Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 16.01.2015
 
БОЛНИЦИ СРЕЩУ ПРОМЕНИТЕ В РЕХАБИЛИТАЦИОННИТЕ ПЪТЕКИ
Ръководството на Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс (СБР - НК) и Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България се обявиха против промените в клинични пътеки 241 и 244. Това става ясно от техни писма, публикувани на интернет страницата на Център за защита правата в здравеопазването. За промените алармираха вчера от Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина, като обявиха, че те ще оставят хиляди пациенти без болнична рехабилитация. От СБР - НК изразяват категоричното си несъгласие с направените изменения в индикациите за хоспитализация по двете клинични пътеки. Според тях текстът е в нарушение на Закона за здравето и нарушава равнопоставеността при ползването на здравни грижи и възпрепятства осигуряването на достъпна и качествена здравна помощ на всички граждани.
 
В ПРЕСАТА: НАКАЗАНИЯ И ПООЩРЕНИЯ  В ЗАВИСИМОСТ ОТ КАЧЕСТВОТО
Тази година на болниците ще се каже - това са парите, моля, планирайте си нещата в тези рамки. Това става ясно от думите на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков в интервю за "Стандарт". 90% от средствата ще бъдат разпределени за планова дейност, а 10 на сто - за спешност, казва още той. Това ще доведе до листи на чакащи, но за тях има правила, твърди д-р Пенков. От думите му става ясно още, че при надвишаване на лимитите ще има намаляване на цените на клиничните пътеки. "Очакваме тази година критериите да са готови и да се върнат отново в НРД. На тази база ще се правят планови и случайни проверки, които ще водят както до наказания, така и до поощрения", информира зам.-министърът. "Това е идеята за джипитата, на които искаме да дадем бонуси за качествена работа. Например, ако са ми поддържали кръвното в граници това означава, че няма да има усложнения, ще живея повече, защо тогава да не покажем добрите практики", коментира той и допълва: "Моето предложение за догодина ще е да се увеличи капитацията за джипитата, които са си вършили добре работата, на 1,20 лв. Може подобен механизъм да се въведе и за останалите договорни партньори. Ако болницата честно и почтено си върши работата, защо да не е с по-високи цени на пътеките? Сега само някои тарикати получават повече пари."
 
Д-Р МОСКОВ: НОВИ БОЛНИЦИ В СОФИЯ И ПЛОВДИВ - ЕДВА ЛИ
Едва ли ще бъдат отваряни нови болници в София и в Пловдив, които да работят с НЗОК. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на  вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия. Той отговори на въпрос на проф. Георги Кючюков от Коалиция АБВ какво се прави от МЗ по отношение на здравната карта. Министърът отговори, че се работи по нейното въвеждане, като тя ще има задължителен характер. Той отбеляза, че в сегашния й вариант в нея има доста механични критерии  - брой население трябва да отговаря на определен брой легла или респективно на определен брой болници. Д-р Москов също така отбеляза, че предвижда да се направи здравна карта на спешната помощ и аптечна карта.