" във Видин в изпълнение на обезпечителна мярка, наложена по искане на частната фирма "Търговска лига". По този начин бе блокирано очакваното през следващия месец начало на дейността на сектора по инвазивна кардиология в държавната болница. Скандалното действие оставя пациентите от цялата Видинска област без възможността за модерно лечение на инфаркт и съдови заболявания и за извършване на инвазивни изследвания, за които те ще продължават да пътуват до Враца или София. В тях трябваше да заработи частна инвазивна кардиология, но МЗ не й издаде разрешение, защото не са изпълнени всички изисквания по медицинските стандарти. "Запорът върху ангиографа е наложен като обезпечителна мярка от Софийския градски съд с оглед на предявяване на бъдещ иск във връзка с подобрения, които са направени в помещенията", обясни юрисконсултът на болницата Пламен Стефанов. Той уточни, че "Търговска лига" вече води такова дело срещу МБАЛ "Св. Петка" за неустойки, за които претендират във връзка с направеното строителство и по което е наложен запор върху 500 хил. лв. целева субсидия на болницата. Т.е. фирмата има един път тази претенция, сега претендира втори път за същото", поясни Стефанов. Болницата ще предприеме необходимите стъпки за отмяна на запора, но докато текат съдебните процедури, потърпевши от създалата се ситуация ще бъдат пациентите.
 
БЛС СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ НОВАТА МЕТОДИКА НА НЗОК ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ
БЛС се обяви против новата методика на НЗОК. Лекарите настояват за отблокиране на 60 млн. лв от резерва, в противен случай ще оттеглят подписа си от Националния рамков договор. Ако не получат разбиране, медиците са готови да започнат протести, заяви д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС в предаването "Добро утро, България!" по TV7.
Не трябва да има лимит при хемодиализата и спешните случаи, както и при ражданията. Не можеш да върнеш една родилка, както и не можеш да напишеш, че е родила два пъти, посочи гостът, научихме още от TV7.
Освен това лекарите настояват за актуализация на парите за онкомедикаменти.
Без тези 60 млн лв болните ще продължат да бъдат лекувани, но ще се увиличи неимоверно много листата на чакащите, предупреди д-р Йорданов. Освен това ще бъдат намалени заплатите на лекарите, може да се стигне и до съкращения, допълни гостът.
Искаме да ни се даде възможност да работим спокойно и да не мислим непрекъснато да пари - има ли приходи болницата, ще фалира ли, или няма - а да лекуваме хората, категорични са лекарите.
 
ОТ РАЗГОВОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ИАТ Д-Р МАРИЯНА СИМЕОНОВА
В България няма и не може да се случи търговия с органи. Това заяви за пореден път изпълнителният директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова, пред БНТ.
Повод за думите й бяха редица обяви в интернет, с които различни хора продават един, няколко или дори всичките си органи.
"Тези обяви показват нещо, на което трябва да обърнем внимание, и дори да не са реални, а да са само вик за помощ, и държавата, и обществото трябва да се обърнат към тези хора. Защото наистина има хора, които са в безизходица", коментира д-р Симеонова.
Тя  припомни още правилата, съгласно които се правят трансплантациите от жив донор у нас: "Всяка трансплантация се извършва на човек, който е включен в листата на чакащи трансплантация. Т.е. той е минал през лекари, които са преценили, че има нужда. След това, когато има донор, ако е жив донор по закон само роднини до трета съребрена линия имат право да дарят, и това се доказва".
Директорът на агенцията по трансплантации също така информира, че се обсъжда вариант за промяна на регистрацията на българските граждани, които се трансплантират в чужбина. Идеята е те да бъдат длъжни да предоставят определени документи, което според д-р Симеонова ще ограничи възможността за нелегална операция зад граница.
ПАЦИЕНТ ОСЪДИ НЗОК
Състав на ВАС осъди НЗОК да заплати близо 74 000 лв. на пациент, за това, че не му е издадено навреме разрешение за лечението в чужбина - формуляр S2, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. Zdrave.net
Пациентът страдал от рядък вид лимфом, който не може да се повлияе от прилаганите в България методи на лечение. Заболяването е бързо прогресиращо. Пациентът подал искане до НЗОК за издаване на формуляр S2, но не получил отговор. Четири месеца след подаване на заявлението пациентът повторно се обърнал към касата, а оттам му отговорили с писмо, с което преписката се изпраща в МЗ.
Междувременно, заболяването прогресирало и пациентът заминал на собствени разноски. Разходите по лечението - близо 80 000 лева, са осигурени с кредити и заеми.
Следва съдебна сага. Пациентът подава жалба срещу отказа на НЗОК да издаде формуляр S2. Две административни съдилища повдигат спор за подсъдност. В крайна сметка съдът отменя отказа на НЗОК да издаде формуляр S2, като незаконосъобразен. Решението е потвърдено от ВАС.
По неизвестни причини, вместо да изплати сумата на направените разходи, НЗОК издава формуляр S2 - две години след извършването и заплащането на лечението.
Следва ново дело, този път по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нови две инстанции, нови експертизи и накрая в ВАС постановява окончателния съдебен акт, с който касата се осъжда да изплати обезщетение. От подаването на първото искане до НЗОК са изминали 3 години.
 
ОТ ПЕЧАТА:
"Едно от спорните намерения на здравно министерство за контрол над разходите на здравната каса за лекарства вероятно няма да види бял свят. Т.нар. пакт между фармацевтичните компании и МЗ за стабилност на цените няма да бъде включен в промените в Закона за здравното осигуряване", пише днес "Сега".
"Идеята беше различните представители на бизнеса да подпишат споразумение, което да гарантира, че няма да има резки скокове в разходите на НЗОК за медикаменти, след което то да бъде вкарано между първо и второ четене на закона в парламента. Законът беше приет на първо четене, преди ваканцията на депутатите изтече и срокът за предложения между двете разглеждания на ЗЗО, но подобен текст няма", добавя още zdrave.net  от ежедневника.
"Пактът предвиждаше при преразходи в лекарствения бюджет на НЗОК фирмите да връщат пари на касата, така че да няма дефицит. Представителите на генеричната индустрия и на компаниите, които произвеждат предимно оригинални медикаменти, обаче не можаха да се разберат кой каква част от финансирането да поеме. Генеричната индустрия не беше съгласна да плаща солидарно, при положение че преразходите обикновено са за оригинални препарати. Няма ясен механизъм, по който да се връщат пари на касата, затова и няма да има такъв текст в закона, обясни депутат от Реформаторския блок", допълва публикацията.
В "Стандарт" Жечка Тодорова, председател на синдикалната структура на КНСБ се спира на проблем, свързан с лекарите в белодробната болница в "Радунци". "От три години чакат заплати лекарите и сестрите, които работят в държавната белодробна болница "Радунци". За това четем в ежедневника.
"От 2012 г. персоналът в болницата е оставен на оцеляване. Хората получават само по няколко аванса през годината. За 2012 г. сме получили 250 лв. през май и 120 лв. през октомври, а за 2013 ни даваха аванси, но не за всички месеци, казва Тодорова.
"Труд" съобщава за разследване на смърт на бебе в болница. "Варненската полиция разследва внезапната смърт на пеленаче, издъхнало на 15 април в МБАЛ "Св. Анна". За трагедията съобщиха родителите Десислава и Стефан Димови. Малкият Найден бил първата им рожба. 42 дни след раждането бебето вдигнало 39, 4 градуса температура. Педиатърка от поликлиниката в кв. "Аспарухово" му изписала нурофен и капки за уши. Те успокоили Найден за няколко часа. После състоянието му се влошило и родителите го откарали в спешния център на МБАЛ "Св. Анна". Там му поставили диагноза остра бронхопневмония, настанили го в педиатрията и веднага му назначили лечение. Няколко часа по-късно обаче Найден издъхнал", разказва вестникът.
Публикацията информира още, че по случая е образувано досъдебно производство. "Разследващите са иззели документацията и изписаните на бебето лекарства. Вътрешно-медицинският одит в "Св. Анна" показал, че всички действия на екипа са били адекватни. Според аутопсията Найден е имал тежка родилна инфекция, която е сринала имунитета му", допълва материалът, коментират още в zrave.net.
"Телеграф" съобщава за спечелено от родители дело срещу Фонда за лечение на деца. "Родители на болно момче осъдиха Фонда за лечение на деца в чужбина заради спряно финансиране на терапията му в Германия, научи "Телеграф".
Дълго време институцията отказваше да подпомогне Билян Спасов, страдащ от заболяване, погубващо зрението му. Съдът обаче е категоричен, че фондът не само неоснователно е спрял лечението, но не е и положил необходимата по закон грижа за момчето", пише вестникът и припомня: "Билян е едно от 13те деца, които се лекуваха в Института по имунология и клетъчна биология "Д-р Клер" в Мюнхен на разноски на фонда. Преди година обаче той спря финансирането с мотива, че лечението е експериментално. Оттогава родителите на болните малчугани се опитват да потърсят правата си по съдебен път, а през това време състоянието на децата им се влошава."
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Пациентски организации недоволстват от нехайството на МЗ
Методика на МЗ за субсидиране на лечебните заведения през 2015 г. ограничава достъпа на пациенти до рехабилитация и долекуване, съобщи председателката на Асоциацията на българите боледуващи от астма (АББА) Диана Хаджиангелова. Тя поясни, че според методиката от т.г. право на долекуване и рехабилитация имат само пациенти с експертно лечение на ТЕЛК за загубена работоспособност над 50%, включващо диагноза неспецифични белодробни заболявания. От АББА на 23 март направили запитване в МЗ дали трябва човек да се инвалидизира, за да ползва рехабилитация или долекуване, но още не са получили отговор. От друга страна, тази разпоредба обрича специализираните болници във Велинград, Искрец и Роман, коментира за "ДУМА" Хаджиангелова. Досега само 1/4 от пациентите в тези заведения са били с ТЕЛК-ови решения. Ако занапред е така, 3/4 от болните няма да имат достъп, а лечебните заведения ще фалират и тогава никой няма да има възможност за рехабилитация, прогнозира Хаджиангелова. Когато през 2005 г. се създаде Конфедерацията за защита на здравето (КЗЗ), имаше листи на чакащите, сега те пак ще бъдат въведени, отново се говори за лимитиране, коментира председателката на АББА. Тя припомни, че вече година "отлежава" готовата Национална програма за превенция и контрол на ХОББ, бронхиална астма и алергичен ринит, разработена по времето на министър Таня Андреева, и не й е даден ход.
 
БЕБЕ ИЗДЪХНА 4 ЧАСА СЛЕД РАЖДАНЕТО СИ
Бебе издъхна 4 часа след раждането в болницата в Асеновград. 28-годишната Минка Пенева от село Богданица родила в полунощ на 9 април със секцио. Новороденото тежало 4,5 кг. Майката твърди, че в картона е записано, че терминът е на 23 март . Детето обаче се появява на бял свят повече от две седмици закъснение. Жената твърди, че отказали да я приемат навреме за раждане, тъй като нямала здравни осигуровки, информира "Стандарт"
По случая е разпоредена проверка, пише "Марица". Има данни, че бебето е родено с тежка форма на асфикция - недостиг на кислород до мозъка и други органи, твърдят от МБАЛ -Асеновград.
Всичко с консултациите преди раждането не издаваше проблем с плода и раждането, категоричен е наблюдаващият гинеколог д-р Владо Иванов. Минка е била приемана в стационара на асеновградската болница няколко пъти след термина. Тя недоумява защо никой не е предприел предизвикване на раждане навреме, за да няма рискове за бебето.
Сигурно защото нямам здравни осигуровки, предполага тя. Лекарите, извършили израждането, са д-р Богдан Червенков и д-р Кузмов. Те са категорични, че бебето е било в добро състояние, а точните причини за последвалата смърт могат да кажат неонатолозите след проверката.
Запознат съм със случая, за него вече тече прецизна проверка. До момента има данни, че е настъпило състояние на тежка асфикция, но нямаме окончателно заключение, каза шефът на болницата д-р Иван Червенков. Родилката Минка твърди, че не знае по случая да е сезирана Районна прокуратура, но вече е имала разговори с адвокати и ще заведе дело.
Все още не съм получила смъртен акт и не знам как почина детето ми, което чаках 10 години, плаче младата жена