Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 06.02.2015
 
В ПРЕСАТА: М-Р МОСКОВ МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА КМЕТ
Реформаторският блок обсъжда възможността да вкара в битката за София на местния вот през есента здравния министър Петър Москов, който има опит като общински съветник. Това пише в днешния брой на в. "Труд". За тази година болниците са обявили 1212 свободни места за специализанти. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт", позовавайки се на официалните данни на здравното министерство.  Най-много са свободните места за млади лекари, които искат да специализират анестезиология. НОИ отново е в преразход заради болничните - броят им е по-висок от очаквания за поредна година. Това пише в. "Сега", позовавайки не на отчета за изпълнението на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2014 г. По още едно перо НОИ отчита преразход - за обезщетенията за бременност и раждане. НАП ще докладва всеки месец в здравната каса кои болници имат данъчни и други задължения, пише в. "Труд", позовавайки се на информация на здравното министерство. 15-годишният Филип Венков от Русе, чиято аорта бе разкъсана, е спасен благодарение на уникална операция, извършена от Националния консултант по инвазивна кардиология доц. Иво Петров за първи път у нас. Това съобщава в. "Всеки ден".
 
ПРЕКРАТЯВА СЕ ПРОДАЖБАТА НА ЛЕКАРСТВО ЗА ЕПИЛЕПСИЯ
Лекарство за епилепсия изчезва от българския пазар. Това става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата. Фирмата, която притежава разрешението за употреба на лекарствения продукт e уведомила агенцията, Министерство на здравеопазването и Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти за предстоящо прекратяване на продажбите на медикамента на територията на България.
 
МЗ ЩЕ ПОЕМЕ ОБУЧЕНИЕТО НА 415 ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ
През 2015 г. Министерството на здравеопазването ще финансира таксата за обучение на 415 лекари-специализанти. Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването от 4 февруари, публикувана на интернет страницата на МЗ. Министерството ще помогне с таксите и на 14 лекари по дентална медицина, 4 магистър-фармацевти,  58 професионалисти по здравни грижи и 9 лица с висше немедицинско образование. Съвсем логично най-много са определените бройки за специалисти, чийто брой в България не достигат. Една от специалностите, за които МЗ е предвидило най-много бройки, които ще субсидира, е анестезиологията (…) Данните сочат, че  нуждите на болниците и медицинските центрове приблизително съвпадат с приоритетните за министерството специалности.
 
"БУЛФАРМА" С ПРИЗ ЗА ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА 2014
"БУЛФАРМА" спечели за втори път престижното отличие "Инвеститор на годината", съобщиха от компанията. Фирмата бе наградена в категорията " Инвестиция в завладяване на пазарeн дял" за 2014г. в конкуренция с още 25 номинирани компании от Българската агенция за инвестиции. През 2014г. "БУЛФАРМА" инвестира над 58 млн. лева в българската икономика, като най-голямото си вложение прави в изграждането на нови медицински корпуси и закупуването на нова съвременна апаратура в модерната Университетска болница в столицата - "Софиямед" и в Пловдив - в МБАЛ "Пълмед". Преди два месеца "БУЛФАРМА" спечели отличие и в националния конкурс "Сграда на годината" 2014 за инвестицията си в новопостроените корпуси на пловдивската болница МБАЛ "Пълмед". "БУЛФАРМА" е фирма с 17-годишна история, която стартира с основна дейност  дистрибуция на лекарства на едро за българския и международен пазар.