Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 24.03.2015
 
СТАРТИРА ИНИЦИАТИВАТА "ПАНАИР НА ДОБРИНАТА" 2015 Г.
За втора поредна година зрелостниците от ІІ Английска гимназия "Томас Джеферсън" - София отправят покана към своите връстници за включване в благотворителната кампания "Панаир на добрината" 2015 г.  "Панаир на добрината" е кампания, в която тоалетите в деня на изпращането от училище са заменени с бели тениски, а събраните от това средства са в подкрепа на болните от избрано рядко генетично заболяване. Тази инициатива освен събирането на финансови средства, има за цел да насочи общественото и на отговорните институции внимание към проблемите и нуждите на тези хора и да спомогне за решаване на проблемите в сектора и осигуряването на по-качествен и достоен живот на болните. През 2015 г. "Панаир на добрината" е посветен на децата, болни от муковисцидоза.
 
ИНИЦИАТИВАТА "ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ" СЕ РАДВА НА ОДОБРЕНИЕ
Актьорите Димитър Рачков и Бате Енчо засадиха цветя във формата на слънце в УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив заедно с малките пациенти на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания. Това стана по време на първото за годината специално събитие на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата "Приказки без край" - "Имало една пролет". С облагородяването на градинката за игра към клиниката бе поставено началото на серия от планирани за 2015 г. активности в рамките на аниматорската програма за подобряване на болничната среда. Националната инициатива "Приказки без край" се реализира в България от месец ноември 2012 г. Целта й е да намали болничния стрес и да подобри престоя на децата в лечебните заведения с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки. До момента към инициативата са присъединени 14 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен и Русе, а екипите на "Приказки без край" върнаха усмивките на около 7000 малки пациенти.
 
У НАС ПРИДОБИВАНЕТО НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ СТАВА С ВРЪЗКИ
Младите лекари имат съмнения в стойността на проведените конкурси в България в системата за придобиване на академични длъжности. Това каза неврохирургът и представител на Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" д-р Емануил Найденов в интервю за Нова телевизия. Гостуването му беше по повод новината, че от организацията настояват експертна комисия да провери избора за доцент на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Младите лекари напомниха, че през 2012 г. народният представител се забърка в скандал с кандидатурата си за доцент в Медицинския университет в София, когато присвои две публикации на проф. Любомир Иванов. В тази връзка е и тяхното настояване за ревизия на кандидатурата му в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Д-р Найденов отбеляза, че в България в момента конкурсите са много непрозрачни. Според него има три основни начина за придобиване на академична длъжност - по роднинска линия, по партийна линия и по интимна линия. По думите му, тези линии трябва да бъдат зачеркнати, а придобиването на академична длъжност трябва да става по ясни правила, които са валидни за всички. Ако тези правила ги няма, младите специалисти напускат страната, добави лекарят.
 
ЗАЛУДО ПЛАЩАЙ, ЗАЛУДО НЕ СТОЙ
Новата регистрационна система на НЗОК става задължителна от първи април. На болниците, които не я използват, няма да бъде платено. Какво представлява регистрационната система? Всяка болница е задължена да закупи така наречените OCR-четци. Това са скенери, които четат букви и цифри и ги превръщат в код. Повечето съвременни домашни скенери също могат да го правят, ако на компютъра се инсталира необходимият софтуер. Когато скенерът прочете името и ЕГН от личната карта, програмата изпраща информация до НЗОК. Идеята на нововъведението е, че за да се приеме болен в болницата, той трябва да се идентифицира с личната карта, като по този начин се премахне възможността да се отчитат фалшиви хоспитализации, за които пациентът дори не знае. Тази идея, която по принцип е правилна, обаче е изначално опорочена. OCR-четците не могат да различат оригинална лична корта от нейно фотокопие. Ако една болница е решила да лъже НЗОК, то е достатъчно да направи ксерокопие на личните карти на своите пациенти. С тези копия може да регистрира колкото си иска хоспитализации. Новата регистрационна система няма никаква връзка с регулярния обмен на данни между болниците и НЗОК. Болницата така или иначе при всяка хоспитализация и дехоспитализация изпраща електронен запис до НЗОК не само с лични данни за пациента, а данни за диагноза, лечение и пр. Между двата електронни канала няма връзка.