Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 27.01.2015
 
ОТ ПЕЧАТА: ЗАДАВАТ СЕ ФИКСИРАНИ БЮДЖЕТИ ЗА БОЛНИЦИТЕ
През тази година болниците ще имат фиксирани бюджети и листи на чакащи пациенти, пише в днешния си брой в. "Стандарт". Изданието уточнява, че това предвиждат новите правила, по които здравната каса ще разпределя парите за 2015 г. Фиксираните бюджети на болниците ще бъдат приблизително толкова големи, колкото са били приходите им през миналата година. Статия за финансирането на болниците откриваме и във в. "Преса". Там пише, че ако бъдат надхвърлени обемите за лечение на определено заболяване, пациентите ще трябва да доплащат или да изчакат да бъдат хоспитализирани. Изоставена болница може да стане картинна галерия. Това пишат в днешните си броеве "Труд" и "Преса". Става въпрос за бивша туберкулозна болница в Сливен. Идеята за превръщането на лечебното заведение в артпарк е на местния обществен съвет за опазване на недвижимото културно наследство. За целта здравното министерство,трябва да предостави на общината имота с прилежащия парк от 28 дка в центъра на града.
 
"НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ Д-Р МОСКОВ ДА БЪДЕ НАРИЧАН РАСИСТ И ЛЪЖЕЦ"
Според д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешна помощ, концепцията за развитие на спешната помощ на МЗ и програмната на правителството напълно отговарят на това, което искат работещите в системата. По думите й, написаното там отговаря на европейския модел на спешна помощ. Тя  каза, че от асоциацията застават зад действията на д-р Москов , защото е първият здравен министър, който показва ангажираност към техните проблемите. "При това положение ние не сме съгласни той да бъде наричан расист и лъжец, защото наистина се опитва да направи нещо за нас."
 
ЕВРОДЕПУТАТИ  - ПРОБЛЕМИТЕ НА ДОСТЪПА ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
По инициатива на българския евродепутат д-р Андрей Ковачев, Национална пациентска организация и Европейския пациентски форум в Европейския парламент се учредява група на евродепутатите, които ще работят по проблемите на достъпа на европейските пациенти до качествена медицинска грижа. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Сред причините за инициативата е, че в Европа има пациенти, които нямат достъп до адекватни на 21-ви век диагноза и лечение. Напредъкът в медицината достига до отделните страни-членки на Европейския съюз с различна скорост. На 9 декември 2014 г. официално бе даден старт на Партньорството на европейско ниво за достъп до качествено здравеопазване (Patient Access Partnership).
 
НЕЗНАЧИТЕЛНО ПОДОБРЕНИЕ В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
България заема 30-то място Индекса на европейския здравен потребител (EHCI) за 2014 г., събирайки 547 точки от максималните 1000, Нидерландия остава на първо място с 898 точки. Това съобщиха от Европейската комисия. Според д-р Арне Бьорнберг, който е ръководител на изследването, здравеопазването в България отразява общата мрачна ежедневна действителност в страната. Фактът, че България е единствената държава от Индекса, при която всички показатели за предоставяното от системата са в червено, категорично показва, че е налице нискокачествено, лошо работещо здравеопазване.
 
МОЖЕ ДА ИМА НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИ, ОПАСЯВАТ СЕ БОЛНИЦИ
Опасяваме се, че още през месец март ще трябва да се предоговарят цените на клиничните пътеки. Това каза в интервю за БНР председателят на сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Д-р Тотев напомни, че в НРД за 2015 г. има член, според който при надвишаване на обемите по дадена клинична пътека, може да бъде намалена нейната цена. По думите му, ако това се случи ще бъде нерентабилно да се работи, защото и сега пътеките са недофинансирани. Според него ще има опасност от фалит на болници, защото има такива, които са с големи задължения към доставчиците.
 
СЪЗДАВА СЕ ПРЯК КАНАЛ ЗА КОМУНИКАЦИЯ МЕЖДУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ПРИ НАПАДЕНИЕ НАД МЕДИЦИ
Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров проведе среща със здравния министър д-р Петър Москов в Съдебната палата заради зачестилите случаи на нападения над медици от "Спешна помощ". Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Ще бъде създаден пряк канал за комуникация между екипите на главния прокурор и здравния министър, когато такива нападения бъдат регистрирани на територията на цялата страна.
 
ПРОФ. МАРИЯ КУКЛЕВА СТАНА ЗЪБОЛЕКАР НА ГОДИНАТА
Българският зъболекарски съюз присъди наградата "Лекар по дентална медицина за 2014 година" на проф. д-р Мария Куклева. Това съобщиха от Медицинския университет в Пловдив. Тя е един от най-добрите специалисти, преподавател и заместник-ректор по учебна дейност на учебното заведение.