Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.03.2015)
 
ДЕПУТАТИТЕ НЕ ХАРЕСАХА ИДЕЯТА ФЕЛДШЕРИТЕ ДА ИМАТ ОТДЕЛНА СЪСЛОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ
Парламентарната здравна комисия не прие предложение за промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, фелдшерите да имат отделна от БАПЗГ съсловна организация. Предложението бе внесено от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова. Неочаквано промяната бе харесана от депутатите от БСП. Депутатът от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков също хареса предложението и заяви, че го подкрепя. Той каза, че идеята, заложена в законопроекта, е благородна и че когато едно съсловие не желае да участва в дадена структура, логиката е да му се даде шанс да излезе от там. Представителят на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров пък намекна, че ако промяната не бъде подкрепена от останалите партии, от ПФ може да преосмислят подкрепата си за промените в Закона за здравното осигуряване. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски пък каза, че МЗ не подкрепя законопроекта. Той отбеляза, че дейността на фелдшерите е с медицинско направление "Здравни грижи", а не с направление "Медицина". Поради тази причина отделянето им е в противоречие с действащата нормативна уредба, която регламентира да има само една съсловна организация по всяко професионално направление. Д-р Персенски също така каза, че необходимостта от наличието на нова съсловна организация се обуславя и от броя на специалистите, а според данните на статистическия институт фелдшерите са 2439 и са доста по-малко например от лаборантите, които са над 5000 и също членуват в БАПЗГ. Той напомни, че освен това обучението на фелдшерите се е провеждало в институтите, където са се обучавали и останалите професионалисти по здравни грижи.
Председателят на БАПЗГ Милка Васлиева каза, че организацията не подкрепя законопроекта. Тя отбеляза, че фелдшерите, които задължително членуват в нея, за да могат да упражняват професията си, не са дискриминирани, както се твърди в мотивите на законопроекта. Василева заяви, че техни представители участват в ръководните органи на БАПЗГ и освен това е създаден професионален консултативен съвет. Тя отбеляза, че в асоциацията членуват 1819 фелдшери, а други 820 плащат нередовно членския си внос. Според нея ако фелдшерите и останалите професионалисти по здравни грижи работят заедно, те могат да постигнат много по-големи успехи, отколкото ако са разделени. Законопроектът не бе харесан и от представителите на БФС и БЗС, които казаха, че той противоречи на европейската директива за професионална квалификация, както и на документа за присъединяване на България и Румъния към ЕС. В крайна сметка едва шестима депутати подкрепиха промяната, един беше против, а единадесет се въздържаха.
 
62-ГОДИШЕН БУЙСТВА В СПЕШНИЯ ЦЕНТЪР НА ПАВЛИКЕНИ
Полицията задържаха 62-годишен мъж, буйствал във филиала на Спешна помощ в Павликени. Сигнал за инцидента е получен в полицейското управление вчера в 15.30 ч., съобщават от там.  На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, който установил в манипулационната мъж, неизвестен до момента на полицията. Той придружавал внука си, на когото трябвало да бъде извършена медицинска манипулация. Възрастният мъж без причина ругаел и обиждал медицинските служители и блъскал стол в помещението. При пристигане на униформените той пренасочил ругатните си към тях, като ги заплашил със саморазправа. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство за хулиганство.
 
В ИНТЕРЕС НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ СА ПРОМЕНИТЕ В ТЕЛК
"Иска ми се да вярвам, че до края на годината готвените промени в устройството и дейността на ТЕЛК комисиите ще станат факт. В момента водим много активни разговори с Министерството на здравеопазването по всички аспекти на проблема, предстои нова среща с министър Москов в близките дни." Това заяви пред журналисти в Пловдив днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. В допълнение той поясни, че промените не се правят с цел намаляване на средства и дори няма подобна идея. Истинската цел е тези средства да се насочат по-добре към хората с увреждания, които действително имат нужда от тях, подчерта министър Калфин. Тези хора не трябва да получават социални придобивки, а да имат възможност да се върнат на работа и да се реализират пълноценно на пазара на труда, допълни още той и акцентира върху факта, че в решението на ТЕЛК комисията не трябва да бъде записано какво е увреждането, а каква работа може да изпълнява този човек.
 
И МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ СРЕЩУ МЕТОДИКАТА ЗА ПЛАЩАНЕ В БОЛНИЦИТЕ
"Въведените лимити в обема на финансиране на извършената болнична дейност, императивно наложени от Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, поставят системата в положение на излишна несигурност." Това заявяват днес в отворено писмо до премиера и националния омбудсман лекарите от Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване".