Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 25.02.2015
 
ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ: ПРОКУРАТУРАТА ВЕЧЕ РАЗСЛЕДВА ВМА
"Взех правилното решение. Считам, че човек трябва да запази достойнството си, а не да разчита някои да му помогне", обяснил ген. Тонев пред "Преса" минути след като е депозирал оставката си в кабинета на Цецка Цачева. Изданието се обръща и към бившия военен министър Ангел Найденов, който казва, че резултатите от проверките във ВМА са шокиращи. "Затова аз изпратих материалите на прокуратурата. Имаше фрапиращи неща и аз не съм ги крил. Казвал съм ги много пъти по пресконференции и не знам защо тогава медиите не реагираха", коментира той. "Преса" ни информира, че тръгват проверки по болниците. "Със заповед на здравния министър д-р Петър Москов още от днес експерти от регионалните здравни инспекции ще влязат на спешна проверка в държавните болници в цялата страна. Те ще проверяват за легални и полулегални частни структури, дублиращи се звена и схеми за източване на публични средства", информира вестникът, като цитира информация на д-р Ваньо Шарков. "Стандарт": "Само една е кандидатурата за нов директор на здравната каса. Единственото име, което е постъпило в парламента е на д-р Глинка Комитов, съобщиха от парламентарната здравна комисия вчера. Крайният срок за подаване на номинациите приключи в понеделник вечерта", пише изданието.
 
ОСТАВКАТА НА ПРОФ. ТОНЕВ - ПОВОД НА ПАРТИИТЕ ДА СЕ ИЗПОКАРАТ
Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ проф. Стоян Тонев. Тя обаче бе използвана от партиите, за да организират в пленарната зала словесна престрелка, която в част от случаите нямаше нищо общо с оставката или поводът за нейното подаване. В самото начало на заседанието председателят Цецка Цачева прочете мотивите на проф. Тонев, за да напусне парламента. В писмо до Народното събрание бившият шеф на ВМА, който бе обвинен в злоупотреби казва, че се отказва от депутатското си място, за да бъде гарантирана по този начин независимостта на разследване на Прокуратурата и Сметната палата. Той настоява да се установи законността на неговите действия, като директор на болницата.
Написаното от проф. Тонев обаче не удовлетвори народния представител от Атака Димитър Чуколов, който призова депутата от ГЕРБ да излезе на трибуната и да обясни защо точно си подава оставката. Ако той не го направи, нека обяснение да дадат председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов или лидерът на партията - Бойко Борисов, отбеляза той.
 
НПО ЗАСТАНА СРЕЩУ МНЕНИЕТО НА СИНДИКАТИТЕ
"Ръководството на Национална пациентска организация категорично се противопоставя на изказаните мнения на Президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и члена на КНСБ д-р Иван Кокалов по отношение присъствието на представители на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК." Това се казва в становище на НПО във връзка с изказванията на представителите на синдикатите по време на обсъждането на промените в ЗЗО в тристранката преди дни. В становището си организацията сочи тенденцията в Евросъюза да се работи за овластяване на пациента и отбелязва: "Считаме за уместно да припомним и Решение на КЗК, което е влязло в сила и е част от правото на страната, в което се казва в прав текст, че пациентът е едновременно и инвеститор и потребител на здравни услуги, поради което има пълното право и основание не само да бъде в Надзорния съвет на НЗОК, но и да има решаващ глас при разпределянето на средства в Касата", посочват още от пациентската организация.
 
МИНИСТЪР НЕНЧЕВ: ЧАСТНИТЕ ФИРМИ, ИЗТОЧВАЛИ ВМА, СА НЯКОЛКО
Настоящият директор на ВМА проф. Николай Петров е получил заповед да направи всичко възможно да се спрат дейностите на частните фирми, с които се източва болницата. Това каза в интервю за bTV министърът на отбраната Николай Ненчев. От думите му стана ясно, че освен "Дерма Прим" има и други фирми, които са правили същото. Министърът заяви, че още през първите дни от встъпването си в длъжност, той е бил предупреден, че във ВМА има неизгодни договори и че са се възлагали обществени поръчки без конкурс. Той каза, че се е срещнал с ръководителя на одиторския екип и е бил уведомен, че са констатирани много тежки злоупотреби. По думите му, става дума основно за фирми, които са се грижили за чистотата и са доставяли храната. Той спомена и за фирма, която ползва апаратурата на ВМА и специалистите, но прибира печалбите на болницата.
"Прекратихме договорите с някои от фирмите, които очевидно имаха за цел да източват ВМА. Бяха изключително неизгодни. В крайна сметка резултатите не закъсняха. Само за няколко месеца дългът на ВМА е намален с близо 27 млн. лв.", каза Ненчев.
 
КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ НЕ СА ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС СРЕДСТВА НА КАСАТА
Обвиненията, които лансира НЗОК в публичното пространство за източване чрез клинични пътеки 244 и 241 са съвършено безпочвени и не се основават на реален и обективен анализ. Това заявиха на пресконференция в столицата днес водещи наши специалисти по физикална и рехабилитационна медицина.
За последните 5 години делът на средствата, заплащани от НЗОК за болнична рехабилитация, са едва 3-4% от общия бюджет на институцията за болнична помощ, посочиха пред медиите д-р Таня Ангелова - председател на Българската асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина и нейни колеги от УС на организацията, повечето от които ръководят от дълги години държавни лечебни заведения с утвърдено място и авторитет в тази област. Асоциацията е сезирала по този повод националния омбудсман и Комисията за защита от дискриминация, предвиждат се и срещи в парламентарната здравна комисия и ръководството на МЗ, стана ясно още на пресконференцията.
 
АДМИНИСТРАЦИЯТА НА МЗ СЕ УВЕЛИЧАВА С 23-МА ДУШИ
Числеността на администрацията на здравното министерство се увеличава с 23-ма души. Това гласят промени в Устройствения правилник на Министерство на здравеопазването, качени на страницата на ведомството за обществено обсъждане. Увеличава се и съставът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" - с четирима души. Това ще бъде направено за сметка на щатната численост на регионалните здравни инспекции, уточнява проектът.
 
ВЪПРОСНИК ОТКРИВА РИСКА ОТ ГЛАУКОМА
Въпросник, който  разкрива риска от глаукома,  е изготвен от български лекари-офталмолози. Той съдържа предупредителни знаци, че има опасност да развиете заболяването, съобщи председателят на Пациентска организация "Глаукома" Георги Димитров. Глаукомата е очно заболяване и е втората причина за предотвратима слепота в света.  Всяка година през март се отбелязва Световната седмица за борба с глаукомата. У нас отбелязването на седмицата ще продължи през целия месец март под мотото: "Научете какво е глаукома и съхранете своето зрение преди да е твърде късно". В България болните от глаукома са около 70 000, но според председателя на пациентската организация те са много  повече. Въпросникът ще бъде разпространен в медиите, по лекарски кабинети и практики на общопрактикуващи лекари.
 
В ОГРОМНАТА СИ ЧАСТ ИНФОРМАЦИЯТА Е НЕВЯРНА
"Като професор и доктор по дерматология с международна репутация, не мога да приема обвиненията, които се изсипаха върху мен през последната седмица." Това казва в писмо до медиите проф. Мирослава Кадурина - другият поименно замесен в скандала със злоупотреби във ВМА човек освен ген. Тонев. "В огромната си част изнесената информация е невярна и манипулативна. Обвинението, че съществува частна клиника на територията на Клиниката по дерматология към ВМА и че се извършват злоупотреби за милиони е манипулативно", твърди проф. Кадурина.
"По закон ВМА развива само болнична помощ. Достъп за доболнична помощ в поликлиниката имат само военнослужещи. Поликлиниката на ВМА не разполага с кабинети, които да работят по договор с НЗОК за доболнична помощ. За да получат гражданите достъп за доболнична помощ и достъп до болнично лечение във ВМА са създадени звена за доболнична помощ, каквато е фирмата "Дерма Прим" ООД, които да сключват договори с ВМА. Всички договори се сключват по определени от ВМА правила и по цени, определени от болницата. Такава е юридическата форма, под която пациенти от цялата страна могат да имат достъп до лечение във ВМА", разказва лекарката.
 
ДКЦ "СОФИЯМЕД" С МОДЕРНА ВИРУСОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
Модерно оборудвана лаборатория по вирусология бе разкрита на територията на ДКЦ "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение. Тя се оглавява от известния вирусолог проф. д-р Златко Кълвачев и предлага на пациентите бързо и качествено извършване на широк набор от високоспециализирани изследвания, заедно с професионална интерпретация на получените резултати. Лабораторията разполага с апаратура, използваща иновативна хемилуминисцентна технология, която осигурява по-висока специфичност, чувствителност и бързина в сравнение с аналогични ELISA тестове.