Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 21.01.2015
 
"МАЙЧИН ДОМ" ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ
Със званието "Златни ръце" бе удостоена Боряна Жекова, главна акушерка в столичната АГ болница "Майчин дом"
"Това е денят, в който нашия народ заслужено отдава признание на всички медицински специалисти, съпричастни към най-голямото тайнство - раждането на новия живот. Това е денят, в който ние даваме отчет пред обществото за свършеното от нас през преминалата 2014 г.", започна официално си слово изп. директор на УАГБ "Майчин дом" проф. Виктор Златков за днешния празник - Деня на родилната помощ. Официалното честване на Бабин ден в най-голямата и най-старата АГ болница в страната почетоха заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева, секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков, председателят на БЧК Христо Григоров, народният представител от ПП ГЕРБ и зам. - председателят на Здравната комисия д-р Даниела Дариткова, ректорът на Медицинския университет д-р Ваньо Митев и др.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева поздрави присъстващите в залата акушерки и акушер-гинеколози, както и всички акушерки от цялата страна с вълнуващия празник. Тя пожела на всички присъстващи много здраве, лично щастие, бодрост и сили да продължават с труда си да носят щастие в българските семейства! Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков поздрави акушерите и гинеколозите по повод празника и им благодари за усърдието, което полагат всеки работен ден. "Въпреки трудностите, виждам във вашите очи хора, които на първо място слагат професионализма и отношението към майчиното и детско здравеопазване. Пожелавам ви да бъдете живи и здрави и нека Бог позлатява ръцете Ви всеки ден", заяви д-р Ваньо Шарков.
Тази година носителите на престижното звание "Златни ръце" станаха проф. Асен Николов, проф. Боряна Слънчева и главната акушерка Борислава Жекова, една жена с огромно сърце, отдадена на професията и пациентките.
Денят на родилната помощ бе отбелязан в АГ болниците и отделенията в цялата страна.
 
В ПРЕСАТА: НЕ БИВА ДА ИМА АМНИСТИЯ ЗА ТЕЗИ, КОИТО НЕ ПЛАЩАТ
В момента нашата здравна система обслужва всякакви други интереси, но не и тези на платците, на хората, които си плащат здравните осигуровки. Това казва в интервю за в. "Новинар" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той отбелязва, че за да се променят нещата на първо място са нужни промени в работата на НЗОК. "В здравната каса са необходими множество реформи. Като се започне от приходната част на касата, на всички е известно, че държавата продължава да бъде некоректен платец за гражданите, които тя трябва да осигурява". По отношение на темата за прoмени в системата на ТЕЛК д-р Хасърджиев казва, "Смятам за абсолютно удачно предложението на здравния министър".
 
ОСЪДИХА УСЛОВНО ЛЕКАРКА ЗА СМЪРТТА НА ДЕТЕ
Условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок получи д-р Славка Кирилова, началник на детско отделение в ямболската болница за причиняване на смъртта на малката Александра заради сгрешено лечение. Това съобщи БНТ. Лекарката е лишена и от правото да упражнява професията си за срок от 2 години. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана. Според съда лекарката не е сторила необходимото за спешна хоспитализация на момиченцето в реанимацията и не е потърсила незабавна консултация с интензивен терапевт. Освен условното лишаване  от свобода, д-р Кирилова е задължена да плати 200 000 лв. обезщетение на родителите на детето.
 
ПРОФ. НИКОЛАЙ ПЕТРОВ Е ПРЕДЛОЖЕН ЗА ОРДЕН "СТАРА ПЛАНИНА"
2 седмици, след като правителството предложи д-р Атанас Щерев да бъде удостоен от президента с орден "Стара планина", днес още един лекар е предложен да получи отличието. Това е проф. Николай Петров, за "изключителните му заслуги, свързани с развитието на медицинската наука и практика у нас", съобщи правителствената инфорамционна служба.
 
Д-Р ШАРКОВ: ВЯРВАМ НА КОЛЕГИТЕ ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
Вярвам на колегите от Спешна помощ, не на г-н Местан, че е толкова загрижен за тези неща, за които говори. Това каза в интервю за Нова телевизия зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по повод на отправените вчера обвинения от страна на лидера на ДПС Лютви Местан, че статистиката подадена от д-р Петър Москов за нападения над екипи на ЦСМП, е манипулирана..
Другият гост в студиото на Нова телевизия депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов пък каза, че в редица свои изяви д-р Москов е говорил за регистрирани 225 случаи на нападения, като помоли да се обърне внимание на думичката "регистрирани" . Според него единственият орган, който може да регистрира официално такива случаи е МВР. "На базата на лъжливо твърдение министърът на здравеопазването изгражда една теза, с която се опитва да прехвърли отговорността на индивидуални извършители на цял един етнос", заяви той.
 
МЕДИЦИ ЗАПЛАШИХА С ОСТАВКИ АКО ИМА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ
В декларация на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България до Народното събрание по повод искането за оставка на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов от страна на председателя на парламентарната група на ДПС Лютви Местан, медиците отбелязват, че данните за броя на нападнатите лекари от ЦСМП в страната, които д-р Москов цитира, са  въз основа на рапортите на служителите на спешна помощ, след всяко едно дежурство. "Ако ни попитате ще ви обясним, защо има разминаване между броя регистрирани нападения в МЗ и в МВР", се казва в декларацията. В заключение от асоциацията заявяват, че ако депутатите гласуват вот на недоверие на министър Москов, ще последва подаването на оставки от страна на медици.
 
ДОЦ. ШИШКОВ: НЕ БИВА ДА ИМА ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ
Въобще не трябва да има делегирани бюджети за болниците. Това каза вчера в интервю за БНР депутатът от Реформаторския блок доц. Димитър Шишков. Според него парите трябва да се дават за свършената работа и като се гледа нейното качество при стриктен контрол от страна на НЗОК. Той добави, че проблемите, свързани с контрола, който касата упражнява, няма да се решат чрез намаляване на цени на клинични пътеки, при отчетен преразход от страна на болниците. Депутатът заяви, че те ще бъдат преодолени единствено с въвеждането на електронния здравен паспорт. 
 
БОЙКО БОРИСОВ: СТОЯ ЗАД Д-Р МОСКОВ И НЕГОВИТЕ ДЕЙСТВИЯ
Правителството стои твърдо зад здравната реформа и действията на здравното министерство към момента. Това каза премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерски съвет по повод искането за оставка на министъра на здравеопазването от ДПС. Борисов също така коментира, че задача на опозицията е да търси всяка слабост или всяка възможност да атакува правителството, така че в това отношение не може да се сърди за искането на вот на недоверие. " Още повече, не става въпрос за работата на самия министър, а за малко имагинерно интерпретиране на данни от Министерство на вътрешните работи и съответно от спешните центрове", отбеляза той.