Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 20.02.2015
 
ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ: ТРИ ОТ ЧЕТИРИТЕ ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ВЕЧЕ НЕ СА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ
"Пациентските организации и опозицията от БСП и ДПС се обявиха срещу одържавяването на НЗОК, което ще се случи, когато още двама представители на държавата се включат в Надзорния й съвет. Така предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, приети вчера на първо четене в здравната комисия. Министър д-р Петър Москов обаче заяви пред "Труд", че няма да се откаже от предложението си", четем днес в изданието. Вниманието на вестниците привлича изнесената вчера информация за паралелен износ на лекарства, довел до изчезването на някои от тях от аптеките. "Около 100 лекарства изчезнаха от аптеките, защото са обект на нелегален износ. Заради това пациентите са останали без лечение, алармира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Оказа се обаче, че никоя институция не отговаря за незаконния износ на медикаменти у нас", пише "Стандарт". Вестниците се спират и на информацията за осъдена на затвор лекарка заради измами в ТЕЛК. Във връзка с това в коментарен материал "Новинар" пише: "Най-после доживяхме тежка присъда заради корупция. Шест години и половина ще лежи в затвора Славка Петкова и ще плати глоба от 10 000 лева заради корупция в пловдивската ТЕЛК.
 
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА ЩЕ ПОДПИСВА ДОКУМЕНТИ ДО ИЗБОР НА НОВ УПРАВИТЕЛ
Със 157 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се" Народното събрание прие решение, според което д-р Румяна Тодорова ще изпълнява функциите си като управител на НЗОК до избор на нов. С това депутатите предотвратиха назряващата криза в здравния сектор. Неясен остава обаче статутът на Надзорния съвет на осигурителната институция, чийто мандат изтича днес.
 
МЗ ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС
Министерството на здравеопазването ще инициира нови промени в Закона за лекарствата, с които да ограничи паралелния износ на медикаменти. Това съобщи вчера пред журналисти зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Изявлението му бе по повод на съобщенията от страна на пациентски организации, че заради паралелния износ са изчезнали някои медикаменти, като например бързодействащия инсулин. Миналата година с промени в законодателството Народното събрание наложи ограничения на тази практика, но Конституционният съд отмени в края на януари част от приетите текстове. От думите на д-р Пенков стана ясно, че МЗ вече е подготвило текстовете. Запитан за това как може да се ограничи незаконният паралелен износ, зам.-министърът каза, че това е работа на Икономическа полиция и прокуратурата. Той отбеляза, че към момента при постъпването на сигнали за криминален износ, те се обработват доста бавно. Ето защо МЗ ще настоява процедурата да бъде скъсена.
 
ЗЪБОЛЕКАРКА ИЗТОЧИЛА БЛИЗО 17 000 ЛВ. ОТ ЗДРАВНАТА КАСА
Пловдивска зъболекарка е обвинена, че в периода от декември 2013 г. до октомври 2014 г. e източила 16 896 лв. от районната здравна каса чрез използване на документи с невярно съдържание. Това съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив, цитирани от медиите.Зъболекарката отчитала фиктивни прегледи пред РЗОК, а от касата й плащали по представените фактури. Средно за месец сумите варирали от 4700 лв. до 6400 лв. Събрани са доказателства, че зъболекарката е била подпомагана от други лица, които са набавяли здравноосигурителни книжки на децата и са й ги носили срещу 25-30 лева на книжка. Зъболекарката е задържана за 72 часа. За 24 часа са задържани още трима.
 
ВМА СЕ ЗАБЪРКА В СКАНДАЛ С ДОГОВОР С ЧАСТНА ФИРМА
Военномедицинска академия е покривала разходи, направени от частна фирма, която има договор за медицински услуги на територията на лечебното заведение. Това става ясно от репортаж на bTV. Телевизията се позовава на одиторски доклад на Министерството на отбраната от средата на 2014 г. Според документа, през 2004 г. ВМА е сключила договор с частното дружество "Дерма прим", което оттогава работи на територията на Клиниката по дерматология на болницата. За периода 2007-2014 г. клиниката е реализирала приходи в размер на 2 137 607 лв., а разходите са за 12 664 709 лв. Одиторите твърдят, че този резултат се дължи на вредностните последици от съвместяването на дейността и неразграничимостта на разходите за лечебната дейност на клиниката и "Дерма прим". Те уточняват, че реално погледнато приходите от съвместната дейност са прибирани основно от сдружението, а разходите са били за сметка на клиниката. Запитан дали това така, настоящият директор на ВМА проф. Николай Петров потвърждава тази констатация. В същото време обаче бившият директор на болницата проф. Стоян Тонев, който е сключил договора с фирмата, отрече клиниката да има такива загуби. Той заяви, че споразумението със сдружението е сключено, защото ВМА няма право да извършва доболнична помощ.