Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 17.03.2015
 
ПИЯН ПАЦИЕНТ НАБИ ДВАМА ЛЕКАРИ И САНИТАРКА В ХАСКОВО
Това съобщават от Областната дирекция на полицията в града. Инцидентът е  станал в събота, 14 март, когато в 18,35 часа в спешното отделение на МБАЛ-Хасково е доведен от Димитровград 42-годишен мъж в явно нетрезво състояние. Той нанесъл тежък юмручен удар в лицето на лекаря, който го преглеждал и му причинил кръвонасядане под едното око. В опит да помогне на колегата си другият дежурен лекар получил силен ритник в крака. След това нападателят се нахвърлил и върху санитарката. Нападнатите лекари са едни от младите специалисти в хасковското Спешно, на под 30 години. Те решили да избегнат излишна конфронтация и подали сигнал с паник бутона до полицията. Дошлите униформени овладели поведението на мъжа на когото все пак била оказана първа помощ. "Поне 15-20 пъти сме викали с паник бутона полицията от началото на годината. Незнайно защо пациенти и техни близки налитат да бият нас, като че ли ние сме им виновни", казва началникът на спешното отделение д-р Димитър Кючуков.
 
В ПРЕСАТА: СЪКРАЩЕНИЯ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В НЗОК
Служителите на здравната каса - и в Централното управление, и в регионалните й структури, трябва да са мотивирани да работят по-добре и да се отнасят уважително към хората, които обслужват. Това става ясно от думите на новия управител на НЗОК д-р Глинка Комитов. "От практическия си опит знам, че няма ли високо възнаграждение, няма и мотивация", казва той в интервю за "Труд" и заявява, че в касата ще има съкращения за сметка на по-високи възнаграждения за останалите служители. Шефът на касата коментира и взаимоотношенията на договорните партньори с НЗОК, като припомня, че с промените в ЗЗО се въвеждат определени механизми за регулация. "Те вменяват на НЗОК да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите и да прекратява договора при системна неудовлетвореност". Според него също така касата трябва да има право да проверява кой на какъв договор работи в болниците. "В тази връзка вече съм предложил един лекар да има право само на един трудов договор по здравна каса", казва д-р Комитов.
 
МУ - ВАРНА ОТКРИВА ФИЛИАЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ШУМЕН
Заради повишения интерес МУ - Варна открива свои филиали във Велико Търново и Шумен, съобщи днес ректорът на учебното заведение проф. Красимир Иванов, цитиран от dariknews.bg. По думите му двете звена вече са получили акредитация и се очаква да бъдат одобрени от Народното събрание. Филиалите могат да започнат работа още през септември. Във всеки от тях ежегодно ще се приемат по 20 медицински сестри и 20 акушерки, които ще получават бакалавърска степен. Броят на студентите в Медицинския университет се е повишил с 43% през миналата в сравнение с 2012 година. За едно място във висшето училище се борят по десет кандидати, което води до качествен подбор, коментира професорът. В момента там се обучават 3960 студенти, 3087 от които са български граждани. Все повече расте броят на чуждестранните студенти. Университетът е предпочитано място за младежи от Европейския съюз, САЩ, Норвегия, Португалия и други. Стремежът на ръководството е да се разкриват и нови специалности и магистърски програми.
 
ФАЛШИВО СВИДЕТЕЛСТВО ПО СПЕЦИАЛНОСТТА КАРДИОЛОГИЯ
"Казусът с документите на д-р Вуцов ни е известен от септември 2014 г., когато ни беше изискана писмена справка от 4-то РУП на СДВР, в която ни искат съответните дипломи и копия на сертификатите на д-р Вуцов." Това заяви пред БНР юрисконсултът на болница "Тракия" Валентин Димитров. Казусът, за който говори Димитров, е с лекаря от Стара Загора д-р Иван Вуцов, за когото националното радио изнесе информация преди дни, че работи с фалшиво свидетелство по специалността кардиология. В момента той е завеждащ отделение по инвазивна кардиология в старозагорската болница, а до началото на октомври миналата година е работил в кардиологичното отделение на болница "Тракия". По случая тече проверка на здравното министерство и на касата, а в прокуратурата е образувано досъдебно производство на 2-ри февруари. Директорът на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора доц. Йовчо Йовчев каза, че не той е човекът, който ще каже дали даден документ е фалшив или истински. Информацията от РЗОК Стара Загора за това, че д-р Вуцов не фигурира в електронния регистър на инвазивните кардиолози пък доц. Йовчев не можа да обясни. Той обаче информира, че лекарят вероятно ще излезе в неплатен отпуск до приключване на всички проверки на документите му.
 
ДЕЦА С НЕВРОГЕНЕН ПИКОЧЕН МЕХУР ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ У НАС
Фондът за лечение на деца ще спести стотици хиляди левове от изследвания на деца с тежки увреждания на пикочните пътища. Това каза по време на пресконференция днес директорът на фонда Павел Александров. Той информира, че всяка година за изследвания в чужбина се пращат около 20 деца, страдащи основно от неврогенен пикочен мехур. За тях фондът харчи минимум по 4-5 хил. евро на човек. В края на миналата година обаче с помощта на кампанията "Българската коледа" е закупен апарат, с който може да се правят изследванията на децата и у нас. Той е даден за ползване на "Пирогов".
 
Д-Р ОГНЯН МИТЕВ ОФИЦИАЛНО ОГЛАВИ БЛАГОЕВГРАДСКАТА БОЛНИЦА
От днес благоевградската болница е официално с нов изпълнителен директор, както и с обновен борд на директорите. Това реши Общото събрание на лечебното заведение, което се проведе при закрити врата, информират местни медии. Новият директор на болницата е д-р Огнян Митев, който бе предложен за поста още през декември миналата година и който на практика встъпи в длъжност в края на януари, месец и половина преди провеждането на Общото събрание.