Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.04.2015)
 
НЯМА НОВИ НАЗНАЧЕНИЕ В БЛС 
Във връзка с вчерашната информация на zdrave.net, че д-р Румяна Тодорова и д-р Динчо Генев са назначени като експерти в Лекарския съюз, от съсловната организация на лекарите изпратиха опровержение, което сайта публикува без редакторска намеса:
"НЯМА НОВИ НАЗНАЧЕНИЯ В БЛС, д-р Р.Тодорова и д-р Д.Генев не са назначавани никога на работа в БЛС, както вашият сайт публикува като информация в нарушение на журналистическата етика и вероятно по поръчка. Никога председателят на БЛС не е съобщавал пред УС, че двамата са назначени на работа, за което има надлежен стенографски протокол.
Чл.1 от Кодекса на журналистическа етика  изисква от всички медии да публикуват само истината и елементарното поведение на  всяка  уважаваща себе си медия  е да потърси информация и от ДВЕТЕ СТРАНИ, предмет на публикацията. Вие винаги сте търсили нашата позиция по всички актуални въпроси, затова сегашното ви поведение е изненадващо и говори за тенденциозност на публикацията. Независимо кой ви е съобщил невярното твърдение,  ако бяхте потърсили информация от съсловната организация по надлежния ред, щяхте да разберете, че това не е истина, но вероятно вашата цел е била да търсите негативи за ръководството, а не истината.  Ето защо, се надяваме,че ще имате доблестта да публикувате нашето право на отговор".
 
МЕДИЦИТЕ ИЗБИРАТ НОВ ШЕВ
Нов шеф ще си избират медиците в началото на май. Причината е, че в началото на март изтече мандатът на досегашния председател на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Според устава на медиците пък нов трябва да се избере до два месеца от изтичането на мандата или до началото на май. Претенденти за мястото на д-р Райчинов не липсват, научи "Стандарт". Самият той няма как да се кандидатира за поста, защото няма право да оглави организацията за трети път. За негов наследник обаче се спряга д-р Венцислав Грозев, който беше начело на Плевенската колегия. Очаква се да бъдат издигнати и кандидатурите на сегашните заместници на д-р Райчинов - д-р Кирил еленски и д-р Юлиан Йорданов.
 
ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В КЮСТЕНДИЛ
Кметът на Кюстендил Петър Паунов, посланикът на САЩ Н.Пр. Марси Б. Рийс и директорът на фондация "Сийдър" Линдзи Солтцгивър откриха Център за социална рехабилитация и интеграция в гр. Кюстендил, научаваме от "Преса"
Той е изграден по съвместен проект между община Кюстендил и фондация "Сийдър" и е осъществен по програмата за хуманитарна помощ на отдела за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София. Възлиза на стойност 492 000 лв. Центърът ще предоставя помощ при създаването на нови умения и възможности за независим живот на хора с различни видове и степен на увреждания. Услугите, които предлагат специалистите в новото звено, включват психологически консултации и терапевтични и рехабилитационни дейности.
 
В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ БУРГАС ПАЦИЕНТИТЕ СЕ ПОСРЕЩАТ ОТ МЕДИЦИНСКИ ПОСТ
Медицински сестри от отделението разпределят случаите по тежест и спешност, придружават пациентите до Шокова зала или специализираните кабинети, това съобщиха от болницата, цитирани от няколко интернет издания
Постът е въведен пилотно от април и вече доказва своята ефективност: за няколкото дни, през които работи, напрежението в спешното отделение е намаляло, смятат екипите в Спешно отделение.
Идеята е на изпълнителния директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Целта е всеки посетител да бъде посрещнат още на вратата, да бъде преценено състоянието му, ако не е спешно - да изчака, а ако се налага - да влезе в Шокова зала веднага, коментира  zdrave.net.
"Всеки смята, че е спешен и оттам най-често идват проблемите. Затова решихме медицинските супервайзъри да бъдат медицинските сестри от Спешно отделение - те са специално обучени в преценката на случаите. Имаме положителни отзиви още от първите дежурства - когато колегите поговорят с пациентите, успокоят ги, не ги оставят сами да чукат по кабинетите, са спокойни и пострадалите, и лекарите вътре в залата", казва главната медицинска сестра на болницата Татяна Пейчева, която отговаря пряко за работата на супервайзорите.
 
ДРУГО ОТ ПРЕСАТА
Разделянето на пакета на здравната каса на основен и допълнителен е под въпрос, още от "Стандарт" днес. Вестникът се позовава на предложенията за промени в проектозакона, постъпили между първо и второ четене.
"Без забележки към тази точка са само от управляващата коалиция - Реформаторски блок и ГЕРБ. Техните гласове обаче -107, не стигат, за да се приеме текстът. От всички останали парламентарни групи или са изцяло против предложението, или искат по-голяма яснота и промени", информира публикацията, като уточнява, че изцяло срещу разделянето на пакета са от БСП и ДПС. От "Патриотичния фронт", АБВ и БДЦ пък искат уточнения и промени на текста, научаваме от zdrave.net.
"Още по-голяма е реакцията срещу другия най-спорен момент в законопроекта - увеличаването на държавната квота в надзора на НЗОК с двама души", съобщава вестникът. "Промени ще има и в периода, за който човек без редовни здравни вноски трябва да ги внесе. Вместо да се увеличи от 3 на 15 г., както предлагат от здравно министерство (МЗ), срокът ще стане - 5. С такова предложение излизат от РБ, ПФ и АБВ. Реформаторите предлагат още чиновниците - без полицаите и военните - да си плащат сами осигуровките, ако получават над две минимални заплати", четем още в материала, който допълва, че от ДПС искат изобщо да няма увеличение на периода, за който се дължат вноски от некоректните длъжници и той да остане 3 г.
"Вместо да се прекратява договорът с НЗОК на лекарите, от които пациентите не са доволни, да се налагат санкции, предлага пък д-р Красимира Ковачка от БДЦ. Също така в проверките на болниците да не участват съсловни организации, а само ИАМО и НЗОК. Мотивите са, че медиците нямат право да налагат санкции", информира също така "Стандарт".
И още: "Държавата да стане коректен платец на вноските за групите, които осигурява още от 2016 г., е едно от предложенията на Коалиция за България. "Освен това искаме да се възстанови резервът на НЗОК за 4 г. назад", каза червеният депутат д-р Емил Райнов. Социалистите настояват и решенията, които взема Надзорният съвет на НЗОК, да са с 2/3 мнозинство, а не с обикновено."
"Труд" се спира на проблемите на пациентите с хемофилия. "За да се осигурява адекватно лечение на българите с хемофилия, трябва да се изградят центрове за комплексни грижи. В тях да се прилага мултидисциплинарен подход при диагностиката, лечението, проследяването и рехабилитацията на пациентите, коментират в zdrave.net. Първият такъв център е изграден във Варна и работи тясно с този в Бон. Вторият е в София, но за нуждите на страната е необходимо да има поне още един - в Пловдив. А като регионални да се създадат в Благоевград, Русе и Плевен." Това казва за изданието председателят на Българската асоциация по хемофилия Виктор Паскалев.
По думите му, в момента липса точен регистър на пациентите с хемофилия, тъй като този в столичния център не се актуализира редовно и обхваща около 80% от пациентите.
"До 2011 г. те се плащаха от МЗ, тогава годишно ведомството отделяше по 5 млн. лв. за купуването им, но след това ги пое НЗОК, сумата намаля и през миналата година тя е платила 1,2 млн. лв. ... Виждате до каква парадоксална ситуация стигнахме, а болните са същите. Затова лечението е недостатъчно. А ако то е правилно, пациентът не се различава от здравите хора", отбелязва той в "Труд".
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Можете ли да си представите свят, в който банална вирусна инфекция или леко нараняване водят до фатален край? По последни данни, изнесени от Световната здравна организация, антибиотичната резистентност вече се среща във всеки регион на света и потенциално засяга всеки човек, научихме от в. "Труд". В една постантибиотична ера ще бъдем още по-уязвими пред патогенните бактерии и микроорганизми, ако не знаем как да поддържаме имунитета си. Това е причината темата на ежегодната Световна седмица на хомеопатията да бъде "Битката за имунитета. Антибиотична резистентност и хомеопатия".
"Бактериите, вирусите стават причина за заболявания, когато "теренът" е отслабен и възприемчив към тях. Това обяснява защо, когато бактериален или вирусен агент се "развихри", някои хора се разболяват, докато други запазват своето здраве - казва д-р Дора Пачова, лекар хомеопат и председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.
 
7 НА СТО ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ПРАВАТА СИ КАТО ПАЦИЕНТ.
Това става ясно от анкетата за информираността на гражданите на Националната здравноосигурителна каса.Тези, които се интересуват от своите здравни права и задължения, се информират предимно от интернет - 28%. Същевременно 24% получават необходимата информация от личния си лекар, а 21 на сто са хората, които се допитват до сайта на здравната каса, научаваме от puls.bg.
За правата си като пациент 9 на сто от българите се информират от медиите, а 8% - от познати и приятели.
От 2007 г. за България са приложими разпоредбите на европейските регламенти, уреждащи въпросите на социалното и здравното осигуряване в рамките на Обединена Европа.
Българските граждани, които са с непрекъснати здравноосигурителни права съгласно българското законодателство, могат да ползват при необходимост медицинска помощ в държавите от Европейската общност.
При временен престой в чужбина например, медицинската помощ за сметка на Националната здравноосигурителна каса може да бъде получена от чужди лечебни заведения или лекари само след представяне на валиден удостоверителен документ за наличие на непрекъснати права в България - Европейска здравноосигурителна карта, допълва още puls.bg.