Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 05.03.2015
 
ОТ ПЕЧАТА: 97 БОЛНИЦИ ЩЕ ПОЛУЧАТ ПО-МАЛКО ПАРИ
"Стандарт": "97 болници тази година ще получат по-ниски делегирани бюджети от здравната каса в сравнение с останалите 262. Това предвиждат правилата за определяне парите на клиниките през тази година, които Надзорният съвет прие. Причината за разликите е, че едните болници лекуват заболявания, които не търпят отлагане като онкологичните, сърдечносъдовите, травми и други, а останалите - не", твърди публикацията.
Проверката от последните дни на здравно министерство е открила болници, в които има съмнения за сключване на неизгодни договори, пише още "Стандарт". 
"Сега" се спира на друга част от информацията, дадена вчера по време на заседанието на здравната комисия в парламента от министър Москов. "Обмисля се разделянето на медицинските и стопанските разходи в държавните болници, каза още Москов. Според него не е редно с пари от здравни вноски да се покриват парите за ток, режийни и немедицински консумативи в болниците. Не е ясно обаче дали МФ би било склонно да отпусне тези пари на МЗ", четем във вестника.
Болница е главният герой и на публикация в "Телеграф". "След 5-годишно прекъсване Хирургичното отделение на болницата в Дулово отново започна да работи. С настоящия национален рамков договор МБАЛ Дулово е подписала договор и за хирургични пътеки", информира ежедневникът.
 
СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА ЛЕКАРИТЕ В ЛОВЕШКАТА БОЛНИЦА - 58 ГОД.
Съветът на директорите на ловешката болница да свика общо събрание на акционерите, на която да бъде внесена програма за подобряване на финансовите и икономическите показатели на болницата. Това реши ловешкият общински съвет, информира dariknews.bg. Общинският съвет изслуша прокуриста на болницата д-р Донка Минкова, която информира, че лечебното заведение е подписало договор с НЗОК за 215 клинични пътеки. От думите й стана ясно още, че средната възраст на персонала в болницата е 50 години, а конкретно на лекарите - 58 години. 52-ма са напусналите болницата миналата година, от тях 11 са лекари и 26 медицински специалисти. Д-р Минкова обясни още, че МБАЛ - Ловеч попада в групата на осемте болници със задлъжнялост от 2 до 8 млн. лв., но в последните три месеца е задържана тенденцията за повишаване на загубите.
 
БАКУ ПОКАНИ НАШИ ФАРМАКОМПАНИИ В АЗЕРБАЙДЖАН
Български фармацевтични компании да създадат производствени мощности в Азербайджан. Това предложи вчера министърът на икономиката и индустрията на Република Азербайджан Шахин Мустафаев на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгени Иванов, съобщиха от икономическото ведомство. Министър Мустафаев посочи, че в момента 100% от лекарствата на азербайджанския пазар са вносни. Азербайджан желае да развие собствена фармацевтична индустрия и търси стратегически партньор, какъвто се надява да намери в лицето на български компании, обясни министър Мустафаев.
Министър Лукарски и Евгени Иванов поеха ангажимента да организират в най-скоро време посещение на водещи български фармацевтични компании в Баку, за да се запознаят на място с възможностите.
 
ОТ 1 АПРИЛ БОЛНИЦИТЕ ТРЯБВА ДА РЕГИСТРИРАТ ПАЦИЕНТИТЕ СИ ЧРЕЗ ЕДИННА РЕГИСТРАЦИОННА СИСТЕМА
На 1 април 2015 г. изтича гратисният период, през който болниците трябва да се подготвят за приложение на регистрационната система за хоспитализаци и дехоспитализация на пациенти, информират от НЗОК. Системата има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в лечебните заведения, като отчита двете дейности едновременно както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват, уточняват от пресцентъра на касата. Въвеждането на системата е договорено между обществения фонд и лекарския съюз в НРД 2015 за медицински дейности, припомнят от НЗОК.
 
Д-Р НЕДЕЛЧО ТОТЕВ: ДАНО НЕ СЕ СТИГА ДО ПРОТЕСТИ
"Болниците ще се задъхат още в самото начало на годината, защото лимитите стават твърди и ние нямаме право да ги надвишаваме". Така коментира пред Zdrave.net новата методика за плащане на лечебните заведения председателят на сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев. Той добави още, че в методиката присъства текст, който те вече са обжалвали пред съда предната година. Запитан относно евентуални протести на лекарите, д-р Тотев каза:  "Не мога да кажа дали ще има протести, защото това е нещо, което трябва да бъде решено от  УС на сдружението. Ако целият персонал на общинските болници осъзнае, че това е единственият изход, няма нищо лошо да се протестира. Това е форма да се изрази някакво мнение, след като няма цивилизована чуваемост. Дано да не се стигне до там, защото ние не сме деструктивни и сме готови да изказваме мнения и да даваме предложения".
 
ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ ВЕЧЕ Е ОБВИНЯЕМ
Днес Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев, съобщиха от прокуратурата. Предявено му е обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за ВМА договори. Ген. Тонев е обвинен за това, че в периода 29-ти ноември 2004 - 1-ви декември 2007 г. в София, в качеството си на длъжностно лице, умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв.
Ген. Стоян Тонев е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.
 
Д-Р БЛИЗНАКОВ ЗАМЕНЯ Д-Р ДИМИТРОВ В "СВ. АННА"
Директорът на столичната "Св. Анна" д-р Димитър Димитров вероятно ще бъде сменен, научи Zdrave.net. Очаква се лечебното заведение да бъде оглавено от д-р Славчо Близнаков, който бе зам.-директор на "Св. Анна" в продължение на пет години. В момента д-р Близнаков управлява хасковската болница, като под негово ръководство дълговете на лечебното заведение значително намаляха.
Вчера здравният министър д-р Петър Москов обяви, че ще има промени в ръководствата на три болници - варненската "Св. Марина", пловдивската "Св. Георги" и столичната "Св. Анна". Причината - в разрез с изрично постановление лечебните заведения са държали повече от 25% от средствата си в една банка - вече фалиралата КТБ.