Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 23.03.2015
 
ОТ ПЕЧАТА: ТРУДНО ЩЕ СЕ МИНЕ БЕЗ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
Справянето с бюджета на НЗОК ще е най-голямата трудност в управлението на касата до края на 2015 г. Това казва в интервю за "24 часа" новият управител на осигурителната институция д-р Глинка Комитов. По думите му, ще е трудно и тази година да се мине без актуализация на бюджета. Той обаче изразява надежда новата методика за плащане да помогне.
Подготвяната нова здравна реформа е ретроградна. Това заявява в своя статия в "Сега" икономистът Емил Хърсев. По думите му, тя продължава етатисткия модел, без да търси дори икономическо решение. "Етатизъм в случая значи пълен държавен монопол с принудително здравно осигуряване и търсене на начини за контрол върху достъпа до осигуряваните от държавата здравни услуги.
"Земя" ни информира, че стартовата заплата на младите лекари в Спешна помощ в Пловдив вече е 1000 лева. "Увеличението ще получат всички лекари, с до 1 година стаж в Спешна помощ. "Това са близо 30%, с което се надяваме да задържим по-младите лекари, които искат да специализират при нас", казва зам.-директорът на ЦСМП - Пловдив д-р Димитър Христозов.
 
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ БР.10 НА ВЕСТНИК "ФОРУМ МЕДИКУС"
"Откровено за уроците след бедствието" - това е заглавието на актуално интервю с директора на областната болница в Кърджали д-р Т. Черкезов, който прави анализ на всяка стъпка, която ръководството е предприело, за да отговори на предизвикателствата на кризисната ситуация.
В унисон с темата в новия брой на вестника е публикуван и фоторепортаж от едно събитие с положителен знак, състояло се в Министерството на здравеопазването - награждаването на медици за проявена лична доблест в дните на изпитания.
Актуалните събития седмичникът обобщава чрез кореспонденция за дебатите в Народното събрание по промените в Закона за здравното осигуряване, както и чрез събрани изказвания на новия управител на НЗОК какво и как смята да промени.
1000 европейци заболяват от туберкулоза всеки ден - тази статистика е отправна в статия в бр.10 на "Форум Медикус", посветена на определения Световен ден за борба с туберкулозата - 24 март.
 
СТАРТИРА  РЕГИСТРАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ
От 1 април 2015 г. хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна регистрационна система. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. Системата ще обработи данните от личния документ и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно ще изпрати информация за това в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса и ще провери дали документът е валиден. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите. Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин, обявяват от НЗОК. От там напомнят на договорните партньори, че в Параграф 3 на Преходните и заключителни разпоредби на методиката за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ, както и в чл.94 от Националния рамков договор за 2015 за медицински дейности, е записано, че медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани от НЗОК. 
 
НОРМАТИВНА ПРОМЯНА - ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ
Първите пет дни от престоя на пациент в психиатрично лечебно заведение ще се заплащат по 50 лв., а всеки следващ ден от шестия до 20-ия ще струва по 28 лв. лв. за лечение в клиника/отделение с трето ниво на компетентност. Клиниките и отделенията с второ ниво на компетентност, както и центровете за психично здраве пък след петия ден ще получават за лечение по 25 лв. Това гласят промените, които ще се приемат в новата методика за плащане на лечебните заведения, които лекуват този вид заболявания. Изменението е предложено от националния консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова и след анализ е прието от здравното министерство.
 
ПСИХИАТРИЧНАТА БОЛНИЦА В КАРЛУКОВО С НОВ ДИРЕКТОР
Държавната психиатрична болница в Карлуково има нов директор. Той е д-р Иво Нацов и заменя на поста д-р Кунка Никифорова, която е била уволнена от здравния министър д-р Петър Москов, съобщава dariknews.bg.
Д-р Нацов е на 53 години, доктор по медицина, работи в карлуковската психоболница като началник отделение от две години, бил е и шеф на многопрофилната болница в гр. Червен бряг (1998-2001).
 
ПАЦИЕНТИ СРЕЩУ ИДЕЯТА ЛЕЧЕНИЕТО ИМ ДА СЕ ЗАПЛАЩА ОТ МЗ
Пациенти с редки болести се обявиха срещу идеята на министър Петър Москов в бъдеще лечението им да се заплаща от здравното министерство, информира БНР. Идеята беше обявена като една от стъпките в планираната от ведомството реформа. Заинтересованите пациенти обаче са притеснени, тъй като до 2011 г. тяхното лечение е финансирано именно от министерството.
"Там имаше ежегодни търгове, имаше ограничен достъп, който се явяваше като преграда за лечението на нови пациенти всяка година, трудно влизаха и нови терапии, тъй като самият фонд сам по себе си беше ограничен, с абсолютно никаква гъвкавост", припомни председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов.
 
ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ДА ПРОВЕРИ ИЗБОРА ЗА ДОЦЕНТ НА ЛЪЧЕЗАР ИВАНОВ, ИСКАТ МЛАДИ ЛЕКАРИ
"Бихме искали да изразим своето притеснение от липсващата прозрачност и възможна субективност при спазването на изискванията на закона, касаещ развитието на академичния състав при висшите учебни заведения, и в частност от процедурата за избор на г-н Лъчезар Иванов за Доцент към Медицински факултет при Софийски университет ,,Св. Климент Охридски". Това се казва в отворено писмо до премиера Борисов и министъра на образованието Тодор Танев от Гражданската инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване".
"Предвид възникналите през 2012 г. скандални обстоятелства при аналогичен конкурс, проведен на базата на Медицински университет гр. София настояваме за създаване на експертна комисия от независими специалисти, която да потвърди обективността на сегашните резултати", пишат още младите лекари.
Припомняме, в петък от Софийския университет "Св. Климент Охридски" обявиха, че Лъчезар Иванов се присъединява към преподавателския състав на Медицинския факултет във ВУЗ-а, а в съобщението политикът бе определен като "доц. Лъчезар Иванов".
 
Д-Р КАЦАРОВ: МЕТОДИКАТА НА НЗОК ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНИТЕ
Методиката на НЗОК за разплащане с лечебните заведения противоречи на няколко закона и на Конституцията. Това каза в интервю за Zdrave.net председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той отбеляза, че става въпрос за Закона за здравното осигуряване, Закона за защита на конкуренцията и Закона за счетоводството. По думите му, Законът за защита на конкуренцията забранява злоупотребата с монополно положение и разделянето на стопанска дейност по квоти. Според него даването на точно определени бюджети на болниците е именно такова разпределение. Д-р Кацаров добави, че в Законът за здравното осигуряване също има подобна забрана за разпределение по квоти.
 
МБАЛ РУСЕ Е С НОВО РЪКОВОДСТВО
МБАЛ - Русе има вече нов изпълнителен директор. Това е  д-р Иван Стоянов - патоанатом и общински съветник от ГЕРБ в Русе, съобщи Ruseinfo. Той заема мястото на д-р Владин Петров, който ръководи болницата от септември 2013 г. до сега. Д-р Иван Стоянов е от 13 години началник на отделението по съдебна медицина, а от 30 години работи като съдебен лекар в болницата.
 
ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ БОЛНИЦИ СЕ ОБЯВИ ДОЦ. ШИШКОВ
"Тази комисия трябва да даде отговор не на това кой трябва да бъде уволнен, а защо се достигна до това тежко състояние на държавните болници." Това заяви пред БНР доц. Димитър Шишков от Реформаторския блок, който е инициатор на създаването на парламентарна анкетна комисия за дълговете на лечебните заведения. По думите му, да няма яснота около болничните дългове е все едно да не учим история. "Същото важи в момента, когато решаваме да правим сериозни реформи в здравеопазването. Не можем да подминем и да заметем този проблем, че са натрупани толкова дългове, защото ако утре фирмите решат, могат да направят запор на най-големите болници, защото просрочените задължения са изключително много", обясни той. Анкетната комисия се създава, за да постави въпросите как ще се случи от този момент нататък повече да няма такива задължения, каза доц. Шишков. "Става въпрос за един период от време, в който са натрупани дълговете. При кого, защо и как - тези отговори ще дадем с тази комисия", допълни депутатът и обясни, че това ще даде отговор какво не трябва да се прави в бъдеще време. Един от отговорите на последния въпрос според него е в приватизацията на лечебните заведения. "Аз, като дясномислещ, смятам, че приватизацията трябва да важи за всички болници. Частните болници нямат задължения", заяви доц. Шишков.