Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 16. 02. 2015
 
ОСЪДИХА ЧОВЕКА ОТ СВИЛЕНГРАД, ПОТРОШИЛ ЛИНЕЙКА С КАМЪНИ
По бързата процедура бе осъден 27-годишният мъж, който в събота хвърли камъни срещу линейка в Свиленград. Това съобщи БНР.  Свиленградският районен съд остави нападателя за 7 дни в ареста, беше му съставен и акт за дребно хулиганство.
По-рано бе съобщено за двама пияни нападатели, но се оказа, че единият заподозрян не е участвал в агресивните действия в квартал "Гарата".
Екипът на Спешна помощ е бързал за пациент с инсулт. След инцидента е изпратена втора линейка, която е била отклонена от тежка катастрофа. Повредената линейка е на ремонт и все още не са ясни нанесените щети.
 
В ПЕЧАТА: ОТНОВО НАПАДЕНИЕ НАД СПЕШНА ПОМОЩ
Няколко ежедневника съобщават за пореден инцидент, свързан със Спешна помощ. "Двама пияни мъже атакуваха с камъни линейка и строшиха задното стъкло на автомобила. Инцидентът станал в 14,30 часа завчера в квартал "Гарата" в Свиленград. Колата на парамедиците била повикана за човек с инсулт от съседния град Любимец, тъй като дежурният екип в Свиленград бил на пътно произшествие с пострадала. Съвсем безпричинно хулиганите започнали да мятат камъни по колата на парамедиците", пише по случая "24 часа".
"Националната здравноосигурителна каса вече ще плаща на болниците и за избягалите пациенти, както и за тези, които са си тръгнали по-рано от предвиденото време за лечение, след като са подписали декларация. Това е залегнало в правилата и споразумението за плащанията на лечебните заведения през 2015 година", четем днес в "Монитор", който припомня, че правилата бяха подписани от Надзорния съвет на касата и от Българския лекарски съюз.
"Труд" ни запознава с мнението на министъра по отношение на инвазивните кардиологии. "Ако инвазивните кардиологии изследват пациенти със здрави съдове, това ще е един от обективните критерии НЗОК да не сключва договор с тях. Това съобщи пред "Труд" здравният министър д-р Петър Москов", четем в ежедневника. "Той е категоричен, че подобно действие не означава просто да се вземат едни пари от нашите вноски и да се изхарчат без особен ефект върху състоянието ни, а има риск от увреждане на здравето ни заради чисто комерсиални интереси", допълва публикацията.
 
КАНДИДАТУРИТЕ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС
Настоящото ръководство на БЛС допусна през годините доста грешки. Това каза пред Zdrave.net новият председател на регионалната колегия на лекарския съюз във Велико Търново д-р Янка Минчева. По повод предстоящите избори за нов УС на съсловната организация тя коментира работата на сегашното ръководство. Д-р Минчева отбеляза, че мнението на регионалната колегия е изразено в декларация, одобрена преди няколко седмици на общо събрание. В нея се казва, че е загубена връзката между районните колегии и УС на БЛС - всяко решение от колегиите се отхвърля, не се подлага на обсъждане, а се отговаря с назидателен тон. "Ние от Великотърновска лекарска колегия предлагаме и настояваме колегиите номиниращи кандидати за председател, заместник-председател и други членове на Управителните органи, предварително да изпратят своите кандидатури до всички колегии за обсъждане. Мислим, че за една организация с повече от 100 години история, това е достойния начин", се казва в документа.
 
26% ОТ МАЛКИТЕ ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ СТРАДАТ ОТ НЕДОСТИГ НА ЖЕЛЯЗО
Въпреки, че темата за балансираното хранене все по-често попада в обсега на общественото внимание, хранителните навици на домакинствата, които пряко рефлектират върху тяхното здраве, остават по-скоро лоши. Тази тревожна тенденция очертаха медиците на провелата се днес дискусия "Как да се преборим с дефицитите в хранителния режим на децата в България ", която се състоя в рамките на кампанията "Първите 1000 дни... и след това", реализирана в България по инициатива и с подкрепата на Нестле България.  Експертите се обединиха около твърдението, че някои дефицити, като този на желязо по време на бременността, влияят пряко върху здравето на новороденото, респективно увеличават риска за развитие на анемия.
 
ЛОШО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ПАЦИЕНТИТЕ И ДИСКРИМИНАЦИЯ
В България системно се нарушава принципът за своевременност на медицинската помощ при неотложни и внезапно възникнали спешни случаи. Това сочи аналитичен доклад за нарушени права в здравеопазването, изработен от Центъра за защита правата в здравеопазването. В него се анализират процесите, свързани с правата на пациента в три сфери - спешната, болничната и извънболничната помощ. Според направения анализ на спешната помощ немалка част от оплакванията на гражданите е от несвоевременната реакция на ЦСМП на повиквания за помощ, вследствие на внезапно възникнал здравословен проблем или инцидент. Особено лошо в това отношение е положението в големите градове, като София, Варна, Бургас, Пловдив, където се реализират закъснения от 30 минути до няколко часа, през което време състоянието на пациента значително се влошава.
 
УПРАВЛЯВАЩИТЕ СПЕШНО ДА ИЗБЕРАТ НОВ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
Управителят на здравната каса Румяна Тодорова, чийто мандат изтече на 12 февруари т.г., призова управляващите за "спешно решение" по избора на нов титуляр. Това става ясно от писмо до шефа на НС Цецка Цачева, председателя на здравната комисия ген. Стоян Тонев, здравния министър д-р Петър Москов и председателя на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, информира bTV като уточнява, че разполага с документа, който има входящ номер от днес
Румяна Тодорова посочва, че Законът за здравното осигуряване не регламентира хипотеза, при която да продължи да изпълнява задълженията си след края на мандата си, а Надзорният съвет може да постави подуправител начело на НЗОК само при предсрочно прекратяване на мандата на титуляра. По думите й липсата на новоизбран управител препятства издаването на разрешения за лечение в чужбина, разпореждането на средства от бюджета на НЗОК към второстепенните разпоредители (районните здравноосигурителни каси), а оттам - и към изпълнителите на медицинската и дентална помощ.
 
ДОГОВОРИ С КАСАТА - СРЕЩУ ЕФЕКТИВНОСТ
"65,1% е точният процент на сърдечносъдовите заболявания като причина за смъртност през 2013 година  у нас и независимо, че постигаме известно намаляване на нивата, те си  остават средно 2 пъти по-високи сравнение със средноевропейските и са в пъти по-лоши отколкото в развитите държави, а това е един лош показател за функциониране на здравната система." Това заяви министър Петър Москов днес при откриването на дискусията "Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания", която се проведе в Народното събрание. По думите на д-р Москов в програмата на мнозинството за управление на здравеопазването ясно е поставен акцент върху сърдечносъдовите заболявания, като са отчетени необходимостите по всички нива на вертикала - от личните лекари, през специализираната извънболнична помощ до най-високоспециализираните манипулации и технологии. Министър Москов допълни, че ефективността е основен критерий за това дали касата ще сключва договори с лечебните заведения. По-късно, коментирайки темата пред медиите, министър Москов припомни данните, изнесени от специалистите в залата, че има инвазивни лаборатории, в които 70% от изследванията се правят върху здрави хора.