Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 10. 02. 2015
 
В ПЕЧАТА: ЛИМИТИ = ЛИСТИ НА ЧАКАЩИ
"Ако има лимит, листите на чакащите са неизбежни". Това е заглавие в днешния брой на "24 часа", а поводът за него е интервю с директора на Александровска болница доцент Костадин Ангелов. В него той коментира решението на Надзорния съвет на касата болниците да получават до 95% от миналогодишните бюджети.
От статия на "Труд" пък става ясно, че здравеопазването и фармацевтиката, наред с енергетиката, строителството, туризмът и банковият сектор са сред секторите, подложени на най-силен лобистки натиск. Причината е, че в тези сектори е най-голяма вероятността за законодателни промени в полза на индивидуални интереси. Вестник "Монитор" засяга проблема с неравномерното разпределение на аптеки в страната. "В някои от областните градове в страната няма денонощни аптеки. Сред тях са Смолян, Ловеч и Благоевград, съобщи Дима Стайкова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз. В същото време в големи икономически райони като Пловдив например аптеките били прекомерно много", пише вестникът и допълва, че БФС е предложил на НЗОК да актуализира националната аптечна карта, така че да покрие "белите петна" в разпределението в страната.
 
Д-Р МОСКОВ ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО НА ЛЕКАРСКИЯ ТРУД
В процес на разработване е различен начин за остойностяване на лекарския труд. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на дискусия посветена неотложните реформи в здравеопазването и организирана от "Клуб Investor". Той уточни, че за момента става въпрос преди всичко за заплащането на труда в болничната помощ. По думите му, в момента остойностяването в болниците е свързано с количествени показатели - колко пациенти са преминали през болницата или клиниката. Д-р Москов каза, че един лекар е добър, когато неговата гилдия е преценила, че това е така. "Сериозна част от българските професори, последната книга, която са прочели е някъде през 80-те години. Това трябва да се промени. Това, че през кабинета на този човек минава определено количество пациенти и той ги лекува по начина, по който това се е случвало през 80-те години не е причина той да е добър лекар", заяви той.
 
РАЗДЕЛЯНЕТО НА ПАКЕТА НА НЗОК - ДО СРЕДАТА НА ГОДИНАТА
В средата на годината ще бъде готова концепцията за преместването на някои групи заболявания от болничната в доболничната помощ. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на дискусия, посветена на неотложните реформи в здравеопазването и организирана от "Клуб Investor". Той отбеляза, че решението за това се обсъжда съвместно с БЛС. "Реално има патологии, за които не е нужно да се лежи в болница. Освен това в момента има дуализъм. За едно и също нещо човек може да се лекува както в болничната, така и в доболничната сфера. В болницата това нещо може да струва 600 лв., а в доболничната - 25 лв.", заяви министърът. Д-р Москов също така съобщи, че до средата на годината МЗ ще бъде готово и с разделянето на пакета от услуги, заплащан от НЗОК, на основен и допълнителен.
 
НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА СПЕЦИАЛИСТ НЕ ОТПАДАТ, КАЗАХА ОТ МЗ
Направленията за специалист няма да отпаднат, а ще станат електронни. Това каза пред журналисти зам.- министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски по повод появилата се информация, че те ще бъдат премахнати в началото на следващата година. Просто всеки ще може да получава направление, когато наистина има нужда, но това няма да става на хартия добави той.
В една система не може да има безконтролен и неограничен достъп, доколкото финансовият ресурс е ограничен. Това пък заяви по същия повод министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
 
НЯМА ДА СЕ РЕИМБУРСИРАТ ЛЕКАРСТВА, А ЛЕЧЕНИЕТО
Следващата седмица се очаква да излезе постановление на Министерски съвет, с което да се регламентира създаването на електронна платформа за доставка на лекарства в лечебните заведения. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на дискусия, посветена на неотложните реформи в здравеопазването и организирана от "Клуб Investor". Той отбеляза, че т.нар. електронна борса за лекарства трябва да заработи в края на пролетта. Д-р Москов каза, че такава платформа има въведена в още няколко страни в Европа и въвеждането й там е довело до понижаване на разходите за лекарства на болниците с около 20%.
 
ЯСНОТА ЗА ПОНЯТИЯТА "СПЕШНОСТ" И "ЛИСТА НА ЧАКАЩИТЕ"
"Сега е много важно да се дефинира добре понятието "листа на чакащите" , да се дефинира точно какво значи "спешност", защото у нас имаме "спешност" и "неотложност". Това коментира днес пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. "Ако някой ми отграничи разликата, съм готова да го изслушам. Какво значи "спешност" и какво значи "неотложност" - това е една терминология, дошла от съветската медицина. На Запад има само спешни състояния и всичко останало е планово", допълни още тя. Помолена да засегне темата за отпадането на направленията и въвеждането на електронна карта управителката на касата посочи, че не може да се ангажира с прогноза дали до края на годината могат да отпаднат хартиените направления.
 
РЕФОРМАТА НЕ МОЖЕ ДА ИМА БЕЗ ИНВЕСТИЦИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО
Твърдо съм убеден, че без инвестиции в медицинското образование, каквито и стратегии да правим, както и да разпределяме парите на НЗОК и да определяме пакети, реформата не може да се случи. Това каза ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов по време на дискусия, посветена на неотложните реформи в здравеопазването и организирана от "Клуб Investor". Той обясни, че причината за това е факта, че сме изправени пред глобален проблем - липсата на медицински специалисти. По думите му, управляващите трябва да приемат медицинското образование за свои приоритет и целево да инвестират в него. "Трябва да бъдат въведени нови специалности, без които е обречена на неуспех стратегията за реформа в спешната помощ", каза още проф. Иванов. Той уточни, че става въпрос за лекарските асистенти и парамедиците. По думите му, не може обаче просто да се напише - създаваме такава специалност. Трябва да инвестира в структурите, които ще ги подготвят. "В университета не може да подготвяме парамедици, защото няма такава структура. Трябва и специално преподаване. Да, имаме професори, доценти и асистенти, които могат да преподават и обучават лекари, но имаме ли такива, които могат да обучават парамедици", попита проф.Иванов.