Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО 15.01.2015
 
В ПРЕСАТА: НАП ЩЕ ПОЛУЧАВА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЛЪЖНИЦИ
"НАП ще събира по-лесно неплатени здравни вноски от българи, след като получи информация от търговските банки какви сметки имат в тях борчлиите. А след това ще изиска плащането им. Това право на агенцията ще се даде със законови промени, като целта е всяка година делът на трудносъбираемите осигуровки да се топи с 10%, пише в управленската програма на правителството за сектор "Здравеопазване", четем днес в "Труд". "Идеята за здравните вноски е на Министерството на финансите, ние настоявахме недобросъвестните работодатели, които не превеждат своята част от здравните вноски на служителите си, да бъдат публично обявени", коментираха за "Труд" от здравното ведомство. "Стандарт" предлага интервю с директора на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, от което става ясно, че той има съмнения за правилното разпределение на средствата от бюджета тази година. "Като цифра бюджетът наистина е по-висок от изминалите години, но това, от което се притеснявам, е начинът, по който ще бъдат разпределени средствата - особено за болнична помощ", коментира той.
 
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ИСКАТ ИЗВЪНРЕДНА СЕСИЯ
12 общински съветници внесоха в деловодството на ловешкия общински съвет искане за свикване на извънредно заседание за изясняване на фактическото състояние и дейността на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в периода 2009-2015 г., както и изясняване действията на акционерите, особено община Ловеч, за разрешаване на проблемите и защита на общинските интереси.
 
ХИЛЯДИ ПАЦИЕНТИ БЕЗ БОЛНИЧНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Броят на болните, които имат реални показания за физикално лечение и рехабилитация в болнични условия ще бъде силно лимитиран, ако в НРД 2015 г. се приеме нов вариант на клинична пътека 244, който бе публикуван изненадващо и без обсъждане вчера на сайта на НЗОК. За това алармира пред Zdrave.net д-р Татяна Ангелова, председател на УС на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина (БАФРМ).  УС на БАФРМ приел декларация, която днес ще бъде изпратена до медиите. В нея се посочват негативните последици, които ще има за българските граждани включването в НРД 2015 на клиничната пътека в този й вид.
 
ФОНДЪТ ОДОБРИ  ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Общо 60 заявления е разгледал Фондът за лечение на деца на първото си заседание за тази година вчера. От тях са одобрени 45, съобщават от там. Общата отпусната сума е в размер на 357 923.54 лв., като за лечение в чужбина тя възлиза на 112 952.20 лв., за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина - 37 213.03 лв., а за лечение в България - 207 758.31 лв. Утре със съдействието на Фонда в страната ни пристигат д-р Мартин Оберг и проф. Свен Олаф Викстрьом от университетската болница в Сконе, Швеция. Те ще консултират две деца с тежки заболявания на слуховия апарат относно възможностите за лечението им, в клиника по УНГ към УМБАЛ "Царица Йоанна".
 
СЛУЖИТЕЛИ НА "ПИРОГОВ" ЩЕ ДАРЯВАТ КРЪВ
Служителите на болница "Пирогов" се включват за пореден път в кампанията на безвъзмездно кръводаряване, която организира  Националният център по трансфузионна хематология. Това съобщиха от лечебното заведение.Тя ще се проведе на 20, 21 и 22 януари. В кампанията може да се включат и лица, които не са служители на лечебното заведение.При последната кампания на призива за кръводаряване се отзоваха не само служители на болницата от всички звена, но и близки на пациенти, които са хоспитализирани в "Пирогов". Тогава за 3 дни 80 лица дариха близо 37 литра кръв.
 
ЛИПСАТА НА РЕФОРМИ ВОДЯТ ДО ЕМИГРАЦИЯ НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ
В традиционната анкета на Медицинския факултет 74% от младите лекари са посочили, че искат да напуснат страната, само 15% - 20% от тях обаче са посочили единствено материалния фактор - по-доброто заплащане, като единствена водеща причина да емигрират. Недовършената здравна реформа е най-същественият фактор за емиграция на младите медици, начинът да ги задържим тук е реформата да бъде осъществена, посочи в словото си ректорът на софийския МУ чл.-кор. проф. Ваньо Митев. Той изрази пълна подкрепа за усилията на д-р Москов да работи в посока към промени и увери абсолвентите, че вратите на Медицинския университет са широко отворени за тях и ще имат осигурени всички условия за успешна академична кариера, ако пожелаят да тръгнат по този път.