Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 27.02.2015
 
ДВАТА ПАКЕТА ЩЕ СЪЗДАДЕ РЕАЛЕН ДОСТЪП ДО ЛЕЧЕНИЕ
Идеята, че листите на чакащите ограничават достъпа до лечение, е фалшива. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той отбеляза, че с обособяването на два пакета за здравно осигуряване ще се създаде реален достъп до лечението на социално значими заболявания, които са основна причина за смъртността у нас. Ето защо не трябва да има особено притеснение в тази насока, смята министърът.
Темата за достъпа до здравни грижи бе една от основните по време на днешния форум, посветен на партньорството за здраве, на който участие взе министър Москов. Той отбеляза, че предложените от неговите експерти мерки са в суров вид и че те трябва да се обсъдят, след което да се оформи консенсус за тях., че вече е постигнато много по отношение на партньорството. Гилдиите са поели ангажимента да спазват Рамковия договор, а индустрията се е съгласила, че трябва да има контрол. Според него пациентските организации обаче трябва да извървят пътя от защитата на определени интереси до реалната защита на правата на пациентите. Новият председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова коментира, че комисията може да бъде балансьор между интересите на гилдията, пациентите и бизнеса.
 
СБАЛО ПУСНАЛА НАГЛАСЕНА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА
В СБАЛО е била организирана обществена поръчка за доставка на линеен ускорител, подготвена така, че да бъде спечелена от точно определена фирма. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на форум, посветен на партньорството за здраве в контекста на предстоящите реформи. По думите му, ръководството на болницата предвидило строежа на бункера за ускорителя по такъв начин, че в него да бъде разположен апаратът на избраната фирма. След спечелването на търга от другата обаче, от болницата трябвало да променят конфигурацията на бункера. Д-р Москов не уточни по времето на кое ръководство на СБАЛО е била обявената нагласената обществената поръчка.
 
В ПРЕСАТА: НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАРАДИ КАСАТА
"Преса" твърди, че между ГЕРБ и Реформаторския блок има напрежение заради здравната каса. "Между ГЕРБ и реформаторите пак има напрежение, защото не могат да се разберат кой да посочи подуправителя на здравната каса. Вече е ясно, че парламентът ще избере за шеф на НЗОК д-р Глинка Комитов. Неговата кандидатура е единствена и бе внесена от ГЕРБ. Депутати обаче разкриха, че била лансирана от зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков. Така на практика ще бъде изпълнена претенцията на Реформаторския блок да излъчат свой човек начело на касата",  четем в изданието. 24-часовата оставка на директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов очаквано привлича вниманието на медиите. Почти всички вестници информират, че проф. Миланов е подал оставка в сряда, но след "мъжки разговор" министър Москов не я приел. "Здравният министър се зарече, че ще направи, каквото трябва, за да стане "Пирогов" по-добра болница", пише "Стандарт". Стоян Миланов беше назначен за директор на "Пирогов" от ГЕРБ по времето на Десислава Атанасова като здравен министър. Опит да го махне от поста му заради натрупаните дългове направи д-р Таня Андреева от БСП в последните дни на управлението си, припомня "Стандарт".
 
НА МЯСТОТО ГЕН. ТОНЕВ В ПАРЛАМЕНТА  ВЛЕЗЕ ДОНЧО БАКСАНОВ
Дончо Баксанов положи клетва като народен представител, предаде БГНЕС. Баксанов влиза в Народното събрание на мястото на Стоян Тонев. Той е избран от листата на ГЕРБ в 13-ти МИР Пазарджик. Стоян Тонев подаде оставка като депутат заради скандални разкрития за периода, в който бе начело на Военномедицинска академия. В доклад на Дирекция "Вътрешен одит" при Министерство на отбрана беше разкрито, че само в една от клиниките на ВМА са били генерирани загуби за 10 милиона лева, които са за сметка на печалба на частна фирма.