Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 04.02.2015
 
В ПРЕСАТА: ДВОЙНО СА СКОЧИЛИ ПАРИТЕ ЗА ОНКОЛЕКАРСТВА
Драстична разлика в разходите за лекарства за рак отчитат болниците. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт" , позовавайки се на справка за парите, които лечебните заведения са получили от здравната каса за изминалите три години по клинични пътеки и за медикаменти. В текста също така се отбелязва, че за да овладеят разходите, от касата тази година въвеждат твърди лимити на болниците. Това обаче предизвиква недоволството на онколозите. Проф. Констанца Тимчев, председател на Българската асоциация по медицинска онкология пише до МЗ и НЗОК, че ако се въведе листа на чакащите при тези заболявания, това е равно на смъртна присъда за пациентите. Според нея новите правила ще доведат и до увеличаване на дълговете на болниците. Дълговете на държавните и общинските болници са нараснали през 2014 г. до 424 млн.лв. Това пише в. "Преса". Отделно ведомствената болница ВМА има 103 млн. лв. задължения. В топ 5 на най-задлъжнелите лечебни заведения влизат пловдивската "Св. Георги" (43 млн. лв.), софийската хематологична болница (СБАЛХЗ) (20 млн. лв.), старозагорската "Проф. д-р Ст. Киркович" (20 млн. лв.), "Пирогов" (20 млн. лв.), варненската "Св. Марина" (17 млн. лв.).
 
СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН ХИРУРГ ЩЕ ДЕМОНСТРИРА НОВ ВИД ОПЕРАЦИЯ
На 5 и 6 февруари по покана на Съюза на българските медицински специалисти, в България ще гостува проф. Хосе Мариа Ласо - хирург с международна известност, професор по пластично-възстановителна и естетична хирургия към университета Комплутенсе и Главна университетска болница "Грегорио Мараньон" в Мадрид, Испания. Това съобщиха от Алексадровска болница. Проф. Ласо ще извърши за първи път у нас супермикрохирургична операция на пациент с постоперативен лимфедем - лимфен застой. Доскоро състоянието се смяташе за нелечимо както в България, така и по света. В страната ни липсва официален регистър на засегнатите от лимфедем, но е известно, че от това заболяване страдат хиляди хора.
Хирургичната интервенция, която той ще извърши със своя български колега д-р Йордан Йорданов, специалист от Клиника по пластична и реконструктивна хирургия на ВМА, е насрочена за 06 февруари 2015г., в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", която единствено в страната разполага с подходяща апаратура.
 
ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С РАКА
На 4 февруари, отбелязваме Световния ден за борба с рака. По данни на Световната здравна организация от коварното заболяване всяка година се разболяват около 12 млн. души, а близо 7 млн. умират. Статистиката показва, че заболеваемостта се увеличава с годините. Такава е и тенденцията за България, където през 2014 г. НЗОК е платила за лечението на 32 000 души, а през 2012 г. - за 24 000 човека. У нас се отчита и непрекъснато нарастване на разходите за лекарства. Само за три години парите, които НЗОК е дала за лекарства за онкологични заболявания са скочили с 40%, отчита статистиката. Междувременно страната ни е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания. Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото "Не извън нас".
Д-Р ШАРКОВ: НЯМА ЗАПЛАШЕНИ ОТ ФАЛИТ ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ
Най-лесният начин за болниците, които имат просрочени задължения, да се справят с тях, е да се освободят от помещенията и терените, които не използват за медицинска дейност. Това каза в интервю за bTV зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той коментира, че ситуацията с дълговете на болниците е критична и МЗ не може да позволи да има натрупване на още задължения. Той каза, че преди десетина дни ръководството на министерството се е срещнало с управителите на областните болници и двете страни са се разбрали да не се допуска ново нарастване на задълженията. От думите на д-р Шарков стана ясно, че от 28 областни болници 8 нямат никакви дългове, на 8 те са под 2 млн. лв., а 4 имат над 10 млн. лв. Било е договорено тези лечебни заведения, които имат задължения да предприемат мерки за тяхното намаляване. Той добави, че сред областните болници няма такива, които да са заплашени от фалит.
 
ПЪРВА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ЗА БИЯЧ НА ЛЕКАР
Ботевградският районен съд осъди Емил Иванов от местното с. Врачеш на една година и четири месеца затвор. Мъжът от ромски произход бе признат за виновен за това, че на 30 ноември 2014 г. е причинил телесна повреда на лекаря от Спешна помощ д-р Ирена Маринова. Веднага след инцидента във Врачеш министърът на здравеопазването д-р Петър Москов изнесе данни, събрани от спешните центрове в страната, че за 2014 г. има 225 нападения над медици. Справката показа, че има само четири присъди за хулиганите, като всичките са условни. 
 
ПРЕЗ НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ 2014 Г. МЗ ОДОБРИ ЧЕТИРИ НОВИ БОЛНИЦИ
За последните два месеца на 2014 г. в Министерство на здравеопазването са постъпили 33 заявления за издаване на разрешение за лечебна дейност. Това се казва в писмен отговор на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов на въпрос на народния представител д-р Емил Райнов от "БСП-Лява България". Министърът информира, че 4 от въпросните заявления са за издаване на разрешение за дейност на ново лечебно заведение, а 29  - за промяна в разрешението за дейност. Министерството е одобрило документите на 23 от болниците и е отказало на Многопрофилна транспортна болница -Пловдив. Останалите 14 лечебни заведения  са в процедура по издаване на разрешение за дейност към момента.
 
ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ  - 148 МЛН. ЛВ. ДЪЛГОВЕ
Общият размер на задълженията на държавните болници към 30 ноември 2014 г. възлиза на 424 618 000 лв. Това показва справка, изготвена от Министерството на здравеопазването. Данните сочат, че държавните болници дължат 367 млн. лв., а общинските - 57 618 000 лв.  Според Министерството на здравеопазването основните причини за натрупването на дългове в болничната помощ не са нови, като се има в предвид, че основният източник на приходи за тях са клиничните пътеки. Заложеният дефицит в стойността на клиничната пътека, отнесена към реалната й себестойност, е основният обективен генератор на натрупването на просрочени задължения, смятат от министерството.
 
СБАЛО ПОЛУЧАВА АПАРАТУРА ПО ПРОГРАМАТА "ДЖЕСИКА"
Над 4,2 млн.лв. ще бъдат инвестирани в апаратура за високотехнологично лечение в СБАЛО по програмата "Джесика", която се реализира със съдействието на Фонда за устойчиво градско развитие на София. Това стана ясно днес при подписването на инвестиционния проект в болницата. С това събитие лечебното заведение отбеляза Световния ден за борба с рака. С това финансиране ще  бъдат закупени  дигитален мамограф със стереотаксическа  биопсия, апаратура за еднскопска и лапароскопска хирургия, анестезиологични апарати, ново операционно обзавеждане, газов стерилизатор, както и модерна апаратура за клиничната, микробиологичната и патологичната лаборатория. Предвижда се съща така да бъде разширена и модернизирана Клиниката по урология. Предвижда се работата по проекта да приключи до края на тази година.