Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.04.2015)
 
ДНЕС, 7 АПРИЛ, В ЦЯЛ СВЯТ СЕ ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯТ НА ЗДРАВЕТО
 
Всяка година СЗО използва повода, за да обърне внимание на здравните проблеми, които засягат целия свят. Тази година акцентът е върху безопасността на храните, научихме от "Дневник".
 
Според статистиката на организацията през 2010 г. по света са регистрирани над 582 милиона случая на хранителни отравяния и заразявания.
 
Храната може да бъде преносител на огромно разнообразие от вируси, бактерии, паразити и химикали, които в добрия случай причиняват диария, а в лошия - рак и остри инфекциозни заболявания. В същото време причините за замърсяване и натравяне могат да бъдат безброй - от недостатъчна обработка на месото, до заразена тор, използвана за отглеждането на плодове и зеленчуци, и до биотоксините в океаните.
 
Замърсената храна е и сериозен икономически проблем, отбелязват от СЗО. Скорошен пример е бумът на ешерихия коли в Германия през 2011 г., когато загубите за фермерите и индустрията бяха за над 1.3 млрд. долара. У нас през 2014 г. са регистрирани 15 взрива от хранителни отравяния, засегнали над 270 души, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция по повод на Световния ден на здравето. Част от българските лекари също ще използват днешния ден, за да отправят своето послание.
 
ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ЗА БАНКЕТ. ПОТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ БОЛНИЦА ОСТАВЯ ПАЦИЕНТИТЕ - БЕЗ ХРАНА И ОТОПЛЕНИЕ
Разходи за десетки хиляди левове за банкет, представителни и подаръци в една от най-задлъжнелите болници в България.. Това открива в старозагорска болница "Проф. д-р Стоян Киркович" проверка на bTV. Медията е поискала от болницата справка за представителните й разходи за две години назад по Закона за достъп до обществена информация.
Според справка на Здравното министерство, в края на миналата година тя е била най-задлъжнялото държавно лечебно заведение. В момента е "на червенo" с над 25 милиона лева.
Дали дълговете са накарали ръководството да затегне коланите? Напротив. Банкет за почти 20 хиляди лева е вдигнат миналата пролет. Последните 2 години са купени парфюми за близо 600 лева. За други подаръци неизвестно за кого са отчетени над 4 хиляди лева.
 
ЛЕКАРИ ОТ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
Лекари от частни и общински болници излизат на протест на професионалния си празник - Световният ден на здравето, коментира "Банкерь"
Причината за демонстрацията е новата методика за финансиране на лечебните заведения, която лимитира разходите им за месеца спрямо миналогодишните. Смяната е част от реформата на здравното министерство в НЗОК.
Лекарите се опасяват, че новата методика може да доведе до фалити на някои лечебни заведения. От Пациентски организации "Заедно с теб" обаче разпространиха изявление до медиите, в което заявяват, че не подкрепят протеста, защото трябва да се даде шанс ведомството да проведе предлаганите реформи.
От неправителствената организация се мотивират с факта, че по цял свят има плановост в приемане на пациентите и, че изчакването за операции, когато заболяването позволява, не би застрашило пациентските права.
 
ИМА НАДЕЖДА ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ...
Днес е професионалният празник на здравния работник. Някои от представителите им обаче не се чувстват особено празнично. Такъв извод можем да си направим от публикация в "Монитор", за който председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев казва: "Вече две десетилетия разочарованието от условията за работа на лекарите е повече от очарованието на самата професия. Напоследък проблемите се открояват още по-ярко - неадекватно заплащане спрямо труда и отговорностите, неудовлетвореност от невъзможността за израстване в професията, скъпи специализации, не навсякъде възможност за работа с добра и съвременна апаратура, която да отговаря на изискванията на времето. Като се има предвид това, е ясно защо всяка година заминава почти един випуск дипломиращи се млади лекари. Младите заминаващи - това е болката на българското здравеопазване, посочва д-р Тотев. "В страната останахме старите кримки, които сме пуснали корени, имаме семейства, но въпреки възрастта, има ли възможност някои не биха се поколебали и биха заминали", твърди той.
По-оптимистично е изказването на д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешната помощ. "Има надежда за спешната помощ. Вече се подготвя нова нормативна уредба за нея, която ще даде съвременните правила за работа. Очакваме да се изработи и нов правилник, тъй като този, по които работим сега, е от миналия век. Когато това стане, няма да има обвинения, че линейките закъсняват, че лекарите са виновни, колегите няма да го отнасят по време на дежурства", казва тя пред изданието.
По думите й, основен проблем е агресията срещу хората в линейките. "Ние сме наясно, че тя е, защото от петнадесет години спешната медицина обира луфтовете на системата. Основна причина за това е липсата на 24-часово медицинско обслужване на населението от дежурни джипита и лекари от доболничната помощ. Всичко това рефлектира върху нас. Ние, лекарите в спешните центрове, се превърнахме във вечните дежурни, на денонощно разположение за безплатно обслужване", констатира д-р Кателиева и отбелязва: "Време е Министерството на здравеопазването да вземе необходимите мерки, за да бъде ситуацията променена, защото само с патрулни полицейски коли в гетата това няма да стане. Разрешението на въпроса е въвеждането на триажа, както е във Франция и редица европейски страни."
 
ОТ ПРЕСАТА ДНЕС
"Преса" се спира на текст от проектозакона за здравното осигуряване, който според публикацията е на път да скара фармацевтичния бизнес със здравното ведомство. "Проектът предвижда фирмите да връщат огромни суми, ако дадено лекарство се окаже неефективно. Формулировката, предложена от здравното министерство и приета вече на първо четене, гласи, че на качествен контрол ще подлежат както иновативните терапии, така и вече влезлите в позитивния списък лекарства, които касата покрива напълно или частично. Ако определен медикамент не отговори на критериите за качество, безопасност, ефективност и съотношение полза/ цена, фирмата производител ще трябва да върне похарчените от обществения фонд пари за него. Все още обаче не е ясно нито какви точно ще са критериите, на които трябва да отговарят медикаментите, нито дали компаниите ще трябва да възстановят цялата изразходвана сума, например за три години назад, или само разликата над цената от друго по-евтино алтернативно лечение", четем в zdrave.net.
"Труд" оповестява първият известен случай от въвеждането на новата регистрационна система в болниците, при който лечебно заведение няма да получи средствата си за лекуван пациент. "Ром от Кюстендил, който от 4 години нямал лична карта и не е внасял никакви здравни осигуровки, е приет за лечение в хирургичното отделение на районната болница в града, съобщиха от здравното заведение. Оттам признават, че в случая са нарушили разпоредбите на здравното министерство след 1 април т.г. да се иска задължително пациентът при постъпване в болница да представя лична карта, която минава през специален четец. "Законът е закон, но здравето е друго нещо и моралът е морал", каза шефът на болницата д-р Александър Величков", четем във вестника. Мъжът бил докаран в спешното в събота със счупени ребра и с тежки травми след бой с "опоненти" на градското гробище, информира публикацията и допълва: "Здравната каса няма да плати нищо, всичко ще поеме болницата, поясни шефът на регионалната структура д-р Величков."
 
"24 часа" и още Няколко издания съобщава за дело срещу здравното министерство. "Безпрецедентно дело заведе асеновградчанката Камелия Чернева срещу здравното министерство заради неоситуряване на адекватно лечение. 39-годишната жена, която страда от муковисцидоза, е внесла в Пловдивския административен съд иск за 58 944 лв. за имуществени и морални щети за 5 г. назад"