Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.03.2015)
 
В ПРЕСАТА: ШЕСТМЕСЕЧНИ ЛИСТИ НА ЧАКАЩИ В БОЛНИЦИТЕ
"Медиците предупредиха, че нововъведенията ще накарат болните да чакат между два и шест месеца за планова операция. С натрупването на пациенти в листата на чакащи щяло да се стигне и до отлагане на манипулации и процедури с повече от година", четем във вестник "Преса". Въпреки че в София има 98 болници, вече почти навсякъде има листи на чакащи, посочва публикацията. Повечето печатни издания се спират на новините от вчерашния форум "Партньорство за здраве". "При изписване пациентите освен епикризата ще получават и финансов документ за разходите по лечението им. "При изписването от болница трябва да има разходно-оправдателен документ", посочва пред "Телеграф" председателят на Конфедерацията за защита на здравето Петко Кенанов. "Труд" избира друг акцент: "Болните българи няма да доплащат нито стотинка за поставянето на скъпи стентове при инфаркт или при мозъчно-съдови заболявания, чиято стойност понякога стига над 20 000 лв. Същото ще важи за консумативите и лечението на всички социално значими болести, които ще попаднат в основния пакет на здравната каса. А ако болницата принуждава пациента да доплаща за медицински грижи по базовия пакет, ще бъде санкционирана", информира ежедневникът.
 
ЛЕКАРИ ГОТВЯТ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ НОВАТА МЕТОДИКА НА НЗОК
Новата методика на НЗОК за финансиране на лечебните заведения може да доведе до фалити на болници и протести. Това прогнозира в интервю за Zdrave.net председателят на новата Българска болнична асоциация д-р Бойко Миразчийски. Асоциацията бе учредена на 11 март 2015 г. и в нея членуват близо 30 лечебни заведения. Повечето от тях са частни, но наскоро към организацията се присъединиха и няколко общински. Председател на новата Асоциация е д-р Бойко Миразчийски, управител на МБАЛ "Бургасмед", а зам.-председател  - Андрей Марков, изпълнителен директор на УМБАЛ "City Clinic". В управителния съвет влизат ръководителите на МБАЛ "Надежда" ООД, МБАЛ "Х. Димитър" ООД, МБАЛ "Люлин" АД, МБАЛ "МЕДИКА-Русе" ООД, СГАБАЛ "Еврохоспитал"  и МБАЛ "Еврохоспитал". Мотивите за създаването на новата организация, която ще защитава и отстоява позициите на болниците и пациентите,  са продиктувани най-вече от условията за финансиране на лечебните заведения по рамковия договор за 2015г. и по конкретно - от новата методика за лимитирано финансиране.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОДОБРИ НОВИ 59 ЗАЯВЛЕНИЯ
На последното си редовно заседание Общественият съвет към Фонда за лечение на деца е разгледал общо 72 заявления, от които са одобрени 59, съобщиха от Фонда.
Шест деца са одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. Осем деца са одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина.
Лечението на 43 деца в България ще бъде подпомогнато от Фонда. Две деца ще бъдат подпомогнати за доплащане на лечението им. Вземането на решение по 2 заявления е отложено поради необходимост от получаване на допълнителни становища и оферти, уточняват от там.
 
НОВАТА СИСТЕМА ЗАТРУДНЯВА ОНКОЛОГИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ
При онкологията не бива да има листи на чакащите, а има опасност от създаването на такива заради твърдите бюджети, които се налагат с новата методика на НЗОК за финансиране на болниците. Това стана ясно от думите на директора на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София (СБАЛОЗ ЕООД) д-р Борислав Димитров пред Zdrave.net. Той заяви, че при онкологичните заболявания химиотерапията се извършва циклично, на определени курсове през определен период от време, по строго фиксирани терапевтичните схеми. "Не може пациенти, които са започнали курса, изведнъж да бъдат оставени в листа на чакащите. От друга страна тези, които не са започнали, не би следвало да чакат дълго", отбеляза той. Д-р Димитров отбеляза, че към края на месец април ще стане ясно дали ще има сериозни сътресения заради твърдите лимити.