Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 26.02.2015
 
ОТ ПЕЧАТА: САМО Д-Р КОМИТОВ Е КАНДИДАТ ЗА ШЕФ НА КАСАТА
Втора МБАЛ в София ще плати обезщетение от 190 000 лв. за починала родилка. Това пишат в днешните си броеве вестниците "Монитор" и "24 часа". Те информират, че става въпрос за жена, която е починала в болницата през 2010 г. след раждане. От "24 часа" уточняват, че става въпрос за съдебна спогодба, но тя все още не е сключена, защото днес Столичният общински съвет трябва да гласува доклада, тъй като лечебното заведение е общинско.
Само един е кандидатът за нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Това пише в. "24 часа". Става въпрос за д-р Глинка Комитов, чието име е издигнато от името на парламентарната група на ГЕРБ. В момента д-р Комитов е директор на Втора МБАЛ в София.
Фирма посредник за заетост в чужбина мами родни медсестри с предложения за работа в Германия. Това пише в. "Монитор", позовавайки се на информация от КНСБ. "Вече сме сигнализирали Главна инспекция по труда и до 4 март фирмата посредник трябва да предостави документите за проверка", заявява президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Общинската болница "Св. Екатерина" в Димитровград е със запорирани сметки от местната фирма "Неохим". Това пише в. "Дума".  Задължението на лечебното заведение към химическото предприятие е около 46 хиляди лева и е от три години. Кметът на общината Иво Димов изрази огорчението си от действията на фирмата точно сега, след като той е успял да договори разсрочено изплащане на задълженията на болницата към НАП в размер на 400 000 лева.
 
В НАЦ. ОНКОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ИЗВЪРШИХА СЛОЖНА ОПЕРАЦИЯ
Бременна в шестия месец жена на 22 години беше оперирана успешно от голям тумор на десния бъбрек с размери около 30/30 см в Клиниката по коремна хирургия на Националната онкологична болница. Това съобщиха от лечебното заведение. От там информират, че е имало опасност туморът да засегне необратимо жизненоважни органи и би поставил пред сериозен риск живота на бременната жена. Операцията е била изключително рискована, тъй като е имало тромб в долната куха вена, което е наложило частично изрязване на стената на  вената и отстраняването на тромба. Операцията е извършена от комбиниран екип на Клиника по коремна хирургия и Клиника по урология, ръководен от проф. Валентин Димитров и проф. Красимир Нейков. Следоперативният период протече без усложнения. Пациентката е изписана в добро общо състояние, с всички шансове да роди здраво бебе.
 
НС ОДОБРИ Д-Р ДАРИТКОВА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ
Парламентът одобри предложението на парламентарната група на ГЕРБ за нов председател на парламентарната здравна комисия. 153-ма народни представители подкрепиха кандидатурата на д-р Даниела Дариткова, 1 гласува "против", а седем се въздържаха. Д-р Дариткова оглавява здравната комисия в парламента за втори път. Тя бе начело на комисията по време на първия кабинет "Борисов", когато на поста се смениха трима депутати от ГЕРБ: Лъчезар Иванов, който бе принуден да напусне след скандал, Десислава Атанасова, която напусна поста за да оглави здравното министерство, и самата д-р Дариткова. Решено бе също така зам.- председателското място, което до момента заемеше д-р Дариткова, да бъде поето от депутата от ГЕРБ д-р Кирил Добрев. На мястото на напусналия Народното събрание ген. Стоян Тонев в здравната комисия влиза д-р Вяра Церовска от ГЕРБ. Тя е лекар по професия и бивш директор на болницата в Перник. До момента е била член на парламентарната комисия по външна политика.
 
НИКОЛАЙ ЦОНЕВ ЗАЩИТИ ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ
Зад скандала с ВМА и оставката на Ген. Стоян Тонев стоят икономически интереси. Това предположи в интервю за ТВ7 Николай Цонев, който бе министър на отбраната за периода април 2008 - юли 2009 г. "Има някакви икономически интереси. Имайте предвид, че Военна болница е една доста сериозна финансова и административна структура. Има подразделения във Варна, Пловдив и т.н. Има санаториуми. Някой иска да я овладее. Може и сегашното ръководство да е направило нещо по този въпрос", заяви Цонев. Той добави, че не вярва на приказките на сегашния директор на ВМА проф. Николай Петров, че е направил икономии за милиони левове чрез промени в договорите на болницата с доставчиците на услуги. Той направи и предположението, че атаката срещу него идва от средите на ГЕРБ. Цонев каза, че докато е бил министър, не е имал никакви сведения за злоупотреби във ВМА. "Аз смятам, че ген. Тонев е един изключително добър мениджър, коректен, взима бързо решенията. Добре ръководеше тази огромна административна структура", заяви той.
 
ШЕФ НА РЗОК С ГЛОБА ОТ 50 ХИЛ. ЛВ. ЗАРАДИ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ
Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Шумен д-р Йорданка Пенкова трябва да плати 50 хил. лв. заради конфликт на интереси. Това реши Районният съд в Шумен, като потвърди наказателното постановление на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу д-р Пенкова, но намали сумата, която се конфискуват в полза на държавата, информира местният сайт topnovini.bg.
 
КНСБ ЗАПЛАШИ С ПРОТЕСТ
Ръководството на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ категорично възразява срещу намерението на Министерство на здравеопазването да намали щатните длъжности в Регионалните здравни инспекции с 320 броя и средствата за възнаграждения с 2 069 169 лв. под предлог за намаляване на държавната администрация. Това се казва в позиция на синдикалната организация. ФСЗ - КНСБ призовава Министерство на здравеопазването да спре това скандално съкращение и да свика Отраслов съвет за тристранно сътрудничество за обсъждане. В противен случай работещите в РЗИ ще предприемат стъпки за организиране на протест, който ще бъде подкрепен и от регионалните структури на синдиката.
 
ДВОЙНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА НЕДОНОСЕНИТЕ ДЕЦА ЗА 2014 Г.
Над 2 пъти повече са били през миналата година недоносените новородени в УАГБ "Майчин дом" в сравнение със средния процент за страната. Това съобщи днес директорът на АГ-болницата проф. Виктор Златков и уточни, че 19,67% от родените деца в лечебното заведение през 2014 г. са били с различна степен на недоносеност, докато за страната този процент е около 8%-10% от броя на всички новородени деца  Над 900 000 лв. инвестира Министерството на здравеопазването в основен ремонт на клиниката, която в обновения си вид отговаря на най-високите световни стандарти, подчерта проф. Боряна Слънчева, ръководител на неонатологията на "Майчин дом".
 
БФС ИСКА ОТДЕЛЕН ЗАКОН ЗА АПТЕКИТЕ
Българският фармацевтичен съюз подготвя предложение до Министерството на здравеопазването за въвеждане на временен мораториум за откриване на аптеки в населени места, където вече има такива. Това съобщи в интервю за БТА председателят на УС на съсловната организация проф. Илко Гетов. От думите му стана ясно, че аптеките трябва да бъдат разпределени равномерно из страната. Той отбеляза, че в момента има цели общини, където няма нито една аптека, която да работи по договор с НЗОК. Ето защо от БФС настояват да бъде изготвена национална аптечна карта. Според проф. Гетов по този начин ще бъде постигната яснота къде не достигат аптеките.