Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 09. 02. 2015
 
СПЕШНИ ПАЦИЕНТИ ЩЕ СЕ НАБЛЮДАВАТ В ЦСМП, ВМЕСТО В БОЛНИЦИТЕ
Вместо да бъдат хоспитализирани част от пациентите, нуждаещи се от спешна помощ ще бъдат поставяни под лекарско  наблюдение за 24 часа в ЦСМП и техните филиали. Това стана ясно от интервю на зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ. Той каза, че с част от парите, които се очаква България да получи от Европейския съюз през март тази година, ще се извърши въпросното преструктуриране. "Както и в момента пациент с хипертония, който влиза в нашите центрове за спешна медицинска помощ или филиалите, хипертонията не се овладява в рамките на един час и той се хоспитализира. Всъщност вече ще може да остане в центъра за спешна медицинска помощ 24 часа и без да е необходима неговата хоспитализация при овладяване на неговото състояние, човекът да се прибере вкъщи", заяви д-р Шарков.
 
ШВЕЙЦАРЕЦ НАРЕЧЕ МБАЛ ДОБРИЧ "БОЛНИЦА НА УЖАСИТЕ"
Швейцарско издание се включи в групата на чуждестранните медии, които описват колко е ужасяващо положението у нас. Това научаваме от  електронната версия на в. "Труд".  Става въпрос за "Blick" от Цюрих, който е публикувал покъртителен разказ на 21-годишния Мишел Гесер , който се е лекувал в МБАЛ-Добрич. Лечебното заведение е наречено от младежа и неговата майка "болница на ужасите".  В публикацията се обяснява, че 21-годишният швейцарец е бил на гости на майка си Елизабет Гесер, която е емигрирала преди пет години в България. В новогодишната нощ бил приет в болницата в безсъзнание с наранявания по главата. Часове по-късно се събудил и бил ужасен от "отвратителните" условия в болницата - "с кръв и други размазани петна по дюшеците, урина на пода", разказва изданието. Наложило се пет дни да остане за лечение. "Това беше един кошмар," казва той. Майка му също била потресена от хигиенните условия и от това, че трябвало през нощта да се грижи за сина си. "Дори храна и тоалетна хартия аз трябваше да му донеса ", казва Елизабет Гесер.
 
ЦЗПЗ: ЗАЩО НИ Е НЗОК И НАДЗОРЕН СЪВЕТ?
Кой и как определи тези лимити на пациенти?  Защо едни пациенти са "лимитни", а други "надлимитни", при положение, че всички са здравноосигурени и имат равни права? Това са само част от въпросите, които се задават в статия, публикувана на интернет страницата на ЦЗПЗ. Повод за тях е изказването на зам.- министъра на финансите и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев, че за декември 2014 г. болниците имат преразход с над 20 млн. лв. В коментара на ЦЗПЗ се казва: "Използването на думата "преразход" е неуместна. Преразход спрямо какво? Спрямо прогнозите на някой бюджетар, че през декември ще има точно определен брой болни с точно определени заболявания…Какво значи "надлимитна дейност"? Това значи, че в болниците са постъпили повече пациенти за лечение, отколкото е предвидил бюджетарят… Пациентите предплащат медицинската помощ и имат право да я получат тогава, когато им е необходима и в която болница си изберат...  Най-лесно е да превърнеш болниците във второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, каквато изглежда е целта на някои. Тогава защо ни е НЗОК и Надзорен съвет? Защо ни е изобщо здравно осигуряване?"
 
НС НА НЗОК ВЪРНА СИСТЕМАТА "СЕМАШКО"
През 2015 г. болниците и изпълнителите на медицинска помощ от доболнчината помощ ще работят с твърди бюджети. На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК бе взето решение лечебните заведения да имат точно определени бюджети за цялата година, за тримесечие и за всеки отделен месец. Една малка част от парите, определени за всеки  месец или тримесечие могат да се прехвърлят за следващия период, но така или иначе в края на финансовата година бюджетната рамка трябва да е спазена. Със своето решение да се премине към  този тип финансиране на здравеопазването, с твърдо бюджетиране, Надзорният съвет на НЗОК за пореден път доказа, че в България има хора, които владеят силата да връщат времето назад. От надзора на касата избраха да възкресят системата "Семашко".  Въпросната система е най-просто казано бюджетно финансиране на здравеопазването.
 
НОВИ ОРАЛНИ АНТИКОАГУЛАНТИ НАВЛИЗАТ ПРАКТИКАТА
Всяка година в България се регистрират между 10 000 и 16 000 новозаболели с дълбока венозна тромбоза (ДВТ),приблизително 10 000 пациенти развиват белодробен тромбоемоболизъм (БТЕ), като 5500 от тях умират по тази причина. Тези данни бяха представени на научен симпозиум през уикенда, посветен на мястото на новите орални антикоагуланти в съдовата хирургия, пулмологията и ангиологията. Новите орални антикоагуланти вече са на разположение на нашите лекари, отскоро повечето лекарствени продукти от тази група са включени в реимбурсната листа на НЗОК, което означава, че българските пациенти имат възможност да се лекуват по най-съвременния начин. 
 
В ПЕЧАТА: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ 85 МЛН. ЕВРО ОТ ЕС ЗА СПЕШНА ПОМОЩ.
Това пишат днес почти всички печатни издания, позовавайки се на изказване на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, направено в Русе. Според информацията центровете и автопаркът в цялата страна ще бъдат обновени и модернизирани. Парите са по европрограма "Региони в растеж". Здравният министър д-р Петър Москов нямал намерения да се кандидатира за кмет на София. Това пише в. "Труд", цитирайки друго негово изказване при посещението му в Русе.  "Нямам намерение да ставам кандидат-кмет на София. Моята цел е да завършим реформите в здравеопазването, а лекарите и пациентите да усетят разликата", заявява д-р Москов. "Д-р Андреева и Вигенин все още са министри". Това е заглавие на друга статия на в. "Труд". Изданието информира, че ако се вярва на правителствения сайт saveti. government.bg, който е портал на консултативните съвети към МС, бившият министър на здравеопазването от кабинета на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева все още заема поста си.