Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 05.02.2015
 
В ПРЕСАТА: ЩЕ НАМАЛЯВАТ ЦЕНИ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Строги санкции във финансирането тази година ще има не само за болниците, но и за лекарите в извънболничната помощ. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт", като се позовава на проекта на методиката за финансиране на лечебните заведения, която Надзорният съвет на НЗОК трябва да приеме днес.
Болниците са принудени да бракуват кръв и лекарствата, предназначени за конкретни приети пациенти и които обаче са починали в процеса на лечение.  Това казва вчера директорът  на "Пирогов" проф. Стоян Миланов пред "Труд". "Всеки ден на вятъра отива голямо количество медикаменти. Според проф. Миланов нормативна промяна би ликвидирала проблема.
Частна болница в Стара Загора е изгоряла с 20 000 лв., след като компютри на лечебното заведение са били заразени с опасен вирус за източване на банкови сметки. Това съобщава в. "Телеграф". Изданието информира, че цената на вирусът на черния пазар  започва от 5000 евро, като с него хакери крадат огромни суми пари. Освен частната болница, средства са загубили десетки фирми.
Трудно е да обясним на пациентите и гражданите как така евроинституциите се занимават повече със здравето на селскостопанските животни, отколкото на хората. Това казва пред в. "Труд" евродепутатът д-р Андрей Ковачев, по повод сформирането на група от негови колеги, за изравняване на здравните неравенства в Европа.
 
ДЕЦА ЧАКАТ ЗА КОХЛЕАРНИ ИМПЛАНТИ, ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ НА ВМА
Близо 30 глухи деца чакат вече месеци да им бъде сложени кохлеарни импланти във ВМА. Това става ясно от репортаж на bTV. Според информацията, оптималната възраст, за да се поставят имплантите е около година - година и половина. Лекарите твърдят, че след това те не са толкова ефикасни и затова поставянето им не бива да закъснява. Оказва се обаче, че от 2008 г. досега ВМА бави част от парите, които дължи на фирмите за кохлеарни импланти, а те от своя страна са отказали да доставят изделията, докато не си получат дължимото.
От сегашното ръководство на ВМА обвиняват за дълговете към фирмите предишния директор ген. Стоян Тонев, който в момента е депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия. Доц. Венцислав Мутафчийски, зам.- директор по диагностично-лечебната дейност заяви, че болницата ще върне парите на фирмите, но това не може да стане веднага. В интервю за телевизията ген. Тонев каза, че описаният в репортажа казус е само част от истината. Той обясни, че разходите около поставянето на имплантите не се изчерпват само със стойността му, която се плаща изцяло от НЗОК.
 
ЕКИП НА ВМА СПАСИ ПАЦИЕНТ В РУСЕНКАТА БОЛНИЦА
Пациент на МБАЛ Русе с тежко чернодробно заболяване е бил спасен благодарение на бързата реакция на екип на Военномедицинска академия. Това става ясно от новина на Агенция БГНЕС. Лекарският екипи е долетял в Русе с хеликоптер, за да извърши животоспасяваща операция на жена на 33 години. Вследствие на операцията туморът е бил отстранен, кървенето е било овладяно и жената вече е добре. Тя диша самостоятелно и е със стабилни хемопоказатели.
 
МБАЛ ПАВЛИКЕНИ ЗАКУПИ КОМПЮТЪРЕН ТОМОГРАФ
Болницата в Павликени ще бъде оборудвана с компютърен томограф. Това съобщи кметът на града инж. Емануил Манолов, цитиран от БТА. Апаратът е закупен от общината, а стойността му е 250 хиляди лева.  Манолов отбеляза, че томографът ще бъде монтиран до края на седмицата в ремонтираната рентгенова зала на лечебното заведение.
 
ЛЕКАРИ ЩЕ ПРЕГЛЕЖДАТ ДИСТАНЦИОННО ХОРА ОТ СЕЛА
Жителите на десет села около Белоградчик ще получават дистанционни здравни услуги. Това съобщи кметът на общината Борис Николов, цитиран от БНР. Това ще стане възможно след изграждането на общински координационен център и 10 информационни центрове в селата. Връзката с лекарите ще става чрез комуникационна система. "Целта на проекта е да се подобрят условията за живот в нашата община. За съжаление не беше финансиран ремонтът на помещенията, в които ще бъдат разположени центровете. Те ще бъдат оборудвани с компютърни конфигурации и необходимата техника за съответната медицинска дейност", обяснява Николай Димитров, главен експерт "Регионално развитие, планиране и устойчиво развитие" в Община Белоградчик.
 
БОЛНИЦА С 400 000 ЛВ. ДЪЛГ СИ КУПИ КАРТИНИ ЗА 22 000 ЛВ.
Картините, които са закупени от психиатричната болница в Карлуково за 22 000 лв. са за подобряване на материалната база на лечебното заведение. Това каза в интервю за Нова телевизия директорът на болницата д-р Кунка Никифорова. Зам.- министъра на здравеопазването Ваньо Шарков разказа, че болницата е поискала от МЗ допълнително средства за ремонт на отделенията си, след като са й били отпуснати 700 000 лв. "Те обаче извършват ремонтни дейности за 1,5 млн. лв., след което казват - разплатете тези средства. При положение, че те не се разплащат за заплати, не се разплащат с доставчици на медикаменти, а се разплащат приоритетно с тези, които извършват ремонта", заяви той, след което добави, че сегашното ръководството на лечебното заведение трябва да бъде сменено, заради лошо управление.
 
ДАРИХА 30 600 ЛВ. ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА И ДЕЦАТА АУТИСТИ
Петото издание на Коледния благотворителен търг на "Ники Кънчев шоу", "Дарик кафе", спортно шоу "Гонг" и сайтът Gong.bg, проведен в ефира на Дарик радио малко преди Нова година, събра 30 600 лева. Това съобщиха от медията. Средствата бяха разпределени по равно между Фонда за терапии на деца аутисти и Фондация "Нашите недоносени деца". Даренията бяха вречени днес от водещите Ники Кънчев и Иво Райчев и програмния директор на Дарик Константин Вълков на представителите на организациите, които дадоха отчет за изразходването на средствата от миналите години. Дарението на Дарик тази година ще помогне за изграждането на обучителен център за социална интеграция и рехабилитация на децата с аутизъм. Нина Николова от Фондация "Нашите недоносени деца" пък съобщи, че средствата от тазгодишния търг на Дарик отново ще бъдат използвани за закупуване на важна апаратура за неонатологични отделения в София, Сливен, Бургас и Враца. През последните две години бяха закупени слухов апарат за "Токуда", дифузори за "Майчин дом", както и 12 броя неонатални монитори за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца за отделения в София, Русе, Хасково, Благоевград, Плевен и Велико Търново.