Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 18.02.2015
 
ОТ ПРЕСАТА: 30 ПЪТИ РАЗЛИКА В СТОЙНОСТТА НА ОНКОЛЕКАРСТВА

"Драстични разлики в стойността на химиотерапията за един пациент се наблюдава в различните болници у нас. В същото време се увеличават разходите за онкомедикаменти, без да се повишава броят на пациентите", четем днес в "Стандарт". "Освен на чисто медицински причини финансовите разлики може да се дължат на неефективната система, по която НЗОК плаща лекарствата, както и на злоупотреби като нелегален износ, съмняват се лекари. Еднакъв е броят на пациентите с рак - 32 000, които са получили химиотерапия, платена от НЗОК, през 2013 г. и 2014 г. В същото време разходите за онкомедикаменти на касата са се увеличили от 162 млн. на 217 млн. лв. или с една трета.
Ежедневниците се спират на информация от вчерашната пресконференция на ИАТ. "Почти всеки десети (8%) от хората, които имат нужда от присаждане на нов орган, не успява да го дочака. Това обявиха вчера от Изпълнителната агенция по трансплантации. В регистрите са записани 938 българи, които се нуждаят от жизненоспасяващите операции", пише "Труд", като уточнява, че най-много от тях се надяват на нов бъбрек, има и около 20 души, на които им трябва ново сърце.
 
Д-Р ГЕЛЕВ: НЯМА ВЪЗРАСТОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ
В Спешна помощ няма дискриминация, свързана с възрастта на пациентите. Това каза в интервю за bTV директорът на ЦСМП София-град д-р Георги Гелев. Той коментира данните от аналитичен доклад на Центъра за защита правата в здравеопазването, според който възрастните хора са дискриминирани и на тях не винаги им се оказва спешна помощ. Д-р Гелев заяви, че диспечерите са тези, които преценяват дали един случай е спешен, като отбеляза, че това става по определен алгоритъм.  Той добави, че ако се прецени, че даден случай не е спешен, той може да почака идването на линейката, а освен това когато има случай на голяма спешност, екипът може да бъде отклонен от първоначалния адрес, за да отиде при крайно нуждаещия се пациент.
 
КАСАТА ЩЕ ИМА НОВ УПРАВИТЕЛ СЛЕД БЛИЗО МЕСЕЦ
Новият управител на НЗОК ще бъде избран не идната седмица, а след 24 дни. Това стана ясно от приетите днес в Народното събрание процедурни правила за избор на шеф на обществения здравен фонд. Това бе и "ябълката на раздора" в дебата между депутатите по приемането на правилата, макар те да бяха приети почти единодушно - със 125 гласа "за" и 2 "въздържал се".
 
75% ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ОСИГУРЯВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО
Три четвърти от работодателите в България предлагат на своите служители допълнително здравно осигуряване. Това показва проучване на Аон България, цитирано от Insmarket.bg. Изследвани са предпочитанията на работещите към допълнителните социални придобивки, които им се предоставят от техните работодатели. Оказва се, че 44% от служителите, които получават придобивки, не са доволни от тях, защото те не посрещат нуждите им. От друга страна, 56% смятат, че придобивките отговарят на потребностите им. По отношение на допълнителното здравно осигуряване най-предпочитаните от работещите пакети са тези, които сключват стоматологична помощ и разходи за диоптрични стъкла и очила. Допълнителното здравно осигуряване е и най-желаната социална придобивка, сочи изследването.
 
СЪЩЕСТВУВА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ ЗАБАВЯНЕ ПЛАЩАНИЯТА
Във връзка с изтичането на мандата на управителя на здравната каса на 12 февруари 2015 г. и необходимото технологично време за избор на нов управител на институцията, от касата припомнят, че към днешна дата няма оторизиран представител на институцията, който да разписва необходимите за документи и заявяват, че съществува реална опасност сроковете на предстоящите плащания да не бъдат спазени. Лечебните заведения няма да успеят в срок да се разплатят с различни доставчици, респективно - няма да могат да изплатят възнагражденията на персонала. Има реална опасност от предявяване на съдебни искове към НЗОК за лихви към забавените плащания, предупреждават още от институцията.
 
ВРЪЩАТ СЛУХА ПО НОВ МЕТОД В "СОФИЯМЕД"
Модерни слухоподобряващи операции се извършват в университетска болница "Софиямед". Това съобщиха от лечебното заведение. Интервенциите се осъществяват с помощта на съвременна и прецизна ендоскопска апаратура, която позволява поставянето на точна и бърза диагноза, лесно локализиране на болестния процес, визуализиране на анатомията  на цялата тъпанчева мембрана и детайлно изследване на всички анатомични подробности на тъпанчевата  кухина. В това число влизат и онези скрити структури, които не са достъпни за оглед с микроскоп. При извършването на операциите не се налага използването на разрези при тесен или изкривен ушен канал, а периодът на възстановяване е бърз и безболезнен.
"С досега познатите методи на оглед - а именно операционен микроскоп, това беше невъзможно. Предимството на прилаганата техника е в непропускането и отстраняването на допълнителни и съпътстващи заболявания. Използването на ушния ендоскоп за диагностициране на остри и особено на хроничните заболявания на ухото и прилагането на най-съвременни оперативни техники за лечението на тези заболявания, е нов скок в борбата за предотвратяване на тази патология", коментира д-р Иван Йорданов, завеждащ УНГ отделението в УМБАЛ "Софиямед".
 
НАПАДАТЕЛЯТ НА ЛЕКАРКАТА ОТ РАКОВСКИ СЕ ОТЪРВА С ГЛОБА
Пловдивският районен съд наложи на нападателя на лекарката от град Раковски административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Това съобщават регионалните медии. Подсъдимият Стоян Костадинов  беше признат за виновен в това, че на 14 декември 2014 г. в град Раковски е причинил лека телесна повреда на д-р Божидара Пеевска при изпълнение на службата й като дежурен лекар "Неотложна помощ" в Медицински център "Св. Елисавета". Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд Пловдив.
 
"СИТИ КЛИНИК" СТАНА УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА
На днешното си заседание Министерски съвет определи "Сити Клиник Кардиологичен Център Многопрофилна болница за активно лечение" ЕООД, София, за университетска болница, съобщиха от правителствената пресслужба.
Лечебното заведение има отлична акредитационна оценка за срок от пет години за цялостната медицинска дейност, за отделните медицински и други дейности и за възможностите за обучение на студенти и специализанти. Болницата се развива и утвърждава успешно, като предлага много добри стационарни условия, съвременна диагностично-лечебна апаратура и висок професионализъм на медицинските специалисти, се казва в съобщението на Министерски съвет.
 
КАБИНЕТЪТ ОДОБРИ КОНЦЕПЦИЯ "ЦЕЛИ ЗА ЗДРАВЕ 2020"
Министерският съвет прие Концепция "Цели за здраве 2020". Концепцията формулира националните цели на България в областта на опазване на здравето на гражданите като фактор за устойчив растеж и определя дългосрочните приоритети на страната в областта на здравеопазването, съобщават от правителствената пресслужба. Основополагащо при изпълнение на Концепция "Цели за здраве 2020" е ефективното разходване на средствата за здраве, се казва в съобщението. Това налага прегрупиране на финансовите ресурси чрез въвеждане на основен пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, насочен към профилактика, диагностика и лечение на основните заболявания и състояния, причиняващи смърт и загуба на работоспособността, детско и майчино здраве. Концепцията предвижда и допълнителен пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, които да позволят планиране чрез листа на чакащите; спешен пакет здравни дейности, заплащан от МЗ, който гарантира на всеки своевременен и равнопоставен достъп до медицинска помощ при спешни състояния.
 
ИНОВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ХЕПАТИТ С -  ОДОБРЕНИЕ В ЕВРОПА
На 16 януари 2015 г. Европейската комисия разреши за употреба Омбитасвир/паритапревир/ритонавир и Дазабувир на АбВи, изцяло перорално лечение без интерферон, с или без рибавирин, за лечение на пациенти с хепатит С, генотип 1 (GT1), включително и пациенти с компенсирана цироза. Това е единствената одобрена схема на лечение, която съдържа три различни механизма на действие, които действат заедно и атакуват вируса в три отделни етапа от болестния цикъл, като потискат неговата репродукция.
Одобрението на новата терапия за хепатит С идва след разглеждане по ускорена процедура от Европейската агенция по лекарствата, която се дава само за лекарствени продукти от огромен интерес за общественото здраве. Около 9 милиона души в Европа са заразени с хепатит С, който е основна причина за рак на черния дроб и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-разпространен в Европа, като в България близо 90 % от хората, заразени с хепатит С, са с генотип 1. Счита се, че у нас около 110 000 души страдат от заболяването и само една малка част от тях знаят за това и се лекуват (около 10 %).
Разрешението за употреба на препаратите е подкрепено от убедителна програма за клинично развитие, разработена с цел изследване на безопасността и ефикасността на схемата на лечение при над 2 300 участващи пациенти от 25 държави.
 
НАПАДНАХА ЕКИП НА СПЕШНА ПОМОЩ В ХАСКОВО
Родини на пациент с инсулт нападнаха екип на спешна помощ в Хасково. Това съобщи Дарик радио. Техният мотив за саморазправата е, че медиците са закъснели. От Спешна помощ обаче твърдят, че линейката е пристигнала на адреса само за 7 минути. Мъжът е откаран в Хасковската болница в кома. От ЦСМП  са подали жалба в полицията срещу агресията на роднините. По случая е образувана проверка.