Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 18.03.2015
 
МИНИСТЪР МОСКОВ НАГРАДИ МЕДИЦИ
Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов награди, медсестрата Гюлай Хамид, фелшерката Дафинка Сейменова и д-р Филиз Абидин с Почетен знак - златен, първа степен, на Министерство на здравеопазването. Отличието им бе връчено заради тяхната работа по време на застигналото преди дни южните планински райони на страната снежно бедствие. Медсестрата Гюлай Хамид оказа спешна помощ на едногодишно дете с двустранна пневмония,  изминавайки 2 километра в изключително  усложнена обстановка  и достигайки през големите преспи до Средна махала на с. Рани лист, кърджалийско. Фелдшерката Дафинка Сейменова  оказа спешна помощ на родилка в гр. Сърница, Пазарджишко. Д-р Филиз Абидин-Ахмет оказа спешна помощ на едномесечно бебе по време на усложнената метеорологична обстановка в махала на село Рани лист в Кърджалийско. На днешното си заседание Министерски съвет отпусна държавни парични награди "за особени заслуги за проявена лична доблест при изпълнение на обществен и граждански дълг при оказването на спешна помощ на лица в бедстващи региони". Както бе предложено от здравното министерство, парични награди в размер на 3000 лв. получават медсестрата Гюлай Хамид, фелдшерката Дафинка Сейменова и д-р Филиз Абидин-Ахмет. "За мен е много важно да бъдат публично разказвани както лошите, тъмните страни на системата на здравеопазването, така и очевидните примери за това как българските лекари, сестри и акушерки вършат работата на ръба на физическите си възможности. Наистина се гордея, че съдбата ме е направила да бъда министър на такива хора, защото това е начинът в такива ситуации да се види човешкото, професионалното достойното", каза д-р Москов. Той отбеляза, че освен трите жени почетни плакети получават и екипите на трите центъра за спешна помощ, в които работят те. Медиците от  ЦСМП Кърджали, Смолян и планинските филиали на област Пазарджик - Пещера, Батак, Ракитово и Велинград ще получат и парично възнаграждение в размер на 500 лв., добави министърът.
 
НОВ АПАРАТ В ДКЦ "СОФИЯМЕД" ИЗСЛЕДВА ЕДНОВРЕМЕННО 26 ПАРАМЕТЪРА ОТ КРЪВНАТА КАРТИНА
Ново поколение апаратура заработи в Клиничната лаборатория на ДКЦ "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение. Новата апаратура дава възможност за изследване едновременно на 26 параметъра от кръвната картина. Това е изключително висок клас хематологична техника за изброяване на 5-диференциално броене на белите кръвни клетки и изброяване на ядрените еритроцити. Има 5 режима на работа, както и панел за други телесни течности.
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИТЕ НЕ СА ПРЕДПРИЯТИЯ
Зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков  е категоричен, че болниците не трябва да са търговски дружества. "Готов съм да споря с всеки, който твърди, че това са предприятия, които имат търговска дейност, произвеждат нещо и го продават на някой друг, и то на печалба. Въпросът е юридически, в него няма медицина, и то от години", твърди д-р Шарков. Спешната помощ, наредбата за специализация на младите колеги, премахването на лимитите при плащане на трансплантации, приемането от Висшия медицински съвет на концепцията за реформи в здравеопазването, както и на програмата за майчино и детско здравеопазване. Това посочва зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в интервю за "Преса" като най-важните оздравителни мерки, предприети от екипа в МЗ през първите му сто дни.  "Труд" информира, че двама министри от кабинета са с прекъснати здравноосигурителни права. "Двама от министрите в правителството "Борисов 2" са с прекъснати здравноосигурителни права и в момента не могат да се лекуват по линия на здравната каса. Т.е. трябва да плащат от джоба си, показа вчера проверка на "Труд" в НАП. Става дума за вицепремиера Ивайло Калфин и за външния министър Даниел Митов. Проблемът при тях обаче е, че са работили в друга държава от ЕС и там са се осигурявали здравно. Само че и двамата не са подали заявление до НАП, както изисква, член 406 от Закона за здравното осигуряване, за да уведомят, че вноските им са превеждани в друга държава от ЕС", пише вестникът. 
 
МС ОДОБРИ УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЩАТА НА МЗ И АГЕНЦИЯ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" С 27 БРОЙКИ
На днешното си заседание Министерски съвет одобри промени в устройствените правилници на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция "Медицински одит", информираха от правителствената пресслужба. Според приетите промени, в МЗ се обособяват дирекциите "Медицински дейности", която ще подпомага министъра при формиране и изпълнение на политиките в областта на медицинските дейности (включително спешната медицинска помощ) и медицинското образование, "Държавен здравен контрол", "Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите", "Лекарствена политика" "Здравна политика и анализи", "Информационна и комуникационна политика в здравеопазването" (с функции по отношение на за стратегията за електронно здравеопазване, електронните регистри и бази данни в системата на здравеопазването и за защитата на информацията, създавана и съхранявана в министерството),  "Международни дейности, проекти и програми", "Управление на държавното участие в търговските дружества", "Нормативно регулиране и обществени поръчки в здравеопазването". В структурата на общата администрация на МЗ се създават дирекции "Финансово-стопански дейности и управление на собствеността", "Административно-информационно обслужване и човешки ресурси" и "Връзки с обществеността". По отношение на ИА "Медицински одит" се предвижда увеличаване на продължителността на професионалния опит, който се изисква за заемане на длъжността изпълнителен директор на агенцията от пет на седем години в областта на управлението или контрола на здравеопазването. Спецификата на работа на агенцията и съществената й роля за реализиране на заявените ангажименти на правителството, които поставят акцент върху качеството на медицинското обслужване, изискват ръководителят на контролния орган в тази област да бъде доказан професионалист със значителен опит по управление и контрол на здравеопазването, обясняват от пресслужбата на кабинета.Създава се нова дирекция "Осигурителни права и права на пациенти", която обединява функциите на съществуващите дирекции "Контрол по спазване правата на пациентите" и "Контрол на здравните дейности и услуги, осигурявани от НЗОК и застрахователните дружества. Нова е и дирекцията "Осигуряване на качество и анализи" с основни функции по изработване на методически ръководства, справки, таблици и инструкции за осъществяване на медицинския контрол и наблюдаване на резултатите от контролната дейност. Заложените функции на администрацията на Министерството на здравеопазването и на ИА "Медицински одит" ще се реализират и чрез увеличаване на числеността им съответно с 23 щатни бройки на министерството и с четири щатни бройки на агенцията, които ще се осигурят чрез намаляване на щатната численост на регионалните здравни инспекции. Променя се и Устройствения правилник на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти като длъжността "служител по сигурността на информацията" се премахва, тъй като съветът не обработва и не съхранява класифицирана информация.
 
ДИПЛОМАТА ЗА КАРДИОЛОГ НА Д-Р ВУЦОВ Е ФАЛШИВА
Заместник-ректорът на Медицинския университет в София професор Алексей Алексеев потвърди, че дипломата на д-р Иван Вуцов за специалност "кардиология" е фалшива и придобита чрез измама, информира БНР. На базата на този документ по-късно лекарят, който завежда отделението по инвазивна кардиология в старозагорската университетска болница, е придобил и сертификат за инвазивна кардиология.
Проф. Алексей Алексеев обясни схемата на измамата: преди години доктор Вуцов е обявил в пресата дипломата си за специалност "вътрешни болести" за изгубена и поискал от Медицинския университет дубликат за нея. След това, с номера на дубликата изработил (според адвоката му - не той самият) фалшивото свидетелство по кардиология. Представил го пред държавната изпитна комисия и поискал разрешение да се яви на изпит по "инвазивна кардиология". След кратък курс придобил сертификат за инвазивен кардиолог. Когато от Медицинския университет разбрали за измамата, отнели правомощията му за кардиолог и инвазивен кардиолог. Това обяснява защо доктор Вуцов не фигурира в изпратения от университета до НЗОК списък на инвазивните кардиолози в България. На този етап доктор Вуцов все още не е заличен като кардиолог и инвазивен кардиолог от електронния регистър на лекарите в България.
 
ХОРАТА ЩЕ ТРЯБВА ДОБРОВОЛНО ДА ПЛАТЯТ ЗДРАВНИТЕ СИ ВНОСКИ
Заради давността НАП няма да търси активно хората, които не са си платили здравните вноски повече от пет години. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов пред журналисти. Той обаче уточни следното: "Ако вие имате нужда от системата на здравеопазването, като здравноосигурен ще трябва доброволно да направите този жест - да заплатите всички вноски, които не сте плащали от началото на здравноосигурителната система досега". Министърът добави, че изключително много държи на предложения от него текст в Закона за здравното осигуряване, според който от началото на следващата година влизането обратно в системата ще бъде свързано със заплащане на всички вноски от началото на системата на здравно осигуряване. Той напомни, че ще има шестмесечен гратисен период, през който неосигурените граждани могат да се възползват от сегашните текстове в закона и да платят най-много за три години назад.
 
ОДИТОРИ ВЛИЗАТ В МЗ, НЦОЗА И ИАЛ
Одитът в Изпълнителната агенция по лекарствата, който бе правен миналата година, не е констатирал тежки нарушения. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той информира, че проверката е направила основно констатации, свързани с нарушения в пълноценната работа на администрацията на агенцията. Министърът отбеляза, че през следващата седмица в Министерството на здравеопазването ще бъде направено одитно изследване от лицензирана фирма. Проверката ще обхване освен централната администрация и някои структури на подчинение на МЗ, като например НЦОЗА и отново ИАЛ. "В рамките на две седмици след това очаквам ясни препоръки, свързани с възможност за отстраняване на потенциални корупционни и недобри управленски практики", заяви той.
 
НАДЗОРЪТ НА НЗОК ТРЯБВА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО Й
В момента има листи на чакащи за сериозни социалнозначими заболявания, а пациенти, страдащи от такива болести, са принудени да вадят пари от джоба си, за да получат лечение. Това заяви министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на разглеждането в пленарна зала на промените в Закона за здравното осигуряване. Той бе подложен на нападки от страна на депутати от опозицията, че създаването на основен и допълнителен пакет за здравно осигуряване ще доведе до възникването на листи на чакащите и ще въведе официално доплащането. Министърът каза, че предлаганите от него промени ще имат точно обратния на прогнозирания от опозицията ефект. Според него разделянето на пакета ще гарантира навременно и безплатно лечение на хората, които в момента са принудени да чакат и да си плащат. По думите му сегашното здравеопазване в България не е нито гарантирано, нито безплатно, нищо, че в законодателството се казва друго. Д-р Москов отбеляза, че ако депутатите отидат в някоя болница, ще видят опашки от чакащи в тежко състояние.