Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.04.2015)
 
ПРОБЛЕМИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ - СЕРИОЗНИ. ПРОТЕСТА - СИМВОЛИЧЕН
Въпреки огромното напрежение сред лекари и пациенти заради орязаните бюджети на болниците протестът на докторите вчера се оказа освен символичен и рехав. В столицата медици от едва пет лечебни заведения сложиха ленти на белите престилки, никой обаче не спря работа, научаваме от в."Преса" днес.
Инициативата на новосъздадената Българска болнична асоциация не бе подкрепена от най-големите лечебници. За пореден път болниците се разделиха на държавни и частни. Оказа се, че без съсловната си организация докторите не могат да се организират. Протестът не бе подкрепен от лекарския съюз, защото именно неговият председател д-р Цветан Райчинов подписа с охота новата методика за плащане на болничната помощ. С нея се орязват бюджети и се въвеждат лимити.
"БЛС създаде хаоса, но очевидно няма как да протестира сам срещу себе си", коментира за "Преса" проф. Милан Миланов, началник на Централната реанимация на "Пирогов". Той призова д-р Райчинов да посети, която и да е болница в страната и да погледне колегите си в очите. "Да им обясни как точно да лекуват с тези пари, да ми каже той аз как да избера кой да живее и кой да умре", заяви проф. Миланов. Според него методиката, която въвежда лимити, е престъпна и съвсем скоро ще дойде времето, в което някой ще плати за това престъпление.
 
ОЩЕ ЗА ПРОТЕСТА В РУСЕ, ВАРНА, ОРЯХОВО И МЕЗДРА.
Лекарите от всички частни и държавни болници в Русе се включиха във вчерашния протест, като окачиха протестни ленти на белите си престилки. Те се обявиха срещу новата методика за плащане на болничната помощ, която ограничава основното право на пациента за свободен достъп до здравеопазване. Според тях с натрупването на все повече хора в листите на чакащите неизбежно ще се стигне и до фатални инциденти, съобщи още в.. "Преса"
Варненските доктори не се включиха в протеста. "Нямаме информация от организаторите, никой не ни е търсил за мнение или съдействие. Такъв род прояви, без стройна организация, са безсмислени и с нулев ефект", заяви председателят на местната колегия на БЛС проф. д-р Радослав Радев. Стачка няма да реши трупани- те с години проблеми в здравеопазването. Така мотивираха отказа си да участват в недоволството белите престилки във Враца, Оряхово, Козлодуй и Мездра.
 
БЕЗ ЗАПЛАТА В  ЗАДЛЪЖНЯЛАТА БОЛНИЦА - СТАРА ЗАГОРА
С една закъсняваща месечна заплата посрещнаха празника си лекарите, сестрите и санитарите в държавната болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, добавя още  "Преса". Здравното заведение е задлъжняло с над 20 млн. лв., като за последните 5 месеца са върнати 1,5 млн. лв. стари задължения. С близо двумесечно бавене са били изплатени парите за декември, никой не знае кога ще бъдат наваксани останалите, разказаха доктори. Никой от тях обаче не откликна на призива за символичен протест.
 
13 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ЛЕКУВАНИ ОТ 1 ПСИХИАТЪР
У нас на 13 000 души се пада едва 1 психиатър, а на 10 000 българи се полагат около 6 легла в психиатричните болници и центрове. За тревожната статистика алармира психиатърът Екатерина Бойчева, пише "Дартс нюз". 
Тя подчерта, че тежките психични заболявания са наследствени, но не може с точност да се каже кои гени са отговорни за това, научаваме от pik.bg. Оказва се, че психичните заболявания не са толкова рядко срещани, колкото си мислим. 1 на 17 души в световен мащаб страда от шизофрения, депресия или биполярно разстройство.
Особено тревожен е фактът, че около 20 на сто от младежите на възраст между 13 и 18 години имат сериозна болест, а в 13 процента  от случаите става дума за деца на възраст между 5 и 15 години. "Психичноболните стават жертва на престъпления 14 пъти по-често, отколкото те самите извършват такова", изтъкна още д-р Бойчева.
 
ЛИМИТИТЕ В БОЛНИЦИТЕ РАЗГНЕВИХА И ОНКОЛОЗИ
Противно на тезата, че "няма как да стане по-лошо здравеопазването в България", институциите демонстрират обратното. Това се казва в отворено писмо на Сдружение "Клуб млад онколог". Отговорността за лечението и живота на пациентите с онкологични заболявания тежи все повече единствено върху лечебните заведения и лекарите, а официалните институции не определят докъде стига отговорността им за лечението на пациентите с онкологични заболявания, посочват онколозите, допълва zdrave.net.
Според тях приетите ограничения за финансов лимит в сравнение с миналата година, както и неостойностяването на лекарската и сестринска дейност ще доведат до невъзможност за лекуване на всички пациенти, които биха имали нужда от съвременно лечение. "Чрез въвеждането на лимити се гарантира  спазването на финансовата рамка и бюджета на НЗОК, но се поставя дължимата на пациентите медицинска помощ в зависимост от бюджета на НЗОК и неговото месечно разпределение, а не в зависимост от здравните им нужди. Лекарят следва да се съобрази с две противоречиви обстоятелства - от една страна потребностите от животоспасяващо лечение на пациентите с онкологични заболявания и в същото време "определен лимит на медицинските дейности", който не може да бъде надвишен", се посочва в писмото.
 
ПОВЕЧЕ ОНКОБОЛНИ ЩЕ СЕ ЛЕКУВАТ ВКЪЩИ, ВМЕСТО В БОЛНИЦА
Броят на онкоболните, които провеждат медикаментозно лечение у дома, а не в болница, ще се увеличи. Изводът следва от проектопромени в Наредба 38 на здравното министерство, с които към досега определените 33 вида заболявания се включват още осем вида различни злокачествени новообразувания, сред които рак на хранопровода, на кожата, на простата, на хипофизата и др.
Причината за даването на тази възможност е включването на нови лекарства в Позитивния лекарствен списък, които са предназначени за лечение на тези заболявания. Така на повече онкоболни ще могат да бъдат изписвани за домашно лечение не само обезболяващи, а и лекарства за перорална прицелна противотуморна терапия и перорална химиотерапия. Към момента този вид терапия се изписва и отпуска от болниците и Комплексните онкологични центрове, източник zdrave.net.
 
ОТ ОСТАНАЛИЯ ПЕЧАТ ДНЕС
Очаквано, вчерашният символичен протест срещу методиката за финансиране на болниците привлича медийно внимание. "Болници от цялата страна се включиха в протеста срещу лимитите на здравната каса, който организираха частни и общински клиники", пише "Стандарт".
Публикацията информира за протест във всички 26 лечебни заведения от Българската болнична асоциация, както и в част от общинските болници. "Въпреки че държавните болници официално не се присъединиха заради заплахата на здравно министерство да уволнява директори, много лекари в тях подкрепиха протеста. Аз се солидаризирам с колегите си, заяви проф. Емил Паскалев от "Александровска болница". Медици от "Св. Иван Рилски" също изразиха несъгласието си с финансовите лимити на НЗОК." Ежедневникът съобщава още, че от касата са потвърдили очаквано преразглеждане на лимитите поне за онкология и диализа. "Също така, че тази година джипитата ще получат повече пари за работа в труднодостъпните райони, където има и много неосигурени пациенти", допълва материалът в zdrave.net..
Труд" пък се спира на гледната точка на пациентските организации по темата. "Пациентските организации не подкрепиха вчера протеста на частни и общинските болници срещу влязлата в сила от март т.г. методика за финансиране на медицинските грижи от НЗОК "Сега не е време за протести, а ръководствата на лечебните заведения да седнат на една маса, за да изработят план как най-сетне да се спрат течовете в системата, а болниците, които лекуват пациентите добре и качествено, да бъдат оставени да функционират безпроблемно", казва пред ежедневника председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. "В здравеопазването цари хаос и липса на контрол. Затова трябва да се даде шанс на екипа на МЗ да проведе предлаганите реформи", коментира Пенка Георгиева, председател на пациентските организации "Заедно за теб". Според нея изчакването известно време за операция, когато заболяването го позволява, не би застрашило правата на пациентите., научаваме от zdrave.net
"24 часа" ни запознава с инициатива на община Бойчиновци, която не среща отклик. "Намерението на община Бойчиновци да издържа студенти по медицина удари на камък. Все още няма нито един желаещ, каза секретарят Илиана Александрова. Пилотният проект за финансово подпомагане на студенти по медицина отпреди три години забуксува. Първоначалният бюджет на фонда за стипендии е 2000 лв., но общината обмисля увеличаване му с подкрепа от местния бизнес. Целта е с отпуснатите средства студентът да покрие най-важните си разходи от следването - дължимите семестриални такси, учебниците, обясни Александрова. Това ще е и сериозно облекчение за семействата на студентите", пише изданието и разказва: "До идеята се стигнало в търсене на решение на един сериозен за общината проблем - недостига на лекари. Сега джипита има, но повечето от тях са в пенсионна възраст.